2019. szeptember 18., szerda

Ranitidin - forgalomból kivonás, forgalmazás felfüggesztés


A mai napon az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) forgalomból kivont 4 ranitidin hatóanyagú tablettát:


 - Ranitic 150mg filmtablett 
- Ranitic 300mg filmtabletta 
- Ranitidin 1A Pharma 150mg filmtabletta 
- Ranitidin 1A Pharma 300mg filmtabletta 



A forgalomból kivonás oka, hogy a svájci gyógyszerügyi hatóság nitrozamin szennyeződést talált a gyógyszerek egyes tételeinek vizsgálatakor. 


Az Európai Gyógyszerügynökség által koordinált értékelések alapján bizonyítást nyert az érintett gyártótól származó hatóanyag NDMA szennyezettsége. 

Tekintettel arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatban minőségi hiba gyanúja merült fel, Magyarországon az OGYÉI a rendelkező részben részletezett gyártási számú tételek forgalomból történő kivonásáról és egyben a gyógyszer forgalmazásának felfüggesztéséről döntött. 

Amennyiben a gyártó bizonyítja, hogy a továbbiakban forgalmazni kívánt gyógyszer nem tartalmaz NDMA szennyezőt, OGYÉI a felfüggesztést megszünteti. 



Ennek kapcsán az összes forgalomban lévő ranitidin hatóanyag forgalmazását a további kivizsgálásig, biztonsági okokból felfüggesztik.


A teljes lista és a határozatok az OGYÉI oldalán elérhetőek. >> OGYÉI kivonás, felfüggesztés



A ranitidin gyomsav csökkentő gyógyszer.


A H2‑receptor blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Csökkenti a gyomorsavtermelést.


Az alábbi esetekben alkalmazzák felnőtteknél (beleértve az időskorúakat is):

  • gyomor- és nyombélfekély kezelésére;
  • antibiotikumokkal együtt a Helicobacter pylori fertőzéssel társult gyomor- és nyombélfekély kezelésére;
  • más gyógyszerek, így a fájdalomcsillapításra és az ízületi gyulladásra gyakran szedett nem‑szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kapcsolatos nyombélfekély megelőzésére;
  • a nyelőcsőbe (özofágusz) visszaáramló sav vagy gyomorsavtúltengés okozta problémák kezelésére vagy megszüntetésére. Ez gyakran emésztési zavar vagy gyomorégés formájában jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés;
  • vérző fekély esetén a kiújuló vérzés megelőzésére; 
  • hasnyálmirigy fokozott gyomorsav termelődéssel és gyomor-, ill. nyombélfekélyek kialakulásával járó daganata (ún. Zollinger-Ellison szindróma);
  • adható továbbá általános érzéstelenítés előtt, különösen szülő nőknek a vajúdás ideje alatt a savfélrenyelés veszélyének elkerülésére (Mendelson-szindróma).
  • Krónikus, epizódikusan jelentkező, fájdalommal kísért, savas ere­detű nem-fekélyes emésztési zavar,  mely étkezéssel összefügg vagy az alvást zavarja meg.

Gyermekeknél (3 évestől 18 éves korig):

  • gyomor- és nyombélfekély rövid távú kezelésére;
  • a nyelőcsőbe (özofágusz) visszaáramló sav vagy gyomorsavtúltengés okozta problémák kezelésére vagy megszüntetésére. Ez gyakran emésztési zavarok vagy gyomorégés formájában jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés.


Az N-nitrozo-dimetil-amin (NDMA), más néven dimetil-nitrózamin (DMN) mérsékelten illékony szerves vegyület.


Számos ipari folyamat melléktermékeként keletkezik, és nagyon kis mennyiségben egyes – különösen a hőkezelt, füstölt vagy pácolt – élelmiszerekben is megtalálható.

Elsősorban a máj számára mérgező, ezen kívül ismert emberi rákkeltő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése