2015. május 9., szombat

Kullancs gyorsteszt - Lyme-tesztek.


Az elmúlt napokban többször érdeklődtek a gyógyszertárunkban (mind telefonon, mind személyesen) kullancs gyorsteszt után.

Bevallom, ez nekem újdonság volt, mert olyan "teszttel" találkoztam, ahol az eltávolított kullancsot be kellett küldeni postán vizsgálatra, de gyorstesztről még nem hallottam, így egyből elindultam, hogy mindent megtudjak róla, amit érdemes.

A nagykereskedőnk felvilágosított, hogy már tavaly is volt nekik ilyen gyorsteszt. Jelen pillanatban két gyártmány van forgalomban. Az elsőnél a kullancsból, a másodiknál az emberi vérből történik a kimutatás.


Gyorsteszt Lyme-kórt okozó borrelia-kimutatásra kullancsból.

VitálHáz

A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a kullancsból vett minta a tesztcsíkon. A tesztcsík régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg. A kontrollrégióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak!

Ez a működés kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a folyadék teljesen végighaladt-e a membránon.
A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík pozitív eredményt jelent.
Ha nincs borrelia a tesztben, nem jön létre borrelia antigén-ellenanyag komplex és nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban. Ilyenkor a tesztet negatívnak kell értékelni.


A TESZTKAZETTA FELÉPÍTÉSE
A tesztkazetta műanyag burkolatban egy tesztcsík van, amelynek jobb oldalán a mintanyílás, középen pedig a reakcióablak található. Mivel a tesztcsík burkolatban található, csak a burkolat nyílásain keresztül látható. A tesztcsík reakcióablakában található a tesztrégió (T jel) és a kontrollrégió (C jel).

FIGYELEM
- csak kullancsnál lehet használni
- csak egyszer használatos
- a kazettát a kinyitás után azonnal fel kell használni
- figyeljen a szükséges minta mennyiségre
- a próbaanyagot ne a reakcióablakba adagolja
- ne érintse meg a reakcióablakban a tesztcsíkot
- ne használja a tesztet a lejárati időn túl
- ne használja a tesztkazettát, ha sérült a csomagolás
- tartsa be a megadott várakozási időket
- a tesztet csak a megadott hőmérsékleten szállítsa, tárolja és használja
- gyermekek elől gondosan elzárva tartandó


MINTAVÉTEL
Óvatosan, teljesen távolítsa el a kullancsot fejjel (szúró-szívó szájszervvel) együtt. Ehhez a szakszerű eltávolító eszközök közül például a kullancs-eltávolító kanalat használja.
A teszt rögtön a kullancs kivétel után kivitelezhető, vagy elvégezhető későbbi időpontban, de az eltávolított kullancsot a mintacsőben, hűtve tárolja a vizsgálatig. A már beszáradt kullancsok is tesztelhetők 20 perces puffer oldattal történő beáztatás után.


A TESZT KIVITELEZÉSE
A teszt kivitelezése a kullancs méretétől függ. Ha kicsi vagy közepes méretű kullancsokat kell tesztelni (a kullancs teste még nem mutat jelentős méret-megnagyobbodást) a tesztet az I. leírás szerint kell kivitelezni. Ha nagy, vérrel teleszívott kullancsról van szó, akkor a tesztet a II. leírás szerint kell kivitelezni.


I. A TESZT KIVITELEZÉSE KICSI ÉS KÖZEPES KULLANCSOK ESETÉN
1. Tegye a kullancsot a mintacsőbe. Töltse fel 2 csepp pufferel.
2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével. Figyelem: A kullancs felaprítása után a folyadéknak enyhén el kell színeződnie.
3. Adjon hozzá szükség szerint további 1-3 csepp puffert, hogy megfelelő mennyiségű folyadék álljon rendelkezésre.
4. Zárja be a mintacsövet és rázza össze erősen.
5. Vegyen ki a pipettával a mintából és cseppentsen 3 cseppet a tesztkazetta próbanyílásába. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, cseppentsen hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.
Folytassa a teszt kiértékelésével.


II. A TESZT KIVITELEZÉSE NAGY KULLANCSOK ESETÉN
1. Tegye a vérrel teleszívott kullancsot a mintacsőbe.
2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével
3. Vegyen ki a pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) a kullancsnedvből. Figyelem: Minél folyékonyabb a kullancsnedv, annál jobban fog a tesztcsíkon felfutni.
4. Cseppentsen 1 csepp kullancsnedvet a tesztkazetta mintanyílásába.
5. Végül tegyen bele 2 további csepp puffert. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, adjon hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.



 www.vitalhaz.hu



KIÉRTÉKELÉS

Néhány perc múlva a teszt kiértékelhető. Várjon, amíg a folyadék elér a tesztcsík végéig és nézze meg a reakcióablakot. A reakcióablakban egy vagy két piros csík fog megjelenni a tesztcsíkon.

POZITÍV EREDMÉNY:

Két piros színű csík jelenik meg a tesztkazetta reakcióablakában a tesztcsíkon. A reakcióablakban a C és a T jelnél megjelenő piros csík pozitív eredményt jelent. A kullancsban borrelia található. A megjelenő kontrollcsík (C jelnél) teszt korrekt kivitelezését jelenti.

NEGATÍV EREDMÉNY

Csak egy piros csík jelenik meg a tesztkazetta reakcióablakában a tesztcsíkon a C jelnél és nincs piros csík a T jelnél, az eredmény negatív. Borreliák nem kimutathatóak.

ÉRVÉNYTELEN

A tesztkazetta reakcióablakában a tesztcsíkon a C jelnél nem jelenik meg piros vonal, a teszt érvénytelen, s új teszttel meg kell ismételni.
Figyelem: A teszt eredményét a teszt kivitelezése után 5-10 perccel kell leolvasni. A maximális idő a leolvasásra a kivitelezés után 20 perc. Minden eredmény, amit 20 perc után olvasnak le, érvénytelen


ALKALMAZÁSI TERÜLET

A tesztet kizárólag kullancsok vizsgálatára fejlesztették ki. A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban.


TÁROLÁS ÉS ELTARTHATÓSÁG

A lehegesztett tesztkazetta szobahőmérsékleten 4°C és 30°C között a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.
A tesztkazettákat nem szabad lefagyasztani.
A maximális eltarthatóság a gyártástól számított 24 hónap.



2. Lyme-kór teszt

Otthon elvégezhető, önvizsgálatra alkalmas Lyme-kór gyorsteszt




Mire való a Lyme-kór teszt?

Önellenőrzésre szolgáló gyorsteszt, kullancs okozta csípés esetén a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium korai kimutatására, egy csepp vérből. 


Melyek a Lyme-kór teszt előnyei?

- azonnali eredmény, egy csepp vérből
- könnyen, bárki által elvégezhető a használati útmutatás betartásával
- saját magát vizsgálja Lyme-kór ellen, nem pedig a kiszedett kullancsot, így biztosabb eredményt kap,
- eredmény 15 perc alatt,
- megbízható, 91%-os pontosság,
- a Lyme-kór tesztet otthonában elvégezheti, nem kell beutalót kérnie, utaznia, esetleg hetekig várnia az eredményre!


Egészségpénztárban elszámolható termék!

Ne aggódjon feleslegesen, ha kullancsot talál magában, vagy gyermekében. Tesztelje le magát otthonában a Lyme-kór gyorsteszt segítségével! Ne feledje, minél előbb derül fény egy esetleges Lyme-kór fertőzésre, annál hamarabb megkezdhető az orvosi kezelés, így elkerülhetők a súlyosabb-, esetleg félrevezető tünetek! 


Mikor kell elvégeznie a Lyme-kór tesztet?

A Lyme-kór tesztet már a kullancscsípés időpontjától számított 2 és 4 hét közötti időszakban ajánlott elvégezni, illetve amikor a körkörös, vörös színű elváltozást észleljük az érintett bőrfelületen. Fertőzés csak az esetek 1-2%-ában alakul ki, de ha a teszt pozitív (tehát jelzi az IgM antitesteket) az fennálló fertőzésre utal és azonnali kezelést igényel! 


Hogyan működik a Lyme-kór teszt?

A kullancs által terjesztett borreliosis esetén az immunrendszer antitestek termelésével védekezik. Az antitestek a vérben keringve megkötik a baktériumokat. A Lyme-kór gyorsteszt az antitestek bizonyos csoportját (IgM : immunglobulin M) már a fertőzés első 2-4 hetében érzékeli, ezáltal kimutathatja a baktérium jelenlétét. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelés szükséges, a diagnózist minden esetben orvosnak kell megerősíteni. 


Miben különbözik ez a Lyme-kór teszt a többi piacon lévőtől?

Ez egy olyan otthoni Lyme-kór teszt, amelyikkel önmagunkat vizsgáljuk és NEM a kiszedett kullancsot! 


Kinek ajánlott elvégezni a Lyme-kór tesztet? 

- azoknak, akik kullancsot találtak magukban,
- azoknak, akiknek kullancscsípést követően kokárda alakú bőrpír jelentkezett a csípés helyén
- azoknak, akiknek Lyme-kórra utaló panaszaik vannak


A Lyme-kór egyik nagy veszélye, hogy a tünetei gyakran más betegségekre is utalhatnak. Ha nem ismerik fel és kezelik időben a betegséget, súlyosabb panaszok is kialakulhatnak. 


Melyek lehetnek a Lyme-kór tünetei?

- fáradtság
- fejfájás
- ízületi panaszok
- influenza-szerű tünetek
- nyirokcsomó duzzanat

A kullancscsípés helyén kör alakú (kokárda alakú) bőrpír jelentkezhet. Ha nem jelentkezik bőrreakció, az még nem zárja ki teljesen a Lyme-kór fertőzést. A Lyme-folt eltűnése nem jelenti biztosan a szervezet gyógyulását.

Ha nem kezelik a beteget (akár évekig) olyan súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, mint:

- idegbénulási problémák
- ideggyulladások
- súlyos izomgyengeség
- memóriaromlás
- szívritmuszavar
- aluszékonyság
- látás-, hallás-, egyensúlyzavar
- depresszió
- fogyás


A kullancsokról:

A kullancs mérsékelt éghajlati övön, az aljnövényzetben és erdős területeken él. Pókszabású, vérszívó élősködő, mely emberre, állatra egyaránt veszélyes lehet. Több fajtája is ismert. Van olyan kullancs, amelyik felülről, fákról, bokrokról ugrik rá a kiszemelt élőlényre, van, amelyik lentről, az aljnövényzetből kapaszkodik fel. Nem mindegyik kullancs csípése okoz fertőzést. 


Milyen betegségeket okozhatnak a kullancsok? 

- Lyme borreliosis (Lyme-kór, megelőzésére nincs védőoltás)
- Kullancsencephalitis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, védőoltással megelőzhető)
- Babesiosis (kutyamalária)
- TIBOLA
- És még kb. 50 féle egyéb betegséget is okozhatnak


A kullancsok fertőzöttek lehetnek a Lyme-kórt okozó Borrelia baktériummal, amely állatról az emberre csípés útján terjed. A Borrelia baktérium az idegrendszert támadja meg, és többféle súlyos neurológiai zavarhoz vezethet. A fertőzés okozhat bőrelváltozásokat és ízületi gyulladásokat is. A kullancscsípéstől számított 3-10 nap, illetve néhány esetben több hét elteltével a csípés környékén gyulladás és bőrpír jelentkezhet esetleg láz kíséretében.

A Lyme-kór teszt a feltételezett kullancscsípéstől számított 2-4 hét elteltével a speciális antitestek észlelését teszi lehetővé így az esetlegesen fennálló Borrelia fertőzés kimutatására alkalmas. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelés szükséges!


Mit tartalmaz a Lyme-kór teszt? 

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza, mint:
1 db lezárt alumínium tasak, benne:
1 db tesztkazetta
1 db műanyag pipetta
1 db páraelszívó párna

A dobozban található még:
1 db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez
1 db 1 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola
1 db használati utasítás
1 db alkoholos törlőkendő.

FIGYELEM: Az alumínium tasakot csak akkor nyissa fel, ha mindent előkészített a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párna nem vesz részt a tesztelési folyamatban.

A Lyme-kór gyorsteszt CE minősítéssel rendelkezik! 


FIGYELMEZTETÉSEK

Ez a teszt külsőleg használatos in vitro diagnosztikai eszköznek minősül. Ne nyelje le egyik alkotórészét sem!

A teszt használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást! A teszt csak akkor ad megbízható eredményt, ha a használata során valamennyi utasítást betartották. Szigorúan kövesse a megadott vér és puffer oldat mennyiségeket, csakúgy, mint a leolvasási időket.

A teszt +4 C° és +30 C° között tárolandó. Semmiképpen ne fagyassza le!

Ne használja a terméket, ha a csomagoláson jelzett szavatossági idő lejárt, vagy ha a belső védőcsomagolás megsérült.

A teszt csak egyszeri meghatározásra alkalmas, többször ne használja fel!

Gyermekek elől elzárva tartandó!

Használat után a teszt valamennyi tartozéka eldobható a háztartási hulladékok közé.

A gyorsteszt orvostechnikai eszköz, mely EP számlára is elszámolható. Kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! 


Hogyan kell elvégezni a Lyme-kór tesztet?

1. Mosson kezet szappannal, és öblítse le tiszta vízzel!

2. Tépje fel a védőcsomagolást (a bemetszésnél) és vegye ki belőle a tesztet és a pipettát, majd dobja ki mind az alumínium-, mind a páraelszívó tasakokat!

3. A lándzsán nyomja be a kis narancssárga biztonsági fülecskét a lándzsa belseje felé, amíg egy kattanást nem hall, jelezvén, hogy az eszköz aktiválva van.

4. Távolítsa el a narancssárga biztonsági fülecskét egy csavaró mozdulattal

5. Tisztítsa le valamelyik ujjhegyét egy alkoholos vattával. Masszírozza az ujjbegyét lefelé, hogy megteljen vérrel.

6. Erősen szorítsa a lándzsát, a képen látható módon, a letisztított ujjbegyéhez. Nyomja meg a kioldó gombot.

7. A lándzsa hegye a szúrást követően automatikusan és biztonságosan visszaugrik a helyére. Ne használja fel többször a lándzsát!

8. Masszírozza a megszúrt ujjbegyét a vér kibuggyanásáig.

9. Tartsa a pipettát a vércsepphez és szívja fel a vért a pipetta belsejében jelzett vonalig. Ne nyomja közben össze a pipetta végét! Ha nem éri el a vér a jelzést, masszírozza újra az ujjbegyét, hogy még egy kis mintát nyerjen. Amennyire lehetséges, törekedjen a légbuborék elkerüléséhez.

10. Cseppentse a vérmintát a pipetta összenyomásával a tesztkazetta kerek mintagyűjtő ablakába az ábra szerint.

11. Várjon, amíg a vér felszívódik a mintaablakból, majd cseppentsen 4-5 cseppet a puffer oldatot tartalmazó fiolából ugyanoda. Hagyja a tesztkazettát vízszintesen és ne mozgassa azt.

12. Az eredményt 10 és 15 perc között olvassa le. Ne értékelje a tesztet 10 percen belül és 15 perc eltelte után! 


Eredmény kiértékelése

A megjelenő csíkok színintenzitása nem befolyásolja az eredményt!

Negatív eredmény
Csak egy csík jelenik meg a kontrollfelületen, a C jelzés alatt. Ez az eredmény azt jelenti, hogy nem mutatható ki a vérmintában a Lyme-kórt okozó Borellia baktérium elleni antitest.

Pozitív eredmény
Két csík jelenik meg a kontrollfelületen: a T és a C jelzések alatt (nem számít, ha az egyik halványabb, mint a másik). Ez az eredmény azt jelenti, hogy a Lyme-kórt okozó Borellia baktérium elleni antitestek kimutathatóak a vérmintából. Pozitív eredmény esetén keresse fel orvosát!

Érvénytelen eredmény
Érvénytelen eredménynek számít, ha egyetlen csík sem jelenik meg a kontrollfelületen, illetve, ha csak a T jelzés alatt látható elszíneződött csík.

Mindkét esetben értékelhetetlen a teszt, javasolt egy új gyorsteszttel megismételni a vizsgálatot.



És most nézzük az Országos Epidemiológiai Központ álláspontját:

"Kérdezz-felelek a kullancsokról 
 Mire jó a patikákban kapható "kullancsteszt"?

Az elmúlt időszakban a gyógyszertárakban olyan eszközök/tesztek forgalmazása és ezzel párhuzamosan, a médiában ezek népszerűsítése kezdődött meg, amelyek az eltávolított kullancsból az általuk terjesztett kórokozók (pl. a Lyme-kórt okozó Borrelia baktériumok, vagy a kullancsok által terjesztett, agyvelőgyulladást okozó vírus) kimutatásának lehetőségét kínálják.

A tesztek alkalmazása során azonban kellő óvatossággal kell eljárni, mivel azok a tesztekhez mellékelt tájékoztatóban is leírtakkal összhangban a fenti betegségeknek a megcsípett emberben történő diagnosztizálására nem alkalmasak.

A teszteredmények értékelése során minden esetben a következő szempontokat kell szem előtt tartanunk:

- Az ilyen tesztek/eljárások érzékenysége és megbízhatósága a hozzáférhető adatok alapján általában nem kellően bizonyított.

- A kórokozó nem kerül be minden kórokozót hordozó kullancs csípésével az ember szervezetébe. Általánosságban, a fertőződés kockázata a kullancscsípés és a kullancs eltávolítása között eltelt idővel arányosan nő. A testfelszín alapos átvizsgálásával, és a kullancs korai, szakszerű eltávolításával a fertőzés veszélye jelentősen csökkenthető. Ennek megfelelően, pozitív kullancsteszt-eredmény nem jelenti feltétlenül a fertőződés tényét.

- A kullancscsípésre a később megbetegedettek akár fele nem is emlékszik. Gyakran előfordul, hogy valakit egy időben több kullancscsípés is ér. Ilyen esetben az aktuálisan bevizsgált kullancs negatív teszteredménye téves biztonságérzetet nyújthat, pedig nem kizárt, hogy egy másik, kórokozót hordozó kullancs csípésével bekövetkezett a fertőzés.

- A kullancs a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás kórokozóján felül számos egyéb mikróbát is hordozhat. A negatív teszteredmény az ezekkel történt fertőződés lehetőségét sem zárja ki.

Összefoglalva:

A kullancs vizsgálata alapján az ember betegségének diagnózisa nem állítható fel. A teszt az egyéb adatokkal, tünetekkel, panaszokkal és laboratóriumi eredményekkel együtt értékelve kiegészítő információt nyújthat a kezelőorvosnak a diagnózis felállításához és az esetleges terápia szükségességének eldöntéséhez.

A kullancsvizsgálat pozitív eredménye az emberi fertőződés nagyobb kockázatát jelezheti, de nem jelenti szükségszerűen a kórokozó továbbadását.

Az esetlegesen kapott pozitív eredmény önmagában terápia megkezdését nem indokolja.

A negatív eredmény nem zárja ki a fertőződés lehetőségét. Amennyiben a csípést követően betegségtüneteket észlel, mindenképp forduljon orvoshoz!

Tünetek (bőrtünetek, izomfájdalom, láz, fejfájás, stb.) jelentkezése esetén azonnal forduljon kezelő­orvosához, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a diagnózist (szükség esetén az Ön vérmintáját elküldi laboratóriumi vizsgálatra), és előírja a megfelelő terápiát (pl. antibiotikum alkalmazását).

A kullancs vizsgálata a szükséges védőintézkedéseket és az orvosi konzultációt nem helyettesíti!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése