2011. július 26., kedd

Helyi hatású fogamzásgátló gyógyszerek.


Írtam az előző bejegyzés végén, hogy ez kisebb lélegzetvételű lesz, mint általában.
Ennek az az egészen prózai oka, hogy Magyarországon két néven van forgalomban ilyen jellegű készítmény.

Helyi, hormonmentes fogamzásgátlás lehetséges egyrészt óvszerrel (ami nem csak a nem kívánt terhességtől véd, hanem a nem úton terjedő betegségektől is), másrészt a hüvelybe juttatott spermaölő hatású krémmel, kúppal, vagy hüvelytablettával.
Míg az óvszer egyik előnye, hogy „azonnal hat”, nem kell várni az aktussal, addig a gyógyszereknek (gyógyszerformától függően eltérő, részletesen ld. lentebb) idő kell a védelem kialakulásához.

Bár hatékonyságuk nem éri el az orális ( szájon át szedhető ) fogamzásgátlók hatékonyságát, megbízhatóan védenek, amennyiben pontosan betartják a használati útmutató minden pontját.

Ezeket a készítményeket nem ajánlott más hüvelybe helyezendő gyógyszerrel egyidejűleg használni, mert ronthatják egymás hatásfokát!
Illetve ami még fontos információ, hogy közösülés után közvetlenül kizárólag külső tisztálkodás megengedett, de legalább 2 órán át kell várni, mielőtt vízzel hüvelyi irrigációt végeznénk.

Árban ugyan gazdaságosabbak a nagyobb kiszerelések; első alkalommal mégis érdemes a kisebbel kezdeni, mert érzékenyek lehetnek a hatóanyagra (kipirosodás, csípő érzés, enyhe helyi irritáció, viszketés, meleg érzet...)
Sok esetben nem is a nőknél, hanem a férfiaknál tapasztalható ilyen tünet.

Az egyik helyi hatású fogamzásgátló készítmény a Patentex Oval hüvelykúp (6 x, vagy12 x kiszerelésben)
Hatóanyaga a nonoxinolum, amely spermaölő (spermicid) hatása mellett baktérium és gombaölő hatással is bír.

Alkalmazása:

1. A hüvelykúpot a nemi érintkezés előtt legalább tíz perccel helyezze a hüvelybe ujjnyi mélyre.
Ez az az idő, amely alatt a fogamzásgátló hatóanyag a hüvelyben eloszlik és megfelelő védelmet nyújt.

2. Ha a behelyezéstől számított 1 órán belül nem történik magömlés, javasolt egy új hüvelykúp behelyezése, noha a készítmény hatása 2 óráig megmarad.

3. Az aktus megismétlése előtt - az eltelt időtől függetlenül - midig egy új kúpot kell behelyezni, majd újra 10 percet kell várni.


Szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésnél gumióvszerrel együtt kell (lehet) alkalmazni.

Terhesség, szoptatás ideje alatt nem javallott a Patentex oval használata. (nincs megfelelő tapasztalat)


A másik ilyen készítmény Pharmatex néven van forgalomban. Ennek több gyógyszerformája is létezik. (hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelykrém, hüvelykapszula)
Hatóanyaga a benzalkonium klorid spermicid hatású.
Elméleti spermicid hatékonysága in vitro (laboratóriumi vizsgálatok során)100 %-os, mert benzalkonium-klorid jelenlétében valamennyi spermasejt életképtelen.
Élettani körülmények között a spermasejteket két lépésben pusztítja el. Ez a fogamzásgátlási módszer rendkívül hatásos, ha az alkalmazás szabályait szigorúan betartják.
Fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezáltal csökkenteni képes a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.


Bár eddig a készítmény alkalmazása során semmilyen magzatkárosító hatást nem észleltek, valamint a benzalkonium-kloridot az anyatejben nem mutatták ki, terhesség idején nem, szoptatás alatt pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható.

Adagolások:

Egyadagos hüvelykrém: a tubus védőkupakját el kell távolítani, majd a csöves részét mélyen a hüvelybe kell vezetni. Ezután a tubusra ismételten nyomást kell gyakorolni, hogy a tartalma a hüvelybe kerüljön.
A védelem azonnali és 10 órán át tart.


Hüvelytabletta: Alkalmazás előtt a tablettát meg kell nedvesíteni, ezután mélyen a hüvelybe kell helyezni.
A tabletta 8-10 perc alatt elolvad, ezért legalább 10 perccel a közösülés előtt fel kell helyezni. Az elolvadt tabletta 3 órán át hatásos.
.

Hüvelykúp: A kúpot egészen mélyen a hüvelybe kell helyezni. 5-10 perc alatt oldódik fel, ezért a közösülés előtt legalább 10 perccel kell felhelyezni. 4 órán át biztosít védelmet.


Hüvelykapszula: legalább 8 perccel a közösülés előtt. Várjon amíg teljesen feloldódik, úgy, hogy az aktív összetevő teljesen felszabadul. Ismételt közösülés esetén új kapszulát kell felhelyezni. A védelem 4 óráig tart.

Ami közös mindegyikben, hogy ismételt közösülés előtt újabb adagot kell felhelyezni, majd (kivéve a krémnél) újabb 10 percet várni.

Valójában mindegyik készítmény ugyanazt tudja. Nem jobb, vagy rosszabb egyik sem, csak egyszerűen más a gyógyszerforma. Az, hogy ki melyiket választja, attól függ, hogy melyik számára a szimpatikusabb. Van aki a hüvelykúpot szereti, mert könnyebb felhelyezni, mint a tablettát; van aki nem szereti hüvelykúp esetében a kúpalapanyag okozta zsíros érzést, ezért a tablettát preferálja; van aki a hüvelykrémet választja az azonnali védelem miatt...


És a végére egy kis összesítés.

    Név                 Gyógyszerforma   Védelem kialakulásához  Védelem ideje 
                                                                 szükséges idő   
           
Patentex Oval       Hüvelykúp                        10 perc                         1-2 óra

Pharmatex      Egyadagos hüvelykrém          Azonnal                          10 óra  
                             Hüvelytabletta                    10 perc                           3 óra
                               Hüvelykúp                        10 perc                           4 óra
                            Hüvelykapszula                  8-10 perc                         4 óra



Egy kis kiegészítéssel élnék a bejegyzéshez:

A Pharmatexnek újra beszerezhető a hüvelykréme (72g), amely egy tubusban több adagot tartalmaz.
Alkalmazása: A mellékelt applikátorral 1 adagnyi krémet kell a hüvelybe helyezni olyan mélyen, amennyire csak lehetséges. A védelem azonnali és 10 órán át tart. Ismételt közösülés esetén, azt megelőzően újabb krémadagot kell a hüvelybe juttatni.


Kapcsolódó írásaim:

- Hüvelykúpok, végbélkúpok.