2016. január 6., szerda

Intim higiénia.


   Az intim higiéniának a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell képeznie. Ezzel sok kellemetlenséget kerülhetünk el. Megelőzhetjük a bakteriális vagy gombás fertőzéseket, a kellemetlen viszketést, kipirosodást, irritációt. Ha nem fordítunk kellő figyelmet az intim testrész tisztán tartására, illetve nem megfelelő tisztálkodási szert választunk, könnyen felborulhat a hüvely kémhatása, elszaporodhatnak a különféle kórokozók, ami gyulladáshoz, fertőzéshez vezet.

A normál, egészséges hüvelyflórát 95%-ban a Lactobacillusok alkotják - ún. Döderlein-féle laktobacillus-flóra -, amelyek a hüvelyfalban lévő laktóz (tejcukor) bontásával tejsavat és hidrogén-peroxidot termelnek. A hüvely pH-ja ezáltal savas kémhatású, 3,8-4,5 közötti érték lesz, amely képes megakadályozni a gombák és egyéb kórokozók elszaporodását. Így nyújtva természetes védelmet a hüvelynek.

A mindennapos intim mosakodás célja, egyrészt a kíméletes tisztítás, másrészt, hogy ezt a savas hüvelyflórát megóvjuk.


Különösen érdemes erre odafigyelni: 
- menstruáció alatt és után 
- sportolás után 
- nyaralás alatt (uszoda, strand, vízpart...) 
- szexuális együttlét után 
- bizonyos gyógyszerek szedése alatt és után (fogamzásgátlók, antibiotikum...)


Erre a célra számos szappan-, illatanyag- és tartósítószer-mentes külsőleges mosakodó hab, gél, illetve emulzió van forgalomban. Ezek egy része a mindennapos használatra lett kifejlesztve, mások -speciális összetételüknek köszönhetően-, nem csak megelőzésre, hanem bakteriális, vagy gombás fertőzések kezelésére is alkalmazhatóak.


Mire kell figyelni a megfelelő intim mosakodó kiválasztásánál?

Mivel a hüvely savas kémhatású, ezért fontos, hogy maga a tisztálkodásra használt készítmény is az legyen.

A lúgos kémhatás (a szappanok többsége ilyen) hatására felborul a hüvely természetes pH-ja, ami csökkenti a védekezőképességét a kórokozókkal szemben. Könnyebben elszaporodhatnak, fertőzéshez vezethetnek.

A megfelelő készítmény kiválasztásánál emellett elsősorban arra kell figyelnünk, hogy ne allergizáljon. Sajnos bármelyik összetevő okozhat ilyen problémát.

VitálHáz



Alkalmazásnál pedig nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba!

Sokan hajlamosak átesni a ló túloldalára, és naponta többször is használnak intim mosakodót, vagy törlőkendőt. Ez azonban irritációhoz, kipirosodáshoz vezethet, ráadásul a mechanikus inger hatására sérülhet a hámréteg, ami felületet adhat a kórokozók megtelepedésének, a fertőzések fellángolásának. 

Napi egyszeri, maximum kétszeri intim mosakodás rendszerint elég ahhoz, hogy megfelelően tisztán tartsuk ezt az érzékeny területet.

A külsőleges intim mosakodók mellett egyre elterjedtebbek a hüvelyöblítők, más néven az irrigátorok. Ezeket azonban nem javasolt a mindennapos intim higiénia részének tekinteni! Normál esetben, ha nincs semmilyen probléma, a hüvely gondoskodik önmagáról, a számára optimális hüvelyflóra fenntartásáról. Az irrigátor használatával, csak rontunk a helyzeten, elmossuk az egészséges hüvelyflórát, benne a tejsavat termelő Lactobacillusokkal.


Fertőzések esetén, illetve után, a felborult hüvelyflóra visszaállítására (akár antibiotikum terápia miatt) viszont érdemes vagy fertőtlenítőt tartalmazó (jód, kamilla kivonat...) oldattal öblögetni. Illetve a gyógyulás után laktóz tartalmú oldattal irrigálni, hogy segítsük a normál flóra helyreállását.

Fontos, hogy fertőzés esetén, mielőtt az irrigálás választanánk, forduljunk orvoshoz, hogy pontos diagnózist állíthasson fel a fertőzés okáról!

Bizonyos esetekben, akkor is alkalmazható heti rendszerességgel irrigálás, ha nincs fertőzés. (Például van akinél nyitottabb a méhszáj, és méhből a hüvelybe jutó váladék – ami lúgos kémhatású – rossz hatással van a hüvely savas flórájára, így megelőző jelleggel érdemes tejsavas oldattal irrigálni heti 1-2 alkalommal.)


Az intim terület tisztán tartása a mindennapi rutin részévé kell, hogy váljon, de nem szabad túlzásba sem vinni a tisztálkodást, mert többet árthatunk vele, mint használunk.


Kapcsolódó írásaim:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése