2019. július 11., csütörtök

Fényvédő kisokos. Amit a napozásról és a fényvédelemről tudni érdemes.



Az előző napszúrásról szóló cikkem után, gondoltam maradjunk még a nyári témáknál.

Nem tudom szakemberként elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. 

A mai napig találkozok olyan vásárlóval, aki csak a nyaralás idején/strandon... használ fényvédőt. Aztán mikor elkezdünk beszélgetni, jön az „Én erre nem is gondoltam, de milyen igaz.” felismerés. Mert nyilván nem csak a nyaralás helyszínén/víz mellett süt a nap, hanem ugyanúgy a saját kertünkben fűnyírás közben, míg elsétálunk a boltba vagy lemossuk a kocsit...

Ha nem védjük megfelelően a bőrünket annak rövid távon (leégés) és hosszútávon (bőrrák, melanóma kialakulásának kockázata, kori bőröregedés...) is számos veszélye van.

Miután kicsit bevezettem, hogy miért is nagyon fontos, nézzük meg, hogy mit tehetünk a megfelelő védelem érdekében.



A napszúrásról szóló cikkben több dolgot is megemlítek, ami itt is aktuális.

A legfontosabb: 11 és 15 óra között ne menjünk a napra. Csecsemőket nem csak ebben az időszakban, hanem egyáltalán ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek.

Védjük a fejet a közvetlen napsütéstől. Erre legjobb megoldás egy lehetőleg világos színű sapka vagy kalap, amely minél jobban takarja a fejet a közvetlen napsütéstől.

A fejünk mellett a bőrünket is védenünk kell. Erre az egyik legismertebb eszközök a fényvédők. Emellett nyugodtan bevethetünk világos (fehér) színű könnyű inget, ami akár fürdőzés alatt is fizikai védelmet nyújt a napsugárzás ellen.

Kicsit vizsgáljuk meg a fényvédőket.

Az, hogy milyen formát választunk, alapvetően szimpátia kérdése. Létezik krém, tej (spray feltéttel is), olaj, száraz olaj, száraz permet, stift... formában fényvédő.

A sűrűbb krémeket inkább arcra, a tejeket testszerte alkalmazhatjuk. A száraz olaj, száraz permet kiválóan alkalmas a hajas (rövid haj) fejbőr védelmére. Stifteket a napnak különösen kitett területekre, pl.: ajkak, szem környéke, fülek, orr vagy az extra védelmet igénylő bőrfelületre pl.: hegek, pigmentfoltok, anyajegyek érdemes használni.

Itt az elején szeretném kiemelni, hogy legalább 30 perccel a lakásból való kilépés előtt fel kell kenni a fényvédőket, mert hatásuk kialakulásához időre van szükség, nem nyújtanak azonnali védelmet.


Mit jelent a fényvédőkön az SPF?

Az EU-ban négy védelmi szint létezik: alacsony (SPF 6-10), közepes (SPF 15-25), magas (SPF 30-50) és nagyon magas (SPF 50+). A korábbi 100-as jelölést megszüntették, mert hamis biztonságérzetet adott a vásárlóknak és azt sugallta, hogy nagyobb védelmet nyújtanak, mint az 50-es faktorúak. (De ha kicsit tovább olvas, és kiderül, mit is jelent valóban az SPF, mindenki számára kiderül, hogy ez teljesen jogos döntés.)

Mikor fényvédőt választunk, a fényvédő faktor alapján is döntünk. Sokszor tapasztalom azonban, hogy mégsem tudják, hogy mit is jelent ez a szám. Azt gondolják, hogy az SPF30-as naptejek kevésbé védenek a naptól, jobban lehet barnulni tőlük, mint ha SPF50-eset választanak. Pedig az igazság ettől elég messze van.

A bőrünknek megvan a saját védekező képessége a napsugárzással szemben is. Az, hogy mennyit tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, bőrtípustól függ. (3-30perc)


Bőrtípus
Elterjedése az európai lakosságban
Jellemzői
Napozás/barnulási képesség



1-es



2%
Haj: nagyon világos, szőke vagy vörös (kelta)

Szem: világoskék, világosszürke

Bőr: rendkívül fehér, szeplők megjelenése gyakori


Egyáltalán nem képes a bőrük barnulni, csak pirul. Mindig megégnek a napon majd lehámlanak.


2-es


12%
Haj: sötétszőke vagy világos haj

Szem: kék, zöld, világos barna vagy szürke szemek

Bőr: világos bőr, néha szeplő


A bőrük csak kismértékben képes lebarnulni. A bőrük érzékeny, könnyen leég.



3-as



78%
Haj:sötét szőke, világos vagy gesztenyebarna

Szem:szürke, zöld vagy gesztenyebarna

Bőr:inkább bézs, mint fehér


A bőrük képes szépen lebarnulni. Ha odafigyelnek a megfelelő védelemre, nem égnek le.



4-es


8%
Haj:barna

Szem:barna

Bőr:kreol
A bőrük képes szépen és tartósan lebarnulni. A leégés rendkívül ritka. Könnyen és gyorsan barnulnak.



Az SPF (Sun Protection Factor, vagyis fényvédő faktor) a leégés (vagyis az UV-B sugarak) elleni védelem mértékét határozza meg.Azt mutatja meg, hányszor több percig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, ahhoz képest, mintha nem használnánk fényvédelmet.

Például: fehér, érzékeny bőrünk van, ami 5 perc alatt leég.
SPF 30-as naptejjel bekenve 5x30 = 150 percig (2,5 órán át) vagyunk védve a leégés ellen.
SPF50-es esetén: 5x50 = 250 percig (4 órán át) vagyunk védve

Emellett az SPF azt is megmutatja, hogy az UV-B sugárzás mekkora részét szűri ki.
A fényvédők 1/SPF részét engedik át az UV-B sugaraknak.

SPF30: 1/30-ad részét engedi át, vagyis 97%-át kiszűri
SPF50: /50-ed részét engedik át, vagyis 98%-át kiszűri

Itt látható, mennyire hibás a feltételezés, hogy a 30-as faktorral jobban lehet barnulni.

Az UV-B sugárzásnak köszönhetően képes bőrünk lebarnulni. Hatására a bőrünk saját maga állítja elő a szervezetünk számára fontos D-vitamint.



Azt már tudjuk, hogy az UV-B sugarak stimulálják a barnulásért felelős pigmenteket, de a leégést is ezek okozzák.
Most beszélnünk kell az UV-A sugarakról is, amelyek sokkal alattomosabbak az UV-B-nél, mert nem okoznak leégést és fájdalmat, de a bőr sokkal mélyebb rétegeibe képesek behatolni. Felgyorsítják a bőr öregedését és fényérzékenységet - napallergiát, pigmentációs zavarokat - okozhatnak.

Az UV-B- és UV-A sugárzás károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva a bőr öregedéséhez. Emellett sejtelváltozásokat is okozhatnak, DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, ami hosszútávon bőrrák kialakulásához vezethet.

A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UV-A elleni védelemről az SPF egyáltalán nem nyújt információt. Erre találtak ki egy másik mérőszámot.
A naptejeken egyre gyakrabban megjelenő másik rövidítés a PPD (Persistent Pigment Darkening), ami arra utal, mennyire véd az adott készítmény az UV-A sugárzás ellen.

Egy nemrégi EU-s szabály szerint a fényvédők PPD-jének legalább az SPF egyharmadának kell lennie, vagyis egy SPF 30-as fényvédő elvileg minimum PPD 10-es is. A 10-es PPD az UV-A sugárzás közel 90%-át képes kiszűrni.


Fizikai és kémiai szűrők.

A fényvédő készítmények tartalmazhatnak fizikai és/vagy kémiai szűrőket.

A fizikai szűrők fényvédő hatása azon alapul, hogy a bőrre felvíve visszaverik vagy megtörik a fényt, ilyenek a különböző ásványi anyagok.

A kémiai szűrők ezzel ellentétben elnyelik a sugárzás.


Fontos tudni, hogy a fényvédők csak megfelelő vastagságban alkalmazva fejtik ki hatásukat. Ne spóroljunk velük!




Egy utolsó kitérő, ami mégiscsak kapcsolódik ehhez a témához: Hogyan hatnak az önbarnító készítmények?

A barnító krémekben használt kémiai anyag egy cukormolekula, a dihidroxi-aceton (rövidítve DHA). Néhány barnító krém egy másik kémiai anyagot, erythrulose-t is tartalmaz, mely kozmetikailag egy kellemes, bronzosabb színárnyalatot ad a bőrnek. Az erythrulose a DHA-hoz hasonlóan, de lassabban fejti ki hatását, így a két anyag együttes alkalmazásával hosszabb ideig tartó barna színt érhetünk el.

A DHA a bőrfelszín elhalt szarusejtjeiben fejti ki barnító hatását. Az ilyen elhalt sejtekben lévő aminosavak kémiai reakcióba lépnek a DHA-val, mely során ún. melanoidok képződnek.
Ezek a melanoidok a látható fény bizonyos hullámhosszúságú sugarait elnyelik, ami a bőr barnaságát eredményezi.

A barnító hatás nem azonnali, 2-4 óra elteltével indul be, és akár 72 óráig is eltart. Mivel az elhat szarusejtekben fejti ki hatását, maximum 10 napig látható, mert ez idő alatt a szarusejtek lehámlanak, megújulnak.
Az ilyen módon megszerzett barnaság – ellentétben az UV-B által nyert lebarnult bőrrel – nem nyújt védelmet, így fokozottan figyelni kell a megfelelő fényvédelemre.

A barnító krémeknek – az esetleges allergiás reakciókon túl – nincs egészségügyi kockázatuk.


Még egy utolsó utáni gondolat: A szemünk védelme.

Nem szabad elfeledkeznünk a szemünk védelméről sem. Vagy napszemüveggel, vagy napellenzős sapkával/kalappal tudjuk megelőzni a látóidegek károsodását, a szürkehályog kialakulását.



Kapcsolódó írásaim:

Uszodaszemölcs - molluscum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése