2019. május 6., hétfő

Kötelező lett a bárányhimlő elleni védőoltás.


Arról már korábban beszámoltunk Facebook oldalunkon, hogy 2019-től kötelezővé válik Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás és lassan kezd körvonalazódni annak mikéntje is. 

Korábban a januári bevezetésről lehetett hallani, de végül az nem valósult meg, mert a vakcinák előállításának tenderét írták ki januárban. Ahhoz, hogy bevezetésre kerüljön, a tendert meg kell nyerni, a gyártást el kell kezdeni, ami ugye nem megy 1-2 nap alatt...  Így a bevezetés 2019 őszére tolódott.

A közbeszerzési felhívás alapján a pályázatot beadó cégeknek 2019. június 15-ig 95 ezer 2019. december 15-ig pedig 90 ezer adag oltóanyag beszállítását kell vállalniuk. 

Az oltások gyártásáért az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) és Glaxo-Smith-Kline Kft. (GSK) versenyezhetett, mert ennek a két cégnek van Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vakcinája. A tender győztese nagy eséllyel az a gyógyszergyártó cég, amely a legalacsonyabb árat tudja február 5-ig megajánlani. 

2019.áprilisában kiderült, hogy az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) nyerte a közbeszerzést, akik az oltóanyagot Hollandiában fogják legyártatni. 

Az MSD a Hungaropharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt.-n keresztül indult a tenderen, és 1 milliárd 242 millió forintért adja a 185 ezer adag oltóanyagot. A bárányhimlő elleni védőoltás tenderének adatai szerint a GlaxoSmithKline Kft. (GSK) nettó 1 milliárd 340 millió forintos ajánlatot adott, vagyis 98 millió forinttal drágábbat, mint a nyertes.

„Mint már jeleztük, a gyártókapacitás szempontjából kritikus a beszerzendő vakcina mennyisége, ezért jelentős belső logisztikai átszervezések és a készletek allokációja segíti a határidők betartását” – nyilatkozta az MSD a Világgazdaságnak. A társaság világszerte és teljes kapacitáskihasználással évi 170 millió dózist tud előállítani, viszont 2024-ig megduplázza a gyártóhelyei számát. 

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos nyilatkozatából megtudhattuk, hogy az oltást 13-16 hónapos koruk között kapják meg a gyermekek. A teljes védettség kialakításához két oltásra van szükség. 

Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a 20. században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország "biztonságos szigetté" vált Európában, a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ. 

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője is azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni átoltottság.

A bárányhimlő elleni védőoltással immár tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma.

Kapcsolódó írásaim:
Bárányhimlő - varicella.
A bárányhimlő elleni védőoltásról.
Lyme-kór - Borreliózis.
Kullancs elleni védőoltások.
Uszodaszemölcs - molluscum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése