2019. február 18., hétfő

Influenza elleni védőoltások. 2.rész


Egy korábbi témát folytatva az alábbi kérdések kerülnek ma terítékre:

Milyen az összetétele a védőoltásoknak?
Milyen védőoltások vannak forgalomban?
Kinek érdemes beadatni?
Védőoltások és a higany.


Milyen az összetétele a védőoltásoknak?

Az influenza elleni vakcináknak két típusát különböztetünk meg, attól függően, hogy mit tartalmaz az oltás:
1. inaktivált (elölt), teljes vírust vagy
2. tisztított antigént

De mit is jelent ez?

Az immunitás kialakítása történhet aktív és passzív módon.
Passzív immunizáció során magukat a betegség ellen védelmet nyújtó antitesteket juttatjuk a szervezetbe, míg aktív immunizáció esetében a szervezetet késztetjük, tanítjuk meg az ellenanyagok termelésére.

Ez utóbbi kiváltható a fent említett inaktivált vírussal vagy tisztított antigénnel. (+ a kórokozó élő, de betegséget nem okozó gyengített változatával például bárányhimlő, mumpsz, rubeola, BCG... esetén)

Az inaktivált, teljes vírust tartalmazó vakcina immunológiai védettséget alakít ki az oltott személyben, de -természetesen- szaporodni nem képes. Egyre ritkábban alkalmaznak ilyen teljes vírust tartalmazó vakcinákat, mert a védettség kialakítása szempontjából hasznos antigén mellett számos közömbös vagy akár káros (lázkeltő) komponenst tartalmazhatnak.

A tisztított antigén tartalmú vakcinák előnye az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákkal szemben, hogy kevesebb mellékhatást okozhatnak.

Bár a védőoltásokról lehetne még bőven írni, de azt gondolom, így bevezetőként ennyi elég.




Milyen védőoltások vannak forgalomban?  (2019-ben beszerezhető vakcinákat emelem ki)

1. inaktivált (elölt), teljes vírus vakcina: 3Fluart szuszp.injekció
(nem beszerezhető: 1Fluart, Fluval AB)

Az oltóanyag az influenza megbetegedések megelőzésére alkalmas 3 éves kortól.
Különösen ajánlott azok részére, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Az oltóanyag azon influenzatörzsek okozta megbetegedésektől véd, amelyek antigénszerkezete ugyanolyan vagy hasonló, mint a vakcinába beépített prototípus törzseké. Egyéb kórokozók által kiváltott influenzaszerű megbetegedések ellen nem nyújt védelmet.

Az immunizálás egyszeri oltással történik.

A védettség általában 2-3 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően elvégezni.


2. tisztított antigén: Vaxigrip Tetra szuszp.injekció
(nem beszerezhető: Fluarix, Idflu9, Idflu15, Influvac, Vaxigrip Junior, Vaxigrip)

Ha valakinek beadják a Vaxigrip Tetra oltást, akkor az immunrendszer, a szervezet természetes védekező rendszere, (ellenanyagok termelésével) kialakítja a saját védelmét a betegség ellen. Az oltóanyag egyetlen összetevője sem okozhat influenzát.

Az influenza egy olyan gyorsan terjedő betegség, amelyet többféle típusú vírustörzs okozhat, amelyek évente változhatnak. A fertőző törzsek évente történő lehetséges változása, valamint az oltóanyag által nyújtott védelem időtartama miatt évente ajánlott beadni az oltást.

Az influenzás megbetegedés kockázata az október és március közötti hideg hónapokban a legnagyobb. Ha Ön vagy gyermeke nem kapta meg az oltást ősszel, akkor tavaszig még érdemes beadatni az oltást, mivel addig még fennáll a kockázata annak, hogy Ön vagy gyermeke elkapja az influenzát. Kezelőorvosa tanácsot tud adni az oltás beadásának optimális idejéről.

A Vaxigrip Tetra 2-3 héttel az injekció beadása után nyújt védelmet Önnek vagy gyermekének az oltóanyagban lévő négy vírustörzs ellen.

Az influenza lappangási ideje néhány nap, ezért ha Ön vagy gyermeke közvetlenül az oltás előtt vagy után fertőződik meg, a betegség attól még kialakulhat.

Az oltóanyag nem védi meg Önt vagy gyermekét a közönséges megfázással szemben, jóllehet annak egyes tünetei hasonlítanak az influenzához.

A trivalens vakcinákkal szerzett klinikai tapasztalatok alapján a vakcina által biztosított védettség időtartama miatt, és mivel az influenza vírustörzsek elterjedése évente változhat, ajánlott évente újraoltást végezni az influenza vakcinával.


Kinek érdemes beadatni?

- 60 év fölöttieknek. Az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer.

- egészségügyi dolgozóknak



- azoknak, akik rendszeresen nagyobb közösségekkel érintkeznek. Például: tanárok, bolti eladók...

- azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek van valamilyen alapbetegségük:
szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség) krónikus tüdőbetegség, COPD, asztma, krónikus neurológiai betegség (pl. szklerózis multiplex), anyagcserezavar (pl. diabétesz, máj- és vesebetegségek).

- szerzett immunhiányos állapotú személyeknek. Például HIV-fertőzötteknek, leukémiás betegeknek és szervátültetésen átesetteknek

- kismamáknak, illetve azoknak, akik gyermeket terveznek.

Természetesen bárki beadathatja magának, illetve az oltás típusától függően, 6 hónapos vagy 3 éves kor feletti gyermekének, aki jónak látja, ha nincs orvosi ellenjavallata.


Mi lehet ellenjavallat?

- ha allergiás a hatóanyagokra, a gyógyszer bármelyik összetevőjére vagy  az oltóanyagban nagyon kis mennyiségben előforduló összetevőkre, pl. tojásra (ovalbumin vagy csirkefehérje), neomicinre, formaldehidre vagy oktoxinol-9-re
- láz esetén, legyen az mérsékelt vagy magas, az oltást el kell halasztani a teljes gyógyulásig
- bármely oltóanyaggal történt oltás következtében kialakult súlyos alábbi szövődmény előfordulása a kórelőzményben: agyvelőgyulladás (enkefalitisz), agyvelőbántalom (enkefalopátia), nem lázas görcsök, Guillain–Barré-szindróma, érgyulladás (vaszkulitisz), ideggyulladás (neuritisz), arcidegbénulás (faciális parézis).


A vakcinák eltartás:
Hűtőszekrényben (2°C - 8°C) tárolandó. Nem fagyasztható! A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.


Védőoltások és a higany.

Védőoltások kapcsán gyakori téma, félelem oka a vakcinák higany tartalma. Alaptalanul.
A jelenleg beszerezhető vakcinák közül a 3Fluart tartalmaz higany származékot, tiomerzált. (max. 53 mikrogramm /0,5 ml)

Az injekcióknál bizonyos esetekben szükség van mikrobiológiai tartósításra. Ilyen tartósítószer a fent említett tiomerzál.

Az, hogy valami tartalmaz higanyt, vagyis higany-származék, az nem maga a higany. Nem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik. Sőt!

Nézzünk néhány példát:
klórgáz: Cl2 - harci gáz, mérgező; nátrium-klorid: NaCl - konyhasó
Vagy egy atom különbség: H2O - víz, H2O2 - hidrogén-peroxid

A kémia nem ennyire egyszerű, hogy higany-vegyület =higany.
A tiomerzálnak nincs egészségre káros hatása (természetesen, ha valaki allergiás rá, az más eset).


Kapcsolódó írásaim:
- Influenza elleni védőoltások. 1.rész
- Jön az influenza!
- Egy kis immunerősítés... 1.rész
- ... imunerősítés 2.rész
- Influenza vagy megfázás?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése