2011. július 1., péntek

Úti csomag nyaraláshoz.

Frissítve: 2014.április 22-én


Az úti csomagról megoszlanak a vélemények. Kicsi legyen, vagy nagy. Mindenre készüljünk fel, vagy csak a legáltalánosabbra…
Volt olyan kolléganőm, aki csak tényleg a "legalapabb" csomaggal vágott neki mindig a nyaralásnak, mert egyrészt úgy volt vele, hogy úgysem történik semmi (ne vonzzuk be a bajt, már a gondolattal sem, hogy mindenre van gyógyszerünk), másrészt az adott országban is van gyógyszertár, ahol meg tudja venni, amire szüksége lesz.
Ez így teljesen helytálló hozzáállás. De...

De azt is igaz, hogy több embertípus van. Én a szöges ellentéte vagyok a kolléganőmnek. Kész arzenállal vágok neki a nyaralásnak. Ez sem jó, de én így érzem magam biztonságban. Ezért úgy gondolom, kezdem az alap csomaggal, majd szép lassan felfedem az én teljes palettámat is. : )

1. Fájdalomcsillapító, lázcsillapító. 

Ez az, ami mindenképp jó, ha nálunk van. Bármikor jöhet egy felfájás, torokfájás, kis hőemelkedés, vagy láz, ízületi – vagy izomfájdalom…
Választék van bőven, de a legtöbb embernek már van saját, jól bevált gyógyszere.
Ha gyerek is utazik, a lázcsillapító szirup kötelező elem!
(Algoflex, Advil ultra, Nurofen, Rubophen, Ibustar, Kalmopyrin, Panadol…) 

2. Sérülések ellátása. 

- sebfertőtlenítő oldat: ha nincs jód-érzékenység, akkor jó a Betadine-oldat, ha jód érzékenyek a hidrogén-peroxid oldat (3%-osat lehet kapni gyógyszertárakban készen, vagy Hyperol tabletta formájában, amiből 3 tablettát kell feloldani 1dl vízben, hogy a kívánt töménységet kapjuk. A kész oldat hátránya, hogy 1 hónapig felhasználható, míg a tablettából mindig friss oldat készíthető, ráadásul kisebb helyen is elfér. )
Ezek az oldatok közvetlenül a sérülésbe önthetőek, ki lehet velük tisztítani a sebet, ha nagyobb felületű, horzsolt sérülésről van szó. Saját robogós tapasztalat… : )
- hámosító, fertőtlenítő krémek: nem csak lefertőtlenítik a sebet, hanem ideális (nedves) környezetet teremtenek a sebgyógyuláshoz, hámosító hatóanyagot tartalmaznak. Bele is lehet kenni magába a sebbe, de csak akkor, ha tiszta a seb! (kisebb felületű sérülésnél, vágott sebeknél…)

Curiosa sebkezelő gél, Bepanthen Plus krém (szintén a sima Bepanthen mellett van forgalomban, a plusz hatóanyag maga a fertőtlenítő komponens.), és a család legújabb tagja a Neogranormon Piros Családi krém

- sebhintőporok: szintén a sebbe szórhatók, de csak az alapos tisztítás után! A legújabban elfogadott elvek alapján, viszont nem ajánlják. A régi elképzelés helyett, miszerint a sebgyógyulás ideális környezete, ha szárazon tartjuk a sebet, a nedves környezetet helyezik előnybe. (ld. fentebb) A cikk írása óta, megint kezdik a száraz sebgyógyulást kedvezőbbnek tartani, de ezt már inkább nem is boncolgatom...



- kötszerek: ezt nem részletezem. : ) Csupán annyira, hogy nálam mindig van egy 10x10 cm-es steril mull-lap (a robogós baleset óta…), hogy a sebet ki tudjuk tisztítani, ha szükséges, a homoktól, kavicsoktól és van egy csomag különböző méretű, gézlappal ellátott sebtapasz. (Hansaplast, Salvequick…)


3. Fertőtlenítő lap/gél/oldat.

Ezt magára az utazás idejére (busz/repülő…) tartom kihagyhatatlannak! Vannak olyan nedves törlőkendők (Clarasept), amelyek egyesével vannak csomagolva, egyszer használatosak, könnyen elférnek a legkisebb táskában is. Vagy kis kiszerelésben olyan oldatok/gélek, amelyeket víz nélkül használhatóak; csak egy borsónyit kell a kézre kenni és pillanatok alatt megszárad. 

Sok esetben nincs lehetőség az utazás alatt megfelelően kezet mosni, és szeretnénk enni. WC-be menni, kivenni a kontaklencsénket… Erre az esetre ideálisak ezek a termékek. Baktérium-, vírus – és gombaölő hatásuk van. (közel 100%-ban!) 


4. Napozás utáni védelem. 

Ha vízpart mellé megyünk, a naptej mellé feltétlenül vigyünk magunkkal napozás utáni ápolót is.

Én erre a célra Panthenol habot vagy Irix sprayt szoktam magammal vinni, de vannak speciálisan erre a célra kifejlesztett testápolók (pl. aloe vera tartalmúak…)



Az Irix spray azért is nagy kedvencem, mert nem csak a napégésre, de a csípésekre is kiváló. Nagyon jól hűsít!

Nálam, ha nem lenne semmi extra (nem vagyok rosszul a buszon, nem sok a savam vagy hasmenésre hajlamos…), csupán ennyi lenne az alap csomag. De ez annyira alap, hogy szerintem – a kolléganőmet leszámítva – csak nagyon kevés ember indul el ennyivel. 


5. Utazási rosszullét esetén: B6-vitamin, Daedalon tabletta (álmosságot okoz), Cocculine tabl. (homeopátiás készítmény) 


6. „Emésztőrendszeri” problémák. 

Itt mindig rákérdezek arra, hogy ki mire hajlamos.

 


- Hasmenésre hajlamosaknak: 

Hasfogónak – nyaralás tekintetében – vagy a szén tablettát (Carbo Activatus tabl.40x, vagy Cralex kapszula 25x/50x – ami már egy modernebb változat), vagy a Bolus Adstringens 50x tablettát ajánlom, mert ezek nem csak csökkentik a bélmozgást, hanem képesek megkötni az emésztőrendszerben felhalmozódott káros anyagokat, amire ilyenkor valójában szükség van. 

(De pl. Egyiptomba utazóknak ajánlom az ott kapható hasfogót (Antinal). Mert állítólag, csak ez segít; ez viszont gyorsan.)

Gyerekeknek (és természetesen felnőtteknek is) a Smecta port lehet adni.

Bélflóra helyreállítónak: Normaflore, Lactiv, Lactoseven…



- Van, akinek szorulása lesz idegen helyen. Ez ugyanannyira kellemetlen tud lenni, mint a hasmenés.

Hashajtók léteznek kúp (Glicerines kúp 3g-os felnőtteknek, 2g-os gyerekeknek, Dulcolax kúp…), csepp (Guttalax, Laxyal…), szirup (Laevolac, Duphalac…), por (Laxacur, Mucofalk…), vagy tabletta (Laxbene, Stadalax, Bolus laxans, Dulcolax, Tisasen…).


- Gyomorsavra
Kéttípusú készítmény van. Egyrészt azok, amelyek a meglévő gyomorsavat közömbösítik. Akkor kell bevenni őket, ha már probléma van. (Rennie, Tisacid, Nilacid…) 
Másrészt azok, amelyek a gyomorsav kialakulását csökkentik-megelőző jelleggel; ha valaki előre tudja, hogy olyat fog enni, amitől sok lesz a sava, vagy a repülés előtti idegesség hozza elő… (Quamatel mini, Acida, Pantoloc Control…)



- Puffadásra, túlzott szélképződésre: Espumisan gyöngy, Meteospasmyl kapszula… 


- Görcsoldó.- akár szélgörcs, menstruáció okozta vagy vesegörcs… esetére.

(No-Spa tabl., Troparin komb.tabl., Papaverin tabl., Algoflex M tabl.-ez fájdalomcsillapító és görcsoldó kombinációját tartalmazza)



7. Torokgyulladás/megfázás. 

Még a legnagyobb melegben is megtörténhet (hideg víz, fagylalt…), hogy beleesünk egy kis torokgyulladásba.




Az alapcsomagban lévő fájdalomcsillapító mellé, torokfertőtlenítőt szoktam még bepakolni. Oldatban (Phlogosol, Glycosept, Tantum verde…) vagy szopogatós tablettaként. (Strepsils, Mebucain, Tantum Verde, Septofort, Dorithricin…)


8. Allergiás reakcióval reagálhat a szervezet rovarcsípésre, bizonyos ételekre, túlzott napsütésre…, így valamilyen antihisztamint érdemes magunkkal vinni ennek kivédésére. (Cetirizin, Allegra, Cetrin, Lertazin…) 


9. Gyulladáscsökkentő szemcsepp/fülcsepp

Tisztában vagyok vele, hogy túlzás, de akinek be szokott gyulladni a szeme vagy füle a huzattól /klímától /tengertől… , az gondoljon erre is!

(Visine Classic szemcsepp/Iridina Due szemcsepp, Otipax fülcsepp-csak fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmaz, Boramid fülcsepp-fertőtlenítő bórsavat tartalmazó fülcsepp) 


Ami még nagyon fontos (ha nem a legfontosabb!), hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket (vérnyomáscsökkentő, koleszterinszintcsökkentő, fogamzásgátló, inzulint ...) mindig vigyék magukkal!!!

Remélem hasznos segítség lesz ez a kis összegzés!


Jó pihenést kívánok a nyárra!