2023. június 23., péntek

Kullancs eltávolítása.

 Egyre több a kullancs és sokan nem tudják mi is a teendő, ha kullancsot találunk magunkban vagy szerettünkben. 

Volt, aki hozzánk sietett be a gyógyszertárba, volt aki orvoshoz ment vagy az ügyeletre (itt nem dicsérték meg érte, hogy oda ment - FONTOS! Az orvosi ügyelet súlyos esetekre van "kitalálva". Olyan esetekre, amik nem várhatnak másnapig, vagy a hétvége végéig. Rendkívül leterheltek az ügyeletet ellátó osztályok, orvosok. Igyekezzünk mérlegelni, mikor van valóban szükség arra, hogy igénybe vegyük.)

Ezért (is) remélem, hogy ez a bejegyzés segít, hogy kevésbé ijedjünk meg és tudjuk mit kell tenni ilyen esetben!


Hogyan távolítsuk el a kullancsot?


Szerintem az egyik legfontosabb és legmegnyugtatóbb dolog, amit tudni kell:

Nem baj, ha a fej bent marad a bőrben, nem okoz különösebb problémát.


Mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). 
Sőt egyesek szerint jó megoldás az is ha éles késsel levágjuk, lefejezzük a kullancsot közvetlenül a bőr felszínén. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).


A másik nagyon fontos dolog:

A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.

Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! 

Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal. A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül kapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.




Az eltávolítás után jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. (Jód érzékenység esetén ajánlott - Octenisept oldat, alkohol)


Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. 

Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.

Kb. 20-30 %-ban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek! Ezért tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. 

Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel. A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.).
(forrás: https://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/) 


Kullancs kiszedésére alkalmas eszközök:

Ha kullancsot találunk magunkon, kullancscsipesz és kullancseltávolító kanál segítségével könnyedén kiszedhető a bőrből.
Ha ezek nincsenek otthon, egy szemöldökcsipesz is tökéletesen megfelel.

1. Kullancscsipesz (többször használatosak)


Kullancscsipeszekből többféle van forgalomban.

Anyagát tekintve, lehet:
  • fém
  • műanyag

 




Formája lehet:
  • hagyományos, egyenes
  • ívelt
  • vagy működhet rugós elven




Kullancs eltávolítása, a kullancskiszedő csipesz használata:
  1. A rozsdamentes acélból készült, rugós csipeszt a hüvelykujjunkhoz támasztjuk, majd mutató- és középső ujjal fölhúzzuk a fémhengert. Ekkor az eszköz két szára szétnyílik, és alkalmassá válik a kullancs meglógására.
  2. A szárakkal körbekerítjük a kullancsot.
  3. A fémhengert óvatosan engedjük vissza, úgy. hogy a kullancs kemény, feji részét a bőrfelszín közvetlen közelében/alatt megfogjuk, így kerüljük el, hogy a kullancs lágy potrohát összenyomjuk, és fertőzött anyagot préseljünk a bőrbe.
  4. A csipesszel rögzített kullancsot egyszer forgassuk körbe. Bármerre! A szúrócsatornát csak így lehet kitágítani. A horgas alsó állkapocs csak így nem akad a szövetekbe. A kullancsot ezután már egyetlen mozdulattal "kiforgathatjuk".

Sikertelenség esetén ne féljünk megismételni a műveletsort. A kullancs eltávolítása után és másnap fertőtlenítsük a csípés helyét. A kullancsot égessük el, a csipeszt pedig fertőtlenítsük. (például hővel vagy alkohollal).

Elővigyázatosságból! 4-6 hétig figyelje a csípés helyét: körkörösen terjedő bőrgyulladással forduljon orvoshoz!


2. Kullancs-eltávolító kanál (egyszer használatos)


A kullancs-eltávolító kanál úgy képes eltávolítani az ember- és a társállat bőrébe fúródott kifejlett, vérrel szívott kullancsot, hogy az eltávolítás során az eszköz nem szorítja meg a kullancs testét, hanem az áldozat bőrére fejti ki a speciális hatást, melynek eredményeképpen a rögzülését vesztett kullancs a kanál kávájába dől.


Használat
  • Az egyszer használatos kullancs-eltávolító kanalat kivéve a csomagolásból, két végét összepattintva felkészítjük a kullancs eltávolítására.
  • A kullancskörnyéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen.
  • A kullancsszúrás környékét körbekenjük abszolút hatású fertőtlenítővel átitatott gézzel vagy vattával.
  • A kullancs-eltávolító kanál V alakú vágatát a kullancs „nyaka” alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szúró-szívó szájszerve a vágat öblébe kerüljön.
  • A kullancs-eltávolító kanál nyelét megfogva, s ezzel a kanalat a bőrre nyomva, tengelye körül nyolcszor-tízszer jobbra-balra alternálva megpödörjük, s ennek eredményeképpen a kullancs a kanál kávájába esik.
  • A kullancs-csípés helyét minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell ecsetelni.
  • Ezután a kullancs-eltávolító kanalat kullancsostul vagy megsemmisítjük (pl.: a csomagolásába visszahelyezzük és az egészségügyi vagy állat-egészségügyi intézmény veszélyes hulladék gyűjtő badellájába dobjuk), vagy elvégzünk a kullanccsal egy tesztet, ha meg kívánunk bizonyosodni arról, hogy a Lyme borreliosist (régi nevén: Lyme-kórt) okozó baktériumokat tartalmazott-e.


3. Ceumed Stop Tick kullancseltávolító eszköz


Egyedi gyorsfagyasztásos technológiájának köszönhetően megakadályozza, hogy a parazita fertőző nyála kifolyjon, illetve védelmet nyújt testének szétválása ellen, így jelentősen csökkenti a kórokozó anyagok átvitelének kockázatát az eltávolítás során.

Alkalmazása a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésére javasolt. 
Ilyen betegségek például: 
  • Lymekór
  • Kullancsenkefalitisz
  • Piroplazmózis



Kapcsolódó írásaim:
- Lyme-kór - Borreliózis.
- Kullancs gyorsteszt - Lyme-tesztek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése