2016. január 21., csütörtök

Influenza elleni védőoltások. 1.rész


Három csoportra tudnám osztani az embereket, ha az influenza elleni védőoltásról van szó. Vannak akik minden évben beadatják; van, aki ellene van (vagy soha nem adatta be, vagy rossz tapasztalata volt és amiatt) és a harmadik csoport, aki bizonytalan, egyelőre nem csatlakozott egyik előző csoporthoz sem. (Még.) 


Mi az influenza? 
Mire jók az influenza elleni védőoltások? 
Mikor érdemes beadatni? 
Ha tavaly beadattam, idén nem vagyok védett? Mikor alakul ki és meddig tart a védettség? 


Ezekre a kérdésekre válaszolok a mai és a következő bejegyzésemben.


VitálHáz


Mi az influenza?  

Az influenza okozói az ún. Orthomyxovírus influensae víruscsaládba tartoznak. (A víruscsaládon belül az egyes vírusok A, B és C csoportba oszthatóak.) 

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség. (köhögés, tüsszentés) A fertőző forrás lehet a beteg, vagy a lappangási idő alatt vírushordozó ember. A lappangási idő egy-három nap. 

Az influenza hirtelen kezdődik, magas, 39-41°C-os lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal és gyengeséggel. A betegség gyorsan (5-10 nap alatt) lezajlik, de a gyengeség, a fáradékonyság és az irritáló száraz köhögés később is megmaradhat.. 

Influenza gyanúja esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert a szövődmények rendkívül komolyak (az életet is veszélyeztethetik!). 

Az influenza napjaink egyik legveszélyesebb légúti vírusfertőzése - egyrészt, mert világjárványt képes okozni, másrészt, mert a veszélyeztetett korosztályban gyakran halálos kimenetelű, ha nincs megfelelően kezelve. (de kórházi kezelés mellett is jelentős a halálozási arány – ezért tartom nagyon fontosnak az immunrendszer erősítését! 

Kisebb-nagyobb járványra minden évben számítani kell (őszi-kora tavaszi hónapokban). 

Influenza esetében antibiotikum szedése felesleges (kivéve szövődményes influenza esetén, ha bakteriális felülfertőződés is kialakul). Legfontosabb az ágynyugalom, a pihenés. 

Amit ezenfelül tehetünk az csupán a tünetek kezelése: láz- és fájdalomcsillapítás, orrdugulást enyhítő szerek, szükség szerint köptetők vagy köhögéscsillapítók. 

Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is - lehetőleg meleg,mézes (a méz bevonja a gyulladt torkot, csökkenti a köhögési ingert, enyhe köptető és persze ízjavító :) )tea formájában. 


Mire jók az influenza elleni védőoltások?  

Az influenza megbetegedés megelőzésére szolgál, különösen a megbetegedéshez társuló szövődmények szempontjából nagy kockázatnak kitett személyek részére. 


Mikor érdemes beadatni?  

Mivel az ősz beköszöntével elindul az influenza „szezon”. Az influenzát legnagyobb valószínűséggel a hideg hónapokban, októbertől márciusig lehet elkapni. Így aki szeretné, már ősszel adassa be, így egész szezon alatt védettséget élvez. (A védettség kialakulása egyébként is 2-3 hétig tart.) 


Ha tavaly beadattam, idén nem vagyok védett? Mikor alakul ki és meddig tart a védettség?  

Az előző szezonban beadott védőoltás két okból sem hatásos a következőben. Egyrészt mert minden szezonban új a védőoltások összetétele. 

A WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) minden év tavaszán elküldi az oltóanyaggyártóknak a következő szezon várható vírustörzseit, melyek alapján az új oltóanyagok elkészülnek.

A WHO és az EMA ((European Medicines Agency ,Európai Gyógyszerügyi Hivatal) bizottsága minden évben az alapján választja ki az ajánlott influenza törzseket, hogy az előző szezonban melyik influenzavírus variánst mutatták ki leggyakrabban.

Másrészt a védettség 2-3 hét alatt alakul ki és az időtartama változó, de általában eléri a 6-12 hónapot. Így nem biztos, hogy a következő szezonra „elérne” a hatása.

Az influenza lappangási ideje néhány nap, ezért ha a beoltott személy közvetlenül az oltás előtt vagy után fertőződik, akkor még megbetegedhet.



Kapcsolódó írásaim:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése