2015. július 31., péntek

Körömgomba elleni gyógyszeres körömlakkok összehasonlítása.

Frissítve: 2019.július 09.

Miután az elmúlt hónap legolvasottabb cikke lett és ha lehet ezt mondani, szezonja is van a körömgomba elleni harcnak, ma ezt a cikket aktualizálom.

Korábban volt egy írásom a körömgombáról, ott részletesen leírom az okokat és az akkor forgalomban lévő gyógyszereket és egyéb termékeket ( Körömgomba kezelése.), de ebben a maiban csak a körömlakkokkal szeretnék foglalkozni.

A körömlakkok egyik csoportjánál heti néhányszor kell alkalmazni és reszelni kell a körmöt, a másik fajtánál naponta kenni, de nem kell reszelni.


Nézzük a "reszelősöket":

1. Amorolfin hatóanyag:
- Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml
- Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml
- Amolak 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml


Okkal kezdem ezzel a gyógyszerrel a listát. Hosszú évek alatt, akárki vesz tőlünk körömgomba elleni készítményt, mindig rákérdezek, hogy használta-e már, van-e tapasztalata vele, milyen hatásúnak tartja. Ez a készítmény az egyik, amelyikről több pozitív visszajelzést kaptam.

A másik ok, amiért ezzel kezdem, hogy kiemeljek egy pénztárca barát lehetőséget.
A fentebb felsorolt vény nélkül megvásárolható készítmények ára patikánként változhat, de körülbelül 3000-7000Ft között mozognak.

Fel szoktam ajánlani ezeknek a receptköteles "testvérét", a Neolaque 50 mg/ml gyógyszeres körömlakkot, amely vényre kiváltva 2.151Ft, illetve nemrég került forgalomba az Amolak RX 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml-es, ami szintén vényköteles és a támogatott ára 1.939Ft.

Érdekes a történet, mert ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza az összes lakk (ugyanaz a hatáserősség, ugyannyi a ml...), hivatalosan helyettesíthetőek is egymással. Ez utóbbi kettőt viszont csak receptre lehet kiváltani és TB támogatás is van rajtuk.
Háziorvos is felírhatja, nem kell hozzá bőrgyógyász javaslata.

A gyógyszeres körömlakkból az amorolfin áthatol a körömlemezen keresztül a körömágyba, így képes a körömágyban lévő, nehezen hozzáférhető gombákat kiirtani.

A gyógyszeres körömlakkot a beteg körmö(kö)n hetente egyszer használja.

1. A gyógyszeres körömlakk alkalmazása előtt körömlakklemosóval távolítsa el az esetlegesen korábban felvitt körömlakkot. A beteg körmöket (különösen a körömfelület károsodott részét) alaposan reszelje le, hogy minél több sérült részt és gombát távolítson el.

Figyelem: Soha ne reszelje az egészséges körmét használt reszelővel!

2. A mellékelt törlőkendővel tisztítsa meg és zsírtalanítsa a beteg köröm felületét.

3. Mártson egy spatulát a körömlakkos üvegbe úgy, hogy a lakkot ne törölje le az üveg szélével, amikor kiemeli.

4. Egyenletesen kenje be a teljes körömfelületet.

5. A kezelt körmöket hagyja legalább 3-5 percig száradni.

6. A beteg körmök kezelésének befejezése után tisztítsa meg a spatulát és az üveg nyakát azzal a törlőkendővel, amellyel előzőleg a körmét tisztította. A tisztítókendőt körültekintően dobja ki, mert gyúlékony.

7. Az üveget használat után azonnal szorosan zárja le a készítmény elpárolgásának megakadályozása érdekében.

Ha a körömlakk megszárad, akkor szappannal és vízzel nem mosható le, tehát a megszokott módon moshatja a kezét és a lábát.

Ha szerves oldószerekkel dolgozik (festékhígítók, lakkbenzin, stb.), viseljen át nem eresztő gumikesztyűt, mert különben a gyógyszeres körömlakk leoldódik a körmeiről.

A kezelést megszakítás nélkül kell folytatni a köröm teljes megújulásáig, ill. a fertőzött területek végső gyógyulásáig. A szükséges kezelési idő alapvetően a fertőzés mértékétől és elhelyezkedésétől, valamint a körömnövekedés ütemétől függ.
Általában a kézkörmök esetén 6 hónap, lábkörmök esetén 9-12 hónap a kezelési idő.

A fertőzött körmön használt körömreszelőket egészséges körmökön ne használja, mert ezáltal továbbterjesztheti a fertőzést. A fertőzés továbbterjesztésének megelőzése érdekében ügyeljen rá, hogy a készletben található reszelőket senki más ne használja.

Terhesség és/vagy szoptatás alatt az amorolfin nem alkalmazható, hacsak nem feltétlenül szükséges.


Még egy érdekesség – az, hogy ezekkel a készítményekkel egy időben kozmetikai körömlakk alkalmazható-e, gyógyszerenként mást mond a betegtájékoztató.


Név
Lehet kozmetikai körömlakkal egy időben alkalmazni?
Betegtájékoztatóban leírtak:
Loceryl
igen
A Loceryl gyógyszeres körömlakk felvitele után legalább 10 percet kell várni a kozmetikai körömlakk felviteléig.
Amorolfin-Teva
nem
Az Amorolfin-Teva alkalmazása során nem szabad körömlakkot vagy műkörmöket használni.
Amolak
nem
Az Amolak gyógyszeres körömlakk alkalmazása során nem szabad kozmetikai körömlakkot vagy műkörmöket használni.
Neolaque (vényköteles)
igen
A Neolaque 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk felvitele után legalább 10 percet várni kell a kozmetikai körömlakk felviteléig.
Amolak RX (vényköteles)
nem
Az Amolak RX alkalmazása alatt ne használjon kozmetikai körömlakkot, és ne tetessen fel műkörmöt.


A műköröm feltételét egyik készítmény sem javasolja. De lássuk be, nem is túl életszerű, hogy heti egyszer le kelljen szedetni a műkörmöt, hogy a kezelést el tudjuk végezni.



2. Ciklopirox hatóanyag: - Batrafen gyógyszeres körömlakk 1x

A Batrafen körömlakk gombaellenes hatású gyógyszerkészítmény (széles spektrumú gombaellenes szer), mely a köröm gombás fertőzéseinek kezelésére szolgál.

A készítmény szokásos adagolása és alkalmazása:

A kezelés megkezdése előtt az érintett köröm lemezét a lehető legnagyobb mértékben el kell távolítani (például ollóval). A megmaradt beteg körömterületet a mellékelt dörzspapíros körömreszelővel el kell vékonyítani. Ezután kell a lakkot rákenni.

A lakkot az első hónapban másnaponta 1-szer, a második hónapban hetente (legalább) 2-szer, majd a harmadik hónapban hetente 1-szer kell vékony rétegben felkenni a megbetegedett körömre.

Hetente 1-szer az egész lakkréteget el kell távolítani a mellékelt tisztítókendőkkel.

Ezután a körömreszelővel a beteg körömlemezt amennyire lehetséges, ismét el kell távolítani.

Amennyiben a fedő lakkréteg időközben megsérül, elegendő a ledörzsölt felület átkenése Batrafen körömlakkal.

A kezelés időtartama a fertőzés súlyosságától függ, de a 6 hónapot ne haladja meg.

Terhesség vagy szoptatás ideje alatt a Batrafen körömlakk csak akkor alkalmazható, ha feltétlenül szükséges, az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.



Ugyanezzel a hatóanyaggal át is térünk a "nem reszelős" körömlakkhoz.

1. Ciklopirox hatóanyag: - Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk 3,3ml

A Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk gombaellenes hatású gyógyszerkészítmény (széles spektrumú gombaellenes szer) az enyhén és közepesen fertőzött kézujjak és lábujjak körmei és a közvetlen környezetükben található bőr helyi kezelésére.

A köröm gombás fertőzései (onihomikózis) kezelésére szolgál, amelyet fonalas gombák vagy más, a ciklopirox hatóanyaggal kezelhető gombák okoznak.

Hatóanyaga a ciklopirox, amely megakadályozza a gombák növekedését és elpusztítja őket. Ezzel a körmei megjelenése is rendeződik.

Külsőleges (csak a körmökön és a közvetlenül szomszédos bőrterületeken való) alkalmazásra.

A Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk csak felnőtteknek javallt.

A készítmény ajánlott adagja: naponta egyszer, vékony rétegben alkalmazza a fertőzött körmö(kö)n.

Előtte a körmöket meg kell mosni és meg kell szárítani. A gyógyszeres körömlakkot fel kell kenni a köröm egész felszínére és a környező bőr 5 milliméteres sávjára. Ha lehetséges, a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot a köröm szabad széle alá is fel kell kenni.

Körülbelül 30 másodpercig hagyja száradni a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot.A kezelt körmö(ke)t a körömlakk felkenése után hat óráig nem szabad megmosni, ezért javasolt este, lefekvés előtt alkalmazni a körömlakkot. A hat óra eltelte után a szokásos módon lehet tisztálkodni.

 VitálHáz webáruház


A Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot nem kell eltávolítani oldószerrel vagy dörzsöléssel (például körömreszelővel), a körmöket elegendő vízzel alaposan megmosni. A körmök nem megfelelő tisztítása miatt, néhány napos kezelés után, esetleg fehér réteg jelenhet meg a köröm felszínén. 

Semleges szappannal és szükség esetén körömkefével vagy szivaccsal való alapos mosás segít ennek eltávolításában. Ha a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot véletlenül lemossa, újra fel lehet kenni. Javasolt rendszeresen levágni a fertőzött köröm szabad szélét és a körömtöredékeket.

A kezelést addig kell folytatni, amíg az elváltozás el nem múlik, tehát a köröm (körmök) teljesen vagy majdnem teljesen ép(ek) és egészséges köröm nőtt a helyére. Általában a kézkörmök gyógyulása körülbelül 6 hónapig tart, a lábkörmöké körülbelül 9–12 hónapig.

Ha egy kéz- vagy lábköröm nagy felületen érintett, vagy több köröm van megbetegedve, a körömlakkon kívül szájon át szedett gyógyszerre is szükség lehet. Ezt kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.

Ha úgy látja, hogy a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.



Kapcsolódó írásaim:


56 megjegyzés:

  1. Az internet áldásainak egyike ez a lap. Az orvosnak nincs ideje sokat magyarázni, meg nem is értenek talán annyira mélyen a gyógyszerekhez. Örülök ennek a kimerítő, teljességre törekvő, kiváló írásnak, akárcsak a többinek, amelyeket itt olvastam. Az ember sokszor a bőség zavarával küszködik a gyógyszertárban egy torokfájás, köhögés, szemszárazság, vagy körömgomba, stb. esetében, és sok patikában nincs sem idő, sem esetleg tudás az eligazításra, hogy mit is válasszon a beteg. Köszönöm a remek magyarázatokat! Most kezdtem el bőrgyógyász által felírt Batrafennel a kezelést, de ha nem javulna és változtatni kell a gyógyszeren tudom, mire kérdezzek rá, mit kérjek, hogyan, miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm kedves sorait!
      Ilyenkor mindig elkap a lelkesedés, hogy többet, jobban foglalkozzam a bloggal és a küldött kérdésekkel, amire sajnos nem mindig van elég időm. Hálásan köszönöm!

      Szép napot kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  2. Kétszer vettem Kitonail ecsetelőt kemény 5000/db ami szart sem ért. Soha többé nem költök ilyen kamu dolgokra. Van képük ennyit elkérni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Névtelen, az lenne a kérdésem, hogy a 2 db ecsetelő hány napig tartott ki Önnek? Csak mert ez van a blogban:
      "Általában a kézkörmök gyógyulása körülbelül 6 hónapig tart, a lábkörmöké körülbelül 9–12 hónapig."

      Csodálkoznék, ha egy évig elég lenne 2 dobozzal...

      (Amúgy 10.000-ért most 3-at lehet venni az egyik oldalon, de nem reklámozom, nehogy szó érje a házam elejét... :) )

      Törlés
  3. Én Locerylt használok már legalább egy éve... Először hetente, mostanában már 3-4 naponta. Kb semmilyen változás nem történt azóta. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A körömgomba okát kell megszüntetni ami a ZOKNI ÉS A CIPŐ ! Mindenki meggyógyulna ezektől a lakkoktól de a közönséges ecettől vagy teafa olajtól is ha egy évig szabadon hagyná a lábfejét vagyis se cipőt se zoknit nem viselne ! Na ezt próbáld ki ...óra indul !

      Törlés
  4. Canespro lábkörömgomba elleni szert a leírtak szerint használtam egy hét alatt az egyik lábujjamnál a fele köröm le is vált, míg a másik lábujjamon a körömágy szélétől úgy fél centis darabon megmaradt a többi levált. Utókezelést is tartok, már 4 hete kenem a Canesten plusz kenőccsel , de nem tudom mikor és hogyan tűnik el ez a kis szakasz ami megmaradt ? Gondolom, ahogy nő majd az új köröm úgy tolja majd le a régi kis darabot? Mikor lehet látni ,hogy nőne az új köröm ? Mit tegyek ? Köszönöm szépen a türelmét ! Itt olvastam erről a kezelés módról , mely nagyon hatásosnak és aránylag gyorsnak tűnt.Köszönöm előre is válaszát .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Lábköröm esetében sajnos lassú a növekedés, de az utókezelés segít megvédeni az új körmöt a visszafertőződéstől.
      Amennyiben azt látja, hogy nem egészséges köröm tolja maga előtt a beteg részt, hanem az új is gombás, érdemes vagy valamilyen hatóanyagos lakkot használnia.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  5. Kedves Doktornő,
    Mi a véleménye a pedikűrösöm által javasolt ausztrál Gena Tea Tree Oil használatáról. Valóban segít megszabadulni a körömgombától?
    A nagylábujj körmöm olyannyira elfertőződött, hogy átlósan le kellett vágni majdnem az egészet. Szorgalmasan kenem ezzel az olajjal reggel-este, szerintem már javul is. Már beletörődtem, hogy egész nyáron le kell majd ragasztanom hogy ne látszódjon ki a szandálból, de elég rá ez vagy vegyek még mellé valamit?
    Megtisztelő válaszát köszönöm. Üdvözlettel, Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!

      Teafa olajat én is szoktam ajánlani , de csak a kezdődő körömgomba esetében.
      Jó fertőtlenítő, gombaölő hatása van, de nem képes behatolni a köröm mélyebb rétegeibe, így súlyosabb esetekben már valamilyen hatóanyagos lakkot ajánlanék.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Miért nem beszélünk a NEOLAQUE gomba ellenes körömlakkról, aminek szintén amorolfin a hatóanyaga, és ugyanolyan arányban tartalmazza, mint a többi hasonló készítmény (LOCERYL, AMOROLFIN TEVA), viszont vényre csak 2.100,-Ft körül van az ára. Miért a drága, vény nélkül kapható gyógyszerekről van csak szó ?

    VálaszTörlés
  7. Miért csak drágább gomba ellenes körömlakkok szerepelnek itt, hiszen a legolcsóbb a vényre kapható NEOLAQUE. Ez ugyanazt a hatóanyagot (amorolfin) tartalmazza, ugyanolyan arányban, mint a LOCERYL, vagy AMOROLFIN TEVA, az ára azonban vényre csupán 2.100,-Ft körül van. Kevesebb min fele a másik kettő árának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!

      Kérem olvassa el pontosabban a cikkemet! Nem csak odaírtam a Neolaque nevét, hanem részletesen ki is tértem rá...

      " 1. Amorolfin hatóanya - Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

      ...
      A másik ok, amiért ezzel kezdem, hogy kiemeljek egy pénztárca barát lehetőséget. A Loceryl ára patikánként változhat, de 5000-7000Ft között mozog. Fel szoktam ajánlani ennek a receptköteles "testvérét", a Neolaque 50 mg/ml gyógyszeres körömlakkot. Érdekes a történet, mert ugyanazt tartalmazza a két lakk, hivatalosan helyettesíthető egymással. Ez utóbbit viszont csak receptre lehet kiváltani és TB támogatás is van rá. Receptes ára pedig 2151Ft. Háziorvos is felírhatja, nem kell hozzá bőrgyógyász javaslata."


      Ahogy az oldalamon láthatja, alapvetően recept nélküli készítményeket ajánlok, hisz a receptkötelesek kiváltása okkal kötött vényhez.
      Nem lenne tanácsos azokat ajánlgatni, hisz nem az a helyzet, hogy "Diktál a beteg, írja az orvos."

      Ahol természetesen a hatóanyag/összetétel között nincs különbség és kedvezőbb az ára a beteg számára, én is igyekszem felhívni rá a figyelmet. Mint ahogy tettem azt ebben a cikkemben is.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  8. Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tegnap vettünk a páromnak egy Amorolfin Tevát. Viszont elolvastuk a betegtájékoztatót és az van beleírva, hogy terhesség alatt ne használjuk. Miért is? Ez csak egy körömlakk. A patikus tudta, hogy babát várunk (most 20 hetes), de nem szólt, hogy nem szabad, ezt ajánlotta.

    Válaszát előre is köszönjük.

    Üdvözlettel:

    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Várandósság és szoptatás alatt inkább elővigyázatosság miatt nem alkalmazható, mivel nincsenek ilyen jellegű klinikai vizsgálatok a lakkal kapcsolatban.

      A körömlakk alkalmazása mellett a hatóanyag szisztémás felszívódása nagyon csekély és elhúzódó alkalmazása esetén sincs jele a hatóanyag szervezetben történő felhalmozódásának.

      Viszont kevés adat áll rendelkezésre az amorolfin alkalmazásáról terhes és/vagy szoptató anyákon. Az engedélyezést követően csak néhány olyan esetet jelentettek, amelyben terhes nőknél külsőleges amorolfin készítményt alkalmaztak, ezért a lehetséges kockázat nem ismert.

      Állatkísérletek során, szájon át adagolva a hatóanyagot, nagy dózisok mellett toxicitást észleltek.

      Nem ismert, hogy az amorolfin kiválasztódik-e az anyatejbe.

      Terhességben és a szoptatás ideje alatt ezért az amorolfin nem alkalmazható, hacsak nem feltétlenül szükséges.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  9. Tisztelt DR. Szabó Júlia !
    76 éves ember vagyok és 55 éve küzdök a körömgombával. A honvédségnél kaptam egy cserecsizmától. A legutóbb egy budai vállalkozásnál /XII. Böszörményi út/ lézeres kezelést kaptam a fertőzött körmönként 5 alkalomal, mert többet nem tudtam finanszírozni. Úgy nézett ki, hogy megszabadultam a gombától, de megint kiújult. A most kapható és Ön által ismertetett lehetőségek közül melyikkel próbálkozzam a gyógyulás reményében. Mindkét nagyujj a lábamon beteg. Túl sokat erre anyagilag áldozni már nem tudok, s ha a teljes gyógyulásra nincs is lehetőség, legalább egy enyhébb szinten tartásra van-e lehetőség.
    Egyébként a kytonil lakk esetében a reklám azt mondja " egy héten csak egyszer ", az Ön ismertetőjében pedig naponta kellene használni. Mi az igazság ebben ? Csal a reklám ?
    Válaszát várva tisztelettel Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!

      A Kitonail betegtájékoztatójában az alábbi utasítás áll, a reklámot sajnos nem láttam:

      "3.Hogyan kell alkalmazni a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot?

      Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

      Alkalmazás módja:

      Külsőleges (csak a körmökön és a közvetlenül szomszédos bőrterületeken való) alkalmazásra.

      A Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk csak felnőtteknek javallt.

      A készítmény ajánlott adagja: naponta egyszer, vékony rétegben alkalmazza a fertőzött körmö(kö)n. Előtte a körmöket meg kell mosni és meg kell szárítani. A gyógyszeres körömlakkot fel kell kenni a köröm egész felszínére és a környező bőr 5 milliméteres sávjára. Ha lehetséges, a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot a köröm szabad széle alá is fel kell kenni.

      Körülbelül 30 másodpercig hagyja száradni a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot.

      A kezelt körmö(ke)t a körömlakk felkenése után hat óráig nem szabad megmosni, ezért javasolt este, lefekvés előtt alkalmazni a körömlakkot. A hat óra eltelte után a szokásos módon lehet tisztálkodni.

      A Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot nem kell eltávolítani oldószerrel vagy dörzsöléssel (például körömreszelővel), a körmöket elegendő vízzel alaposan megmosni. A körmök nem megfelelő tisztítása miatt, néhány napos kezelés után, esetleg fehér réteg jelenhet meg a köröm felszínén. Semleges szappannal és szükség esetén körömkefével vagy szivaccsal való alapos mosás segít ennek eltávolításában. Ha a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakkot véletlenül lemossa, újra fel lehet kenni. Javasolt rendszeresen levágni a fertőzött köröm szabad szélét és a körömtöredékeket.

      A kezelést addig kell folytatni, amíg az elváltozás el nem múlik, tehát a köröm (körmök) teljesen vagy majdnem teljesen ép(ek) és egészséges köröm nőtt a helyére. Általában a kézkörmök gyógyulása körülbelül 6 hónapig tart, a lábkörmöké körülbelül 9–12 hónapig.

      Ha egy kéz- vagy lábköröm nagy felületen érintett, vagy több köröm van megbetegedve, a körömlakkon kívül szájon át szedett gyógyszerre is szükség lehet. Ezt kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.

      Ha úgy látja, hogy a Kitonail 80 mg/g gyógyszeres körömlakk hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével."

      A cikkben felsorolt készítmények közül bármelyiket kipróbálhatja. Garancia sajnos egyik készítménynél sincs.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Kedves Doktornő!
    Szuper összeállítás! Várjuk a további bejegyzéseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi! :)
      Köszönöm a kedves sorokat! Igyekszem!

      Törlés
  11. Tisztelt Doktornő!
    Nagyon köszönöm az összefoglalást,hiánypótló írás.Az természetes,hogy komplex cipőfertőtlenítésre is szükség van,de én ezen felül visszeres gumiharisnyát is viselek a nap nagy részében,álló munkám és a visszereim miatt.Minden,ami hatékony fertőtlenítő volna,az árt a harisnya anyagának.És persze a körömgomba kialakulását is hatékonyan segíti a harisnya viselés.Mit tudok tenni a sikeres kezelés érdekében?Valószínüleg a Loceryllel próbálkoznék először.
    Váron értékes segítségét!
    Köszönettel:Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!

      Legjobb visszajelzések a Loceryl (Amorolfin vagy TB támogatással jóval kedvezőbb áron megvehető, igaz receptköteles Neolaque) körömlakkról kapok.
      Érdemes ezzel próbálkozni.
      Ha van lehetőség, írassa fel a Neolaque-ot háziorvosával.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  12. Kedves Doktornő!

    A bal kezem középső újja elkapott egy gombás fertőzést sajnos..tipikus tünetek,sárgás-barna elszineződés ami kezd lenőni. Mi a leghatékonyabb kezelés erre?
    Várom válaszát köszönettel, Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!

      A legjobb visszajelzések az amorolfin hatóanyagú lakkról érkeznek hozzánk.
      Érdemes háziorvossal felíratni a Neolaque körömlakkot, mert TB támogatás van rajta, így árban jóval kedvezőbb, mint recept nélküli társai.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  13. Nekem is van körömgombám, és fel fogom íratni a háziorvossal a Mycosyst 150 mg-os gyógyszert, mert az a legalkalmasabb a körömgomba elpusztítására. Széles spektrumú gyógyszer, amely az összes gombát elpusztítja. Egyszer már szedtem ezt a gyógyszert, de sajnos idő előtt abbahagytam. Itt lehet róla olvasni: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/mycosyst_150_mg_kemeny_kapszula/6695

    VálaszTörlés
  14. Jó napot kívánok,
    kedves Doktornő, mi a véleménye a mostanában megjelent Excilor termékről?
    Köszönettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Az Excilor nem tartalmaz gombaölő hatóanyagot, magának a köröm ph-jának megváltoztatásával éri el, hogy a gomba ne "érezze jól magát", ne tudjon tovább fertőzi, terjedése megálljon és elpusztuljon. Olyan speciális vivőanyagokkal, ami egész a köröm belsejéig képes eljuttatni a hatóanyagot.
      Sajnos tapasztalatot, visszajelzést nem kaptam még erről a készítményről, de az elve jónak tűnik.

      Várom a hozzászólásokat, hátha valaki tud tapasztalatokat megosztani velünk!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  15. Kedves Doktornő!

    Szülés után figyeltem fel lábkörmeim elszineződesere foltokban (véraláfutások). Bőrgyógyász szerint ez nem gomba , a pedikűrösöm szerint viszont ez az és elég súlyos. Nagylábujjamon már hosszába is betört a köröm. Kérdésem az lenne hogy szoptatás miatt melyik lakkot használhatnám. Mivel nem tudom elore h meddig fogok szoptatni (most 4 hónapos a kisfiam) nem szeretnék várni nehogy súlyosabb legyen a helyzet. Tudom hogy nem ismert a hatóanyag anyatejben valo kiválasztodása, de akkor ilyen esetben mit javasolna a doktornő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A bőrgyógyász vett mintát az érintett területről laborvizsgálat céljára?
      Az egyértelműen eldönteni, mivel állunk szemben.

      Egy betegünk is körömgombára gyanakodott hasonló tünetekkel, mint Ön. Hónapok óta kezeli különféle lakkokkal, ecsetelőkkel.
      Mivel sikertelennek bizonyultak a kezelések, bőrgyógyászhoz fordult, aki szerint egyszerűen el van gyengülve a köröm, vett mintát, ami megerősítette, hogy nem gomba okozza a tüneteket.
      Önnél is érdemes lenne megnézetni!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  16. Kedves Doktornő!
    Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatókat a gombaölő gyógyszerekről. Már jó pár hete vivódom hogy melyik készítményt is vegyem meg és végre rátaláltam erre az oldalra ahol részeletesen tájékoztat. Nagyon hálás vagyok már holnap íratom is fel a háziorvossal a Neolaque 50 mg/ml gyógyszeres körömlakkot remélem segíteni fog. Köszönöm Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! :)
      Én is bízok benne, hogy szépen gyógyulni fog!

      Törlés
  17. Kedves Doktornő!

    Körömgomba gyanúja végett gyógyszerészem az amorolfin teva körömlakk használatát javasolta. Clexane-t (100 mg/mm) használok 9 hónappal ezelőtti trombózis kezelésére. Használhatom mindemellet a körömlakkot? Ez ugye csak lokálisan fejti ki hatását? Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nyugodtan lehet együtt alkalmazni őket.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  18. Tisztelt Doktornő!
    Teljesen igaza van, a Neolaque tökéletesen megoldotta a problémámat egy év alatt, három adag elhasználásával.
    Egy dologról viszont nem olvastam sehol, pedig nagyon fontos:A lábbelik és zoknik fertőtlenítéséről. Ellenkező esetben simán visszafertőződik a láb és lehet kezdeni a kezelést elölről.

    VálaszTörlés
  19. Tisztelt Doktornő,

    mi a véleménye az Onycosolve spray-ről?
    köszönöm válaszát
    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann!

      Engem egyáltalán nem győzött meg. (finoman szólva)

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  20. Na ki próbálom ezt a Loceryl-t, hátha ez ér valamit.
    Eddig Nailner-t használtam, ami nem hogy fabatkát sem ér, hanem még a több addig egészséges körmömet is elfertőzte!
    Amin nem is csodálkozhatok, mert a szó szerint filléres "hatóanyagai", amiért van igen vastag képük majdnem 6 ezer forintot elkérni - víz, glicerin, tejsav, citromsav, etil-laktát - azonkívül semmit nem csinálnak, mint hogy áteresztővé, így még kevésbé ellenállóvá teszik a körmöt, és a gomba pedig élt is a lehetőséggel! Semmi komoly gombaölő nincs benne, mindössze a tejsav és a citromsav gyengén savassá teszi a környezetet, amire fütyül a gomba! Még tömény ecetnek is ellenáll, ami meg nem is túl jó, mert előbb fogja a bőrt kicsinálni, mint hogy a gomba lelépjen.
    Utána pedig Kitonail-t használtam, amitől aztán mindkét lábam full gombás lett! Ebben ugyan van már valódi gombaölő szer is - ciklopirox - de hiába, ezek szerint az én gombáim már rezisztensek rá. Ugyanígy a Canesten Pro sem ért korábban semmit, csak még kiterjedtebbé tette a fertőzött körmömön a gombát.
    A dolgon nem is csodálkozok, hiszen csak átjárhatóbbá tettem velük a körmeim még meg nem támadott részeit is a gomba számára!
    Úgy hogy az ilyen kulimászok árulása ráadásul horribilis extra profit mellett teljesen felelőtlen dolog a gyógyszergyártók részéről. Nem szabad bedőlni a reklámjaiknak, közük sincs a valósághoz.
    A körmöt csak akkor szabad átjárhatóvá tenni, ha van mellette valódi és az adott gombát biztosan elpusztító hatóanyag!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vagyok ismét, jó egy év elteltével.
      Továbbra is azt tudom mondani, hogy a Nailner fabatkát sem ér, nem hogy nem hat a gomba ellen, hanem átjárhatóvá téve a körmöt még a többi egészséges körmöt is egy- néhány héten belül garantáltan elfertőzi. De mindehhez nem is kell sokat tudni, csupán némi józan paraszt ész és kémia / biológia tudás birtokában előre egyértelműen borítékolható a végeredmény. Ugyanúgy úgy az is, hogy nem kell az eltávolítható fertőzött részeket le reszelni: egy kb. olyan elme roggyant ötlet, mint az, ha valaki például egy rozsdás vasat rozsda eltávolítás nélkül akarna közönséges festékkel lefesteni!
      Viszont én magam a rossz tapasztalataim miatt - igen nagy tisztelet a kivételnek - nem szeretek semmilyen orvoshoz járni. És a Locerylnek horribilis az ára, a Neolaque-t meg orvossal kellene felíratnom: ez utóbbit meg is teszem majd, ha egyéb ügyben kénytelen leszek mégis orvoshoz menni, hogy írja fel nekem. Így addig is a legoptimálisabb választás a Neorolfin Teva volt, mert ez drágább (4000 Ft) ugyan, mint a Neolaque (2000 Ft), de recept nélkül is kapható. Eddig olyan 3-4 üvegcsével használtam el belőle és jelentem, lassan, de egyértelműen használ!
      Ami megint csak nem több, mint józan paraszt ész:
      - el kell előtte távolítani az eltávolítható fertőzött részeit a körömnek a hozzá mellékelt reszelőkkel
      - nem puhítja meg a körmöt, hogy általa még jobban eltudja fertőzni a gomba, hanem lakkal rátapasztja a hatóanyagot, ami valamelyest a tisztálkodás eltávolító hatásától is védi
      - olyan hatóanyaga van, ami valóban öli a gombát, - az amorolfin- és nem olyan nevetséges mondva csinált hatóanyag, mint a Nailnerben, mint például a tejsav. Ennyi erővel akár savanyú káposztával is kenegethetné az ember a lábát - lényegesen olcsóbban - ha teljes körű gombatenyészetet akar rajta létre hozni!
      Összefoglalóan a saját tapasztalataim egyeznek a Doktornő által legjobban ajánlottal: az amorolfin tartalmú körömlakkok használnak, azaz: Loceryl, Amorolfin Teva és a Neolaque.
      Egyesek ajánlgatják a teafa olajat is, ami szintén jótékony hatással van ugyan, de ez kevés! A gombák olyan élőlények, amelyek a makacs ellenállásukról híresek, tehát komoly dolgokkal kell felvenni ellenük a harcot, és így is a lábon akár egy évig is simán eltarthat a teljes gyógyulás. És feltétlenül oda kell figyelni arra is, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk a visszafertőződésnek is: cipőtől, bármitől.

      Törlés
    2. Kedves Hozzászóló!

      Nemrég járt nálunk egy hölgy, aki a Naloc oldatot rendelte meg. Mikor jött a készítményért, hozzám sikerült kerülnie. A körömgomba elleni készítményeket vásárlókat mindig kifaggatom a tapasztalatokról,
      -igazából, ha látom, hogy nem siet a vevő és kedve is van beszélgetni, szeretem megkérdezni a tapasztalatokat mindenről. :)
      így ettől a hölgytől is megkérdeztem, használta-e, lát-e javulást...
      Nagyon pozitívan nyilatkozott a termékről. A kollégájánál is bizonyított és náluk is jók az eredmények.
      Folyamatosan igyekszem aktualizálni a bejegyzéseimet. Ez az oldat is be fog kerülni a fenti felsorolásba.
      De gondoltam Önnek, mint lehetőség, gyorsan leírom.
      Bővebb információ addig is: www.naloc.hu/

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  21. Kedves Doktornő!

    Megismételném a közel egy évvel ezelőtt Önnek feltett kérdést, hogy mi a véleménye az Onycosolve-ról? Akkor azt válaszolta, hogy Önt nem győzte meg. Azóta vannak esetleg újabb tapasztalatai a készítménnyel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

    Bernadett

    VálaszTörlés
  22. Kedves Doktornő!
    A napokban tervezem a Neolacue használatot elkezdeni.Heti egy alkalommal javasolják ennél a kezelésnél,és ha jol olvastam kozmetikai körömlakkot nem...nyár jön,szandál és papucs viselet,és bizony a körmöm csunya.Teljesen kizárt hogy szebbé tudnám tenni körömlakkal?gátolja a gyogyszeres körömlakk hatását?köszönöm megtisztelő válaszát!Hock Erzsébet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet!

      Jó hírem van Önnek!
      A Neolaque gyógyszeres körömlakk felvitele után legalább 10 percet várni kell a kozmetikai körömlakk felviteléig, de nyugodtan alkalmazható.
      Csak annyi a teendő, hogy miden Neolaque kezelés előtt le kell mosni (értelemszerűen) a kozmetikai körömlakkot is.

      Szép nyarat kívánok Önnek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  23. Kedves Doktornő!
    Sajnos 24 éve szenvedek körömgombától.Több gyógyszert beszedtem,eredménytelenül.(lamisil,Nisoral,Orungal,Terbisil)Több év elteltével újra rászántam magam a kezelésre.Sajnos tartok a szájon át beszedhető gyógyszerektől,mert a májértékem alaphelyzetben is a határérték felett van.(rendszeresen jártam vérvételre a kúra alatt,a kezelőorvos meghatározása szerint).A kérdésem az lenne a szájon át szedhető szerek mellé kell-e ecsetelőt használnom,lehet-e?? (nem túl megterhelő lenne a májra az együtt alakalmazás) Illetve a formalin mint cipőfertőtlenitő és zoknifertőtlenítő gyakorlati alkalmazása érdekelne,hogyan csináljam. Válaszát előre is köszönöm! Üdvüzlettel :József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József!

      Nyugodtan használhatja az ecsetelőket is. Elhanyagolható mennyiség szívódik fel belőlük és jut be a keringésbe.
      Vászon, sportcipőket érdemes kimosni (fertőtlenítő hatású mosószer adalékkal).
      Mosógépben nem mosható cipőknél formalinnal van lehetőség fertőtleníteni.
      Egy kis vattapamacsot átitatunk formalinnal (lehetőleg gumikesztyűben végezzük a műveletet). Bele kell tenni a cipőbe és egy szatyorban 24 órán keresztül lezárva tartani. Érdemes teraszra, erkélyre kitenni, mert erős szaga van.
      Utána legalább 2-3 napon keresztül kell szabad levegőn szellőztetni a cipőt.

      Kitartást és sok sikert kívánok a gyógyuláshoz!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  24. Kedves Doktornő !Érdeklődni szeretnék,hogy Amorolfin-Teva használata alatt körömlakkot használhatok -e ,ha nem akkor mit javasol kézkörömgomba ellen?
    Nagyon zavara csúnya fekete köröm hüvelykujjamon szeretném eltakarni .
    Köszönöm válaszát Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!

      Mint a cikkben levő táblázat mutatja, bár ugyanaz a hatóanyag mást és mást ír a betegtájékoztató.
      Hogy a vivőanyagban van-e a különbség és amiatt lehet az egyikkel és nem engedi a másikkal, meglehet.
      Ha megoldható, írassa ki háziorvosával a Neolaque körömlakkot. Árban is kedvezőbb és megengedi a körömlakk alkalmazását.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  25. Tisztelt doktorno. Nekem kb. a nagy labujjkormom gombasodasa akkor kezdodott mikor a lanyom szik sport cipojet felvettem benne bedagadt a labam es a bal-jobb nagy labujjam korom alatti resze beverzett. En hasznaltam az onycosolvone sprayt ami hasznslt is. De jott a tel a csizma idoszak es ujbol elojott. Most 4 honapja Loceryl gyogysz.koromlakkot hasznalok.Sokat javult, de kerdesem az hogy jobb nagylabujjkormomon a koromagytol a vekony csik megy felfele most is ott van.Vekonyabb lett de ott van. Orvodnal voltam vele meg amikor csunyabb volt de o rogton gyogyszert irt fel.Mondtam hogy ha lehet akko adjon valamilyen gyogyszeres koromlakkot, de csak a gyogyszert irta fel es elmondta hogy milyen karos mellekhatasai van. Meddig lehet a Loceryllal kenni ed meddig erdemes. Szemmel lathatoan sokat javult de nagyon nehez belolo meggyogyulni.
    Valaszat koszonom. Zsuzsa5-4

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!

      A Loceryl lakkot teljes gyógyulásig szükséges alkalmazni.

      A kezeléshez kitartást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  26. Kedves Doktornő!
    Hogyan terjed a körömgomba? Hogy fertőződhetnek meg a velem egy háztartásban élő személyek? Elkaphatja valaki úgy, hogy belerugok véletlen tárgyakba majd a másik azt megfogja, vagy ha rálépnek a csupasz lábamra, papucsomra mezítláb, vagy hasonló esetekben? Tárgyak közvetíthetik a gombaspórát? Van egy 1 éves mászó fiam és nagyon félek hogy bármi úton megfertőződhet! Valamint ha csupasz kézzel kezelem, reszelem stb. a beteg körmeimet akkor a kézre mennyi eséllyel terjed át (persze utána alapos kézmosás)?
    Válaszát köszönöm! B.Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!

      A körömgomba terjedhet emberről emberre és tárgyakkal közvetítve is. (közös törölköző, papucs...használat, ami érintkezett a fertőzött területtel)
      Alapvetően a meleg, párás környezet kedvez a terjedésének.
      A fertőtlenítés, alapos szappanos kézmosás megelőzi a terjedését.

      Azzal hogy belerúg valamibe, kis eséllyel terjeszti a fertőzést. Míg a közös papucs használattal, közvetlen érintkezésnél már van esélye.
      Ha használ gombaölő körömlakkot, szintén nyújt egyfajta védelmet a terjedés ellen.

      Egy rendszeresen takarított, átlagos (nem párás, meleg) háztartásban, odafigyelve a megfelelő higiéniai követelmények betartására, kicsi az esély, hogy megfertőződjön a gyermek.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  27. Kedves Doktornő!

    Érdeklődnék, hogy a vény nélkül kapható Amolak és a vényköteles Amolak RX között mi a különbség?
    Tisztelettel: T Roli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Roli!

      Összetételben nincs különbség.

      Az Amolak vény nélkül megvásárolható, szabadáras, reklámozható termék, míg az Amolak RX vényköteles, TB támogatott, közgyógy keretre is felírható gyógyszert (ebből kifolyólag kötött áras és reklámozása tilos).

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  28. Több mint fél éve használom a Neolaque gyógxszeres körömlakkott nagyon jó eredménnyel. Sajnos hiánycikk lett. Tud erről valamit mondani a doktornő, esetleg más pénztárca barát megoldást javasolni? Köszönettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Az Amolak RX 50 mg/ml (szintén amorolfin hatóanyagú) gyógyszeres körömlakk ára vényre felírva 1939Ft.
      Vényköteles készítmény!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia


      Törlés
  29. Tisztelt Doktornő!
    Sajnos a lábam nagyujja körömgombás lett. Lymphoedema miatt zárt lábfejű gyógyharisnyát kell hordanom. Milyen fertőtlenítőszert ajánl, ami nem roncsolja a harisnyát?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvölettel:
    Magda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magda!

      Elnézését kérem a késői válaszért!
      Vannak fertőtlenítő adalékok, amelyek mosószerekhez adhatóak.
      Ezek akkor is biztosítani tudják a fertőtlenítést, ha a hőfokkal ez nem elérhető.
      Ilyen például a Sanytol terméke:
      http://sanytol.hu/hu/product/fert%C5%91tlen%C3%ADt%C5%91-mos%C3%B3szeradal%C3%A9k

      Ezt nyugodtan használhatja.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés