VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2010. október 18., hétfő

Egy kis immunerősítés… 1.rész

Frissítve: 2014.április 22-én

- a teljesség igénye nélkül.

Jön a hideg, itt az ősz – és nagyon gyorsan a tél is, de szervezetünk nem biztos, hogy ilyen hirtelen át tud állni a hűvös, esős időre és megfelelően tud védekezni. A gyerekek visszakerültek a közösségbe, ahol szinte törvényszerű, hogy pár héten belül beindul a lavina, az első megfázás, nátha, amely végigmegy az egész csoporton/osztályon, majd otthon jönnek a szülők, testvérek…

Ugye nem csak nekem ismerős ez a dolog?

Mi az, amit tehetünk?

Én nem vagyok kimondottan vitaminpárti, nem hiszek benne, hogy jót tesz a szervezetnek a napi több ezer mg C-vitamin (feleslegesen terheli a vesét, mert felszívódni ekkora mennyiség nem képes), de napjainkban sajnos abban még kevésbé vagyok biztos, hogy a gyümölcsök, zöldségek megfelelőek lennének. Mindig igyekszem piacon, kisebb, jól bevált zöldségesnél vásárolni és most jön az első tanács: - naponta legalább 2-3 gyümölcsöt megenni.

Készítmények, amelyek "segítségére" lehetnek immunrendszerünknek:

1. C-vitamin (acidum ascorbicum, aszkorbinsav)

Napi ajánlott mennyisége:

- gyerekeknek: 40-50mg

- felnőtteknek: 60-80 mg , ezt az adagot azonban növelni kell pl. dohányzás, orális fogamzásgátlók szedése, legyengült állapot, betegség esetén illetve stesszes életmód, szennyezett levegőjű környezetben élőknek, így én felnőtteknek megelőzésre napi 200mg-ot, betegség esetén 500 – maximum (nagyon maximum!) 1000mg-ot ajánlok.

Ezzel lesznek akik vitába szállnak, mert kevésnek tartják; de ennél nagyobb adag esetén számolni kell a vesekőképződés veszélyével.
Hiánytünete: Napi 10mg-nál kevesebb C-vitamin bevitele skorbutot okoz (a nagy földrajzi felfedezések idején „tengeri pestis”-nek nevezték ezt a kór, amely tömegesen irtotta a hajók legénységét), amelynek tünetei a fogínysorvadás (vérzés), foghullás, kiszáradt, pikkelyes bőr, elhúzódó sebgyógyulás…

- mivel napjainban ez nagyon ritka megbetegedés, nem érdemes jobban kitérni rá, bár nem bírok ellenállni a kísértésnek, hogy egy kis történelmi érdekességet azért leírjak:

A világ első kontrollált klinikai vizsgálatát James Lind skót hajóorvos végezte el a Brit Királyi Haditengerészet Salisbury nevű hajóján. A hajó 1746-ban indult útnak Angliából. 1747 tavaszára a hajón kitört a skorbut. Ekkor a betegeket elkülönítette az egészségesektől, egységesítette étrendjüket.
 Néhány beteget az orvostudomány első kontrollcsoportjába sorolt — ők azonos körülmények mellett nem kaptak semmilyen „gyógyszert”, másoknak citrusféléket adogolt.

Kiderült, hogy a citrommal és naranccsal etetett betegek állapota javult, miközben minden más csoport állapota romlott.

Később ez alapján a kísérlet alapján a brit flottában előírták, hogy minden hajón a citromot kell adni a hajósoknak, aminek köszönhetően a halálozási arány a felére esett vissza.


C-vitaminban gazdag zöldségfélék: zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék, friss gyümölcsök, (elsősorban áfonya, ribizli, a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit.A C-vitamin (mint a többi vitamin is) hőérzékeny, így pl. a csipkebogyó teát sem szabad forró vízzel készíteni, csak hideg vízben áztatva és bomlékonysága miatt a fémeszközöket is kerülni kell a készítésnél.

2. Bíbor kasvirág és keskenylevelű kasvirág (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia)

Talán az egyik legkedvesebb immunrendszer erősítőm ez a növény.

Lehet kapni csepp - pl.: Dr.Theiss Echinacea csepp, amely alkoholtartalma miatt 14 éven aluliaknak nem használhatják; kimondottan gyerekeknek – szirup (Echinacin szirup), igaz 1éves kor alatt ez sem ajánlott; Jutavit Echinacea csepp (alkoholmentes); cukorka; tea; homeopátiás golyócska (Echinacea angustifolia 2-4-6 DH-s, ill. 5 CH hígításban) …


Választék bőven van! De miért is annyira értékes ez a gyógynövény?

Fő hatóanyagáról a növényi nyálkákról (poliszacharidokról) már a ’80-as évek elejétől ismert volt, hogy immunstimuláns hatásúak, növelik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét, gátolják a vírusok szaporodását, megfázásos megbetegedéseknél segíti az antibiotikumok hatását és csökkenti a visszaesés gyakoriságát.

A kasvirágot mindenképp ajánlom megelőzésre, ha valaki gyakran betegeskedik. Használható könnyebb és középnehéz megfázás, nátha gyógyítására, ill. külsőleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére. 3. Multivitaminok

Multivitaminból sokféle létezik, különféle gyártók termékei; összetételük azonban közel azonos (a kivételekről is írok) - vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak.

Életkor alapján megkülönböztetünk gyerek-, felnőtt- és kimondottan 50 éven felüliek igényei szerint összeállított multivitamint.

Csecsemőkorban szirup formában adható multivitaminok:

- Vitacolan emulzió (fontos, hogy a kicsik D-vitaminnal – Vigantol csepp - való kezelése idején a Vitacolan adását is változatlan adagolásban tovább kell folytatni), 
- újszülött kortól: RoboKid Kalcium szirup
- 4 hónapos kortól: MultiKid szirup vassal, illetve RoboKid szirup vassal
- 1 éves kortól: Cebion 2x, illetve Marslakócskák multivitamin szirup.     Gyerekeknek különböző gyümölcs ízű rágótabletták vannak, mint például a Béres Actival Kid (a 60x kiszerelésűben 5 féle íz (5 íz/doboz) van: csokoládé, zöldalma, cseresznye, málna, mogyoró, ill. a 30x különféle ízben kapható (1 íz/doboz): narancs, eper, vagy erdei gyümölcs), Actival Kid+Acerola rágótabletta (citrom és narancs ízben)

Béres Vitalin junior pezsgőtabletta (málna ízű): 4 éves kortól

Supradyn Kids multivitamin omega-3.mal és kolinnal étrendkiegészítő (gyümölcs ízű): 4éves kortól

Walmark Marslakócsák multivitamin (30x, 100x): 4 éves kortól
- Imunactiv: A vitaminokon és ásványi anyagokon kívül tartalmaz még inulin prebiotikumot, amely elősegíti az egészséges bélműködést azáltal, hogy hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. (erdeigyümölcs ízű)

- Oligofruktózzal: A készítmény oligofruktózt tartalma elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, ezzel hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

(egy kis érdekesség a gyerekeknek: http://www.marslakocskak.hu/ Walmark Kft. gyermekoldala számos érdekességgel, játékkal és versenyekkel várja a Marslakócskák Klubtagokat)

Multi-tabs Immuno Chewable eper ízű rágótabletta(30x): 4 éves kortól.
És ami plusz benne: Lactobacillus GG, amely egyrészt a bélfalra tapadva megakadályozza a betegséget okozó baktériumok megtelepedését, olyan anyagokat termel, melyek megakadályozzk egyes kórokozók szaporodását, növekedését, másrészt „megeszi” a betegséget okozó baktériumok tápanyagát, így nekik nem marad táplálék.


     Itt át is térnék a felnőtt multivitaminokra, mivel a Multi-tabs Immuno L felnőtt (30x), ugyanazt tudja pluszként, mint a gyerek.

A Béresnek is van Actival Max (30x, 60x, 90x) néven felnőtt multivitamin filmablettája (a többihez képest emelt, 300mg C-vitaminnal), illetve pezsgőtablettája (cukormentes): Vitalin (gyerek és felnőtt változatban).

A Supradyn F filmtabletta (30x, 60x, 90x), kapszula (30x), illetve pezsgőtabletta (10x) formájában kapható, gyógyszernek (nem étrendkiegészítő!) minősített készítmény. (így egészségpénztári kártyára is megvásárolható).

Pharmaton Vital (30x) néven forgalomban van multivitamin, ásványianyag és nyomelem tartalmú kapszula ginzenggel.


Itt ejtenék pár szót a ginzeng gyógyászati jelentősségéről: ún. adaptogén hatású, ami annyit jelent, hogy nem toxikus - még szerencse :)  - csak enyhe zavaró faktorként avatkozik be a normál élettani folyamatokba, növeli a szervezet ellenállóképességét, normalizálja a megváltozott szervezeti funkciókat (a túlműködéseket csökkenti, az alulműködéseket növeli).
Tonizál, javítja mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességet, késlelteti a kimerülést.
Vizsgaidőszakban kimondottan hatásos - saját tapasztalatból írom! :)
Centrum multivitamin A-Z luteinnel filmtabletta.  Tudományos adatok bizonyítják, hogy a megfelelő tápanyagbevitel nagyban elősegítheti a szem egészségének megőrzését. A kulcselemek az A-vitamin és a lutein, melyek a Centrum A-tól Z-ig alkotórészei.


50 éven felülieknek a Supradyn (ginzenggel), a Actival senior,(szintén ginzenggel), Centrum A-Z silver, és az Eurovit is hozott ki külön multivitamin készítményt a kornak megfelelő hatóanyag összetételben. 

Mint az elején is említettem, a teljesség igénye nélkül írok (nem is nagyon lehetne máshogy, hisz annyi termék van), de remélem azért sikerült egy általános képet rajzolnom a multivitaminok világáról! : )

A 2. részben folytatom az immunrendszer erősítés lehetőségeinek boncolgatását!

VitálHáz - A Gyógyszerész válaszol webáruháza

                                                 

Kapcsolódó írásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése