2023. június 30., péntek

A halolaj jótékony hatásai az egészségre - avagy egészséges tápanyagok a természetből


A halolaj, amely gazdag omega-3 zsírsavakban és egyéb fontos tápanyagokban, egy méltán népszerű táplálékkiegészítő, amely számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre.

Ebben a cikkben megnézzük, mire jó pontosan a halolaj, és hogyan lehet beépíteni az étrendünkbe.




Omega-3 zsírsavak: 

A halolaj kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak, mint az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). 
Ezek az esszenciális zsírsavak számos jótékony hatással rendelkeznek:

1. Gyulladáscsökkentő hatás: 
Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat, ezzel segítve az ízületeket, a bőrt és az általános egészség védelmét.

2. Szív- és érrendszeri egészség: 

Az omega-3 zsírsavak elősegíthetik a normális szív- és érrendszeri működést, a nyomás szabályozását és a vérzsírszint optimalizálását. Segít megtartani az erek rugalmasságát, szabályozza a szívritmust és a  koleszterinszintet.

3. Idegrendszeri fejlődés: 

Az omega-3 zsírsavak fontosak az agy és az idegrendszer egészséges fejlődéséhez, különösen a csecsemők és gyermekek esetében. Segíti a tanulási folyamatokat és fejleszti az intelligenciát, fejleszti az agyat, különösen, ha már terhesség alatt és gyermekkorban is megfelelő a bevitel.

4. Bőr és haj egészsége: 

A halolajban található tápanyagok segítik fenntartani a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkentik a bőr irritációját és gyulladását. Hozzájárulnak a haj egészségéhez és fényességéhez is.
A halolaj készítmények segíthetnek fenntartani az egészséges bőrt, valamint kedvező hatással bírnak az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek kezelésében.

5. Emésztés és immunrendszer: 

A halolajban található vitaminok és ásványi anyagok, például A-, D- és E-vitamin, valamint cink és szelén, támogathatják az emésztőrendszer egészségét és az immunrendszer megfelelő működését.


6. Támogatja a szem egészségét. 

Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a személyeknél, akiknek alacsonyabb az Omega-3 szint a szervezetében, nagyobb a kockázata a különböző szembetegségek kialakulásának. A halolaj segíthet az időskori szemromlást enyhíteni vagy leküzdeni, de sajnos a száraz szem-problémára nem nyújt megoldást.


Hogyan lehet a halolajat beépíteni az étrendbe?

Természetesen a legoptimálisabb forrás minden esetben maga az egész, feldolgozatlan hal lenne. 
Egyes országokban (tengerparti, mediterrán országokban, Izlandon...) olyan mértékű a népesség halfogyasztása, hogy semmi szükség nincs táplálék-kiegészítőkkel történő utánpótlásra. Sajnos Magyarország nincs ilyen jó helyzetben.

Ha pótlásra van szükség, a halolajat kapszula vagy folyadék formában lehet beszerezni. Fontos azonban, hogy megbízható terméket vásároljunk, aminek megfelelő a minősége és a tisztasága.



Nyilván rengeteg fajta halolaj létezik, csak néhány példát hozok most fel:

Eskimo Kids Halolaj Tutti-Frutti vagy Narancs ízben 105ml

Az Eskimo Kids egy prémium minőségű, kifejezetten gyerekek számára készült étrend-kiegészítő készítmény, ami már 1 éves kortól adható.

Az üvegcsékben található halolaj vadhalászat során kifogott hidegvízi szardellák és szardíniák húsából készül, amik az omega-3 zsírsavak leghasznosabb forrásai közé tartoznak. A halolaj fejlődő gyermeki szervezet számára szükséges arányban tartalmazza a természetes omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat, valamint a természetes E- és D-vitamint.

Az Eskimo Kids tisztított, biztonságos halolaj, hatékonyságát és pozitív hatásait 17 nemzetközi klinikai tanulmány bizonyítja, továbbá több mint 6 hónapig nem avasodik meg!

Kiváló megoldás a gyerekek omega-3 pótlására, ugyanis 1 üveg halolaj kb. 3 kg tengeri halban megtalálható mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz
1 éves kortól 12 éves korig adható! A tutti-frutti és narancs ízesítésnek köszönhetően a gyerekek hamar megkedvelik!

A termék laktóz-, tejfehérje-, tejszármazék- és gluténmentes, továbbá lisztérzékenyek is szedhetik!

Kinek ajánlott: Gyerekeknek 1-12 éves korig

Adagolás: A termék napi adagja 1 teáskanál (5 ml) étkezés közben vagy közvetlenül utána bevéve.

Összetétel: A napi adag (1 teáskanál = 5 ml) tartalmaz 1155 mg omeg-3 zsírsavat, melyből EPA (eikozapentaénsav): 462 mg, DHA (dokozahexaénsav): 277 mg, ALA (alfe-linolénsav: 231 mg; omega-9 zsírsav (olajsav): 1663 mg; omega-6 zsírsav (linolsav): 462 mg; E-vitamin: 6,7 mg (10NE); D-vitamin: 5 mikrogramm (200 NE)

Segédanyagok: repceolaj, antioxidánsok/Pufanox®: szójalecitin (E322), tokoferol komplex (alfa tokoferol (E307), tokoferolban gazdag kivonat (E306)), rozmaring kivonat (E392), aszkorbil palmitát (E304), tutti-frutti ízesítés és D-vitamin (kolekalciferol).

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó!

Tárolás: Száraz, szobahőmérsékletű helyen 30 C alatt. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó.
Fogyasztható: felbontástól számított 2 hónapig.






BioCo Halolaj 1000mg kapszula


Halolajat és természetes E-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő. Az Omega-3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.* (A kedvező hatás 250 mg EPA és DHA napi bevitelével érhető el, mely a készítmény 1 kapszulájával is biztosítható.)
Halolaj

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyik legjobb természetes forrása. Az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű és arányú fogyasztása hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához és az egészséges szívműködéshez. Az érrendszer és a szív megfelelő működése számottevően csökkentheti például az agyvérzés, az infarktus kockázatának esélyét, a sejtek, szövetek korai öregedését. 
Rendszeres fogyasztásával az általános egészségi állapot javítása mellett a fizikai és szellemi teljesítmény növelése, a betegségekkel, fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség is növelhető.

Hatóanyagok 1 kapszulában:
E-vitamin 6 mg (50 NRV%)*
Halolaj 1000 mg
– EPA 180 mg
– DHA 120 mg

* NRV%: Vitaminok és ásványi anyagok napi beviteli referencia érték %-a (felnőttek esetében)

Összetevők:
halolaj (1000 mg/kapszula); zselatin; nedvesítoszer (glicerin); D-alfa-tokoferol

Adagolás:
Felnőtteknek naponta 1-2 kapszulát bő folyadékkal lenyelni.



GAL Ω3 Halolaj

Nem átalakított, természetes formában tartalmazza az ember számára megfelelő EPA és DHA nevű Ω3 zsírsavakat és 4 féle tokoferolt (E-vitamin) is, hogy a lehető legstabilabb legyen. Enyhe hal íze van csak, amit szinte teljesen elfed a citromolaj, így nem kell többé tucatnyi kapszulát lenyelnünk. 1 evőkanálnyi kb. 15 db halolaj-kapszulának felel meg!

Halolajat és természetes tokoferolokat tartalmazó étrend-kiegészítő. Tiszta és stabil, teljes spektrumú Ω3-zsírsav forrás. Összhangban a természettel.

A termék jól hasznosuló, természetes formájában (és nem a mesterségesen átalakított etil-észterek formájában) tartalmazza az Ω3-zsírsavak teljes spektrumát, méghozzá koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt. Mindent úgy, ahogyan azok teljes értékű táplálékainkban is vannak. Magas természetes tokoferol-tartalmának és a (kámformentes) rozmaring-kivonatnak köszönhetően a termék igazán stabil, így biztonsággal alkalmazható nagy dózisú EPA és DHA bevitel megvalósítására is. Az íze is kellemesen enyhe, köszönhetően a stabilitásának, a hozzáadott természetes citromolajnak és a minőségi halolajnak.

Adagolás: Napi 1 evőkanál (~10ml) étkezéskor, akár salátára/pirítósra is, illetve ahogy jól esik. Gyermekeknek testsúlyarányosan.
(forrás és további információk: https://www.gal.hu/GAL-Halolaj)





Béres Omega-3 lágyzselatin kapszula

A Béres Omega-3 lágyzselatin kapszula többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat (EPA + DHA) tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

*A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az EPA és a DHA hozzájárulnak a szív megfelelő működéséhez. A kedvező hatás 250 mg EPA+DHA napi bevitelével érhető el. A DHA hozzájárul a normál agyműködés és látás fenntartásához. A kedvező hatás 250 mg dokozahexaénsav (DHA) napi bevitelével érhető el.

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a tengeri halak rendszeres fogyasztása, melyek a szívműködés számára kedvező többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak (EPA+DHA) forrásai.

Figyelembe véve a hazai táplálkozási szokásainkat, szervezetünk omega-6 zsírsavakból elegendő mennyiséghez jut (pl. napraforgóolajból), tekintettel azonban halfogyasztási szokásainkra az omega-3 zsírsav bevitele sok esetben nem kielégítő.7

Adagolás:
Felnőtteknek naponta 1 kapszula. A kapszulát étkezés közben célszerű bevenni.
(forrás: https://www.beres.hu/termek/beres-omega-3-lagyzselatin-kapszula/)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése