2019. január 18., péntek

Rotavírus-fertőzés, rota elleni oltás.


Ma egy szinte mindenki által ismert (jobb esetben hallomásból, rosszabb esetben személyes tapasztalatból) vírusfertőzésről ejtünk szót.

Mi is az a rota fertőzés?

A rotavírus-fertőzés híg, vizes hasmenéssel és hányással járó megbetegedés, amely Magyarországon leggyakrabban a hideg, téli hónapokban alakul ki – ezért is került most a terítékre nálam. 

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb hányással, hasmenéssel járó betegséget a kisgyermekek és a csecsemők körében. Magyarországon évente kb.4-5000 beteget regisztrálnak rota fertőzéssel. Lefolyása változó – enyhébb esetektől a súlyos, kórházi ápolást igénylőig.


Mi okozza? Hogyan terjed?

A fertőzés kiváltó oka maga a rotavírus. 

A kórokozó a széklettel és cseppfertőzés útján terjed. A betegek nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, a betegség alatt és után is. 

A vírus igen ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben, így sokszor hiába tartják be a higiénés szabályokat, akkor is elterjed. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön és egyéb tárgyakon akár napokig képes túlélni. 

Rendkívül fertőző vírus; már néhány 10 db kórokozó is elegendő a betegség kiváltásához. A betegség 3-4. napján a legfertőzőbbek, ekkor a széklettel grammonként akár 1000 darab virion is távozhat.

Zárt közösségekben (bölcsődék, óvodák, családi napközik, iskolák, kórházi osztályok...) leggyakrabban vagy maga a fertőzött, vagy az annak székletével foglalkozó személy által terjed emberről-emberre.

Emellett légutakon keresztüli fertőzés is előfordulhat, főként cseppfertőzés útján.

A vírus a szervezetbe kerülés után a vékonybél sejtjeit fertőzi meg. Szaporodásának következtében elpusztítja a megfertőzött gazdasejteket. Elsősorban a vékonybélbolyhok csúcsi felszínén lévő sejtek károsodnak. Ezek a felelősek a szénhidrátok emésztéséért és a folyadék felszívódásáért. Így a fertőzés a szénhidrátok lebontásának zavarához vezet, emellett a bélen keresztüli nagy mennyiségű folyadékvesztéssel jár együtt.


Kire veszélyes?

3-5 éves korára szinte mindenki legalább egyszer átesik ezen a fertőzésen. 

Annál súlyosabb a lefolyása és a kockázata, minél fiatalabb életkorban kapja el a gyermek. 3-24 hónapos kor között a legveszélyesebb, mivel az ő esetükben nehezebb megoldani a megfelelő folyadékpótlást, mint idősebb korban. Nagyobb a kiszáradás veszélye.

A vírus nem kíméli a nagyobb gyerekeket és a felnőtteket (különösen az időseket) sem. 5 éves korig szintén gyakran okoz megbetegedéseket. 


Lappangási idő.

Rövid lappangási idő jellemzi. Fertőzést követően 1-2 nappal már megjelennek az első tünetek. 

Gyógyulási idő: 3-5 nap (ritkán eltarthat 7 napig, de ez nem jellemző)


Tünetei.

Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a láz és jellemző lehet a levert hangulat, rossz közérzet, elesettség.

Napi 5-15 (vagy akár több) vizes széklet ürítését. 

Az említett 3-24 hónapos kor között könnyebben felborul a gyermekek folyadék- és sóháztartása. 

A folyadékvesztés jellegzetes tünetei:

- súlyvesztés

- a bőr száraz tapintásúvá válik

- karikás, beesett szem

- az ajkak kicserepesednek

- vizelet mennyisége csökkenten

- csecsemőknél a kutacs besüpped

Súlyosabb esetben magas láz, aluszékonyság, tudatzavar és ritkán lázgörcs is kialakulhat.


Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz, és akár halálhoz vezethet.

Enyhébb esetben a hányás ritka, napi 4-6, a szokásosnál lazább széklet tapasztalható. 

A középsúlyos formában már előfordulhat láz és hányás. Az általános állapot rossz, a beteg elesett, kedvetlen, rossz a közérzete. 

A legsúlyosabb formában a kis beteg állapota rendkívül gyorsan, órák alatt leromlik, a gyermek aluszékonnyá, apátiássá válik, a fentebb említett tünetek jelenléte mellett. Gyakori a magas láz, ez fokozza a szervezet folyadékvesztését és kiszáradásának esélyét. Ebben az esetben sürgősen kórházba kell szállítani a gyermeket!


Diagnózisa.

Kórházban van lehetőség gyorsteszttel vagy laboratóriumba küldött széklet-mintából kimutatni a vírus jelenlétét.


Kezelése.

Tüneti kezelésre van lehetőség, mint a vírusfertőzések esetében az lenni szokott. 

Antibiotikum szóba sem jöhet, mert az nem hat a vírusokra. Erről már többször esett szó itt a blogon, akár az influenza, megfázás... kapcsán. 

A hányáscsillapítók és a hasmenés elleni gyógyszerek használata szintén nem javasolt (kivéve, ha az orvos erre utasítást nem ad), hisz a vírusnak ki kell ürülnie a szervezetből.

Megfelelő mennyiségű folyadék és az elveszett ásványi anyagok pótlása a legfontosabb. Ha ez nem megoldató otthon (a kicsik bágyadtak, nehezen fogadja el a folyadékot, vagy egyáltalán nem marad meg benne) kórházi körülmények között infúziós kezelés szükséges. Nagyobb gyermekeknél és a felnőtteknél nagyon ritkán van szükség kórházi ellátásra.


A folyadékpótlásnál fontos elv, hogy gyakrabban kevesebbet kell itatni a kis betegeket, mert az egyszeri nagy mennyiségű folyadék bevitele megterheli a gyomrot és hányással végződhet.

Ha a csecsemő szopik, akkor továbbra is szoptatni kell, ha pedig nem, akkor nem kell diétáztatni. 

A folyadékpótlás mellett figyelni kell arra is, hogy az elektrolitbevitel is megfelelő legyen. (cukros tea, illetve a gyógyszertárakban kapható rehidráló oldatok is bevethetőek)

Mikor menjünk kórházba?

- a fentebb említett legsúlyosabb lefolyású betegség esetén: a gyermek állapota néhány órán belül rohamosan romlik, aluszékonnyá válik...

- a gyermeknek nincs vizelete, vagy csak nagyon kevés

- hányás is kíséri a hasmenést: otthoni körülmények között szinte lehetetlen ilyen esetben biztosítani a folyadékpótlást, ami végül kiszáradáshoz vezet. Ne várjuk meg, míg súlyosbodnak a tünetek!

Az enyhébb esetekben is indokolt lehet a kórházi ellátás, amennyiben a gyermek nem pótol megfelelő folyadékot. Ha bizonytalan a szülő a gyermek állapotát illetően (mennyire elesett, aluszékony, milyen magas a láz... Ez még „belefér” vagy súlyos állapotra utal), inkább kérjen orvosi segítséget, abból baj nem lehet. Ha az orvos úgy ítéli meg, úgyis hazaküldi a beteget, hogy otthon, nyugodt körülmények között pihenjen, gyógyuljon. Ha bent tartja, annak oka van.


Megelőzése.

A betegség megelőzését a higiéniás szabályok (megfelelő, fertőtlenítős kézmosás) betartása segítheti, de mint fentebb írtam, ez a vírus rendkívül ellenálló és szabad levegőn (tárgyakon, játékokon...) is sokáig fertőz, így ez sem feltétlenül csökkenti a betegség előfordulását.

Probiotikumok alkalmazása. Egyrészt segíti a megelőzést, hogy ne kapja el a betegséget, másrészt, ha megvan a baj, könnyebb, gyorsabb gyógyulást eredményezhet.


Védőoltás. - szabadon választható

A fertőzés szájon át beadandó védőoltással megelőzhető. (Nem kell megszúrni a gyermeket.) 

Magyarországon kétféle védőoltás van forgalomban: Rotarix és Rotateq néven.  (A cikk írásának pillanatában csak a Rotarix beszerezhető, a Rotateq nem)


Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben - Élő rotavírus vakcina

A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének, 6 hetes kortól, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen.

Amikor valaki megkapja a vakcinát, immunrendszere (a szervezet természetes védekezése) ellenanyagokat (antitesteket) termel a leggyakrabban előforduló rotavírus fajták ellen. Ezen antitestek védettséget nyújtanak ezen rotavírusok okozta betegségek ellen.

Mint minden vakcina, a Rotarix sem nyújt teljes védettséget mindenkinek, akit a rotavírus fertőzés megelőzése érdekében beoltottak.


Kis szakmai rész: Klinikai vizsgálatokban a hatásosságot a leggyakoribb rotavírus genotípusok, a G1P[8], G2P[4], G3P[8], G4P[8]és G9P[8] által okozott gasztroenteritiszben igazolták. Ezenkívül igazolták a hatásosságát a nem gyakori rotavírus genotípusok G8P[4] (súlyos gasztroenteritisztben) és a G12P[6] (bármilyen gasztroenteritisztben) ellen is. Ezek a törzsek világszerte jelen vannak.

Alkalmazása:
Az oltási sorozat két adagból áll. Az első adag 6 hetes kortól adható. Az adagok között legalább 4 hetes időszaknak kell eltelnie. A vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt kell elvégezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezni.

A Rotarix a 27. hét után született koraszülötteknek azonos adagolással adható.

Klinikai vizsgálatokban ritkán megfigyelték a vakcina kiköpését vagy visszaöklendezését, és ilyen körülmények között nem adtak pótló adagot. Mindazonáltal, ha a csecsemő kiköpné vagy visszaöklendezné a beadott vakcina nagy részét, ami nem valószínű, ugyanazon oltási alkalommal egy egyszeri pótló adag beadható.


A Rotarix nem alkalmazható 24 hetesnél idősebb gyermekeknél.


A Rotarix-ot óvatosan kell adni olyan gyermekeknek, akik közeli kapcsolatban állnak immunhiányos személyekkel, mint pl. rosszindulatú betegségben szenvedő vagy egyéb okból immunhiányos vagy immunszuppresszív terápiában részesülő egyénekkel.

A nemrég oltottakkal érintkezők figyeljenek a személyes higéniára (pl. alaposan mossanak kezet a csecsemő pelenkáinak cseréje után).


Az alkalmazás módja: A Rotarix csak orálisan vagyis szájon át alkalmazható. A vakcina beadásra kész (sem kiegészíteni, sem hígítani nem szükséges). 


Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezzel a vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

- Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

- Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása


Rotarix tárolása:

Hűtőszekrényben (2°C – 8°C) tárolandó. Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A vakcinát felnyitás után azonnal be kell adni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


Kapcsolódó írásaim:
- Bárányhimlő-varicella.
- A bárányhimlő elleni védőoltásról.
- Kéz-láb-száj betegség.
- Meningococcus fertőzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése