2019. május 3., péntek

Lyme-kór - Borreliózis.


Korábban volt szó a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladásról (kullancsenkefalitiszról), amely védőoltással megelőzhető. Ma egy másik kullancsok által terjesztette, igen súlyos betegséggel, a Lyme-kórral foglalkozunk. Ez ellen sajnos nincs védőoltás.

Mivel május a Lyme-kór hónapja, ezzel a cikkel igyekszem felhívni a figyelmet erre a betegségre és a gyors felismerés fontosságára. 


Mi okozza a Lyme-kórt? Hogyan terjed?

Kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz.

Olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek ezzel a baktériummal. A fertőzést kizárólag az Ixodes ricinus (közönséges kullancs) családba tartozó kullancsok terjesztik. Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe. 

Közönséges kullancs lárva (A), nimfa (B), nőstény (C), hím (D)


Tévhit! Szexuális úton, vérátömlesztéssel nem vihető át a fertőzés egyik emberről a másikra. 

Viszont amennyiben az édesanya Lyme-kóros, a magzat is megfertőződhet. Különösen abban az esetben veszélyeztetett a magzat, ha a várandósság ideje alatt fertőződik meg az anya és nem kap megfelelő kezelést. Ilyen esetben előfordulhat magzati károsodás, elhalás, koraszülés. 

Amennyiben a fertőzés a terhességet megelőzően bekövetkezik, úgy kicsi az esélye a magzati károsodásnak, még akkor is, ha a terhesség idején egyáltalán nem kap kezelést az édesanya. 

Mindenképp forduljon orvoshoz, ha felmerül a gyanú, hogy várandóssága alatt fertőzött kullancs csípte meg!

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Lyme-kór nem csak emberekben alakulhat ki, hanem az állatok is veszélyeztetettek. Mivel kedvenceink testét szőr fedi (általában), a jellegzetes Lyme-foltot nehéz észre venni. Elsőként az állat étvágytalansága, fájdalma, az ízületi fájdalom okozta "óvatos" járás kelthet gyanút. Gyakran kíséri magas láz. Minél fiatalabb egyedről van szó, annál súlyosabb a fertőzés lefolyása. Van, hogy a tünetek maguktól elmúlnak, majd hetek, hónapok múlva újra visszatérnek.


Lappangási idő: egy naptól 3 hónapig terjed, általában egy hét.


Lyme-kór tünetei:

Helyi bőrtünet. Ez az első, amely felveti a Lyme-kór lehetőségét. A kullancs által megcsípett területen egy kb. 5 cm-esre megnövő, rendszerint ovális alakú, kokárdaszerű bőrpír jelenik meg. (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír – amely a nevével ellentétben, nem vándorol, hanem növekszik)

Egyes területeken, például térdhajlatban, nyakon, hónaljban vagy lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű a kipirosodás.

Miután az esetek többségében alig viszket, fájdalmat nem okoz, gyakran észre sem veszi az, akin rajta van. Gyakran családtag, ismerős kérdez rá, hogy mi az a folt a testen.

Lyme-folt (erythema migrans)

Maga a folt legalább egy hétig látható, majd spontán eltűnik, néha azonban egy évig is megmarad.

Fontos! A folt eltűnése nem jelenti automatikusan, hogy a kórokozó elpusztult.

Az első folt szinte mindig a csípés helyén alakul ki, de idővel előfordulhat az is, hogy testszerte 2-5 cm átmérőjű, ovális foltok jelennek meg. Számuk akár az 50-et is elérheti. Vagy nagyméretű (10-20 cm-es) foltok keletkeznek, amelyek száma 10 alatt marad.


Fejfájás, rossz közérzet, hidegrázás.


Bőrsorvadás. Ez elsősorban idősebb nőknél fordul elő. Többnyire a kéz, a könyök, a lábfej és a térd feletti bőrterületek lilás elszíneződése, duzzanata az első tünet. Fájdalom ilyenkor még nem vagy csak kis mértékben jelentkezik. A folyamat előrehaladta viszont erős fájdalommal jár, mivel a bőrterület alatti idegek, csontok és ízületek is érintetté válnak.


Idegrendszeri elváltozások. Előfordulhat agyvelő- és agyhártyagyulladás is de az idegrendszeri folyamatok között inkább a lassú elbutulás és a kóros feledékenység jellemző.


Idegek sérülése. Gyakran okoz átmeneti arcidegbénulást. Gyakorinak számít a szemmozgató idegek károsodása is. Kialakulhatnak egyéb ideggyulladások, amelyek végtagzsibbadást vagy izomgyengeséget okozhatnak.


Ízületi és izomfájdalom. Bármilyen ízület gyulladása kialakulhat, de leggyakrabban a térd betegszik meg.

A betegség hullámzó, tünetmentes és panaszos időszakok váltják egymást.



A Lyme-kórnak előrehaladottság szempontjából 4 szakaszt különítünk el.

Korai szakasz: influenzaszerű tünetek, például láz, hidegrázás, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók, torokfájás, és ekkor jelenik meg az apró, de legalább 5 cm-es Lyme-folt is a bőrön.

Előrehaladottabb szakasz: az influenzaszerű tünetek mellé fájdalom és gyengeség társul, zsibbadás a karokban és a lábakban, látászavart és szívproblémákat is tapasztalhatunk, további bőrkiütések is jelentkezhetnek, és a féloldali arcbénulás is ebben a szakaszban gyakori.

Késői szakasz: ez a szakasz a csípést követő hetekben vagy hónapokban, de akár években is jelentkezhet. Tünetei: ízületi gyulladás, nem múló fáradtság, folyamatos kimerültség, fejfájás, szédülés, alvászavarok és mentális zavarok (lassú elbutulás, memóriazavarok). 

Ha a betegség hosszú ideje fennáll, krónikussá is válhat, szövődményként szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, ideg- és ízületi gyulladás alakulhat ki. 

Vannak, akiknél a betegség annyira enyhe panaszokat okoz, hogy nem is fordulnak vele orvoshoz, de sajnos náluk ugyanúgy előfordulhat, hogy krónikussá válik a betegség.


Diagnózisa.

Ha a folt megjelenik, gyakorlatilag a szakember fel is tudja állítani az alapján a diagnózist.  Gyermekek esetében gyakori a fülcimpa lilás-vörös színű, fájdalommentes duzzanata.

Laborban vérből kimutatható maga a baktérium, illetve a baktérium ellen a szervezet által termelt speciális antitest. Gyógyszertárban is beszerezhetőek Lyme-tesztek. Ezekről már egy külön cikkben írtam: Kullancs gyorsteszt.


Kezelése.

Mivel baktériumból van szó, kezelése antibiotikummal történik.

Bár gyakorlatilag az összes létező antibiotikumot kipróbálták a Borrelia burgdorferi ellen, négy család bizonyult hatásosnak.

- penicillinek (elsősorban amoxicillin)
- tetracyclinek (doxycyclin)
- cephalosporinok (nem mind)
- makrolidok, kizárólag akkor választják ezt, ha az előzőekre allergiás a beteg (leghatékonyabb tagja az azithromycin)

Sajnos sok esetben nem ismerik fel, hogy mivel állnak szemben (mire orvoshoz kerül a beteg a gyengeséggel, fejfájással, rosszulléttel... már elmúlik a jellegzetes Lyme-folt), így a megfelelő kezelés nem kezdődik el időben.


Megelőzés

Sajnos védőoltás nincs a megelőzésére. 

Magát a kullancs csípést kell megpróbálni elkerülni. Érdemes tudni, hogy a kullancs lentről mászik felfelé (nem a fáról potyog a fejünkre, ahogy azt egész gyermekkoromban elképzeltem), ennek megfelelően próbálhatunk tenni ellenük.

- Mindig alkalmazzunk kullancsriasztó készítményt és tartsuk be a rajta megadott használati utasítást! Ismételjük a használatát olyan gyakran, ahogy azt a szer megkívánja, hogy megfelelő legyen a védelem.

- Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot! A nadrágot gyűrjük be a zokni alá. (van aki széles ragasztócsíkkal is leragasztja, hogy megakadályozza a kullancsok bejutását) 
Minél magasabbra kell rajtunk felmásznia, hogy szabad bőrfelületet találjon, annál nagyobb az esélye, hogy leesik. Emiatt a pólót is érdemes a nadrágba belehúzni. 

- A gyermekek hosszú haját fonjuk be vagy fogjuk össze és adjunk rájuk fehér sapkát, hogy hamarabb észre tudjuk venni az azon mászó kullancsot.

- Alapvetően napsütésnek kitett, szabadon hagyott, felmelegedett bőrfelületeket a kullancs nem szereti.

Nem bizonyított, hogy a sok fokhagyma evése, a B-vitamin komplex (Polybe), alkohol fogyasztása... véd a kullancsok ellen. Ezért kizárólag ezekre a módszerekre nem tanácsolnám, hogy hagyatkozzanak.

Kirándulások után, mindig alaposan vizsgáljuk át egymást és fontos, hogy a bőrben talált kullancsot minél hamarabb, szakszerűen távolítsuk el! Ne várjunk azzal, hogy orvos lássa.

A feji végéhez, a bőrhöz közel fogjuk meg egy csipesszel úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert ebben van a Lyme-kórt okozó baktérium.

www.vitalhaz.hu


Kapcsolódó írásaim: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése