2019. április 26., péntek

Fejtetű – mivel állunk szemben?


Sajnos közösségbe járó gyermekeknél alig lehet kikerülni ezt a témát. Bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban rendszeresen felüti a fejét ez az élősködő. Emiatt az intézményt ellátó védőnők, orvosok rendszerint ellenőrzik a gyermekeket. 

Az elején szeretném kiemelni, hogy a tetvesség alapvetően nem az ápolatlanság, az elhanyagoltság jele. (Az, hogy esetleg a szülő nem fordít elég figyelmet a kikezelésére és emiatt újra visszafertőződik a közösség, már más tészta.) A fejtetű a koszos és tiszta hajat egyaránt szereti, nem tesz különbséget. A hosszabb hajjal rendelkezők kicsit rosszabb helyzetben vannak, mivel a tetvek könnyebben megkapaszkodnak a hosszú hajban. (A tetveknek rendkívül fejlett kapaszkodási ösztönük van, karmaik bicskaszerűen csukhatóak vissza a lábszárra, így nagyon erősen tudják magukat rögzíteni a hajszálakra.)



Emellett szintén fontosnak tartom már az elején leírni, hogy a tetvek fertőző betegséget nem terjesztenek. De ez nyilván kevéssé vigasztalja azt, akinek túl kellett lennie ezen. Tudom, hogy lelkileg sokszor nagyon megviseli a családot a tetvekkel folytatott harc, emellett az elvakart sebek felülfertőződhetnek és az allergiás reakció -ha kialakul- is csak rontja a helyzetet. 

Még pályám legelején találkoztam egy nagyon aranyos, derékig érő hajú kislánnyal és az anyukájával. Szegények hónapokig küzdöttek a tetvekkel, mert volt egy gyermek az osztályban, aki újra és újra visszafertőzte a többieket. Ki is fakadt az anyuka, hogy hétvégén úgy kellett visszafognia magát, hogy ne essen neki hajnyíróval a kislány hajának.

De kezdjük is el a téma boncolgatását.


Mi is az a fejtetű?

A tetű egy 2,5-4,5mm nagyságú, ovális alakú élősködő rovar. A színe általában szürke.

Emberen három fajtája fordulhat elő: fej-, ruha- és lapostetű. Ma az elsővel foglalkozunk.

A fejtetvek vérszívással táplálkoznak, amellyel viszketést váltanak ki, és az arra érzékenyeknél allergiás bőrreakciót is okozhatnak.


Fejlődésük, szaporodásuk.

Az élősködő rovarok lerakják a petéiket (tetveknél ezt serkének nevezzük), amelyekből 5-8 nap alatt kelnek ki a tetvek, amelyek 2-3 hét alatt válnak ivaréretté.

A serkék igen ellenálló burokkal rendelkeznek. Egy nőstény tetű a 2-4 hetes élete során átlagosan 100 petét rak le. 
A tetvek repülni és ugrani ugyan nem tudnak, de elég gyorsan másznak a fejbőrön, és így könnyen átjutnak egyik emberről a másikra (például egymás megölelése során). Emellett a közös fésű, hajkefe, törölköző használata, egymás sapkájának felpróbálása... szintén esélyt ad a terjedésüknek.


Tünetek.

Mivel kerülik a fényt és a haj gyakran el is takarja őket, a viszketés szokott lenni az első gyanút keltő jel. Ezután fedezik fel az apró, fehér serkéket a hajtöveknél – elsősorban halánték- és tarkótájon. Ellentétben a fehér korpától, a serkéket nem lehet könnyen kirázni, leseperni a hajról, mivel a serkét a tetű nehezen eltávolítható, cementszerű anyaggal rögzíti a hajszálhoz.

A vakarás (gyerekeknél pl.koszos kézzel) felülfertőződéshez vezethet. Begyulladhat, gennyező seb alakulhat ki a csípés helyén. Emellett a korábban említett allergiás reakció is gyulladást, duzzanatot válthat ki.


Diagnózis.

Elég könnyen, akár otthon is diagnosztizálható (szabad szemmel is látható, de egy kézi nagyító is a segítségünkre lehet). A hajat lazán szét kell választani, elsősorban a halánték- és a tarkótájékon, és ha a vakarózás okozta kipirosodás mellett a hajszálak tövében szürkésfehér, a hajhoz ragaszkodó serkéket találunk (sötét haj esetén könnyebben észrevehetőek), sajnos kész is a diagnózis. 



A serkék mellett kifejlett tetvek is vannak a hajban, de ezeket nem mindig könnyű meglátni. Mint fentebb is írtam, kerülik a fényt és gyorsan mozognak. A serkéket sűrű fokú fésűvel lehet lehúzni a hajszálakról és érdemes meggyőződni az életképességükről. A legegyszerűbben ez az ún. "körömpróbával" lehetséges: az életképes serke két köröm között összenyomva pattanó hangot ad ki.


Megelőzése.

A rendszeresen végzett szűrés, a korai felismeréssel, segíthet a közösségen belüli terjedés minél előbbi megakadályozásában.

Közösségekben érdemes kerülni a közös fésűk, hajkefék használatát.

Korábban a tetűirtó hajszeszeket alkalmazták megelőzésre, de szerencsére forgalomba kerültek kimondottan megelőzésre szolgáló, tetűriasztó készítmények és 2 az egyben típusú irtó+riasztók is, amelyek kevésbé drasztikusak. (kicsit lentebb lesz szó konkrét készítményekről)

Ezeket nyilván nem használja az ember minden nap, csak abban az esetben, ha a közösségen belül felmerül a tetvesség lehetősége. (akkor is ha a csoportban nincs, de az óvoda más csoportjában már felütötte a fejét)


Kezelése.

Egyrészt tetű- és serkeirtó készítménnyel meg kell szabadulnunk a rovaroktól, másrészt a potenciálisan fertőzött tárgyakat (fésűk, hajkefék, ágynemű, törölközők, ruházat...), a visszafertőződés megelőzése céljából, fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés történhet forró vízzel, a ruházat, ágynemű átvasalásával. Sőt a fagyasztás is bevethető. Vagy magába a tetűirtó szerben történő áztatással. (pl.fésűk esetében)


Megelőzésre, kezelésre alkalmas készítmények: 

1. Elimax sampont tetűirtó/riasztó 100ml + fésű
2. Frezyderm tetűirtó csomag (sampon+spray+fésű)
3. Hedrin megelőző spray fejtetű ellen 120ml
4. Hedrin tetűirtók (többféle)
5. Nyda fejtetű- és serkeirtó 50ml + fésű
6. Paranit megelőző sampon 200ml
7. Paranit fejtetű riasztó aeroszol 100ml
8. Paranit fejtetű- és serkeirtók (többféle)
9. Pedex tetűirtó (többféle kiszerelés)


A termékek összetételéről, alkalmazási javaslatáról részletes leírás az alábbi linken található:


Kapcsolódó írásaim:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése