2023. június 12., hétfő

5 nyári veszély, amire érdemes odafigyelnünk


A legjobb - ezekben az esetekben is - a megelőzés!


1. Napégés: 
Az erős napfény és az UV-sugárzás okozta bőrégés gyakori nyári probléma. Fontos védekezni a megfelelő fényvédő krémek, kalapok és napernyők használatával, valamint kerülni a túlzott napozást. Szemünk védelmére is figyeljünk!

Ezzel a témával bővebben ebben a cikkben foglalkoztam >>Fényvédő kisokos. Amit a napozásról és a fényvédelemről tudni érdemes.


2. Hőguta és napszúrás: A meleg időjárásban könnyen kialakulhatnak hőguta vagy napszúrás tünetei, ha nem megfelelően védekezünk a hőség ellen. Fontos a megfelelő hidratáció, a hűvös helyeken tartózkodás, a könnyű, laza ruházat és a fej megfelelő védelme.

Napszúrás tünetei, megelőzése, kezelése és sok hasznos tudnivaló ebben a cikkben >>Napszúrás

3. Hasmenés, hányás: Nyáron az élelmiszer okozta vírus- és baktériumfertőzések kockázata is megnőhet, ami emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhat. Fontos az alapos kézmosás, a biztonságos élelmiszerek fogyasztása és az ivóvíz minőségére való odafigyelés. (Erről hamarosan írok)

4. Allergiák: Nyáron sok pollen és más allergén anyag van jelen a levegőben, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Az allergiás rhinitis (szénanátha) és a légúti allergiák jellemzőek nyáron.

 Különféle csípések is válthatnak ki allergiás tüneteket (szúnyog, medúza, tengeri növények...) Ezek többnyire helyi reakcióban nyilvánulnak meg (bőrduzzanat, viszketés, kipirosodás...) Emellett előfordulhat a szervezet számára idegen, ismeretlen étel fogyasztása esetén is allergiás reakció. (szerencsére ritkán)


Cikkek a témában:



5. "Úszómedence fertőzések": A nyári időszakban az úszómedencékben történő fürdés során (ritkábban a természetes vizekben, tavakban, folyókban, tengerben is előfordulhat) fertőzések jelentkezhetnek, például fülgyulladás vagy szemgyulladás. Fontos az úszómedencék megfelelő tisztaságának és klórozásának biztosítása, valamint az arra érzékenyeknél védőszemüveg és füldugó használata.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése