Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2017. november 22., szerda

Bárányhimlő - varicella.


Ma is maradunk még egy kicsit a gyermek betegségeknél. Igaz, ugyanúgy mint a kéz-láb-száj betegség, ez is előfordulhat felnőtt korban, de mivel egy rendkívül fertőző betegségről van szó, a jellemző az, hogy a többség gyermekként (3 és 10 éves kor között) átesik rajta.

Felnőtt korban övsömör formájában fertőz ez a vírus, olyanokat, akik átestek a bárányhimlőn, de ez egy másik cikk témája lesz.

Okozója: Varicella zoster vírus, amely a herpesz vírusok csoportjába tartozik

Lappangási idő
: 14-21 nap

Terjedése: Cseppfertőzéssel, tárgyak közvetítésével vagy akár a levegőben terjedve is fertőz, elsősorban az őszi-téli időszakban.

Az első hólyagok megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz a beteg, és ez egészen a hólyagokat felváltó pörkök leeséséig tart.

Diagnózisa: Mivel a fertőzöttek közel 90%-án megjelennek a tipikus bárányhimlős tünetek, a diagnózis egyértelmű. Egyébként vérvizsgálattal, varicella-antigén kimutatásával, eldönthető, hogy átesett-e valaki varicella fertőzésen.


Megelőzés: A betegség védőoltással megelőzhető.

A védőoltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásúvá válik, a szövődmények így megelőzhetőek.

Tünetei: Az egy-két napig tartó megelőző időszakban általános tünetek jelentkeznek. Orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél fordulhat elő, hogy a kiütések jelennek meg először.


- Apró piros, rendkívül viszkető kiütések, amelyek először az arcon, a hajas fejbőrön és a törzsön jelentkeznek, majd az egész testet elboríthatják. Majd a kiütések víztiszta folyadékkal telnek meg, közepük behúzódik. Később a hólyagokban található folyadék zavarossá válik, majd barnás-fekete pörkök fedik le, amelyek egy-két hét alatt nyomtalanul leszáradnak.

Jellemző és diagnosztikailag fontos tényező, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, hanem több napon keresztül újabb és újabb hullámokban lepik el a testet, ezért egy időben láthatóak a kiütések fejlődési stádiumainak megfelelő különböző megjelenési formák (apró piros kiütés, víztiszta folyadékkal telt hólyag, pörkösödés).

A hólyagok olykor a száj-nyálkahártyán is megjelenhetnek, ez okozhatja a beteg étvágytalanságát.

- Láz, amely rendszerint az első héten jelentkezik.


Szövődmény: Mivel rendkívül erős a viszketési inger, gyermekeknél leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése (elvakarás miatt) miatt kialakuló bőr- és lágyrész fertőzés - cellulitis és impetigo, azaz ótvar.

Nagyon ritka esetben fordul elő a tüdő- vagy májgyulladás.

A bárányhimlőn átesettek rendszerint egy életre védetté válnak. Előfordulhat azonban második fertőzés is, ha az első nagyon korán vagy csak enyhe formában zajlott le.


VitálHáz webáruház


Kezelése: Általában spontán és maradéktalanul gyógyul, de szövődmények minden életkorban előfordulhatnak, különösen igaz ez a felnőttekre.

Mivel vírussal állunk szemben, az antibiotikumok hatástalanok. Ki kell várni, hogy a szervezet tegye a dolgát.

Van lehetőség antivirális kezelésre, aciklovir hatóanyagú gyógyszerrel, de ezt csak várhatóan súlyos lefolyás mellett indokolt adni. (Sérült immunitású felnőtt, anyatejjel védelmet nem kapó csecsemő...)

Lázcsillapítás. Lázcsillapító hatású tabletta, kúp, szirup adása – a gyógyszerformát és a dózist kornak megfelelően megválasztani. Bővebben a témáról: ITT

Gyermekkorban szalicilát tartalmú (aszpirin) készítmények nem javasoltak, különösen nem vírusfertőzés esetén!

És nézzük, miért is tilos:„Mi a Reye-szindróma?

A Reye-szindróma igen ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban.

A Reye-szindróma oka ismeretlen, bár jellemző módon bizonyos vírusokkal, többek között az influenza vagy bárányhimlő (varicella) vírusával történt fertőzés után fordul elő, különösen akkor, ha aszpirint szedett a gyermek. A Reye-szindróma e fokozott veszélye miatt gyermekeknek nem javallott az aszpirin, kivéve néhány különleges kórkép kezelésében. Most, hogy e szer használata visszaszorulóban van - jórészt a Reye-szindróma lehetősége miatt - évente kevesebb, mint egy tucatnyi gyermek betegszik meg e rendellenességben, mely főként 4 és 12 éves kor közötti gyermekekben fordul elő, késő ősszel és télen.

A Reye-szindróma vírusfertőzés, például felső légúti fertőzés, influenza vagy bárányhimlő tüneteivel kezdődik. 4-5 nap elteltével a gyermeknek hirtelen nagyon súlyos hányingere lesz és hány. Egy nap leforgása alatt zavarttá válik, amit tájékozódási képtelenség (dezorientáció), nyugtalanság (agitáció) és olykor görcsrohamok, esz-méletlenség (kóma) és halál követ. A májelfajulás véralvadási zavarhoz és vérzéshez vezethet. A betegség súlyossága nagyon változó.

A betegség kimenetele az agyi duzzanat mennyiségétől függ. Összességében a gyermek halálozási esélye körülbelül 20%, de ez 2% alatti és 80% feletti is lehet aszerint, hogy az enyhe betegségben vagy a mély eszméletlenséggel járó formában szenved.

Amely gyermekek túlélik a betegség heveny szakát, általában teljesen gyógyulnak. Akiknek súlyosabb tüneteik vannak, azokban később bizonyos mértékű agykárosodás, például szellemi visszamaradottság, görcshajlam, rendellenes izommozgások vagy egyes idegek károsodása mutatkozhat. A Reye-szindróma ritkán támad meg egy gyermeket másodszor is.

A Reye-szindrómának külön kezelése nem létezik. A gyermekeket intenzív osztályon helyezik el. K-vitamint vagy friss fagyasztott plazmát adnak, hogy segítsenek megelőzni a vérzéseket. Az agyi nyomás csökkentésére pl. mannitol, mellékvesekéreg-szteroidok vagy barbiturátok adhatók.

forrás: www.dr.info.hu”


Viszketési inger csökkentése belsőleg antihisztamin tartalmú gyógyszerrel (csepp, tabletta vagy szirup), külsőleg mentolos hintőpor, speciálisan bárányhimlő kezelésére kifejlesztett gyári készítményekkel lehetséges. Antihisztaminokról bővebben: ITT

Poxclin hab bárányhimlő tüneteire

A PoxClin fő hatóanyaga az egyedülálló bioaktív baktériumblokkoló rendszer, amely hatékony segítség a tünetek csökkentésében. A bárányhimlő velejárói a viszkető kiütések, amelyek könnyen felülfertőződhetnek az elvakarás következményeképp. 

PoxClin hűsítő hab

A PoxClin hűsítő hab csökkenti a viszketést, így csökkenti az elfertőződés, valamint a hegek kialakulásának veszélyét is, továbbá felgyorsíthatja a betegség lefolyását. Enyhíti a tüneteket. Azonnal csökkenti a viszketést. Meggátolja a káros mikróbák által okozott felülfertőzések kialakulását.
Helyreállítja a bőr állapotát. Megelőzi a hegek kialakulását. Segíti a természetes gyógyulást. Védi a bőrt. Hűsít.  Sérült, elvakarásos bőrön is alkalmazható.
Kizárólag természetes összetevőket tartalmaz.


Virasoothe gél és spray

A Care Virasoothe gél és spray gél klinikailag bizonyítottan enyhíti a bárányhimlő viszketési tüneteit azáltal, hogy hűti a bőrt, így csökkentve az irritációt. A bőrnek ily módon nyújtva védelmet, elősegíti annak természetes gyógyulását, csökkenti a tartós hegek képződésének veszélyét.
ViraSoothe gél és gél spray

Nagyon fontos az ágynyugalom, különösen, amíg a betegség lázzal jár és tart az új hólyagok megjelenése.

A körmöket rövidre kell vágni és gondosan tisztán tartani, nehogy a vakarás miatt a kiütések elfertőződjenek.

A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel kell szárazra törölni.

Ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő rendkívül veszélyes lehet!
Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni a beteg gyermeket. A „szobafogság” sz szerint értendő – maradjon a lakásban a beteg.


Bárányhimlő felnőttkorban

Fokozott veszélynek vannak kitéve azok a bárányhimlőn gyermekkorukban még át nem esett, és egyébként egészséges felnőttek, akik krónikus betegségben szenvednek, immunszupresszáns kezelés vagy betegség miatt immunhiányos állapotban vannak.


Bárányhimlő és várandósság

A bárányhimlős megbetegedés tekintetében a várandósság idejének két szakasza jelent nagyobb kockázatot a magzatra nézve. Az egyik a terhesség első 20 hete, a magzat szerveinek kifejlődésének idején. Ebben az időszakban fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást, látást érintheti.


A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata már csekély, anyai kockázata azonban nagy.

Az anyai szervezet méhen belül átélt varicella-fertőzése után a gyermek már nem feltétlenül lesz bárányhimlős. Az ilyen gyerekek kisgyermekkorban övsömörben betegedhetnek meg.


Bárányhimlő újszülötteknél

A másik kritikus időszak a szülés körüli időszak. Amennyiben a kismama a szülés előtti 5 napban, vagy az anya a szülést követő 2 napban betegszik meg bárányhimlőben, az újszülöttnél megfelelő gyógyszerezés nélkül, igen súlyos lefolyású bárányhimlős megbetegedés jön létre.


Bárányhimlő csecsemőkorban

Újszülöttek ritkán betegszenek meg, mivel - amennyiben édesanyjuk már immunitást szerzett - az anyatej révén védetté válnak.

Kapcsolódó írásaim:
- Kéz-láb-száj betegség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése