2012. augusztus 2., csütörtök

Mire jók a rostok?



Már az aranyérrel foglalkozó bejegyzésemben is előkerült a rostdús étkezés fontossága. Ma ezzel foglalkozunk.

- Aranyér betegség kialakulása, megelőzése és kezelése.

A modern élelmiszer-ipari eljárások során gyakran kivonják a rostanyagok nagy részét (pl. a fehér liszt, gyümölcslevek nagy része…) az élelmiszerekből, de szerencsére napjainkban újra kezdenek teret hódítani a rostok (teljes kiőrlésű kenyérfélék, gabonapelyhek…), miután felismerték számos jótékony hatásukat.


Most megnézzük mik azok és miért is olyan hasznosak a növényi rostok!

A rostok emészthetetlen növényi sejtalkotó komponensek, amelyek a növényi sejtek falából származnak és amelyeket szervezetünk enzimjei nem tudnak lebontani. Épp ez a tulajdonságuk - hogy végighaladnak a tápcsatornán, anélkül, hogy felszívódnának - kedvező hatásuk egyik alapja.


Egy kis történeti érdekesség:

Az élelmi rostok fontosságának felismerése két angol orvos, Burkitt és Towell munkásságához fűződik: ők írták le először, hogy a táplálkozási tényezők (a zsír- és a rost bevitel) összefüggésben állnak a bélbetegségekkel. Azokban az országokban, ahol a zsírbevitel alacsonyabb, az élelmi rost-bevitel pedig magasabb, az ilyen jellegű megbetegedések aránya látványosan alacsonyabb.


Két csoportra oszthatóak (vízben való oldhatóságuk alapján):

- oldható rostok (pl.: pektin, gumi...)

- nem oldható rostok (pl.: cellulóz, hemicellulóz...)


Napi ajánlott rostbevitel felnőttek részére: minimum 25-35 gramm (ezzel szemben a magyar lakosság átlagosan 5-10 gramm rostot fogyaszt naponta)

Itt fontos megjegyeznem, hogy a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell (napi 1,5-2 liter), mivel a rostok a víz jelenlétében megduzzadva tudják kifejteni hatásukat.

Legfontosabb rostforrások: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, algafélék, zabpehely, hüvelyesek.



És most nézzük, milyen hatásaik vannak?

1. A rostok legismertebb tulajdonsága, amiről a legrégebb óta tudunk, a székrekedés elleni hatás. A hatás azon alapul, hogy a nem oldható rostok víz jelenlétében megdúzzadnak, így egyrészt lágyabbá teszik a székletet, másrészt segítenek elérni azt a széklet mennyiséget, amely képes kiváltani a székelési ingert.


2. A rostok – ugyanezen hatását kihasználva – alkalmas testsúly csökkentésére. Mivel a gyomorban megdúzzadva teltségérzetet okoznak, így csökken az éhségérzet, a kalóriabevitel, és ezáltal súlyt veszíthetünk. Másrészt – szintén a túlsúly csökkentésére alkalmas tulajdonsága -, hogy zsírmolekulákat képesek megkötni, így azok nem tudnak felszívódni és raktározódni

És van még egy tulajdonsága, amely segítheti a fogyást: az oldható rostokról kimutatták, hogy csökkentik a gyomor ürülésének sebességét, így tovább tart az étkezések utáni teltségérzet, ami csökkenteni fogja az elfogyasztott kalóriák mennyiségét.

Láthatjuk, hogy mind az oldható, mind a nem oldható rostok segítenek a súlyvesztésben, így kiváló segítség lehet fogyókúrákban.


3. A kutatások kimutatták, hogy az oldható rostok csökkentik a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, így csökkentik a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát is.


4. Az oldható rostok egyik fajtája, a pektinek, képesek csökkenteni a vércukorszintet, azáltal, hogy növelik az inzulinszintet, illetve hogy lelassítják, bizonyos mértékig gátolják a szénhidrátok felszívódását.
(sok esetben a túlsúly csökkenése is segít a cukorbetegeknek a vér cukortartalmának kordában tartásának)

Itt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy cukorbetegek minden esetben konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt nagyobb mennyiségű rostot szeretnének beépíteni étrendjükbe!


5. A pektin emellett csökkenti a vesekövek kialakulásának kockázatát is.


6. A rostok ezeken kívül hozzájárulhatnak az egyik leggyakoribb daganatféleség, a vastagbélrák megelőzéséhez is, azáltal hogy segítenek a tápláléknak gyorsabban áthaladni a bélcsatornán, így a bélnyálkahártya kevesebb ideig van kitéve az esetleges rákkeltő anyagok káros hatásának, illetve megkötik az epesavakat.


És most foglaljuk össze a rostok legfontosabb hatásait:

- biztosítják a napi székletürítést

- segítenek a testsúly csökkentésében

- képesek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal segítenek a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében

- csökkenteni képesek a vércukorszintet

- védenek a vastagbél daganat kialakulásától

- megkötik és eltávolítják a felesleges méreg- és salakanyagokat



1 megjegyzés:

  1. Nagyon jo ez a tajekoztatas,de keves ahhoz,hogy mindenki ismerje.A betegsegek megelozeset is tanitani kellene,nem csak a gyogyitast.

    VálaszTörlés