2014. január 15., szerda

Hogyan előzzük meg az influenzát?

Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Ezzel kapcsolatos a mai cikkem.
Megfelelő odafigyeléssel, immunrendszerük támogatásával sokat segíthetünk szervezetüknek a betegségek megelőzésében, leküzdésében.

Mit tehetünk ennek érdekében?

1. Az immunrendszer megerősítése

Vitaminok közül a C-vitamin a leggyakrabban alkalmazott vitamin. Antioxidáns hatású, védi a szervezetet a környezeti ártalmaktól, azáltal, hogy megköti a szervezet sejtjeit károsító szabad gyököket. Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. 

A többféle vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó multivitamin készítményekből számos van forgalomban; összetételük közel azonos – egy-egy kivételt leszámítva. 

Gyógynövények közül immunrendszer erősítő hatása van a bíbor és a keskenylevelű kasvirágnak és a csipkebogyónak. 

Itt érdemes megemlíteni a grapefuitot is, mivel a magjából és a húsából készült kivonatot egyre gyakrabban alkalmazzák az immunrendszer erősítésére, méltán. A mag kivonat bioflavonoidokat tartalmaz, amelynek gyökbefogó és antioxidáns hatása van. 

Homeopátiás gyógyszerek között mind mono-, mind kombinált készítményben találunk olyat, amely segítségünkre lehet a megelőzésben és a kialakult betegség leküzdésében.  

2. Megfelelő személyi higiénia betartása.  

Mivel mind az influenza, mind a nátha cseppfertőzés útján terjed, oda kell figyelnünk a gyakori kézmosásra. Ha erre nincs lehetőség, érdemes magunknál tartani vagy víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt, vagy fertőtlenítő oldattal átitatott törlőkendőt.  

3. Friss levegő.  

Lehetőleg minél többet tartózkodjunk a szabadban. A friss levegő segíti tüdőnket a "szellőztetésében". A benti meleg levegő és hideg kinti levegő cseréje serkenti a vérellátást, ezáltal fokozza az ellenállóképességet.


 4. "Ép testben ép lélek."  

A - lehetőleg - rendszeres testmozgástól fittebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk, nehezebben gyűr le minket a betegség.  

5. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.  

Ez lehet különösen hangzik, de ha elég időt alszunk és mindezt nyugodt körülmények között (nem szól mellettünk a tévé, kényelmes a fekhely...) tesszük, az kihat a mindennapjainkra, a kedvünkre, hiszen alvás közben regenerálódik a szervezet is. Ezáltal kiegyensúlyozattabbak leszünk, ami segíti immunrendszerünk működését.


Kapcsolódó cikkeim:

- Influenza vagy megfázás?
- Egy kis immunerősítés-1.rész.
- ...immunrendszer erősítés. 2.rész.
- Komplex készítmények a meghűléses betegségek kezelésére-Paracetamol.
- Komplex készítmények a meghűléses betegségek kezelésére - Ibuprofen és Acetilszalicilsav.

4 megjegyzés:

  1. Amiben nagyon hiszek és be is válik nálam, az a c-vitamin és a testmozgás, rendszeres mindkettőből. Ezt szedem: http://bit.ly/aktiv-c és a télen nem voltam beteg.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Júlia!
    Férjemmel rendszeresen szedünk D-vitamint így télen, sokat olvastunk róla, hogy mennyire segíti az immunrendszert, plusz nekem a nőgyógyászom javasolta, mivel 16 hetes kismamaként picit alacsony volt a D-vitamin szintem. Dr. Chen féle D-vitamin Maxot szedünk, ebben 2000 NE van. A kérdésem az lenne, hogy a párom most beteg lett (légcsőhurut szerűsége van és láza), de valahol olvasta, hogy ilyenkor úgymond "sokkterápiaként" lehet ennél többet is bevenni, akár 10000 NE-nyit is. Ez nem túlzás? Illetve ha tényleg lehet még növelni a napi 2000 NE adagot, mennyi a maximum ami ajánlott? Csak amiatt kérdeznénk, hogy hátha hamarabb gyógyulna, picit félünk, nehogy elkapjam.
    Köszönettel
    Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára!

      De, én egyértelműen túlzásnak tartok 10000NE D-vitamin bevitelt!
      Tudom, hogy nagyon "felkapott" lett a D-vitamin szedése mostanában és azzal, hogy már nem csak receptköteles gyógyszerként lehet beszerezni, kifejezetten reklámozzák is, de nem szabad túlzásba vinni a szedését!
      Télen, mikor nem ér minket annyi napfény, nagy szükség van a pótlására. Nem csak a csontjainknak, hanem az immunrendszerünknek is fontos, de a túladagolása veszélyes lehet! Elég a napi 1 szem! Próbáljanak meg másként vigyázni Önre. Gyakori kézmosás, szükség esetén szájmaszk, kerülni az egy légtérben tartózkodást (ezt természetesen csak súlyos esetben)

      A D-vitamin túladagolásának tünetei: fejfájás, étvágytalanság, gyengeségérzet, fogyás, gyomor-bélműködési zavarok (hányás, szorulás, hasmenés), izom- és csontfájdalmak, növekedési zavar.
       
      Súlyos túladagolás esetén a D-vitamin hatása ellentétes: a csontok mésztartalmának csökkenése és a vér-, valamint a vizelet kalciumszintjének emelkedése. A szövetekben, erekben és a vesében mészlerakódások (veseelégtelenség), továbbá központi idegrendszeri zavarok léphetnek fel.
      Az említett toxikus tünetek reverzíbilisek, ha a D-vitamin bevitelét időben megszakítják.


      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia
       

      Törlés
  3. Kedves Feri!

    Nagyon köszönöm hozzászólását!

    Üdvözlettel,
    Dr.Szabó Júlia

    VálaszTörlés