2023. június 27., kedd

Lepkehimlő, az "ötödik betegség": Tünetek, kezelés és megelőzés



A lepkehimlő (erythema infectiosum, ismertebb nevén az "ötödik betegség"), egy Parvo B19 nevű vírus okozta fertőző betegség, amely gyakran gyermekeket érint. 

Bevallom, bár sok éve a szakmában vagyok, ez a betegség valahogy elkerülte a figyelmemet - egészen eddig az évig, amikor rengeteg óvodás és iskolás lett beteg a környezetünkben. Annak ellenére, hogy nem találkoztam vele, a legtöbb felnőtt átesett ezen a fertőzésen gyermekkorban és védettséget is szerzett. (ezért is gyermekeknél jellemző a betegség)

Ismerjük meg ennek a betegségnek a tüneteit, terjedését és a kezelési lehetőségeket.


Tünetek:

A lepkehimlő legjellegzetesebb tünete a "piros arc", de ez sem jelentkezik minden esetben. A betegség kezdeti szakaszában a gyermek lázat és influenzaszerű tüneteket tapasztalhat, például fejfájást, torokfájást, orrdugulást vagy enyhe köhögést. 
Ezután jellegzetes vörös foltok és kiütések jelentkeznek a gyermek arcán, valamint a végtagokon és a törzsön. 
A kiütések általában 7-10 napig tartanak, majd fokozatosan eltűnnek.




Terjedés:
Az erythema infectiosumot a parvovírus B19 okozza, és cseppfertőzéssel terjed. 
A betegség a kiütések megjelenése előtt néhány nappal a leginkább fertőző és a kiütések megjelenése után néhány napig tart. 
A vírus terjedhet köhögéssel vagy tüsszentéssel, valamint közvetlen érintkezéssel, például a fertőzött személy orrának vagy szájának megérintésével, majd más tárgyakra vagy emberekre történő érintkezéssel.



A lepkehimlő diagnózisa:

A diagnózis felállítása csak az első beteg esetében nehéz, mivel általános tünetekkel jár, de mikor egy közösségben több gyereket érint, könnyebb beazonosítani a fertőzést, jobban előtérbe kerül a lepkehimlő gyanúja.
Magát a fertőzést egészen biztosan csak laborvizsgálattal lehet igazolni, ám a betegség enyhe mivolta miatt erre az esetek többségében nem szokott sor kerülni.


Kezelési lehetőségek:

A jó hír, hogy a lepkehimlő általában enyhe lefolyású és spontán gyógyuló betegség. 
A tüneti kezelés, például lázcsillapítók, antihisztamin alkalmazása, folyadékpótlás és pihenés segíthet enyhíteni a tüneteket és megkönnyíteni a gyógyulást. 

Fontos azonban, a járvány megfékezése, a betegség terjedésének megakadályozása szempontjából, hogy az érintett gyermeket otthon tartsák és kerüljék a közösségeket, amíg a kiütések teljesen elmúlnak!


Megelőzés:

A lepkehimlő megelőzése leginkább a megfelelő higiéniai intézkedések betartásával érhető el. Fontos a gyakori kézmosás, különösen a fertőzött személyekkel való érintkezés után.
Ha egy gyermek diagnosztizált erythema infectiosummal, fontos tájékoztatni az iskolát vagy az óvodát, hogy más szülők tudatában legyenek a fertőzés kockázatának.


Lepkehimlő terhesség alatt:

Bár a gyermekeknél és felnőtteknél egy enyhe lefolyású, magától gyógyuló betegségről beszélünk, a  Parvo B19 vírus várandósság alatt sajnos igen veszélyes lehet, különösen súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve. 
A terhesség alatt a fertőzés abortuszt idézhet elő vagy különböző magzati rendellenességek kialakulásához vezethet.

A Parvo B19 vírus a terhesség első trimeszterében a legveszélyesebb, amikor a magzati szervek fejlődése zajlik. A vírus megfertőzheti a magzatot, mivel a terhesség korai szakaszában a placentán keresztül eljuthat a magzathoz.
Ez a vírus okozhatja az úgynevezett "hydrops fetalis" nevű állapotot, amely túlzott folyadék felhalmozódást, ödémásodást okoz a magzati szövetekben és szervekben. Ez komoly szív- és keringési problémákhoz vezethet, és akár halálos is lehet a magzat számára.




A Parvo B19 vírus továbbá különösen veszélyes lehet azokra a terhes nőkre, akik korábban nem találkoztak ezzel a vírussal, mert így szervezetük nem rendelkeznek ellenanyagokkal.

A várandós nők védelme érdekében a megelőzés nagyon fontos. Lehetőleg teljesen kerülni kell az érintkezést a fertőzött gyermekkel és annak környezetével. Különösen az első trimeszterben.

Ha felmerül a gyanú, hogy találkozott lepkehimlővel fertőzött gyermekkel, minden esetben konzultáljon orvosával!


Fontos megjegyezni, hogy bár a Parvo B19 vírus veszélyes lehet a terhes nőkre és a magzatokra, a fertőzés nem mindig okoz komoly problémákat.

Az esetek többségében a terhesség normális módon folytatódik anélkül, hogy a vírus negatív hatással lenne a magzatra. Azonban a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében fontos az óvatosság és az orvosi tanácsok betartása.


Összegzés:

Az erythema infectiosum, az ötödik betegség, bár kellemetlen tüneteket okozhat, általában enyhe lefolyású és önmagától gyógyuló betegség. A tüneteket tüneti kezeléssel lehet enyhíteni, és a fertőzés terjedésének minimalizálása érdekében fontos a megfelelő higiéniai intézkedések betartása.


Kapcsolódó írásaim:
- Bárányhimlő - varicella.
- Uszodaszemölcs - molluscum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése