Sok esetben a táplálékkal bevitt magnézium nem tudja fedezni szervezetünk magnézium igényét. Ha szeretnénk növelni a természetes úton bevitt magnéziumot, az alábbi élelmiszereket fogyasszuk:
1. Zöldségek.
A zöldségek közül a klorofilban gazdag (sötétzöld színű) levélzöldségeknek kiemelkedően magas a magnézium tartalma: sóska, spenót, kelkáposzta, mángold, brokkoli (kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma is)...
Emellett a hüvelyes növényben is magas a magnézium tartalom: bab, szójabab, borsó, lencse.
Igaz angol nyelvű oldal, de a 200 legmagasabb magnézium tartalmú növény ITT megtalálható.
2. Olajos magvak.
A különböző diófélék (dió, kesudió, pekándió) és egyéb olajos magvak (tökmag, naprafordómag, mandula, fenyőmag) is kiemelkedő magnézium források.
3. Teljes kiőrlésű gabonafélék.
Valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélünk, ha a termékben megtalálható a magbél (endospermium), a korpa (maghéj) és a csíra is. Ilyen lehet a búza, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab...
A legtöbb magnéziumot a teljes kiőrlésű búza tartalmazza (200 grammonként 566 milligrammot).
4. Gyümölcsök.
Legtöbben a banán magas kálium- és kalciumtartalmáról tudnak, pedig sok benne a magnézium is. A citrusfélék közül a narancsnak és a grapefruitnak is magas a magnézium tartalma. Emellett érdemes kiemelnünk a hazai gyümölcsök közül a körtét és az almát.
5. Halak.
Magnézium szempontjából a tengeri halak fogyasztása javasolt: makréla, lazac, tonhal.
A tengernél maradva, a rákokban is sok a magnézium.
+1 Csokoládé. (hogy sokaknak kedvére tegyek)
A csokoládéban és a kakaóban is nagyon sok a magnézium.
A csokoládéban megtalálható ásványi anyagok (100g-ban)
(Forrás: https://people.inf.elte.hu/nairaai/csoki/osszetevok.html)
Ásványi anyag | Kakaópor | Tejcsokoládé |
---|---|---|
Kálium | 1500 mg | 420 mg |
Nátrium | 950 mg | 120 mg |
Kalcium | 130 mg | 220 mg |
Magnézium | 520 mg | 55 mg |
Foszfor | 660 mg | 240 mg |
Vas | 10,5 mg | 1,6 mg |
Réz | 3,9 mg | 0,3 mg |
Cink | 6,9 mg | 0,2 mg |
www.vitalhaz.hu |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése