2012. január 9., hétfő

Inzulinok bonthatósága.


A legutóbbi bejegyzést követően - igen rövid idő alatt - több kérdés érkezett hozzám ebben a témában. Van patika, ahol szó nélkül megbontják, máshol közlik, hogy nem lehet, vagy csak ők nem tudják... Mi is akkor a helyzet?

Az inzulinok csomagolása bontható.  Erről a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet - az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról 21. § (2) - es pontja rendelkezik, mely szerint:

"Amennyiben az orvos valamely injekciós, depot injekciós készítményből a gyári csomagolás(ok)tól eltérő mennyiséget rendelt, a gyógyszerész a rendelt mennyiséget adja ki."

Van, hogy a patikai számítógépes rendszerek automatikusan nem engedik az inzulin bonthatóságát, de ez átállítható (a legtöbb rendszernél maga a gyógyszerész - a rendszergazda nélkül is - meg tudja csinálni).

A gyógyszertár alapvetően mégis maga dönti el, hogy megbontja-e az adott készítményt. Ha nem teszi - mivel az orvos által felírt mennyiségnél többet nem adhat ki * - elveszíti a beteget. Vagy csak az inzulint váltja ki máshol, vagy a gyógyszertár kockáztja, hogy nem tér vissza hozzá a vásárló.


Az érem másik oldala pedig, hogy olyan esetben, ha a patikába beérkező receptek nagy része teljes dobozt (Scat.orig.) ír elő egy adott inzulinból és egy véletlenszerűen befutott recept alapján, ahol kevesebb ampulla van felírva a gyári csomagolásnál, megbontják az inzulint, megeshet, hogy a bontott csomag a gyógyszertárban jár le, mert azután újra csak teljes dobozról érkeznek receptek. (Az inzulinok teljes ára pedig 10-20.000 Ft-os nagyságrendű.)


* - ezt a kis kiegészítést azért szúrtam be, mert volt olyan kérdező, akinek a receptre felírt 3 ampulla helyett egy patika kiadta a teljes 5 ampullás dobozt, mondván, hogy nem tudják megbontani, viszont következő hónapban egy másik helyen nem kapta meg így. Kérdezte, hogy ilyen esetben mi a helyzet?

Az első patika jogtalanul járt el, mert az orvos által felírt mennyiségnél többet nem adhatott volna ki. A gyógyszertár így kockáztatja, hogy egy esetleges OEP általi vény ellenőrzés során a jogtalanul igénybevett Tb támogatás visszafizetésére kötelezik.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése