2019. július 19., péntek

A glaukóma kialakulása, fajtái, kezelésének lehetőségei.


A glaukóma, vagy megtévesztően magyarul zöld hályog a látóideget érintő krónikus betegség. Valójában nem hályog, hanem a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség.

Igen alattomos, mivel évekig tünetmentes lehet és semmi nem utal arra, hogy pusztulnak a látóidegek.

Az egyik jellemző tünetét, a látótér-kiesést sem veszi észre egykönnyen a beteg, hisz az ember folyamatosan mozgatja a szemét és a fejét, így gyorsan kompenzálja a kiesett képet.




Mire a beteg orvoshoz jut, gyakran a látóidegek 60%-a is elpusztul.

Rizikófaktorok:
- életkor
- családban előforduló glaukómás megbetegedés
- szemnyomás

Egyik jellemző tünete a szem belnyomásának növekedése. Ez vezet magához a károsodáshoz.

A betegség fajtái:
- nyílt zugú (elsődleges és másodlagos)
- zárt zugú (elsődleges és másodlagos)
- veleszületett


Az elsődleges nyílt zugú glaukóma nagy valószínűséggel genetikailag meghatározott, míg az elsődleges zárt zugú glaukóma oka rendszerint anatómiai eltérés.

A másodlagos glaukóma egy fennálló szemészeti problémán alapul, ami a szem belnyomásának növekedéséhez vezet. Ezt okozhatja gyulladás, a szemben elhelyezkedő daganat vagy duzzadó szürke hályogos lencse...

1. Elsődleges nyílt zugú glaukóma

A leggyakoribb formája az elsődleges nyílt zugú glaukóma, amely a fejlett országokban jellemzően az idősebbeknél, 40 év felett jelentkezik és a lakosság közel 2%-át érinti.

Az elsődleges nyitott zugú glaukóma nem jár fájdalommal és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára.

Az elsődleges nyílt zugú glaukóma kialakulásának okai igen bonyolultak, teljes mértékben a mai napig nem tisztázottak. A betegség nagy valószínűséggel genetikailag meghatározott.


2. Elsődleges, zárt zugú glaukóma – Glaukómás roham

Az elsődleges, zárt zugú glaukóma oka rendszerint anatómiai eltérés. Ez azt jelenti, hogy a csarnokzug igen szűk, és bizonyos kiváltó okok hatására- például kitágult pupilla, félhomály - el is záródhat.

Az elzáródás következményeként a szemfolyadék keringése leáll, a sugártest által termelt csarnokvíz a szemben felhalmozódik, és extrém magas értékre, 60-70 Hgmm-re felugrik a szembelnyomás. A szem kőkemény tapintatúvá válik.

Akut glaukómás roham esetében a beteg a szem és a szem körüli csontok (általában féloldali) éles fájdalmára panaszkodik, ami rövid idő alatt alakul ki.
Jellemző tünete a homályos látás, szivárványszínű karika érzékelése a fényforrások körül és kipirosodott szem. Emellett rossz közérzet, fejfájás, hányinger és hányás is előfordul.


A glaukómás roham - vaksággal fenyegető, szemészeti sürgősségi állapot, amely azonnali ellátást igényel. Az akut csarnokzugi elzáródást minél hamarabb meg kell szüntetni. (általában injekcióval beadott gyógyszerrel)



3-4. Másodlagos glaukómák

A másodlagos nyílt zugú, valamint másodlagos zárt zugú glaukómák a fentiekhez hasonló mechanizmussal alakulnak ki, azzal a jelentős különbséggel, hogy kialakulásukról egy szemészeti alapbetegség tehet.


FONTOS!
Mivel az egyik rizikófaktor a családi anamnézis, akinek a családjában van glaukómás beteg, 40 év fölött érdemes szemészhez fordulnia, hogy időben diagnosztizálják és a lefolyásán lassítani lehessen.


Zöldhályog kezelése:

A zárt zugú glaukómáknál magának a zárt zug megoldásának az első lépése a sebészeti beavatkozás. Amennyiben a műtét után további szembelnyomás csökkentés szükséges, abban az esetben gyógyszeres kezelés, vagy további műtét végezhető el.

A glaukóma krónikus betegség, ezért folyamatos, élethosszig tartó kezelést igényel.

A kezelés célja a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése.

A kezelést minden esetben személyre szabottan fogja az orvos felállítani. (függ a glaukóma súlyosságától, a károsodás mértékétől, mennyire gyors a betegség lefolyása...)

A szemnyomást első körben szemcseppekkel próbálják csökkenteni. Erre a célra számos hatóanyagcsoprot van forgalomban és természetesen mind vényköteles.
(így ezekre nem is térnék ki. Ha kérdésük van egy adott készítményről, nyugodtan írjanak a cikk alá, vagy küldjenek e-mailt és arra szívesen válaszolok)


Amit a szemcseppek kapcsán fontos kiemelni, hogy a hatóanyag a becseppentés után lecsoroghat az orrnyálkahártyáig és onnan be tud jutni a keringésbe, különféle mellékhatásokat okozva. Ezt megelőzendő a sikeres becseppentést követően fontos, hogy a beteg néhány percig csukva tartsa a szemét, hogy a szemcseppből minél kevesebb jusson be a könnyelvezető rendszerbe, ezáltal a keringésbe.



Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a glaukóma műtéttel nem gyógyítható (ellentétben a szürke hályoggal), ez csak fél igazság. Az elpusztult idegrostokat valóban nem lehet pótolni, tehát a látás nem javítható, de a szembelnyomás műtéti úton is csökkenthető. Így a további állapotromlás megelőzhető.

A rendszeres szemészi ellenőrzés nagyon fontos!

A tapasztalatom az, hogy a glaukómás betegek között nagyon sok, aki nem használja megfelelően az előírt szemcseppet. Mivel a cseppek elhagyása nem jár olyan negatív hatással, mint például ha a vérnyomáscsökkentő vagy a gyomorsavcsökkentő gyógyszer marad ki, nem tartják be elég szigorúan az előírásokat. Sőt van olyan nénink, aki csak a féléves orvosi kontroll előtt kezdi el a cseppek használatát. Igyekszünk, meggyőzni...


További írásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése