2023. június 16., péntek

Fogszuvasodás: Kialakulás, megelőzés és kezelés


A fogszuvasodás egy igen gyakori probléma, amely sok embernél előfordul. 
Nem más, mint a fogak elváltozása a fogzománcban bekövetkező károsodás miatt. Ha nem kezelik időben, súlyosabb problémákhoz vezethet, például fogfájással, fogvesztéssel és az általános egészségre, közérzetre gyakorolt ​​​​negatív hatásokkal. Ezért fontos megérteni a fogszuvasodás kialakulását, valamint a megelőzés és a kezelés módszereit.

A fogszuvasodás kialakulása:

A fogszuvasodás kialakulása több lépésből áll. Először is a fogzománc, fogak külső rétege bomlik le a baktériumok és a savak hatására. Ez a folyamat a fogak felszínén láthatatlanul kezdődik, majd lassan mélyebbre hatol, érintve a dentint, amely a fog középső rétege.

A fogzománc károsodása a baktériumok által termelt savak hatására történik, az ételmaradékok lebontásából és a cukorfogyasztásból származnak. A savak folyamatosan támadják a fogakat, és idővel eróziót okoznak. Ez a folyamat végül lyukakat vagy kis üregeket biztosít a fogzománcban, amit fogszuvasodásnak nevezünk.


Megelőzés:

A fogszuvasodás megelőzése kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzésében. Néhány lépéssel minimalizálhatjuk a kockázatot:

Rendszeres fogmosás: naponta kétszer alaposan mossuk meg a fogainkat fluortartalmú fogkrémmel. Ne feledkezzünk meg a fogak tisztításáról a fogközökben is fogselyem vagy fogköztisztító segítségével.


Egészséges étrend: Kerüljük a túlzott cukor- és szénhidrátbevitelt, mivel ezek segíthetnek a fogszuvasodás kialakulásához. Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és egészséges fehérjéket.


Fluorid használata: Használjunk fluoridtartalmú szájvizet vagy öblögetőt a fogzománc erősítésére és a fogszuvasodás megelőzésére.


Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: Menjünk rendszeresen fogorvoshoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását, és időben felismerjük és kezeljük az esetleges problémákat.



A fogszuvasodás kezelése:


Ha már kialakult a fogszuvasodás, a kezelési lehetőségek a szuvasodás mértékétől függenek. A fogorvos az alábbi módszereket alkalmazhatja:

Tömés: Kis méretű lyukak esetén a fogorvos eltávolítja a károsodott részt, majd feltölti azt tömőanyaggal, például kompozit (A kompozit tömés olyan modern, a foggal megegyező színű tömés, amely akár még szakavatott szemnek is teljesen láthatatlan lehet.) vagy amalgám (már nem alkalmazzák Magyarországon) töméssel.


Gyökérkezelés: Ha a fogszuvasodás a fog gyökeréig terjed, szükség lehet gyökérkezelésre. Ez a folyamat a fog gyökérrendszerének tisztítását és tömését jelenti, hogy megmentse a fogat.


Fogeltávolítás: Súlyosan károsodott fogak esetén, amikor már nem lehetséges megmenteni őket, a fogorvos a fog eltávolítását javasolhatja.


Fontos megjegyezni, hogy a fogszuvas kezelése a lehető leghamarabb megkezdődjön, nagyobb probléma súlyosabbá válna. Rendszeres fogorvos ellenőrzések és intézkedések intézkedési megőrizni a fogak egészségét.

A fogszuvasodás elkerülése és kezelése fontos a hosszú távú fogegészség és a jó általános egészség fenntartása szempontjából. 

Rendszeres fogápolás és fogorvosi ellenőrzésekkel hosszú távon megakadályozhatjuk és kezelhetjük a fogszuvasodást, így biztosítva a szájüreg egészségét és a ragyogó mosolyt.



Fogszuvasodás elleni készítmények:

Ahogy a cikkben is szerepel a rendszeres, alapos fogmosás, a szájvizek és a fogselyem mindennapos használata fontos a megelőzés szempontjából, de egy készítményt mindenképp szeretnék bemutatni, ami segítség lehet ezeken túl is.

Nem beszélve arról, hogy gyerekkoromban az íróasztalomra volt ragasztva egy matrica az alábbi mondókával: 
"Mekk Elek az ezermester elrendelte hetente egyszer mossál fogat az Elmexszel" 


Elmex® gél  (gyógyszernek minősülő készítmény, egészségpénztári kártyára elszámolható)

Az Elmex gél aminfluoridot tartalmaz. Alkalmazható a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén a fogszuvasodás megelőzésére, kezdődő szuvas elváltozások kezelésére (remineralizáció), valamint levehető sín, a részleges fogpótlás és a fogszabályozó készülék alatti fogzománc védelmére.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát/fogorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


Hogyan kell alkalmazni az Elmex gélt?

Fogászati alkalmazásra.

A készítmény ajánlott adagja otthoni fogápolásra felnőtteknél és 6 éves vagy idősebb gyermekeknél, ha az orvos másképpen nem rendeli, hetente egy alkalommal 1-2 cm-nyi Elmex géllel kb. 2-3 percig, fogkefe segítségével alaposan fogat kell mosni. Használat után ajánlatos a felesleges gélt kiköpni, és a szájat kiöblíteni. 

Az alkalmazás (kefélés és szájban tartás) teljes időtartama nem haladhatja meg az 5 percet.

Nem naponta, hanem hetente vagy hosszabb időközönként kell alkalmazni.


Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekek a fogmosás alatt ne nyeljenek, a végén azonban könnyedén öblítsenek.
6-8 éves gyermekek a készítményt felnőtt felügyelete mellett alkalmazzák.





Tudnivalók az Elmex gél alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Elmex gélt:
- ha allergiás az olaflurra, dektaflurra, nátrium-fluoridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- 6 éves kor alatti gyermekeknél, mivel a kisgyermekek nyelési reflexe még erős, és ennek következtében a fogkrémet és a gélt is könnyen lenyelik.
- A lenyelésből származó mérgezések elkerülése érdekében az Elmex gélt nem használhatják olyan betegek, akiknek a nyelési reflexe nem kontrollálható.
- a szájnyálkahártya kóros hámhiányos elváltozásai esetén.
- csont- és/vagy fogzománc fluorózis esetén.



+1 érdekesség:

Bár nem a fogszuvasodás kezelésére alkalmazható, viszont hasznos információt kaphatunk a fogmosási technikánk helyességéről a plakkfestő tabletta alkalmazásával.


Curaprox PCA 223 kéttónusú plakkfestő tabletta

Kellemes gyümölcs ízű, kéttónusú plakkfestő tabletta a szájban lévő plakk láthatóvá tételére. Eritrozin mentes (E127).

A plakk nehezen látható mivel fehér színű, ezért a fogorvosok és dentálhigiénikusok a plakkfestő tablettát ajánlják a láthatóvá tételhez. Megkönnyíti az alapos tisztítást és lehetőséget nyújt a fogmosás hatékonyságának ellenőrzésére.


Két különböző színnel festi meg a régi és az új plakkot. 
Régi plakk = kék szín, 
Friss plakk = piros szín.


Használat:
 
Rágjon össze egy tablettát, majd nyelve segítségével, a nyállal együtt oszlassa szét a szájban.
Köpje ki a maradékot és finoman öblítse ki a száját vízzel. A TABLETTÁT NE NYELJE LE!
A tükörbe nézve, az elszíneződött részeken láthatja a plakkot és az ételmaradékot. Ezután lépésről lépésre tisztítsa meg a fogait.
 

Használja hetente egyszer. A legjobb, ha este végezzük a plakkfestést. Ha a fogainkon elszíneződést látunk, újra mossunk fogat.

6 éves kortól bárki használhatja, szülői felügyelet mellett. Kellemes, gyümölcs ízű, könnyen eltávolítható a fogakról. Gyermekeknek játékosan mutassa meg, hogy mely területeken maradt ki a fogmosás, így ösztönözheti az alaposabb tisztításra.


Miért két tónusú?

Mert különbséget tesz a régi és a friss plakk között.
Mert megmutatja azokat a területeket, ahol alaposabb fogmosás szükséges.
(forrás: https://www.sagerdental.hu)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése