2011. szeptember 16., péntek

Körömgomba kezelése.

  
   Bevallom kicsit csalok. Nem ezt a témát szerettem volna következőnek, hanem az oly sokszor emlegetett gyomorsav csökkentőket, de egyelőre túl nagy falatnak bizonyult. Mikor már azt gondoltam minden benne van, mindig találok hiányosságokat, ami nélkül nem akarom feltenni.

Így, addig is míg csiszolgatom a bejegyzést, íme egy rövidebb lélegzetvételű cikk a körömgomba kezeléséről.

    A lakosság közel 20%-át érintő problémáról beszélünk, amely elsősorban a láb körmein jelentkezik. (95%-ban a láb körmeit érinti és csupán 5%-ban a kézkörmöket.)
Ennek több oka is van. Általában kevesebb figyelmet szentelünk lábfejünknek, mint kezünknek. (például a fürdés, zuhanyzás utáni törölközésnél) 
Míg a kéz (általában) egész nap szabadon van, addig a lábunkat sokszor a nap nagy részében zokni, cipő fedi; nem tud úgy levegőzni.
Ha a kéz körmein jelentkezik elváltozás sokkal jobban törődünk vele, hamarabb észrevesszük, hiszen jobban szem előtt van, kellemetlen lehet mindennapi életünk során, míg a láb esetén sokan elhanyagolják, mert alapvetően nincs vele gond, nem fáj, nem viszket...
Rendszerint tavasszal, nyáron kerül előtérbe, mikor jön a nyitott szandák, papucsok és a strand ideje.


   A köröm károsodását egy enzim okozza, amelyet a gomba termel. (lebontja a körmöt alkotó keratinint)
A tünetek változatosak lehetnek; sárga vagy barna elszíneződés; fehér „szigetek” a köröm felületén; a körmök megvastagodása, berepedezése.

   Régebben a körömgomba elleni készítmények (mind a belsőleges – ezek még mindig csak receptre kaphatóak, mind a külsőleges gyógyszerek) receptkötelesek voltak. Az akkori recept nélkül kapható krémek, oldatok (amik egyébként a mai napig megvásárolhatóak) csak a bőrgomba ellen voltak hatásosak, mivel nem képesek a köröm mélyebb rétegeibe behatolni.

   A körömgomba kezelésnél (ha nem a legelején csípjük el, hanem az egész körmöt érinti) fel kell készülnünk, hogy több hetes, hónapos procedúra elé nézünk, ami nagy kitartást igényel, mert ha félbe hagyják a kezelés, olyan mintha nem csináltak volna semmit. Végig kell vinni, míg az egész gombás résztől megszabadulnak! Mindamellett sajnos nem olcsó készítményekről van szó. (átlag áruk 5000Ft körüli)

Recept nélkül kapható készítmények: (a teljesség igénye nélkül)

1. Canespro kenőcs 10g (- Canesten Plus krém 20g) -Gyógyszernek minősül.

Ez talán a leggyorsabb és legdrasztikusabb módszer. Sajnos a legtöbb időt is ez igényli,de csak az első 2 hétben.
A Canespro kenőcs maga 40% karbamid (urea) tartalmú, amely felpuhítja a beteg körömrészt, így segít az eltávolításában és hogy a hatóanyag jobban be tudjon jutni a köröm mélyebb rétegeibe; illetve tartalmaz bifonazolt, amely egy széles spektrumú gombaölő hatóanyag.
A dobozban találunk még 1 műanyag körömreszelőt és 15 vízhatlan tapaszt.


És, hogy miért is írtam, hogy macerás? Íme a használati útmutató:

Legelső alkalommal:
A lábat (vagy a kezet) 10 percig meleg vízben kell áztatni, majd alaposan meg kell szárítani.
Ezután egy csík Canespro kenőcsöt kell az érintett körömre felvinni.
Mivel a kenőcs állagának köszönhetően nem folyik, pontosan felvihető a célterületre. A kenőcsöt nem szabad bemasszírozni a körömbe!

A tapasz egyik felét az ujj felső részére kell tenni. (A kép a lábujj alsó részét ábrázolja.)
FONTOS! A nagylábujj kivételével minden ujjra fél tapaszt kell használni.

Ezután a tapasz oldalán található fülecskéket rá kell hajtani és erősen rá kell nyomni az ujjra.
Majd a tapasz másik felét rá kell hajtani az ujjra és az oldalsó fülecskékkel rögzíteni kell.

A tapasz így megvédi a beteg körmöt, amelyet 24 órán át kell a védőkötésben hagyni.

A további napokon: 24 óra elteltével a védőkötést el kell távolítani és a lábat, illetve kezet ismét meleg vízben kell áztatni 10 percig, majd alaposan meg kell szárítani.
Ez eddig ugyanaz, mint az első napon, de most kiegészül egy új mozzanattal: ezután a felpuhult beteg körömréteget a körömkaparóval el kell távolítani.

A kezelést minden nap gondosan el kell végezni, és addig kell folytatni, amíg nem lehet már megpuhult gombás körömanyagot eltávolítani a körömkaparóval, és a körömágy sima. Ez a fertőzés kiterjedésétől és a köröm vastagságától függően 7-14 nap.

Utókezelés:
A köröm leválasztása után Canesten Plus bifonazol krémmel kell kezelni a körmöt naponta egyszer kb. 4 héten keresztül.
A Canesten Plus krém nincs benne a csomagban; külön kell megvenni. (a cég gondolt azokra a vevőkre, akiknek esetleg már van otthon ilyen krém és nem akarják még egyszer megvenni)

Ahogy látszik is, hogy bár az első 1-2 hétben több időt igényel, 6-8 hét alatt vége a kezelésnek.


2. Batrafen körömlakk 1x (hatóanyag: ciklopirox) -Gyógyszernek minősül.


Ez a módszer egy fokkal egyszerűbb, de a kezelés akár 6hónapig is eltarthat.
A kezelés megkezdése előtt az érintett köröm lemezét a lehető legnagyobb mértékben el kell távolítani (például ollóval). A megmaradt beteg körömterületet a mellékelt dörzspapíros körömreszelővel el kell vékonyítani. Ezután kell a lakkot rákenni.

A lakkot az első hónapban másnaponta 1-szer, a második hónapban hetente (legalább) 2-szer, majd a harmadik hónapban hetente 1-szer kell vékony rétegben felkenni a megbetegedett körömre.

Hetente 1-szer az egész lakkréteget el kell távolítani a mellékelt izopropil-alkoholos kendőkkel.
Ezután a körömreszelővel a beteg körömlemezt amennyire lehetséges, ismét el kell távolítani.

Amennyiben a fedő lakkréteg időközben megsérül, elegendő a ledörzsölt felület átkenése Batrafen körömlakk-kal.

A kezelés időtartama a fertőzés súlyosságától függ, de a 6 hónapot ne haladja meg.


3. Scholl körömgomba elleni ecsetelő 3,8ml

Szintén reszelni kell a köröm felületét. Ehhez a készlet 5 reszelőt tartalmaz. Hasonló elven működik mint a fent leírtak, de a reszelni csak hetente egyszer kell a körmöket, míg az oldatot minden nap kell használni. Nem kell befedni a lábujjakat, csak arra kell figyelni, hogy az ecsetelés után 5 percet várni kell a megszáradásig (addig cipót, zoknit... nem szabad felvenni), illetve 30percig nem érheti víz a lábat.4. Nailner Repair stift 4ml (kb. 300 alkalmazásra elegendő mennyiség)

Ez a legegyszerűbb módja a kezelésnek. Nem szükséges a köröm reszelése és eltávolítása. A napi használat napi pár másodperc.

Hatóanyagai olyan növényi kivonatok, illóolajok, amelyek baktérium- és gombaölő hatásúak.
A szabadalmaztatott vivőanyag lehetővé teszi. Hogy a stift hatóanyagai áthatoljanak a körömlemezen, így a probléma forrásánál kezelje a körömgombát. (ezért nem szükséges a reszelés)

Használata: Az első 4 hétben naponta kétszer, majd a köröm teljes lenövéséig naponta egyszer kell bekenni a teljes körömfelületet, és a köröm szélének alsó oldalát. Az oldat pár másodpercen belül megszárad.
A kezelés maga nem sok időt vesz igénybe, viszont a lábujjkörmök teljes lenövésének ideje 9-12 hónap...

A körömlakkot - természetesen – le kell mosni előtte, mert azon nem képes áthatolni.

És néhány igen fontos információ, amit minden vevőnek kihangsúlyozunk: (sajnos elég sok rossz tapasztalatunk van a helytelen alkalmazás miatt)
Az stift úgy működik mint egy filctoll, csak végig kell húzni a körmökön. Nem kell nyomogatni a hegyét, vagy levágni, hogy megtaláljuk a folyadékot!
Az oldat maga színtelen és mivel gyorsan megszárad, szinte észrevehetetlen! Ha nem látják az oldatot a legjobb módja a tesztelésnek, ha egy színes papíron húznak vele egy sort.Sok sikert és kitartást kívánok a gyógyuláshoz!