2018. december 28., péntek

Terhesvitamin kisokos.



Az előző, terhesvitaminokkal foglalkozó cikkem kapcsán merült fel a kérdés, hogy mégis melyik összetevő mire hat, miért jó a babának és/vagy a mamának. Ma ezt a témát járjuk körbe. 

Folsav: Ez egy B-vitamin, amit a szervezet egy többlépcsős folyamat során alakít át biológiailag aktív foláttá. Nem mindenki szervezete képes teljesen hasznosítani a folsavat, mivel ez a folyamat nem működik megfelelően. Ebben az esetben megoldás a kalcium-L-metilfolát (Metafolin®), amely a folsav biológiailag aktív formája, amit a szervezetnek nem kell átalakítania, mivel közvetlenül hasznosítható. 

Hozzájárul normál vérképződéshez és sejtosztódáshoz, a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Az alacsony anyai folátszint hozzájárulhat a fejlődő magzat idegcső-záródási rendellenességeinek kialakulásához. Folsavpótlással azonban növelhető az anya folátszintje. 




B6-vitamin: Szerepet játszik az enzimek működésében, a fehérje és a zsíranyagcserében, vérképzésben és az idegrendszer megfelelő működésében. 

B1-vitamin: A szénhidrátok lebontásában és az idegrendszer energiaellátásában játszik szerepet. 

B12-vitamin: Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban és szerepet játszik a sejtosztódásban. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, valamint a normál homocisztein anyagcseréhez. 

B2-vitamin: Hozzájárul a fáradság és a kifáradás csökkentéséhez. A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében és a nyálkahártya épségének biztosításában van szerepe. 

B1- és B2-vitamin, biotin: Részt-vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. 

B6- és B12-vitamin, niacin, pantoténsav: Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. 

D3-vitamin: Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban. Segíti a csontképződést és a fogak épségének megőrzését. Egyre több vizsgálat igazolja, hogy a D-vitamin nemcsak a csontrendszer, hanem a kardiovaszkuláris, az endokrin, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. 

C-vitamin: Antioxidáns hatással bír. Többek között az immunrendszer működését befolyásolja. Hozzájárul az E- vitamin redukált formájának regenerálásához, fokozza a vas felszívódását. 

E-vitamin: Antioxidáns hatással bír. Többek között a bőr, izomzat illetve a szív- és érrendszer egészségét védi. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 

A-vitamin: Növekedésben, többek között a csontok, fogak fejlődésében és a szem megfelelő működésében játszik szerepet. 

Vas: Részt vesz a vérképzésben, oxigénszállításban és a sejtműködésben. Hozzájárul a normál vörösvérsejt és hemoglobin képzéséhez. 

A vasban szegény étrend ovulációs problémákhoz is vezethet, ami megnehezíti a teherbeesést. A várandósság idején pedig jelentősen növekszik a vasszükséglet, hiszen több vért termel az anya magának és a babának is. A vaskiegészítés fontos ahhoz, hogy megelőzd a táplálkozásból eredő esetleges vashiányt, valamint a baba fejlődését is segíti (például azzal, hogy szerepet játszik a sejtosztódásban, támogatja az immunrendszer működését, hozzájárul a megfelelő vérképzéshez). 

VitálHáz.hu


Jód: Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, valamint a normál szellemi működés fenntartásához. A terhesség növeli a jódszükségletet, és a fejlődő magzat csak az anyai szervezetből tud jódhoz jutni. Elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez. 

DHA + EPA: hozzájárul a szív megfelelő működéshez. Az anyai DHA bevitel pedig hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. 

DHA (dokozahexaénsav): Ez egy többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, mely speciális szerepet játszik a várandósság és a szoptatás alatt. Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. 

Magnézium: Szerepet játszik sejtosztódásban és hozzájárul a normál izmom működés fenntartásához. Többek között az idegsejtek ingerelhetőségét és az enzimműködést befolyásolja. 

Pantoténsav (B5-vitamin): Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban (CoA része) Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. 

Kalcium: Csontok, fogak felépítésében, véralvadásban játszik szerepet. 

Réz: Befolyásolja az enzimműködést és a vörösvértest-képződést is. 

Cink: Az enzim alkotóeleme. 

Mangán: Szerepet játszik az enzimek aktiválásában ill. az anyagcsere-folyamatok szabályozásában. 

Szelén: Alapvető fontosságú a sejtek növekedéséhez és az immunrendszer normál működéséhez, antioxidáns hatásának köszönhetően pedig véd a szabadgyökök ellen. 

Lutein: A látás folyamatában lényeges szerepet játszik. 

K-vitamin: Részt vesz a normál véralvadásban. 

Króm: Szabályozza a vércukorszintet és stimulálja a fehérjeszintézist, segítve ezáltal a szövetek kialakulását. 

Ánizs és édeskömény kivonat: Támogatja a tejelválasztást. 


Fáradtság csökkentése: 
A vas, a folsav, a C, a B2-, a B3, a B5, B6- és B12-vitaminok valamint a magnézium hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. Emellett a vas hozzájárul a szervezetben az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejtek megfelelő képződéséhez is. 


Immunrendszer és sejtek védelme: 
C-, a B6- és a B12-vitamin, valamint a folsav, a cink, a réz, a szelén és a vas hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. 
A C-vitamin, a réz és a szelén valamint a B2-vitamin, az E-vitamin és a mangán emellett fontos antioxidánsok is, azaz hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel (a sejtet roncsoló vegyületek túlzott termelődésével) szembeni védelméhez. 


A B-vitaminokból, C-vitaminból és az enzimek alkotórészeként kiemelten fontos nyomelemekből (cink, réz, króm, molibdén, mangán, szelén) mintegy 30 százalékkal nő az anyai szervezet szükséglete a terhesség időszakában, amit a változatos étrend általában biztosít. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése