2023. június 19., hétfő

Tanácsok hasmenés, hányás esetére


Előző cikkemben írtam a gyakori nyári betegségekről, veszélyekről. Abban az egyik pont a hasmenés, hányás volt.
Ma erről írnék néhány dolgot.

Ha valaki hasmenéssel vagy hányással küzd, ami sajnos nyáron gyakoribb, néhány dologra fontos odafigyelni:


1. Pihenés és hidratálás: Elsődleges fontosságú, hogy a szervezet pihenhessen. Kerüljük a megerőltető fizikai munkát, intenzív mozgást. Sőt, ha a beteg annyira gyengének érzi magát, teljes ágynyugalom szükséges arra a néhány napra, míg meggyógyul. (vagy legalább a nehezén túl lesz) Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami segít elkerülni a kiszáradást. Szénsavmentes italokat, elsősorban vizet, ásványvizet vagy szénsavmentes gyümölcslevet ajánlott fogyasztani. Nem szabad azonban egyszerre sokat inni, inkább gyakrabban kisebb kortyokat, ami bent is tud maradni a szervezetben. Nem szalad egyből végig vagy hányja ki azonnal a beteg.




Ezt a mondatot így a két pont közé írnám, mert valahogy mindkettőhöz tartozik:

Meglepően jó hatású a hideg, szénsavtól kikevert kóla. Nyugtatja a gyomrot, csillapítja a hányingert. Pótolja a cukrot. Nem folyadék- vagy elektrolit pótlás helyett, hanem inkább kiegészítő terápiának mondanám. (valószínűleg a többség most ugyanolyan kétkedve fogadja a dolgot, mint én, amikor először javasolta a gyermekorvosunk, de tapasztalatból mondom, hogy beválik!)


2. Elektrolit pótlás: A hasmenés és hányás során a szervezet elektrolitokat veszít, mint például nátriumot, káliumot... Ezeket az elektrolitokat pótolni kell. A gyógyszertárakban kapható elektrolitoldatok vagy rehidratációs italok segíthetnek az elektrolit egyensúly helyreállításában.


3. Könnyű ételek fogyasztása: Az étkezés során könnyen emészthető ételeket ajánlott fogyasztani, mint például pirítós,háztartási keksz, sózott keksz, rizs, párolt zöldségek, sós vízben főtt főtt krumpli/répa vagy sovány, főtt húsok. Kerülni kell a nehéz, zsíros vagy fűszeres ételeket, amelyek tovább irritálhatják a gyomrot és a beleket.





4. Probiotikumok: ilyen esetben mindig felborul a bélflóra egyensúlya. Fontos a probiotikumok bevitele, hogy segítsük a gyógyulást.


+1. Szükség esetén - ORVOS: Ha a hasmenés vagy hányás csillapíthatatlan vagy több napja tart és nem érezhető javulás, mindenképp fel kell keresni az orvost, aki írhat fel vényköteles gyógyszert vagy szükség esetén infúziós kezelést a további komplikációl, kiszáradás megelőzésére. 

Különösen fontos ez a pont gyermekek és idős, legyengült fizikai állapotú emberek esetén! Náluk sokkan nagyobb a kiszáradás veszélye.



Hányinger csillapítására használható készítmények: 
B6-vitamin, Deadalon tabletta/kúp, Deadalonetta kúp (gyermekeknek-VÉNYKÖTELES)

Hasmenés elleni gyógyszerek: 
Fertőzés okozta hasmenés esetén a loperamid hatóanyagú készítmények alkalmazása (Lopedium, Imodium...) TILOS! Ezek a gyógyszerek a bélmozgás csökkentésével érik el hasmenés elleni hatásukat, ami gátolja a kórokozók távozását. (Ideges eredetű hasmenés esetén tökéletes választás)

Maximum aktív szén, Bolus Adstringens, Smecta vagy Tasectan adása lehet indokolt. 
Bár én ezeket sem szoktam javasolni. Inkább egy nagyobb dózisú probiotikum bevitel a fontos.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése