2012. november 22., csütörtök

1-es típusú -inzulinfüggő- cukorbetegség.




Mint az előző bejegyzésben is írtam, a következőekben a cukorbetegség (más néven: diabétesz, diabetes mellitus, avagy édes vizelés) különböző típusaival foglalkozunk. Megnézzük mit is jelentenek valójában ezek a betegségek, kialakulásuknak okait, tüneteiket és a kezelésükre használt gyógyszereket. Ma az 1-es típus kerül terítékre.


Maga a cukorbetegség a legelterjedtebb anyagcsere-betegség az egész világon. A vérben felhalmozódik a glükóz (vagyis szőlőcukor), mivel nem tud a sejtekbe jutni, így azok „éheznek”. Ehhez a folyamathoz (a glükóz sejtekbe jutásához) inzulinra van szükség (az előző cikkben részletesebben is olvashatnak erről). Cukorbetegségben ez a mechanizmus sérül. Vagy azáltal, hogy nem termelődik elég inzulin a hasnyálmirigyben (1-es típusú), vagy ugyan termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, de a célsejtek nem érzékelik (2-es típusú). Ez a leírás egy kicsit sarkított, de mindjárt megnézzük pontosabban is!


Először még azt tisztázzuk le, milyen értéknél is beszélünk cukorbetegségről!

Cukorbetegségről akkor van szó, ha

- az éhgyomri vércukorérték: 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy

- a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.




És most nézzük az 1-es típust!

A betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő ún. béta-sejtek pusztulása. A sejtek pusztulását autoimmun folyamat okozza, azaz nem külső ok van (pl.: vírus, gomba…) a háttérben, hanem a szervezet támad maga ellen. Az immunrendszer „meghibásodása” miatt a saját – jelen esetben a hasnyálmirigy béta-sejtjeit – idegenként azonosítja és ellenanyagot termel ellene. (Normál esetben ugyanígy működik az immunrendszer, ha például daganatos sejtet észlel.)

A kiváltó ok sajnos a mai napig ismeretlen.

Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, bár jellemzően gyermek- és fiatalkorban a gyakoribb. Elterjedtsége a 2-es típuséhoz viszonyítva ritkább; a cukorbetegek kb.10%-a szenved benne.


Hajlamosító tényezők:

1. Genetikai háttér:

Az örökletesség szerepét már rég felismerték. Cukorbetegek családjait vizsgálva azt figyelték meg, hogy az esetek közel 20%-ában a közeli rokonok között már előfordult diabétesz.


2. Környezeti tényezők:

- A cukorbetegség kialakulásában bizonyos vírusokat, mint a mumpsz, a citomegalovírus (CMV), a coxsacki-, a rubeola, és az Echo-vírusokat, mint kiváltó tényezőt tartanak számon.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a felsorolt vírusok antigénjei hasonlítanak a béta-sejtek antigénjeihez, így a szervezet által termelt ellenanyagok a hasnyálmirigy sejtjeit is károsítják, mivel nem tud különbséget tenni közöttük. Ezt az elméletet igazolni látszik az, hogy az újként diagnosztizált cukorbetegek véréből sok vírus-antitestet és vírusalkotó-részecskét mutattak ki, ami egyértelműen a fertőzésre utal.

- Szabad gyökök, amelyek a béta-sejteket károsítják.

(A szabad gyökök olyan, rendkívül reakcióképes, rövid életű molekulák, amelyek a szervezet bármelyik sejtével képesek reakcióba lépni és ezáltal károsítani azt. – ez így elég rövid megfogalmazása az egésznek. Azt hiszem, egy másik alkalommal foglalkozunk egy kicsit vele és az őket közömbösíteni képes antioxidánsokkal!)


(3. Csecsemőkori tehéntej fogyasztás.

Ezt a pontot azért teszem zárójelbe, mert bár a legújabb kutatások alátámasztani látszanak a tézist, de teljes mértékben nem sikerült igazolni. De nézzük meg, miről is van szó!



„A feltételezés alapjául finn kutatók által végzett megfigyelés szolgál, mely során azt találták, hogy a tehéntejet (tápszert) fogyasztó csecsemők körében gyakrabban fordul elő a cukorbetegség az anyatejjel táplált társaikhoz képest.

Úgy gondolják, hogy a mesterséges tápszerben lévő albumin egyik aminosav-szekvenciája olyan antigén hatású vegyület, amely a csecsemők könnyebben áthatolható bélfalán keresztül a vérkeringésbe jut. A keringésbe érve autoimmun reakciót indít el,
melynek eredményképpen olyan toxikus anyagokat termel az immunrendszer, mely az inzulintermelő sejtek pusztulását okozza.”) (forrás:MTI)



Tünetei:

Az első tünetek rendszerint nagyon váratlanul és rövid időn belül jelentkeznek. Ezek pedig:

- állandó szomjúságérzet, szájszárazság

- gyakori vizeletürítés

(A vizelet mennyisége megnő, illetve édessé válik a benne kiválasztódott cukortól. Erre utal a betegség egyik neve: édes vizelés.
Egy kis érdekesség: a cukortesztek megjelenése előtt az orvosok a vizelet megízlelésével állapították meg a cukorbetegséget.)

- látászavar

- állandó kimerültség

- gyors fogyás


Szövődményei: (abban az esetben, ha nem sikerül normál értéken tartani a vércukor-szintet)

- Retinopátia, vagyis a szemfenéki erek károsodása. (látásromlás, súlyos, kezeletlen esetben pedig vaksághoz vezet)

- Nefropátia, azaz a vese hajszálereinek károsodása. (a súlyos károsodás veseelégtelenséghez vezet, ami dialízist, végső esetben vese átültetést tehet indokolttá)

- Neuropátia, az idegeket ellátó erek károsodása. (kísérő tünetei: kéz, láb és a fábfej zsibbadása, fülzúgás, férfiaknál erekciós zavarok)

- Megnő a fertőzések iránti érzékenység.

- Szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. (fokozódik a szívroham és a stroke kialakulásának veszélye, mivel az erekben képződő lerakódások megkeményítik az erek falát, és beszűkítik az erek belső átmérőjét).



Kezelése:

Ebből a típusú diabéteszből nem lehet kigyógyulni, mivel az elpusztult béta-sejteket a szervezet nem tudja pótolni, kezelése inzulinpótlással és megfelelő életmóddal (diéta, testmozgás…) történik.

A különféle inzulinokkal a következő alkalommal foglalkozunk kicsit részletesebben.


Kapcsolódó írásaim:

2 megjegyzés: