2018. december 30., vasárnap

„Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt.” – a részegség fokozatairól és a másnaposságról


Mikor megfogalmazódott bennem a cikk témája, így Szilveszter előtt 2 nappal, egyből a fenti szlogen ugrott be. Hogy honnan is származik, talán kevesen tudják. A XX.század elején több alkoholellenes egyesület is alakult Magyarországon, amelyek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az alkoholizmusra, mint jelentős társadalmi problémára és megpróbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást. Akkoriban készültek ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel propaganda plakátok.

Bíró Mihály plakátja, 


Hogy kinél mennyi alkohol elfogyasztása után jelentkeznek a részegség különböző „fokozatai”, sok mindentől függ. Befolyásolja a testsúly, a nem (a nők általában kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak), milyen ételt fogyasztott korábban, mennyire rendszeres ivó, a genetika…

De még az etnikai hovatartozás is hatással lehet arra ki, mennyire bírja az alkoholt. (japánok kontra oroszok) Ennek oka, ugyanúgy, mint a nők és a férfiak esetében, az alkohol lebontásáért felelős alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzim működésében keresendő.

A részletekbe nem mennék most bele, de ha valaki szeretne erről bővebben olvasni, ajánlom az alábbi nagyon érdekes tanulmányt: Népegészségügyi genomika - Ádány Róza (2011 Debreceni Egyetem): Kontrollálatlan alkoholfogyasztás.


Lejava Ferenc plakátja, 1919

Most nézzük, hogy hat az alkohol.

1. Józanság. (véralkoholszint: 0-0,5 ezrelék között)

Ebben a tartományban még nem érződik semmilyen tudatmódosító hatása az alkoholnak. Számos országban ez a vezetéskor engedélyezett véralkoholszint felső határa. (például: Belgium, Bulgária, Dánia, Németország, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Horvátország, Macedónia, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország, Törökország)

Ez egy átlagos testalkatú (kb.80kg-os) személy esetében 1 pohár (3dl) sört jelent.


2. Enyhe ittasság. (véralkoholszint: 0,3-0,9 ezrelék között)

Itt már megfigyelhető kismértékű pszichés változás. A fogyasztó felszabadulttá válik, gátlásai egyre oldódnak, beszédesebbé válik. Az apróbb mozdulatok bizonytalanabbá válhatnak, míg a járásban nem látszik változás, egyensúlyzavar nem tapasztalható. A reakcióidő viszont lecsökken, ami volán mögé ülve már veszélyessé válhat. Mindemellett a pszichés hatásként jelentkező magabiztosság érzés is veszélyessé teszi már ennél az alkoholszintnél a sofőrt. Mindez 2 pohár sörnél.


3. Ittasság. (véralkoholszint: 0,9-1,5 ezrelék között)

A reflexek jelentős lassulása figyelhető meg, a mozgás bizonytalanná válik, az egyensúlyérzék csökken és gyakran a fókuszálás is romlik, így előfordulnak kisebb esések, összeütközések. A beszédkedv folyamatosan fokozódik, az ittas személy heves gesztikulációval kísérve beszél (a legtöbb embernél - kivételek természetesen lehetnek), ellenben a felfogás, koncentrálás és az ítélőképesség jelentős mértékben romlik. A gátlások eltűnnek, eufórikus állapot és a veszélyérzés hiánya figyelhető meg.

Emellett testi tünetként tapasztalható az alkoholszagú lehelet, kipirosodó arc és szemek. A pulzus és a légzés szaporábbá válik, a vérnyomás megemelkedik. Bőséges verejtékezés és megnövekedett mennyiségű vizeletürítés a jellemző.

Ha ebben a szakaszban meg tudják állni az ivás folytatását, ugyan az eufória hamar elmúlik, de a szervezet másnap határozottan hálás lesz. Ha nem sikerül, mert a józan ítélőképesség elveszett, jön a következő szakasz:

Közoktatásügyi Népbiztosság Propaganda Csoport, 1919


4. Részegség. (Véralkoholszint: 1,5-2,5 ezrelék között)

A részegek egy része ebben a szakaszban nyugtalan, sokszor agresszívvá, míg mások teljesen szótlanná válnak. Az apróbb mozgások zavara mellett megjelenik az imbolygó, dülöngélő járás, a térbeli tájékozódás képessége romlik. Megnő a sérülések veszélye, melyek elesésből, különböző balesetekből, vagy akár verekedésből származik. Az alkoholmérgezés leggyakoribb, sokszor az életet is veszélyeztető következménye a maga a sérülés.

A beszéd egyre zavartabbá válik, akadozik. Az illető gyakran elveszti a fonalat, figyelmét nehezen tudja összpontosítani.

Fizikai tünetként megfigyelhető az arc sápadtsága. A pulzus és a légzésszám csökken. Szédülés, hányinger, hányás következtében a beteg a gyomortartalmat a tüdőbe juthat, ami később komoly következményekkel, vagy akár azonnali fulladással járhat.


5. Alkoholmérgezés (véralkoholszint: 2,5-4 ezrelék között)


2,5-3,5 ezrelék véralkoholszintnél a tudat fokozatosan elvész, a mérgezett egyre aluszékonyabb lesz. A legkülönfélébb helyeken képes elaludni és egyre nehezebben ébreszthető ebből az állapotból. Ez nagyon veszélyes, mert például, ha ez télen, a nagy hidegben történik meg és nincs a közelben, aki segítsen, fagyás fenyegeti.

A pupilla kezdetben szűk, később a fellépő oxigénhiány miatt teljesen kitágul. A vérnyomás alacsony, a pulzus alig tapintható, a légzés felületes. A mérgezett székletét és vizeletét maga alá engedi, magára hagyva ellátás hiányában a gyomortartalom aspirációja vagy a nyelv hátracsúszása miatt meg is fulladhat.

3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél a mérgezett kómába esik, vagyis eszméletét elveszti, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatóak ki.

5 ezrelék feletti véralkoholszintnél már gyakorlatilag az élettel összeegyeztethetetlen állapot lép fel, az illető életét kis eséllyel lehet csupán megmenteni.

Bár extrém kivételek vannak. 2003-ban egy lett férfi döntötte meg a részegség világrekordját Rigában, miután a rendőrök a halálos véralkoholszint közel dupláját mérték nála. Véralkoholszintje 7,22 ezrelékes értéket mutatott. A rigai kórház intenzív osztályának vezetője, Martins Sics újságíróknak nyilatkozva elmondta, még nem fordult elő olyan, hogy valaki túlélt volna egy ekkora alkoholos dózist, de még a vodkavedelő hagyományaira büszke Oroszországban sem történt ilyesmi.

Súlyos részegség (rendkívül agresszív, másokra és önmagára veszélyes állapotban) vagy kóma esetén mindenképp hívjunk mentőt!

Megelőzés lehetőségei:


1. Ne igyon alkoholt.

2. Vagy csak mértékkel. (Az enyhe ittasság állapotánál nem tovább jutva.)


Ha ez nem sikerül, az alábbi praktikák segíthetnek. Mielőtt szórakozni indul:

1. Egyen bőségesen és az sem árt, ha zsírosabb ételeket választ. Az alkohol lassabban szívódik fel tele gyomorból. A tej fogyasztása szintén lassítja az alkohol felszívódását.

2. Az alkohol fogyasztása közben folyamatosan pótolja a vizet. Az alkoholnak vízhajtó hatása van, így az italozás során a szervezettől elvont vizet pótolni kell.

3. Lefekvés előtt is igyon egy nagy pohár vizet. (lásd 2.pont)

4. Kerülje a szénsavas italokat, mert azok segítik az alkohol gyors felszívódását.


Ha megvan a baj – avagy mit tehetünk a másnaposság enyhítéséért.

1. Folyadékpótlás. Igen, még mindig. Nagyon fontos a szervezetnek, hogy pótoljuk az italozás során vesztett vizet.

2. Hányinger, hányás esetén menjen, aminek mennie kell. A hányással a szervezet igyekszik méregteleníteni. Szükség esetén, ha a hányás nem csillapodik, forduljon orvoshoz.

3. Fejfájás, izomfájdalom. Nem-szteroid gyulladáscsökkentők segíthetnek, ezen belül is az ibuprofen (Advil, Algoflex, Nurofen…) vagy a naproxen (Analgesin dolo, Aleve) hatóanyagúak.

TILOS a paracetamol! Az alkohol eleve megterheli a májat és ilyen esetben a paracetamol szedésével fennáll a májkárosodás kockázata. 

A paracetamol nagy dózisban szedve májkárosító hatású, valamint a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. A paracetamol nagyrészt a májban bomlik le, de a nagy dózis, vagy témánk kapcsán, az alkohol méregtelenítése, megterheli a májat és a paracetamol mérgező vegyületté alakul, amely kötődik a májsejt proteinjeihez és elpusztítja a sejtet.

4. Étkezés. Inkább gyakrabban, kisebb mennyiségeket, hogy ne terheljük meg a gyomrot. Segíthet a tej, a joghurt, fagylalt…


A legjobb gyógymód azonban a megelőzés... 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése