2019. január 2., szerda

Köptetők és köhögéscsillapítók.


Erre a 2011-ben íródott cikkemre is ráfért már az aktualizálás. 2019-ben, íme a frissített, kibővített változat:

Az egyik legelső visszatérő problémaként találkoztam ezzel pályám kezdeten. Bejött a vevő és köhögéscsillapítót/köptetőt kért, majd visszajött, hogy ez nem jó, neki nem ilyen a köhögése. Hamar rájöttem, hogy sokan nincsenek tisztában mi a kettő között a különbség, vagy inkább csak nem gondolják végig. Azóta bármit kérnek, én részletesen kikérdezek mindenkit, hogy milyen is az a köhögés…

A köhögés a szervezet egyik védekező mechanizmusa, amely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, a feleslegben termelt váladéktól.


A köhögés kétféle lehet:

- egyrészt a produktív köhögés, amelynek célja van (az idegen anyag vagy a váladék eltávolítása), ilyen esetben nem kell a köhögést csillapítani, mivel a visszamaradt váladék rontja a légzésfunkciót, másodlagos fertőzéshez vezethet. A fertőzéses megbetegedéseknél, mint az influenza, nátha, ez a típusú köhögés az általános (a betegség kezdetés és a végén jelentkezhet száraz köhögés).

Váladék található a légutakban, az orr és olykor a homloküregben is, aminek a távozását elő kell segíteni. Mint majd lentebb olvashatóbb lesz, az ún. nyákoldók nem köhögtetnek, hanem a letapadt váladékot feloldva, megkönnyítik annak kiürülését. Ez ugyanúgy hat az arcüregben letapadt váladékra is. Emellett fontos a hatóanyagos orrspray használata is. De ez már egy másik cikk témája.


- a másik, az improduktív, vagy más néven száraz köhögés. A köhögésnek ez a fajtáját okozhatja gyulladásos folyamat, egy másik gyógyszer mellékhatása, kémiai vagy mechanikai inger, jellemző a meghűlések kezdetén ill. végén, nagyon száraz levegőjű szoba (különösen télen, fűtésszezonban).

Ebben az esetben egyrészt a cél a kiváltó ok megszüntetése (tünetet okozó gyógyszer megtalálása és lecserélése, párologtatás…), másrészt köhögéscsillapító adása, ugyanis a köhögés a beteget nagyon kifáraszthatja.


Köhögéscsillapítók 

Céljuk a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentése.

Vigyázni kell, hogy váladék biztosan ne legyen jelen, mert ha a köhögéscsillapítókkal elfolytjuk a köhögési ingert, nem tudnak tisztulni a légutak, szövődmények alakulhatnak ki. (például tüdőgyulladás)

Kicsit idegennek tűnhet, de hatóanyagként csoportosítom a gyógyszereket, így látszik, hogy sok készítmény, amelyeket egymástól függetlenül is ismerünk, valójában ugyanazt tudják - nincs új a nap alatt. :)


1. Dextrometorfán hatóanyag tartalmú:  
- Robitussin Antitussicum szirup
- Robitussin Junior szirup
- Rhinathiol köhögéscsillapító szirup (felnőtt, gyerek)

A köhögési központon keresztül hat (centrális támadáspontú), a köhögési reflex ingerküszöbét megemelve sikerül csökkentenie a köhögést.
A hatóanyag jól tolerálható, ritkán okoz mellékhatást. Inkább csak túladagoláskor jelentkeznek nem kívánt tünetek. Ilyen például a szédülés, a fáradtság, a gyomor-bélrendszeri panaszok…


2. Prenoxdiazin hatóanyag tartalmú: 
- Rhinathiol Tusso tabletta
- Libexin tabletta


Hatását 3 mechanizmuson keresztül fejti ki: 
 - helyi érzéstelenítő hatásának köszönhetően a perifériás köhögési receptorok ingerlékenységét csökkenti
       - hörgőtágító hatású 
 - a légzőközpont aktivitását kis mértékben csökkenti (de a légzést nem gátolja!)


A légzést könnyíti és a köpet mennyiségét is befolyásolja.
Köhögéscsillapító hatása 3-4 órán át tart.




3. Butamirát hatóanyag:  - Sinecod csepp/szirup/tabletta - VÉNYKÖTELES!
- a korábbi, vény nélkül kapható Neo Citran Antitussive szirup gyártása megszűnt

Számomra az egyik legérdekesebb hatóanyag. Centrális hatásúnak tartott köhögéscsillapító. Hatásmechanizmusa tisztázatlan! Köhögéscsillapító hatása mellett javítja a légzésfunkciót. Nagy dózisban is jól tolerálható, így felnőttek és gyerekek is szedhetik (6 éves kortól).


4. Kodein hatóanyag: - Coderit N tabletta, Coderetta N tabletta - VÉNYKÖTELES!

A korábbi cikkből kimaradt, de úgy voltam vele, ha már a Sinecod helyet kapott, legyen szó erről is.
Kodein és efedrin hatóanyag kombinációja. Kínzó, száraz köhögés csillapítására szolgáló gyógyszer. Hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, miközben a hörgők simaizomzatát elernyeszti.


5. Gyógynövények, egyéb:

- Lándzsás útifű: Jutavit Lándzsás útifű szirup, Mucoplant/Theiss Lándzsás Útifű szirup...

A növény leveléből készült forrázatot, tinktúrát vagy szirupot a légutak megfázásos-gyulladásos megbetegedéseiben (torokgyulladás, légcsőhurut) használjuk. Bevonó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.


Jutavit Lándzsás Útifű szirup

- Méz:

A virágok nektárjából származó méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású.


- Izlandi zuzmó: Isla szopogató tabletták (különféle ízben), szirupok...

Köptető és köhögéscsillapító hatása is van. Egyrészt csökkenti a köhögési ingert, másrészt segít a nyák kiürülésében. A zuzmósavak antibakteriális tulajdonsága is jól jön a felsőlégúti megbetegedéseknél. Beszerezhető tea, szirup, szopogatós tabletta formájában.

Isla szopogató tabletták



- Orvosi ziliz gyökér és levél.

Torokgyulladás esetén teaként elfogyasztva, a gyulladt nyálkahártya bevonására, a köhögés csökkentésére (ritkábban gyomorhurut, gyomorfekély esetén) használható


- Glicerin - Babypront szirup


Csillapítja az improduktív köhögést kiváltó irritációt, mivel nyugtató-nedvesítő hatású védőbevonatot képez. Enyhítheti a külső irritáló hatásokat (füst, levegőszennyezés...), mivel védőbevonatot képez a nyálkahártyán.
Babypront szirup

Biztonságos készítmény, nincs farmakológiai hatása - kizárólag mechanikai aktivitást fejt ki.
Hat hónapostól hat éves korig ajánlott.

Cukormentes, színezékmentes, parabénmentes.



Köhögéscsillapító és köptető kombinációk 


Ezek a gyógyszerek egyrészt csökkentik a köhögés intenzitását (nem szüntetik meg, csak megakadályozzák, hogy az erős köhögési rohamok kifárasszák a beteget), emellett a letapadt váladékot feloldva (nyákoldóként, nem azáltal, hogy fokozzák a köhögést) segítik annak kiürülését.


1. Bronchostop oldat és Bronchostop SINE oldat (alkohol- és cukormentes változat)

Kakukkfű és orvosi ziliz tartalmú növényi gyógyszer

A régóta fennálló használatból rendelkezésre álló adatok alapján a kakukkfű hatóanyagai nyákoldó, bronchospazmolitikus hatásuk révén elősegítik a légutakban tartósan fennálló, viszkózus váladék felköhögését, ezáltal a hörgök tisztulását.

Továbbá a preklinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a kakukkfű száraz-kivonatában is megtalálható esszenciális illóolajának helyi antiszeptikus tulajdonságai vannak.

Ezenkívül a kakukkfű kivonat, valamint az izolált összetevői gyulladásgátló, immunomoduláló és antioxidáns tulajdonságokat mutattak a preklinikai vizsgálatok során.

Az orvosi zilizben található poliszacharidok enyhítik a száj- és a torok nyálkahártyájának irritációját, ezáltal csillapítja a köhögést.

Ebbe a pontba teszem a Bronchostop pasztillát, ami a kakukkfű mellett segédanyagként gumiarábikomat tartalmaz, ami az orvosi ziliz köhögéscsillapító hatását helyettesíti.

A gumiarábikum (akácmézga) segédanyag miatt a készítmény védő bevonatot képez. A gumipasztilla szopogatása során a hatóanyagok lassan szabadulnak fel, a rágás által a nyáltermelés fokozott, és a nyálkahártyák folyamatosan nedvesen tartottak, ami tovább csökkenti a köhögési ingert.


2. Elixirium thymi compositum (Elix.thymi comp.): Kakukkfű-elixír

Recept nélkül is megvásárolható gyógyszertári kanalas, receptre felírva azonban támogatott, ára kedvezőbb.

Jellegzetes barna színű, gyógynövény ízű oldat.

Hatóanyagai:

- kakukkfű tinktúra (Tinctura thymi): a kakukkfű köptető hatását azáltal fejti ki, hogy fokozza a szekréciót (elválasztást) és a ciliáris mozgást a hörgőkben, oldja a hörgők görcsét; emellett köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. Erős baktériumölő. (Szél- és vizelethajtó, étvágyjavító hatása is van, de ez már nem ehhez a témához tartozik…)

- narancs tinktúra (Tinctura aurantii pro sirupo):keserűanyagai révén fokozza a nyálszekréciót, étvágyjavító hatású.

- nátrium-bromid oldat (Natrium bromatum solutum): köhögéscsillapító (anyatejbe kiválazstódva a csecsemőben aluszékonyságot, bőrén aknét okozhat
Terhesség és szoptatás alatt csak orvosi javaslatra adható! 
56g szacharózt tartalmaz!


3. Stodal szirup.
Homeopátiás gyógyszerkészítmény, amely a szervezet öngyógyító törekvését serkenti.


4. Mellkasbedörzsölő kenőcsök, balzsamok. 
- Kinder Luuf balzsam
- Baby Luuf illóolajos kenőcs
- Wick Vaporub kenőcs...

Nem tévedés. A mellkasbedörzsölők nem csak a légzés könnyítésére, az orrdugulás megszüntetésére hatnak. Hatásuk kettős. Az illóolajok a bőrön keresztül is felszívódnak, a vérkeringésbe jutva a légzőszervekben választódnak ki. A test-meleg bőrfelület elősegíti az illóolajokból az aromás gőzök felszabadulását.

Az illóolajok belégzése a légutakban letapadt nyákot feloldja, elfolyósítja, így lehetővé teszi annak könnyebb felköhögését. Az illóolajok enyhe görcsoldó hatása révén csökken a köhögési inger és a légzés is könnyebbé válik.

Kinder Luuf balzsam

5. Teakeverékek. 

Aki szereti a teákat, számos hurutoldó, köptető és köhögéscsillapító teakeverék közül válogathat. (Ez talán egy külön cikk témája lesz majd.)

Például: Herbária Hurutoldó teakeverék

Hurutos megbetegedésekben a köhögési inger csökkentésére, a letapadt nyák elfolyósítására, a felköhögés megkönnyítésére.

Alkalmazási javallat: Naponta 1-3 csészényi tea fogyasztható! Alkalmazására vonatkozó bővebb tájékoztató a dobozban van elhelyezve!

Összetétel:
1 púpozott evőkanálnyi készítmény (kb. 5g) tartalma:
2,50g orvosi ziliz levél (Althaeae folium),
1,0g Orvosi ziliz gyökér (Alhaeae radix),
0,75g Igazi édesgyökér (Liquiritiae radix),
0,50g Kamillavirágzat (Matricariae flos) és 0,25g Mórmályvavirág (Malvae Mauritii flos)

Herbária Hurutoldó teakeverék


6. Erigon szirup - VÉNYKÖTELES! 2015.júliusa óta

Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, elősegíti a tapadós nyák elfolyósítását. 2 év alatti gyermekeknek a gyógyszer nem adható!




Köptetők.


A köptetőknek nevezzük azokat a készítményeket, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a légutakban letapadt nyák kiürülését.
Ezt tehetik egyrészt a nyák elfolyósításával, sűrűségének csökkentésével (mukolitikum=nyákoldók), másrészt a tisztulás gyorsaságának fokozásával (szekretolitikumok).

HASZNOS TANÁCS:
Ha letapadt váladék van jelen, minden esetben érvényes, hogy igyekezzünk minél több folyadékot inni, mert elősegíti a tisztulást!


Nyákoldók:

1. Acetilcisztein hatóanyagú: 
- ACC granulátum/pezsgőtabletta
- Fluimucil granulátum/pezsgőtabletta
- Solmucol szopogató tabletta
- Lyxio por

A 100 mg-os változatokat gyermekek (2éves kortól), a 200 illetve 600 mg-os változatokat pedig felnőttek használhatják.

Az acetilcisztein hatóanyag nyákoldó, köptető hatású készítmény. Az acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. Ezek a készítmények olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgálnak, amelyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, az influenza.


! A szájon át szedhető antibiotikumokat biztonsági okokból az ACC-től külön és legalább 2 óra elteltével ajánlott alkalmazni.
(És ez most csúnya, szakmai szöveg lesz, ezért kerül zárójelbe: kivéve a cefiximet és a loracarbefet, amikre ez nem vonatkozik. Az in vitro inkompatibilitást elsősorban félszintetikus penicillinekre, tetraciklinekre, cefalosporinokra, valamint aminoglikozidokra írták le. A tetraciklin-kloridot az ACC-től külön és legalább 2 óra elteltével tanácsos alkalmazni. Nem jelentettek inkompatibilitást amoxicillinre, doxiciklinre, eritromicinre, tiamfenikolra, illetve cefuroximra.)



2. Karbocisztein hatóanyagú:
- Mucopront kapszula/szirup/rágótabletta
- Rhinatiol köptető szirup felnőtt/gyerek

Hasonlóan hat, mint a fentebb említett acetilcisztein hatóanyag. A nagy mennyiségű köpet termelődésével, elégtelen ürülésével járó légúti megbetegedésekben a nyák oldására, a köpetürítés elősegítésére szolgálnak ezek a készítmények.


3. Brómhexin hatóanyagú: - Paxirasol tabletta/oldat

A hörgőkből és a légcsőből a váladék eltávolítását megkönnyíti, illetve meggyorsítja, mivel a sűrű nyákot elfolyósítja. A nyák oldását elősegíti az orr-, garatüreg gyulladásaiban.
A Paxirasol tablettát étkezések után, bőséges folyadékkal kell bevenni. A kezelés ideje alatt a bő folyadékbevitel elősegíti a nyákoldó hatását.


4. Ambroxol hatóanyagú (a brómhexin aktív metabolitja)
- Ambroxol-TEVA tabletta/szirup   
- TEVA-Ambrobene tabletta/szirup
- Broxio por/pezsgőtabletta 

A készítmény ambroxol (brómhexin-származék) tartalmú, nyákoldó köptető hatású gyógyszer. A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések: kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható.



5. Erdosztein hatóanyagú: - Erdomed kapszula/por/oldat

Elfolyósítja a légutakban található sűrű váladékot, és segíti azt kiköhögni.


6. Kombináció. - Sinupret bevont tabletta/forte tabletta/csepp

Hatóanyagai:
Pulvis Gentianae radix - tárnicsgyökér
Pulvis Sambuci flos - bodzavirág
Pulvis Primulae flos - kankalinvirág
Pulvis Verbenae herba - vasfű
Pulvis Rumicis herba - lórom

Alkalmazható az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére.
A hatóanyagok gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürítését. Antibakteriális kezelés kiegészítésére.


Szekretolitikumok:

1. Gvajfenezin hatóanyagú: - Robitussin Expectorans szirup

A légutak heveny megbetegedéseiben jelentkező makacs, nyálkás, hurutos köhögés vagy hörghurut kiegészítő kezelésére alkalmas, feloldja a légúti váladékot, ezzel segíti annak felköhögését.


2. Borostyánlevél kivonat 
- Prospan szirup
- Hedelix csepp/szirup
- Herbion borostyán szirup

A borostyán szirup növényi gyógyszer, mely hurutos köhögésnél köptetőként a nyák felszakadását és kiürítését segíti elő. Bár azáltal, hogy oldja a hörgők görcseit, így csillapítja a köhögést, akár a kombinációk közé is sorolhatnánk.



3. Ipekakuána hatóanyag: 
- Infusum ipecacuanhae (Inf.ipecac.)
- Infusum ipecacuanhae pro parvulo (Inf.ipecac.pro parvul.) - gyermekek részére 

Recept nélkül is megvásárolható gyógyszertári kanalas, receptre felírva azonban támogatott, ára kedvezőbb.

Áttetsző opálos színű, ánizs ízű folyadék.
Az első felnőtteknek, az utóbbi (pro parvulo) 3 éven felüli gyermekeknek.

Hatóanyaga: - ipekakuána tinktúra (Tinctura ipecacuanhae): köptető hatású (nagy mennyiségben hánytató)
 
Adagolása:
- felnőtteknek: napi 3-4x 15ml-t (1 evőkanállal) étkezés után bevenni.
- gyermekeknek (pro parvulo): 3 év felett-napi 3-4x 5ml-t (1 kávéskanállal) étkezés után beadni.

Eltartás: Hűvös helyen tartandó!


4. Terpin hatóanyag: Suspensio terpini (Susp.terpin.)

Recept nélkül is megvásárolható gyógyszertári kanalas, receptre felírva azonban támogatott, ára kedvezőbb.

Áttetsző, sűrű, jellegzetes menta ízű folyadék, alján fehér, felrázható por.
Hatóanyaga: - terpin (Terpinum): köptető hatású, fokozza a hörgők szekrécióját

Adagolás: felnőtteknek napi 3x 5ml (1 kávéskanállal) bevenni. Hűvös helyen tartandó! Használat előtt felrázandó!

A készítmény édesítőszert (szacharimid-nátriumot=szaharint) tartalmaz, így cukorbetegek is alkalmazhatják.



Szekretolitikum+mucolitikum kombinációk.

A kombinációk itt sem maradhatnak el. Vannak olyan készítmények, amelyek a kétfajta köptető hatást egyesítik, vagyis feloldják a nyákot + fokozzák a kiürülést.


1. Bronchipret csepp/szirup/tabletta

Bár ugyanaz a név, a különböző gyógyszerformáknál az összetétel mégsem teljesen egyezik, de hatásuk, céljuk egy; a köpetürítéssel járó (produktív) köhögés esetén a besűrűsödött váladék felköhögésének megkönnyítése.

Csepp: kakukkfű és borostyánlevél-
Szirup: kakukkfű és borostyánlevél-
Tabletta: kankalingyökér és kakukkfű száraz kivonatát tartalmazó gyógyszer


2. Suspensio expectorans (Susp.expect.): Köptető szuszpenzió.

– recept nélkül is megvásárolható gyógyszertári kanalas, receptre felírva támogatott

Barnás színű, gyógynövény ízű folyadék, alján leülepedett, felrázható fehér por.

Hatóanyagai:
- terpin (Terpinum): köptető hatású, fokozza a hörgők szekrécióját
- kakukkfű elixír (Elix. thymi comp.): ld. fent

Adagolás: Csak 12 év felett! Napi 3-4x 15ml-t (1 evőkanállal) étkezés után bevenni. Hűvös helyen tartandó!

Fontos! Használat előtt felrázandó! (A szuszpenzióknál a hatóanyag - vagy annak egy része - nem oldódik a folyékony fázisban, hanem apró szemcsék formájában lebeg, ami idővel a folyadék aljára ülepszik, így minden használat előtt alaposan fel kell rázni, hogy újra lebegjen és a megfelelő hatóanyag mennyiség bevételre kerülhessen!)

Terhesség és szoptatás alatt csak orvosi javaslatra adható!

37g szacharózt tartalmaz.

3. Diapulmon inhalációs csepp

Hurutoldó, köptető, fertőtlenítő hatású készítmény.

Hatóanyagai (illóolajok) szabaddá teszik a légutakat, fokozzák a nyálkahártyák véráramlását, könnyítik a légzést.

1 ml készítmény hatóanyag tartalma: 50,0 mg mentol (Levomentholum), 30,0 mg kámfor (Camphora racemica), 20,0 mg timol (Thymolum), 0,25 ml eukaliptusz olaj (Eucalypti aetheroleum)

Diapulmon inhalációs csepp

Adagolás: 15-20 cseppet kell forró - de nem forrásban lévő - vízre,vagy kamilla-teára cseppenteni. Az arcot sűrű szövésű kendővel vagy gézzel letakarva a felszálló gőzöket behunyt szemmel kell belélegezni. A belélegzés 5-10 percig tartson, ezalatt az inhaláló edényt és a beteg fejét sátorszerűen takarjuk le.


4. Mixtura pectoralis (Mixt.pector.) - VÉNYKÖTELES!

Barna színű, jellegzetes gyógynövény ízű folyadék.
Hatóanyagai:
- kakukkfű elixír (Elix. thymi comp.): ld. fentebb
- ipekakuána tinktúra (Tinctura ipecacuanhae): köptető hatású
- efedrin-klorid (Ephedrinium chloratum): hörgők simaizomzatának elernyesztése révén fokozza a légzőkapacitást
Adagolás: Csak 12 éves kor felett! Naponta 3-4-szer 15ml-t (1 evőkanállal) étkezés után bevenni.

Felbontás után 1 hónapig használható fel. Terhesség és szoptatás alatt alkalmazása ellenjavallt.
56g szacharózt tartalmaz! 



És van amikor a különböző szereket kombináljuk. Mert bár hurutos megbetegedésnél a cél az, hogy segítsük a váladék távozását, ezért napközben köptetőt adunk (reggel, délben és késő délután), viszont a nyugodt alvásért este, lefekvés előtt köhögéscsillapítót kap a beteg, hogy pihenni is tudjon.




 Vitálház webáruház




Kapcsolódó írásaim:
- Egy kis immunerősítés-1.rész.
- ...immunrendszer erősítés. 2.rész.
- Influenza vagy megfázás?
- Fájdalom-, lázcsillapítás gyermek- és csecsemőkorban.


62 megjegyzés:

  1. Nagyra becsülöm azt az igyekezetét, hogy segíti az embereket eligazodni a gyógyszerek világában.

    A nagyon sok gyógyszer reklám mellett az emberek nem győzik kapkodni a fejüket. Nem tudják melyik hirdetésnek higgyenek. Ahhoz pedig nagyon drágák ezek a készítmények, hogy kikísérletezzük, melyik használ.

    A jutalék alapon felírt gyógyszerek miatt, sokak az orvosokban is elvesztették a hitüket.

    Köszönöm ezt a blogot,
    pusikat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves PusiKat!

      Nagyon szépen köszönöm kedves sorait! Nagy örömmel olvastam, hogy hasznosnak találja blogomat!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Nagyon hasznos a blogod :) a barátom egész éjjel köhögött de most már van megoldás köszönőm az infókat.

      Törlés
  2. Üdvözletem!
    Jól átlátható, rendszerezett gyűjtemény, épp hatóanyag szerinti köptetőket kerestem,, mert már a hatodik fajta gyógyszert szedtem be, de eredménytelenül. A fentiek fényében talán eredményt érek el. (Január óta kínlódom, házidokim kakukkfű-párti. Csak nem használ, de nem érti meg...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megnyerte tetszését a hatóanyag szerinti csoportosítás! Remélem sikerül megfelelő szert találni, ami segíteni fog!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  3. Az Erdomed nagyon jó köhögéscsillapító szer. Bevettem belőle egy kapszulát este nyolckor, és másnap délután fél ötig nem is köhögtem.
    Viszont „cserébe” hajnali fél kettőtől 50 percen át képtelen voltam lábra állni, hogy kimenjek a WC-re (ennek következményeit a képzeletükre bízom), ha felüléssel próbálkoztam, visszazuhantam az ágyba, szédültem, hányingerem volt, nyolcszor hánytam, számtalanszor öklendeztem, ötször volt híg székletem, vérnyomásom 180/98 lett, munkahelyemre nem, csak táppénzre tudtam menni. Mindez reggel fél nyolcig tartott.
    Ezek után úgy döntöttem, hogy inkább köhögök…

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Kedves Katalin!

      Nagy sajnálattal olvastam, milyen mellékhatásokat okozott Önnél ez a gyógyszer. Különösen azért, mert az Erdomed nem köhögéscsillapító, hanem nyákoldó hatású. Így, bár nem tudom pontosan, milyen jellegű köhögést szeretett volna csillapítani, de nem biztos, hogy jól választotta meg a készítményt.

      „ Az Erdomed a légutak sűrű váladékának elfolyósítására, kiköhögésének elősegítésére szolgáló készítmény.”

      Sajnos mindenkinél előfordulhatnak mellékhatások, ezt előre megmondani nem lehet. Az Erdomed betegtájékoztatójában az alábbiak olvashatóak:

      „4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
      Mint minden gyógyszer, így az Erdomed is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
      Az alábbi, nagyon ritkán előforduló (kevesebb, mint 10 000-ből egy esetben) mellékhatások jelentkezhetnek:
      Fejfájás, meghűlés, nehézlégzés, az ízérzés megváltozása, hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji fájdalom, csalánkiütés, bőrpír, ekcéma.
      Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.”

      Mivel az Ön esetében rendkívül súlyosak voltak a mellékhatások, azt tanácsolnám, mindenképp jelentse vagy a háziorvosánál, gyógyszerészénél, vagy közvetlenül Ön is megteheti az OGYI honlapján.

      Ajánlom figyelmébe az alábbi oldalakat, remélem segítségére lesznek:

      Tájékoztatás a mellékhatás jelentéssel kapcsolatban:
      http://www.ogyi.hu/tajekoztatas_a_mellekhatas_jelentessel_kapcsolatban/

      Illetve, maga az online bejelentés lapja:
      http://www.ogyi.hu/on_line_mellekhatas_jelentes_betegeknek/

      Remélem, azóta minden rendben Önnel, nem folytatódott semmilyen formában a rosszullét és sikerül olyan készítményt találni, amely segít a köhögésén!

      Üdvözlettel,
      Dr. Szabó Júlia

      Törlés
  4. Nagyon köszönöm részletes, mindenre kiterjedő válaszát!
    A "mellékhatás jelentést" megtettem az OGYI honlapján és azt a gyógyszertárat is tájékoztattam, ahol vásároltam az Erdomedet. Szerencsére azóta jól vagyok, a tünetek nem jelentkeztek újra.

    A „gyógyszert” a Nők Lapja 2013.02.20-án megjelent reklám „tanácsára” vettem, ami a következőket ígéri:

    KÖPTETŐ - kíméletesen oldja a váladékot



    KÖHÖGÉS-CSILLAPÍTÓ - a nyugodt alvásért
    ANTIBAKTERIÁLIS - segít megelőzni a fertőzés súlyosbodását
    ANTIOXIDÁNS - véd a szabadgyökök ellen
    GYULLADÁSCSÖKKENTŐ



    VálaszTörlés
  5. na, hát nagyjából a legjobb összefoglaló cikk ebben a témában, még angolul sem találtam semmi ehhez hasonlót. mondjuk ami engem érdekelt volna, az a különböző köptetők közötti különbség, tehát, hogy mondjuk a bromhexin, prenoxdiazine, aceticisztein stb. között van-e valami markáns különbség, akár a mellékhatásokat, akár hatóidőt tekintve, de ez is nagy segítség volt, köszi. azt hadd kérdezzem meg, hogy a nekem évekkel ezelőtt a legjobban bevált radiponnal mi lett. vénynélküli cucc volt, most meg már csak receptre lehet kapni. (ha meg már elmegyek dokihoz köhögés miatt, akkor az úgyis annyira szar, hogy coderitot íratok föl :)) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves sy!

      Most itthon vagyok a kislányommal GYED-en, így az is új infó volt, hogy újra van Radipon. A legutolsó, amit tudtam róla, hogy más cég veszi át a forgalmazását, és még nem kapták meg a megfelelő engedélyeket, ezért nem beszerezhető.

      Igyekszem gyorsan utánajárni a dolognak és megosztani, amit megtudtam!

      Egy összefoglaló cikk vagy táblázat írása nagyon jó ötlet! Remélem hamarosan meg tudom írni!

      Köszönöm hozzászólását!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Kedves Doktornő!

    Csak gratulalni es megkoszonni tudom a fenti utmutatasokat! :)
    Jo egeszseget - Onnek es a kedves csaladjanak!

    Udv. G. Karoly

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Károly!

      Nagyon szépen köszönöm kedves sorait!
      Önöknek is kívánok jó egészséget és nagyon szép nyarat!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  7. Két hete elhúzódó köhögésem van. Eleinte ACC-t szedtem, aztán Paxirasolt. Ma megkérdeztem a háziorvosomat, hogy mit szedjek, próbálunk-e mást? Azt javasolta, hogy Sinecod tablettát. Tudtommal az száraz köhögésre való, ezért megkérdeztem, hogy miért váltjuk le a Paxirasolt. A válasza az volt, hogy mindegy, hogy Sinecodot vagy Paxirasolt szedek, a lényeg, hogy elmúljon a köhögés, és szerinte ez nem hurutos.
    A köhögésemmel még jön váladék(!), de nagyon nehezen és kevés. Nem értem, hogy lehet mindegy, hogy köhögéscsillapítót, vagy köptetőt szedek-e... Valaki?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Júlia!

    Kisfiamnál minden ősszel, télen visszatérő, nappal-éjjel egyaránt száraz köhögés jelentkezik. Gyanítom, ez nem felső-légúti megbetegedés. Allergiás sok mindenre, de asztmát nem diagnosztizáltak nála. Inhalálásra talán minimálisan ritkul kis időre a köhögések száma, de nem szűnik meg. Sokáig nagyon "vizes" volt a levegő a lakásban, akkor is volt ez nála, most légszűrőt használunk, ami szárít, és így is megmaradt a köhögése (a gőzölés és párologtatás miatt írom). Tudna valamit ezek tudatában ajánlani nekünk?

    Válaszát előre is köszönöm!
    E. Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!

      A homeopátiás Stodál szirupot próbálták már?
      Nagyon jók a visszajelzések vele kapcsolatban. Különösen gyermekeknek ajánlom szívesen, mert homeopáriás készítmény.
      Sószobába is érdemes ilyen esetben elvinni a kicsiket heti 1-2alkalommal.
      Sokat tud segíteni,

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Nevetségesnek tartom, hogy egy tanult ember homeopátiás szereket ajánl. Ennyi erővel gumicukrot vagy szőlőcukrot is adhatna a betegnek.

      Törlés
    3. Kedves másik Névtelen!
      Én meg azt tartom nevetségesnek, hogy valaki leszólja azt a tudományágat, amit legtöbbször képzett orvosok művelnek. Ha Önnek nem tetszik, tovább lehet állni. De felhívnám a figyelmét, hogy a mai "ortodox" gyógyszerek többsége is gyógynövényekből "nőtte ki" magát, ami önmagában ugyancsak alternatyv orvoslásnak számít. A hókuszpókuszokban én sem hiszek, de azért maradjunk nyitottak a nagyon szűk, nagyon korlátozott megoldásokat nyújtó ortodox orvoslás mellett (és nem helyett!) is, főleg, hogy a homeopátia vizsgálatokkal bizonyított eredményeket tud produkálni. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a semminél még a gumicukor vagy szőlőcukor is jobb, mert létezik placebó-hatás, ami ráadásul elég jelentős. Arra nem gondolt, hogy a doktornő talán éppen azért ajánl homeopátiás szert, mert tanultabb egészségügyi ügyekben, mint maga, és nem fordítva?

      Törlés
    4. A homeopátia semmilyen vizsgálatban nem tudott eredményeket produkálni, ez tény! A világ legnagyobb fehér elefánt átverése 200 éves. Elképesztő! Igazán szomorú hogy képzett orvosok egy percre is foglalkoznak vele. Ha őszinték akarunk lenni, idősödő háziorvoskon kívül, akiket behálózott a homeopata gyógyszergyár látogatója, én senkit sem ismerek aki ebben hinne. Nem véletlenül!

      A placebó hatás releváns, de miért kell lehúzni az embereket több ezer forintra??

      Törlés
    5. Az abteny hogy a homeopatia azert nyer teret mert segit! Ha nem tetszik ne vegye, de ne terjessten hazugsagot!!

      Törlés
    6. A Stodal egy csoda. Amíg nem próbáltam én is idegenkedtem tőle. Egyedüli homeopátiás szer, ami nekünk bevállt!

      Törlés
    7. Homeopátiás termék csak akkor tudott "eredményt" elérni, amikor olyan problémára szedték, amely amúgy magától is elmúlt volna, vagy mást is használtak mellette.
      Vagyis, tuti nem a homeopátiás termék hatott, mert az nem hathatott.
      1. A homeopátiás termékben olyan hatóanyag "van", amely egy egészséges embernél azt a nyavalyát okozza, amire a beteg ember szedi. Vagyis egy homeopátiás lázcsillapítóban olyan cucc van, amitől egy egészséges embernek láza lesz, a fejfájásra valótól fejfájása lesz.
      Na, ilyen nincs, hogy olyan tünetet kezeljen a beteg emberen, amit az egészségesen létrehoz.
      2. A homeopátiás termékben igazából nincs is hatóanyag, mert annyira felhígítják. A Stodal termékleírásában szereplő 6C kód azt jelenti, hogy százszorosára hígitják (ez a C), és ezt 6-szor megismétlik. Aki nem lógta el a matekórát, az tudja, hogy ez 100 a hatodikon, vagyis 10 12-en hatvány, vagyis 1000 milliárdot jelent. Kb. egy-ké6 kósza molekula van egy adagban. Nincs ami hasson.
      3. potenciálás: nem szimplán higitják, hanem "spéci" módon rázogatják, potenciálják a terméket, hogy az termék megőrizze az eredeti hatóanyag rezgését. Na, ilyen sincs a fizika tudománya szerint.
      A homeopátia egy átverés, amely egyetlen valódi, tudományos módszereket alkalmazó vizsgálaton sem mutatott többet, mint a placebo. Ez elég lehet egy kósza fejfájáshoz, hőemelkedéshez, de komoly betegségekre nem.

      Törlés
  9. Kedves Doktornő !

    Gratulálok hasznos információt tartalmazó oldalához. Betettem a kedvenceim közé...
    Éppen nyákoldó módszert keresek 1 hete tartó megfázásom kezelésére. Sajnos orrsövény ferdülésem van, ebből kifolyólag minden megfázás homlok, vagy arcüreg gyulladással végződik. Most sikerült elkerülni ezt intenzív fokhagyma/torma evéssel és oregano/kakukkfű teákkal, napi 2X 1000mg C vit.tabl.-val és melegített sóval a homlokomra. Azonkívül egy mágneses rezonancia elvén működő Magneter készülékkel, aminek van kimondottan a homloküreg gyulladásra írott CD-je .Egyetlen gyógyszeres segítségem az esténként bevett Bayer Aspirin+C vit.pezsgőtabletta volt eddig, hogy tudjak aludni.
    A fárasztó száraz köhögésemre keresek nyákoldót, de abban is valószinüleg a Proposan szirup tea változatát fogom választani. Ennek a hatóanyaga a képen illusztrált KEREK REPKÉNY (Glechoma hederacea) aminek semmi köze a borostyánhoz, csak a népi neve földiborostyán. A valódi borostyán egyébként mérgező minden részében. A kerek repkény viszont rendkívül közönséges, de hasznos gyógynövény. Vérnyomás csökkentő, légúti megbetegedésekre,köhögés csökkentő, nyákoldó, - tea keverékekben útifűvel alkalmazható. Herbáriumokban kapható.
    Szívélyes üdvözlettel, Zsanna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsanna!

      Nagyon köszönöm kedves hozzászólását! Nagyon hasznos,érdekes informácókat olvashatunk benne!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Kedves Doktornő!

    Először is köszönöm az írásait, rettentő hasznosak!
    Másodsorban pedig egy kérdésem lenne. El vagyok keseredve és tanácstalan vagyok. Tegnap este óta erősen köhögök és szörnyen fáj a mellkasom, a légcsövemnél. Emellett a torkom is fáj - a köhögés miatt. Éjjel semmit sem aludtam, erős száraz köhögésem volt. Egy hete épültem fel egy megfázásból, azonban szerdán éjjel buta módon egy szál kivágott blúzban álltam az erkélyen sokáig, így ennek tudom be a fájdalmat és a köhögést (nem csinálok többet ilyet!). Ma délutánra már a köhögéssel egy kis váladék is jön fel néha.
    Nemrég költöztem külföldre, gondok vannak az egészségbiztosításommal, most nem tudok orvoshoz menni (napokon belül megoldódik elvileg), és a nyelvet sem beszélem. Így elmentem egy gyógyszertárba, ahol alig beszéltek angolul, de adtak egy torokfájás enyhítésére való szirupot (Thymo Septine), illetve egy köhögéscsillapító cukorkát, amit napi háromszor kell elszopogatnom, ennek a neve Tusso Rhinathiol 10 mg szopogatótabletta. (A patikus szerint ez a Sinecode-hoz hasonló.)
    Az lenne a kérdésem, hogy a kezdődő "váladékos" (hurutos?) köhögés miatt kellene szednem köptetőt is? Illetve szabad a köhögéscsillapító mellé?

    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát, tényleg el vagyok veszve!

    Üdvözlettel,
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!

      Nagyon szépen köszönöm kedves sorait!

      Az lett volna az első tanácsom, hogy mindenképp menjen el orvoshoz a tüneteivel! (ahogy rendeződik az egészségbiztosítása)
      Sajnos, ha akár vírusos, akár bakteriális megbetegedése volt és nem sikerült maradéktalanul felgyógyulni belőle, ráhúzódhatott a tüdejére. Lehet a gége, lehet a hörgők vannak begyulladva... Mindenképp meg kellene, hogy egy orvos hallgassa, nincs-e komolyabb baj. (nincs-e szükség hörgőtágítóra, antibiotikumra...)

      Addig is ajánlom a hideg párásítást a lakásban, vagy sóinhalátort. Sokat javíthat a tüneteken!

      Ha váladékos a köhögés, akkor a Tusso Rhinatiol (Magyarországon Rhinatiol Tusso néven van forgalomban) tablettát csak estére ajánlanám, hogy csillapítsa a köhögést és nyugodtabb legyen az éjszaka, de nappalra valamilyen köptetőt,nyákoldót kellene szednie, hogy segítse a váladék kiürülését, a légutak kitisztulását.
      Ha a Rhinatiol termékcsalád forgalomban van Önöknél, akkor biztos van a gyógyszertárban köptető szirup vagy tablettája is.

      Remélem tudtam segíteni!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  11. Kedves Szabó Júlia doktor!
    Végigolvastam a cikkét abban a reményben, hogy megtalálom a nekem használó szert. Sajnos tanácstalan maradtam. Immár második hónapja van hurutos köhögésem. Már sok mindent kipróbáltam, de nem igazán használtak. Vírusos fertőzéssel kezdődött: torokfájás, orrdugulás, légcsőhurut. Szedtem 24 szem Coldrexet (ez hiba volt, de akkor még nem tudtam, hogy vírus...) Megittam 1 üveg suspenzio terpentinit (lehet, hogy nem ez a neve), 3 üveg lándzsás útifű szirupot, végig szedtem 7 szem, majd egy másikból 5 szem antibiotikumot (ez utóbbit a háziorvos írta fel), 1 hétig ittam kakukkfű-majoranna teát mézzel. (mézet minden reggel és este fogyasztok 1-2 kanállal). Mindezek ellenére még most is váladékot köhögök fel. Most Ön szerint mi a teendő, doktornő?

    tisztelettel: Mitzki János

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!

      Az ilyen elhúzódó betegség esetén azt tanácsolnám, hogy mindenképp forduljon orvoshoz! - az előző megjegyzésre adott válaszomban is leírtak miatt.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  12. Mi van akkor, ha nekem mindkettő köhögésem is jelentkezik egyszerre?
    Reggel/Nap közben hurutos, egyszer sikerült felköhögni zöldes-sárgás váladékot, még napokkal ezelőtt, de azóta nem jön fel semmi és csak kicsit érzem, hogy váladék van a torkomban, mintha a váladékképződés mérséklődött volna.
    Ezzel szemben délután/éjszaka viszont rám jön a száraz köhögés, kínzó köhögési rohamok, amik fulladáshoz és hányingerhez vezetnek.
    Elmentem a háziorvosomhoz. Az elsőre írt fel ACC 200-t, de a második engem jobban zavar, mivel amiatt nem tudok aludni sem, valamint a fulladás szó szerint halálfélelmet vált ki nálam!
    A doki meghallgatta a tüdőm, azt mondta, tiszta, elküldött mellkasröntgenre is, de az is negatív lett.
    Azóta az összes ismerősöm azt mondta, hogy használjam a lándzsás útifű szirupot a száraz köhögésre. Na igen, de az köhögéscsillapító... Ha most szedem az ACC-t váladékoldót is meg pluszban köhögést is csillapítok, akkor nem fogom kiköhögni a trutyit, hanem bent marad, ami gondolom még veszélyesebb. Ha viszont nem csillapítok köhögést, félek hogy tényleg megfulladok éjszaka.
    Ilyenkor mégis mit érdemes csinálni? Hagyjam el az ACC-t és inkább igyam a lándzsás útifűvet vagy fordítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézését kérem a megkésett válaszért!
      Sajnos nem tudtam hamarabb válaszolni.

      Remélem azóta a tünetei megszűntek! Válaszom azért remélem segít majd azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint Ön.

      Bevett szokás, hogy napközben köptetőt, nyákoldót szed a beteg, este lefekvés előtt pedig köhögéscsillapítót - a nyugodt alvásért. Éjszakára különösen érdemes odafigyelni a megfelelő páratartalomra, mert a száraz levegő is kiválthat köhögési ingert.

      Komplex készítmények közül a Stodal, az Erigon illetve a Bronchostop (ez a készítmény még nem szerepel a cikkben, mert annak megírásakor még nem volt forgalomban) rendelkezik kettős hatással.
      Egyrészt csökkentik a köhögés intenzitását, másrészt segítenek a letapadt nyák eltávolításában.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  13. Kedves doktornő!

    A 6 éves kislányomnak Prospen szirupot írt fel reggel-délben-estére az orvosunk, egyébként Sinupret cseppeket, 15 csepp/per alkalom. Sajnos már máskor is észrevettem, hogy egyes gyógyszerek izgatottá teszik a kislányt vagy köhögési rohama lesz tőlük, mint például Sinecot vagy a Rhinatiol. Most a Sinupretre is előjött a túlzott izgatottság. Mire tudnám lecserélni a Sinupret cseppeket? Már nem száraz a köhögése, hanem váladékos.

    Válaszát várom

    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bambuc!

      Sajnos megkéstem a válasszal,de csak havonta 1-2x tudok benézni az oldalra. A kezdőlapot sajnos Ön sem olvasta. Nagyon sajnálom!
      Remélem azóta jobban van a kislánya!
      Váladékos köhögésre Meg tudja próbálni a Broncho-Stop sine szirupot, az alkoholmentes. (lehetséges, hogy az alkoholos kivonatoknál ez okozza a problémát). Ne tévessze meg, hogy köhögés elleni szirupnak hívják, mert a benne található kakukkfű hurutoldó hatású, az orvosi ziliz bevonja, nyugtatja a torkot, csökkentve ezzel a köhögési rohamok intenzitását.
      Sok jó visszajelzést kaptam már róla.

      A Stodal szirupot próbálták már? Az is hatásos lehet. Köptető és köhögéscsillapító hatású kombináció.

      Még egyszer elnézését kérem, hogy csak most válaszolok! Remélem, azért az információ hasznos volt!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Köszönöm a választ, most újra aktuális probléma, de már a Broncho Stopot használtuk, és bevált. Most Prospen van itthon, és remélem 5 nap betegség után holnap már nem lesz lázas.(újra garatgyulladás)

      Törlés
  14. Kedves Júlia!

    Én is örömmel vettem az összefoglalóját. Abban szeretnék azonban tanácsot kérni, esetleg egy bejegyzést is szívesen olvasnék, hogy hogyan lehet felkészülni a télre hatásosan. Két fiam van (3,5) és amint elkezdődik az óvoda, 1-2 hetet itthon vannak minden hónapban. Közösség előtt szinte elig volt bajuk. Most a köhögés, orrfolyás a leggyakoribb, aztán persze az eből következő gyulladások. Férjem is sokat panaszkodik léguti problémákra. íÉn pedagógus vagyok, fiaim születése előtt is gyerekek között voltam, de egy napot nem voltam betegállományban 4 év alatt. Gyógyhatású készítmények, illetve egyéb immunerősítő, léguti megbetegedéseket megelőző praktikák is érdekelnének (sópárna, ultrahangos párásító), ha tudna ezekről ajánlást, véleményt mondani.
    Előre is nagyon köszönöm.
    Duliskovich Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!

      Nagyon jó a felvetése, de sajnos 2014 .februárja óta nem tudtam/nem tudok cikkeket írni. Kértem az oldalon, hogy kérdést se tegyenek fel, mert sajnos nem tudok válaszolni, de azért időről időre bekukkantok és igyekszem (sajnos rendszerint megkésve) válaszolni az összegyűlt bejegyzésekre.

      Most pár mondatban igyekszem összeszedni a kérdésére a választ, aztán ígérem, ha lesz újra kapacitásom a blogra, mindenképp írok egy bővebb cikket és szólok Önnek!

      A télre nagyon nehéz felkészülni, ha a gyermek közösségbe jár. Mi is ebben a cipőben járunk.

      Lehet az immunrendszerét erősíteni vagy Béres cseppel, vagy echinacea cseppel. Pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat multivitamin készítményekkel (Centrum Junior, Marslakócskák, Béres Actival Kid, Virgonc, Vitacolan...).

      Ha nyitott a homeopátiára, fel lehet venni a kapcsolatot egy homeopátiás szakemberrel, aki a megfelelő alkati és immunrendszer erősítő golyók felírásával segíthet.

      Ezen kívül vannak vényköteles immunrendszer erősítő készítmények, amelyek a felső légúti betegségekre hivatottak felkészíteni a szervezetet (Broncho-Vaxom...).

      Ha van lehetőség sószobában eltölteni minden héten egy kis időt, az is nagyon hasznos lehet.

      Ha fülfájós a gyerek, láztalan állapotban lehet melegíteni a fülét. Így van esély, hogy megelőzzük, hogy a megfázásból középfül gyulladás alakuljon ki. Erre legpraktikusabbnak az Oto-therm sapkát tartom. (nekünk is az van)
      Részletesebben: http://www.gyogysapka.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=1

      De bevallom őszintén, csodaszerek, csoda módszerek nincsenek. Én magam is abban reménykedek, hogy minél előbb kinövi. Hiába adom a Béres cseppet már szeptember óta multivitaminnal együtt, nagyon sokat beteges.
      Mindig felső légúti vírus vagy baktérium fertőzésbe futunk bele.

      De amíg közösségbe jár, ahol sok szülő beviszi a beteg gyereket (mert sajnos kénytelen), és együtt játszanak, nem elég nagyok, hogy odafigyeljenek arra, hogy ne köhögjön rá a másikra, hogy kezet mosson, amikor kell..., addig ez várható.

      Fejlődik, dolgozik az immunrendszerük. És kolléganőim jóslatai szerint legkésőbb az iskolára, túl leszünk rajta!
      - mondjuk ez egy nem egészen 3 éves gyereknél nem nagy vigasz nekem sem! ;)

      Kitartást kívánok Önöknek! Remélem talált azért új, hasznos információt, ami segíthet Önöknek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Három felnőtt gyermekkel a "tarsolyomban", megerősíthetem azt a tapasztalatot, hogy az iskolás korra szinte "mintha elvágták volna" ezt az amúgy civilizációsnak gondolt problematikát. Ebben a feltételezésben van is igazság, már ami a tünetek és manifeszt kóros állapotok sűrűségét illeti, ui. a kisközösségi terekben fennálló szinte állandó fertőződés lehetősége természetellenes módon leterheli az alig-alig fejlett/éppen kifejlődő védekezó rendszert. Szép új világ...

      Törlés
  15. Kedves Doktornő!

    32 hetes kismama vagyok. Egy hete folyamatosan jelentkező, éjszakára felerősödő száraz, ingerlő köhöhégésem van. Az orvos által javasolt c vitamin, kalcium és ipecacuana sem hoz enyhülést. Van itthon Rhinathiol tusso tabletta a száraz köhögés enyhítésére, de nem mertem még bevenni, mert nem tudom a terhesség alatt alkalmazhatom-e. Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kismama!
      Elnézést kérek a megkésett válaszért! Sajnos nem tudok foglalkozni úgy a bloggal, ahogy szeretnék!
      A Rhinatiol Tusso tablettáról, mint ahogy nagyon sok gyógyszerről, nincs megfelelő mennyiségű adat.
      A rendelkezésre álló, korlátozott számú adat nem utal a gyógyszer terhességre vagy a magzatra/újszülöttre gyakorolt káros hatására, így kismamák esetében a szokásos óvatossággal alkalmazható. Vagyis néhány napnál ne szedje tovább.

      De előtte ajánlanám megpróbálni a Herbal Husten szirupot, amelyet kismamák és szoptató anyukák is szedhetnek.
      Bővebb információ: http://www.kertvarosipatika.hu/kvpt01016272_herbal_swiss_szirup_150ml.html

      Jobbulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia


      Törlés
  16. Eddig Erigon szirupot adtam a lányomnak ami nagyon jól bevált nála,de most nehezen jutok hozzá,tudna-e nekem ajánlani valamilyen másik szirupot v. gyógyszert ami hasonló hozzá?A Stodalt már próbáltam,de az nekünk nem vált be.Előre is köszönöm a válaszát!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Az Erigont újra be lehet szerezni a gyógyszertárakban, igaz receptköteles lett, de háziorvossal fel tudják íratni.
      Alternatív megoldásként érdemes megpróbálni a BronchoStop Sine szirupot.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  17. Kedves Doktornő!Kislányom nyelőcső azresiával, TOF-fal született. Műtötték. A refluxot kezeljük, kapja a flixotidot. Sajnos mégis ősztől tavaszig állandóan beteg broncho-waxom kúra mellett is: bronchitis, tüdőgyulladás.használjuk az inhalátort, sós hidegpárásítást, sópárnát. Feltételezett légcsőszűkület mellett melyik köptető segítene a leghatékonyabban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nyákoldót próbáljon meg adni, mert azok nem köhögtetnek, hanem elfolyósítják a letapadt nyákot, megkönnyítik természetes kiürülését.
      Adásuk mellett természetesen szorosabb ellenőrzés szükséges. De a szülő ilyenkor amúgy is lesi a gyerek minden köhintését!

      Kitartást kívánok Önöknek és minél gyorsabb gyógyulásokat!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  18. Kedves Doktornő!
    40 éves "volt" hosszútávfutó vagyok. Sajnos a sok évi hidegben futás miatt, és egy gyengébb immunrendszer miatt azt mondta a fül-orr gégész orvosom, hogy az ismétlődő arc és homloküreggyulladások következményeként nyálkahártyamegvastagodások, polipok, és ciszták vannak az arcüregemben.(Gyerekkoromban is folyamatosan beteg voltam).TödőRtg negatív. Műtétet egyelőre nem javasolt, amíg nincsenek erős fájdalmaim. Fájdalmam nincs is semmi, csak a sűrű , erősen letapadt váladék nehezíti a légzésemet. A gyógynövényes, homeopátiás köptetők , inhalláló készülék , kakukkfüves gőzölés , orrmosás gyengébben segítenek, az Ambroxol, Paxirasol alaposabban segít. Így ha ki tudom pucolni a légcsövemet, akkor szinte teljesen jól tudok lélegezni.
    Az állapotom már egy éve tart.Mit tanácsol a hátralevő életemben?
    Nagyon köszönöm a segítő hozzáállását, az összes előző hozzászólást elolvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Sajnos nem tudok túl sok hasznos tanáccsal szolgálni.
      Igazából a kamillás inhalálás, ami gyulladáscsökkentő hatással bír, infralámpa használata heti rendszerességgel jutott az eszembe, hogy segíthetnek megakadályozni a nyák túltermelődését.

      Infralámpa: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/11741/az-infralampa-az-inhalalas-es-a-parasitas-jotekony-hatasai

      Lehet furcsának fog tűnni, amit ajánlok, de alternatív gyógymódot próbált már?
      Gondolok itt talp- vagy nyirokmasszázsra, esetleg akupunktúrás kezelésre?

      Mióta gyerekem van, egyre nyitottabb vagyok a természetgyógyászatra.Sokszor segített, nem csak a kicsinek, hanem nekem is.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  19. Valószínűleg NEM VÉLETLEN, hogy a propolisz(csepp), kimaradt ebből a felsorolásból. Én 2 év óta használom, elképesztően hatékony. Nem lehet az sem véletlen, hogy ennek ellenére a gyógyszertárak is forgalmazzák. Ez áll a csomagolásán:Országos Gyógyszerészeti Intézet által engedélyezett termék. A lényeg röviden: ha bármilyen rendellenesség adódik, elkezd a torok kaparni, nem átlagos köhögés van, ajak kiszáradás, slejm reggelente és bármilyen egyéb betegség kezdetére utaló jel adódik, azonnal el kell szedni a cseppeket. Praktikusan folyékony mézbe kell az aktuális adagot bekeverni. A tünetek függvényében 2 vagy 3X20-30-40 cseppet kell bekeverni jó minőségű(magyar) mézbe. Aki nem szereti a mézet az rakhatja valamiféle élelmiszerre, de a mézzel történű bevétel a leghatékonyabb. Utána lehetőleg 15 percig ne történjen evés vagy folyadékbevitel. A szedést 4-10 napig érdemes folytatni, magától értetődően a betegség erőssége függvényében. Nyilvánvalóan ezt sokan nem fogják elhinni, ezért javaslom a google-t rákeresni, és utána kipróbálni. Jó egészséget:Bozó Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor!

      Köszönöm a hozzászólását!

      A cikkeimben sokszor odaírom, hogy a teljesség igénye nélkül, mert bármennyire is igyekszem, nem mindig tudok, nem mindig lehet egy cikkbe minden gyógyszert, gyógynövényt... belesűríteni.

      A propoliszt mint erős antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású szerként tartjuk számon. Gyulladáscsökkentő, hámosodást elősegítő, sebgyógyító, enyhe helyi érzéstelenítő hatással bír.

      Ez alapján a szervezetben előforduló gyulladások (pl.: fogíny-,szájnyálkahártya-,torok,-mandula-, vastagbélgyulladás, gyomorhurut, bélhurut, lábszárfekély, gyomor- és nyombélfekély, aranyér, nehezen gyógyuló sebek, afták, kisebb horzsolások gyógyítására kitűnően alkalmas. (Forrás: Dr.Tóth László: Gyógynövények, Drogok, Fitoterápia egyetemi tankönyv)

      Sem köptető, sem köhögéscsillapító hatással nem bír.

      Meghűléses megbetegedésekben kiválóan alkalmazható, mivel baktérium és vírusölő, gyulladáscsökkentő hatású. Ráadásul az enyhe helyi érzéstelenítő hatás a torokfájásnál is jól jön.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  20. Nem jelenik meg a kommentem? Bozó Gábor

    VálaszTörlés
  21. Érdeklődni szeretnék, 6 hónapos terhes vagyok, torokfájásra, köhögésre szedhetek-e Halls cukorkát?
    Válaszát előre is köszönöm.
    K. Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika!

      Igen, szedhet Halls cukorkát. Ha kevésnek bizonyulna, hatóanyag tartalmúak közül a Tantum Verde torokfertőtlenítő is biztonsággal alkalmazható.

      Gyors gyógyulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  22. Kedves Júlia!
    Csatlakozom az előttem szólókhoz, ez egy jól összeszedett, hasznos cikk. Köszönjük!
    Az ACC- nél még megemlítettem volna, hogy egyidejűleg alkalmazva csökkentheti egyes antibiotikumok hatását. Szerintem fontos lehet.

    További szép nyarat kívánok!
    Zsófia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófia!

      Nagyon köszönöm kiegészítését! Igen, ez nagyon fontos és kimaradt, de javítom a cikkben is.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  23. Tisztelt Júlia!
    Gyermekem /9éves/ hosszabb ideje reggel és este néhányat köhint./inkább szárazat/ A pulmonológus egy 3 hetes kúrát írt elő: Theospirex 15 150mg 2xfél tabletta és Sinupret 2x15 csepp /reggel és du 17-kor/
    Kérdésem az lenne, hogy adható a kettő egyszerre reggel? Mivel iskolába megy nem tudom másképp megoldani 5 perc különbséggel adom a kettőt. Ez nem jelent gondot? Úgy tudom a kettőnek teljesen eltérő a hatása.
    Köszönöm válaszát! Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Elnézést kérek a megkésett válaszért!
      Nyugodtan szedheti a Sinupretet együtt a Theospirex-szel. Nem befolyásolják egymás hatását.
      Remélem hamar meggyógyul és tünetmentessé válik a gyermek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  24. Üdv tudna ajánlani olyan köhögês ês köptetőt ami aránylag jó gyorsan van hatása? Válaszát köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Mindenkinek más válik be. Nem biztos, hogy ami nálunk a legjobb, leggyorsabb, másnál is az lesz. A köptetőnél fontos, hogy nagyon sok folyadékot igyon. 1-2 napon belül -előírás szerinti adagolás mellett- érezhető a javulás.
      Nálunk bevált a Rhinatiol, arcüreg érintettsége esetén a Sinupret.
      Köhögéscsillapítóként az izlandi zuzmó (estére).
      De lehet Önnek más lesz az igazán hatásos.Remélem hamar megtalálja!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  25. Kedves Júlia!
    Köszönöm hogy megírta, és hpgy nemrégiben frissítette a bejegyzést, nagyon hasznos. Végre van esély kiigazodni a kanalas orvosságok útvesztőjében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ignotus!
      Köszönöm kedves szavait! Nagyon jól esett olvasnom.
      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  26. Üdv,
    Egy fontos lehetséges okra nem tér ki a cikk. A köhögéssel lehet az oka féreg is! Az esetek nagy részében az asztma szerű köhögéshez Ascaris nevű féreg kapcsolódik.
    Az orvostudomány ezzel nem foglalkozik, nem teszteli és nem gyógyítja.
    Az ijen infekciót a fekete dió fehér üröm és szegfűszeg hármassal lehet kiirtani.

    VálaszTörlés
  27. Üdvözlöm doktornő!

    Nagyon hasznosnak tartom az írásait! Nagyon jó lenne ha a gyerekek immunerősítéséről is írna egy cikket. Egy 2,5 éves és egy 1 éves kisfiú anyukája vagyok és jól jönne ha kapnék egy kis eligazítást, mivel tudnám őket roborálni. A nagyobb közösségbe jár és mindent hoz haza, a kicsinek is. Biztos hogy sok szülőt érint.
    Tisztelettel:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timeola!

      Nagyon köszönöm a felvetést! Sokszor vagyok bajban a téma kiválasztásával. Így örülök, ha kapok segítséget abban, mi az ami érdekes, hasznos az olvasóknak. :)
      Igyekszem hamarosan megírni.

      További szép napot kívánok Önnek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  28. Tisztelt doktornő!
    Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy mellkas röntgen alapján gyulladás van a tüdőmön viszont nem a szokásos tüdőgyulladásos tünetekkel, csak a mellkasom fáj folyamatosan plusz egy kis hőemelkedésem van. Kaptam erre antibiotikumot /Sumamed/ varom a hatását. Ön szerint ebben az esetben melyik nyákoldó lenne a megfelelő? /jelenleg se nem köhögök se nem folyik az orrom/ de valoszinuleg a váladék le van tapadva.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm és gratulálok a blogjához nagyon hasznos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nagyon köszönöm kedves szavait!
      Mindenképp nyákoldó hatású köptetőt kellene választania, hogy elinduljon a letapadt váladék feloldása. (Semmi esetre sem olyat, ami köhögtet.)
      Például az acetilcisztein (ACC, Fluimucil) kiváló erre a célra.
      Arra figyelnie kell, hogy az antibiotikumokat biztonsági okokból az ACC-től külön és legalább 2 óra elteltével ajánlott alkalmazni.

      Gyors gyógyulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés