2017. november 16., csütörtök

Kéz-láb-száj betegség.


Az idei évben nagyon elhanyagoltam a blogomat, amit nagyon sajnálok. Bízom benne, hogy ezen a jövőben tudok változtatni és újra lesz időm válaszolni a kérdésekre, új, hasznos cikkeket írni Önöknek!

Nálunk az oviban sajnos aktualitása van a mai témánknak, ami nem más, mint a kéz-láb-száj betegség.

Amit talán a legfontosabb kiemelnem, hogy bár rendkívül fertőző, és a tünetei alapján rémisztő, de alapvetően ártalmatlan betegségről van szó.

Okozója: Coxsackie vírus  - A családjának több tagja okozhat (A5, A7, A9, A10, A16...) kéz-láb-száj betegséget, míg a Coxsackie vírus másik ismert családja (B) pleurodynia nevű betegségért felelős.

Lappangási idő: 3-7 nap

Terjedése: cseppfertőzéssel – a vírus jelen van a beteg nyálában, a légutak, hólyagok váladékában és a székletben is

Nyári és őszi időszakban gyakoribb a járvány, de bármikor felütheti a fejét.

Mivel ez a vírus rendkívül ellenálló, több óráig megél különböző tárgyakon (pl. játékokon) és a gyomorsav sem pusztítja el, ezért terjed nagyon könnyen a 10 év alatti gyermek körében. Az elmúlt években egyre gyakrabban tapasztalható, hogy felnőttek is elkapják.

Megelőzés: mivel egy ellenálló vírussal van dolgunk, közösségben nehéz megelőzni vagy megállítani a terjedését. Fontos a tárgyak, játékok, felületek fertőtlenítése, a gyakori kézmosás és az alapvető higiéniai szabályok betartása is segíthet.

Diagnózisa: A tünetek és a lefolyás alapján a diagnózis a legtöbb esetben felállítható. Bizonyítása indokolt esetben vírusszerológiai vizsgálattal (vérvétellel) alátámasztható.

Tünetei, lefolyása:

A kiütések előtt 1-2 nappal kezdődnek az általános tünetek:

- láz
- rossz közérzet (kísérheti fejfájás, hasfájás, csecsemők esetében előfordulhat hányás)
- étvágytalanság


Ezt követően, 1-2 napon belül:

- fájdalmas hólyagok a szájban (elsősorban a nyelven és az ínyen) és kiütések a bőrön (kéz és lábfejen a leggyakoribb – innen az elnevezés, de a test többi területén pl. a popsin is megjelenhet)
Bár elméletileg a kiütések nem viszketnek, több elmondás alapján mégis előfordul, hogy viszketéssel járnak.
- torokfájás
- nyirokcsomók duzzanata az érintett területen

Az esetek többségében orvosi beavatkozás nélkül is egy hét alatt komplikációmentesen lezajlik és a beteg teljesen tünetmentessé válik.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a vírus meningitiszt okoz, ami kórházi kezelést igényel.

Kezelése:

Mivel vírusról van szó, és önmagától is komplikáció nélkül lezajlik a betegség, nincs ellene speciális gyógyszer. (Az antibiotikumok nem segítenek, mert a vírusra nem hatnak!) Vagyis „csak” ki kell várni, hogy a szervezet legyőzze a kórokozót.

Természetesen a tüneteken, mint a láz és a fájdalom, segíthetünk.

- Fájdalom- és lázcsillapítók: gyermekeknél szirupban (Nurofen, Algoflex, Panadol...), csepp formájában, de ha még ez is fájdalommal jár (a szirupok gyümölcs ízesítésűek, így csíphetnek), kúp formájában.Nyilván ez függ a beteg korától is.

Bár recept köteles, de szeretném megemlíteni a Flamborin cseppet, aminek metamizol (Algopyrin) a hatóanyaga és kis mennyiséget kell beadni belőle kevés folyadékban feloldva, elvéve ezzel a keserű ízét. Míg egy nagyobb gyereknél 5-10ml szirup beadása is szükséges lehet, ami nyelési nehézség, fájdalom esetén nem kevés mennyiség, addig a cseppből jóval kevesebbet kell meginnia.

A Flamborint soha ne tegyük hűtőbe! Se felbontás előtt, se megszokásból, felbontás után.

(Kis kitérő: az én lányom megfázás esetén, a garaton hátracsorgó váladék miatt, gyakran hány. Így a nagy mennyiségű szirup megitatása vele garantált hányást váltott ki, vagyis bizonytalan lett a gyógyszer dozírozása. Nálunk ezért élveznek előnyt a cseppek. Vagy lányom legnagyobb bánatára a kúpok.)

Az evést és az ivást is érdemes a fájdalomcsillapító adása után kb. ½ órával időzíteni, mert ilyenkor a legjobban hat a gyógyszer, kevésbé fáj a betegnek az étel és az ital elfogyasztása.

- megfelelő folyadék bevitel:
nagyon fontos rá odafigyelnünk, különösen ha nyár van. Bár a nyelési fájdalom miatt hajlamosak elutasítani a gyerekek még a vizet is, de mindenképp pótolnunk kell különösen a lázas állapotban, nehogy kiszáradáshoz vezessen. (ami egyébként a kéz-láb-száj betegség leggyakoribb szövődménye)
Jól esik a hűtött víz, gyenge tea.
Segíthet a szívószál használata is, mert sokszor maga a száj kinyitása is fájdalommal jár és a folyadék útja is jobban irányítható, gyorsabban lenyelhető így.


- nyálkahártya érzéstelenítők: spray vagy ecsetelő formájában (Tantum verde spray, Dologel gél, Anaftin spray, orvos által felírt patikai készítésű érzéstelenítő ecsetelő...)
Bár vannak szopogató tabletta formájában, de a fájdalmas hólyagok miatt szerintem az előző két gyógyszerforma még a felnőtteknek is kíméletesebb.

Az ételeknél kerüljük a savas, csípős, kemény dolgokat (alma, paradicsom... nem a legjobb választás ilyenkor). Kínáljunk pépes, puha ételeket. (krumplipüré, tejbegríz - a gyerekeknél tuti befutó...)


Kapcsolódó írásaim: 
- Meningococcus fertőzés
- Uszodaszemölcs - molluscum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése