2012. november 25., vasárnap

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulinnal.




Ma körüljárjuk a forgalomban lévő inzulinkészítmények fajtáit, alkalmazásának módjait, lehetséges mellékhatásait.

Természetesen az inzulinok fajtáinak és pontos adagolásának beállítása orvosi feladat, folyamatos felügyelet és mérés mellett kórházban/klinikán történik. Ez a cikk csak egy általános betekintést enged az alapvető elvekről.

Az inzulint a szervezetbe juttatni csak parenterálisan lehetséges, vagyis a tápcsatorna megkerülésével, mivel a gyomor-bélrendszerben elbomlik, hatástalanná válik. Ez leggyakrabban subcutan (sc., azaz bőrön keresztül, a bőr felső rétegébe juttatva) történik, de lehetséges még a bejuttatás izomba (im.,intra musculum), illetve vénába (iv.,intra venam) adott injekcióval.

Az inzulin ezen felül képes áthatolni a különböző nyálkahártyákon, ezáltal fel tud szívódni mind a tüdőből (inhalációval), mind a száj nyálkahártyájáról.

Inhaláló készítmények jelen pillanatban még nincsenek forgalomban, engedélyezés előtt állnak. Ezek a típusú inzulinok csak az étkezéssel összefüggő inzulinszint beállítására alkalmasak, a bazális inzulinszintet nem tudják rendben tartani. (kicsit lentebb pontosan meg is magyarázom, melyik szint, mit jelent és miért fontos)



 Maga az inzulin felszívódása függ:

- az inzulin fajtájától (erről részletesebben kicsit később)

- a beadás módjától

- a beadás helyétől

- a kapillárisok állapotától

 - a beadás helyének esetleges elváltozásától (pl.: gyulladás)

- még a bőr hőmérséklete is befolyással lehet rá…



Az 1-es típusú cukorbetegségben egyrészt biztosítani kell a bazális (vagyis étkezések közötti és az éjszakai), illetve az étkezéstől függő (postprandialis) inzulinszintet. Erre csak különböző hatáskezdetű és hatástartamú készítmények kombinációja képes. 


Korábban sertés és marha hasnyálmirigyből kivont inzulinkészítményeket alkalmaztak. Ezek gyakran allergizáltak. Mára felváltották őket a rekombináns DNS technológiával előállított humán inzulinkészítmények, amelyek igen nagy tisztaságúak.


Fajtái: (subcutan alkalmazva)

- Ultragyors hatású inzulinkészítmények. (inzulin lispro: Humalog 100, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50; inzulin aspart: Novomix 30, Novorapid; inzulin glulisin: Apidra)

Hatás kezdete: 10-20 perc
Csúcshatás, hatásmaximum: 1/2-1 óra
Hatás időtartama: 3-5 óra


- Gyors hatású inzulinkészítmények. (reguláris inzulin)

Hatás kezdete: 1/2 óra
Csúcshatás, hatásmaximum: 1-3 óra
Hatás időtartama: 5-8 óra


- Közepes hatástartamú inzulinkészítmények. (isophan inzulin: Mixtard)

Hatás kezdete: 1 óra
Csúcshatás, hatásmaximum: 2-8 óra
Hatás időtartama: 18-20 óra


- Elhúzódó hatású inzulinkészítmények. (inzulin detemir: Levemir, inzulin glargin: Lantus)

Hatás kezdete: 1-1,5 óra
Csúcshatás, hatásmaximum: 4-5 óra
Hatás időtartama: 24 óra


A bazális inzulinszintet a napi egyszer vagy kétszer adott közepes vagy többnyire naponta egyszer adott hosszú hatású inzulinkészítménnyel biztosítják. Míg az étkezéstől függő inzulinszint beállítására a fő étkezések előtt adott ultragyors (10-15 perccel előtte), vagy gyors (30-45 perccel az étkezés előtt) hatású inzulinkészítmény alkalmas.

Eltartásuk: hűtőszekrényben 2-8 °C között.

Természetesen, mint minden gyógyszernek, az inzulinkészítményeknek is vannak lehetséges mellékhatásaik.

- Allergia.

Elsősorban a szennyező anyagok, nagyon ritkán maga az inzulin okozza. Gyakori tünet a helyi bőrreakció, ami a kezelés folytatásával rendszerint magától elmúlik.


- Rezisztencia.

A legtöbb cukorbetegnél kismértékben előfordul, hogy a szervezet ellenanyagot termel, de az csak ritkán jut el rezisztencia kialakulásához.
- Hipoglikémia.
Igaz a végére hagytam, de ez a legfontosabb és legveszélyesebb mellékhatása az inzulinoknak. Rendkívül gyorsan alakul ki.

Oka lehet:
- inzulintúladagolás
- alkoholfogyasztás
- étkezési hiba
- erős, a szokottnál eltérő fizikai megterhelés


Leggyakoribb tünetei:
- izzadás
- szapora, egyenetlen, illetve felgyorsult szívverés
- éhségérzet
- hányinger

Ezek a tünetek jelzik a betegnek a vércukorszint csökkenését, lehetőséget adva neki, hogy szájon át cukrot vigyen be.

Bizonyos esetben a tünetek egy része dominál (szédülés, összefüggés nélküli beszéd, kettőslátás…), ami részegségre emlékeztet. Végső soron, ha nem történik meg időben a cukor bevitel, központi idegrendszeri görcsök, majd kóma alakul ki. (Ebben az esetben intra vénás glükózbevitelre van szükség.)


Végül nézzük meg, milyen készítmények képesek befolyásolni az inzulin hatását!

- Csökkentik: kortikoszteroidok, szteroid fogamzásgátlók, pajzsmirigyhormon-készítmények, kalcium-csatornablokkolók, egyes vízhajtók, szimpatomimetikumok

 - Növelik: szimpatolitikumok, alkohol, szalicilátok.



(Forrás: Gyires Klára-Fürst Zsuzsanna: A farmakológia alapjai)

Kapcsolódó írásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése