2016. január 11., hétfő

Mire jók a tengeri sós orrsprayk?



  Az orrfolyást csökkentő (érösszehúzó) hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrsprayk mellett egyre nagyobb teret hódítanak a tengeri sót önmagukban vagy valamilyen más hatóanyaggal kombinációban tartalmazó orrsprayk. Ma ezt a témát boncolgatjuk kicsit - lévén itt az influenza. :)

A tengeri só tartalma alapján két típusú orrsprayt különítünk el. Egyrészt vannak az izotóniás másrészt a hipertóniás sprayk.

Az izotóniás oldatok az emberi szervezettel (sejtekben és a vérben lévő sótartalommal) azonos ozmózisnyomásban tartalmazzák a sót, vagyis teljesen "szervezet azonosak".

Az izotóniás oldatoknak alapvetően orrhigiéniai szerepe van. Nedvesítik, tisztítják az orrnyálkahártyát, megelőzve a szennyeződések, allergének megtapadását.

Csecsemők és kisgyermekek esetében kiválóan alkalmas az orrszívás/orrfújás megkönnyítésére, mert fellazítja a váladékot. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 


1. Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrsprayk - önmagukban (A teljesség igénye nélkül.) 

Aqua Maris orrspray 30ml

Izotóniás adriai tengervíz természetes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Az orrnyálkahártya természetes úton történő tisztítására és nedvesítésére. Nem tartalmaz hajtógázt.

Összetétel
100 ml oldat 30 ml tengervizet tartalmaz természetes ásványi anyagokkal, tartósítószerek nélkül. 


Stérimar orrspray 50ml, 100ml és Stérimar baby orrspray 50ml, 100ml

Mikroporlasztású, steril, fiziológiás tengervizet tartalmazó, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását szakirodalmi adatok igazolják. Csecsemőknek 15 napos életkortól, gyermekeknek és felnőtteknek az orrüregek kíméletes, enyhe tisztítására, nedvesítésére, por, pollenek és más szennyező anyagok orrüregből való eltávolítására.

A készítmény 100,0 ml-ében: 31,82 ml tengervíz (Aqua marina)

Ártalmatlan, környezetbarát nitrogén hajtógázt tartalmaz a Stérimar orrspray.

A hajtógáz nem érintkezik a flakonon belül steril tasakba zárt tengervíz oldattal! 

Marimer tengervizes orrspray 100ml

A Marimer - mely egy természetes-készítmény - fiziológiás, steril, mikroporlasztású tengervizes oldatot tartalmaz. Természetesen gazdag ásványi sokban ös tengeri nyomelemekben.

A Marimer csecsemőknek, gyermekeknek es felnőtteknek is ajánlott az orrüregek mindennapos tisztítására, különösen száraz ös bedugult orr esetén. A Marimer mikroporlasztású rendszere biztosítja az orrváladék kíméletes elvezetését.

A szórófej biztonsági pereme lehetővé teszi a kockázatmentes alkalmazást újszülöttek esetén is.

A Marimer bármely testhelyzetben használható. Az orr megfelelő tisztítása védelmet biztosít a nyálkahártyának a külső támadásokkal szembon (hideg időjárás, allergia, száraz levegő, légszennyezés ...) és elősegíti az orr légzö funkciójának biztosítását is.

Összetétel:
100 % higított tengerviz, steril és izotóniás.  


Free Nosal tengervizes orrspray 125ml

Izotóniás orrspray, amely alkalmas:
- az orrüreg gyengéd tisztítására és könnyű átmosására,
- orrnyálkahártya nedvesítésére:
- száraz levegőjű helyiségekben,
- pollennel, háziporral telt levegő esetén, valamint
- nátha, allergia okozta orrdugulás és orrmelléküreg-gyulladás kiegészítő kezelésére.
Ideális csecsemők és gyermekek kezelésére:
- nem irritál, nincs mellékhatás

Felnőttek kezelésére is jól alkalmazható:
- várandós és szoptató anyák is biztonsággal alkalmazhatják,
- más gyógyszerek szedése esetén is biztonságos az alkalmazása.


SeptoAqua oldatos orrspray felnőtteknek 30 ml,
Septoaqua oldatos orrspray gyermek 30 ml

A SeptoAqua ásványi sók izotóniás, steril oldata, amely öblíti, nedvesíti, és tisztítja az orrnyálkahártyát. Segít fellazítani és eltávolítani a szennyeződéseket az orrnyálkahártyáról. Javasolt továbbá a sűrű orrváladék hígítására meghűlés és allergia esetén.

Felnőtteknél, időskorúaknál, gyermekeknél, és csecsemőknél naponta alkalmazható az orrnyálkahártya tisztítására. Terhes nők és szoptató anyák számára is megfelelő.

Orvostechnikai eszköz 


JutaVit izotóniás tengervizes orrspray 100ml, 
JutaVit baby izotóniás tengervizes orrspray50ml

Izotóniás tengervizes orrspray ásványi anyagokkal.

A JutaVit izotóniás tengervíz tartalmú oldat biztonságos használatot nyújt felnőttek és gyermekek számára. Atlanti óceánból származó természetes tengervizet és értékes ásványi anyagokat tartalmaz.

A JutaVit izotóniás tengervíz készítményt az orr napi higiéniájának megőrzésére és normális működésének fenntartására tervezték. Természetes tengervíz tartalma hozzájárul az orr sűrű váladékának elvékonyításához, mely enyhülést hoz az orrnyálkahártyára, hideg időjárás és allergiás időszakok idején.

Összetétel
Atlanti óceánból származó természetes tengeri sós víz, ioncserélt víz. 


Isomar orr- és fülspray 100ml

Szándékosan hagytam a végére, mert nem csak orrban, hanem fülben használható szórófej is tartozéka.

A csomagolásban található hosszított fülhöz való szórófejet felhelyezve Isomar spray kiválóan alkalmas a fül tisztítására, a hallójáratok öblítésére és kimosására. Használatával eltávolítható és megelőzhető ezáltal a kellemetlen és esetenként halláscsökkenést is eredményező fülzsír és egyéb lerakódott szennyeződés.

A napi orr- és fülhigiénia biztosítására, allergiás állapotokban, orrfolyás, pollinózis esetén felnőttek és gyermekek részére.

100ml, hajtógázmentes, 300 adagos spray cserélhető orr- és fül szórófejjel ellátva

Összetétel:
A Földközi-tengerből nyert izotóniás, fiziológiás, steril tengervíz oldat.
A tengervíz a liguriai Cinque Terre tengerszakaszról, 6 méter mélyről és a szárazföldtől 5km távolságra lévő, szennyezőanyagtól és nehézfémektől mentes nyílt tengerből származik. A termék minőségét és sterilitását szavatolandó a gyártási folyamatban három lépcsős minőségellenőrzést iktattak be.



2. Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrsprayk - kombinációban
Reventil rhinitis orrspray 20ml

A Reventil az orrnyálkahártya-gyulladás és az orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére szolgáló orrspray. A termék alkalmazása során az orrnyálkahártya által termelt fölösleges váladék oly módon távozik, hogy közben az orrot nem szárítja ki. Ennek hatására javulhat a felső légutak átjárhatósága.

A Reventil® Ectoin®-t tartalmazó orvostechnikai eszköz. Az Ectoin® természetes sejtvédő molekula, mely gyulladáscsökkentő és membrán-stabilizáló hatással rendelkezik.

Összetevők
Ectoin®, tengeri só, víz és foszfát puffer
Egy befújás 0,14 ml oldatot tartalmaz.

Aqua Nasal izotóniás oldat orrspray 50ml

A Holt-tenger vize és a dexpanthenol olyan elegyet alkot, mely megvédi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, valamint megakadályozza a baktériumok, vírusok megtelepedését, illetve segít eltávolítani a különböző típusú szennyeződéseket (por, pollenek, mikroorganizmusok).A Holt-tenger vize egyedi kémiai összetételének köszönhetően (35%-os magnézium tartalom) jótékonyan hat allergiás, légúti gyulladásos megbetegedésekben és számos bőrgyógyászati kórképben.

Az Aqua Nasal másik összetevője a dexpanthenol segíti a sejtgyógyulást és regenerálódás folyamatának felgyorsítását és gyulladáscsökkentő hatású. Tudományos adatok bizonyítják, hogy az orrspray biztonsággal alkalmazható hosszú távú orrtisztításra, az orrnyálkahártya megnövekedett érzékenysége esetén, valamint az orr irritációjakor. Az Aqua Nasal Használatával csökkentheti a krónikus arcüreg gyulladás kialakulásának esélyét. 


Aliamare aeroszol 100ml

Szintén a végére maradt ennek a csoportnak az a tagja, amelyik fül- és orrfeltéttel is rendelkezik. 
Aeroszol izotóniás oldat tengervízzel és nátrium-hialuronáttal a mindennapi orr- és fülhigiéniához gyermekek és felnőttek számára.

Az Aliamare egyesíti a Bréhat szigetcsoport – a Bretagne-félsziget „Natura 2000” címmel kitüntetett természetvédelmi területe – tengervízének, valamint a hialuronsavnak váladékoldó és gyógyító hatását. A hialuronsav magas vízmegkötő képessége által segíti a nyálkahártya nedvesen tartását, és gyorsítja az esetleges apró sérülések gyógyulását. A higított tengervízből készült izotóniás koncentrátum megakadályozza, hogy az Aliamare a nyálkahártyát irritálja.

Orr
Túlzott váladékképződés esetén segíti a kiürülést és nedvesen tartja a kiszáradt orrnyálkahártyát. Használata az orrüregben végzett műtéti beavatkozások után is hasznos.

Fül
Megakadályozza a fülzsír okozta dugulást, és hallókészület viselők esetében segíti a hallójáratok tisztán tartását.

A hipertóniás oldatok orrnyálkahártyára jutva – a szervezethez képest magasabb sótartalom miatt - vizet vonnak el, így kíméletesen, de hatékonyan csökkenti az orr dugulásáért felelős nyálkahártya-duzzanatot. Az izotóniás oldatokkal ellentétben nem "csak" tisztítják az orrot, hanem képesek megszüntetik az orrfolyást és az orrdugulást. 

Aqua Maris Strong orrspray 30ml

A tengervíz ásványi só és számos nyomelem tartalma miatt megnyugtatja a felső légutak nyálkahártyáját. A nyári tengervíz által kiváltott természetes hatás egész évben fenntartható a megfelelőképpen kezelt tengervíz alkalmazásával.

A normális légzés a nyálkahártya állapotától függ. A megfázás, az allergia, az influenza, az orrműtétek és számos egyéb körülmény fokozhatja a váladékképződést és az orrnyálkahártya duzzanatát. Ilyen esetekben az orrüreg eldugul, és ez megakadályozza a megfelelő légzést. Az akadályozott légzés problémát okoz mind a gyermekek, mind a felnőttek számára, és megzavarja a napi rendszeres tevékenységet is.

Sótartalma miatt az Aqua Maris tisztított tengervíz eltávolítja a fölösleges váladékot az orrnyálkahártyáról, aminek következtében csökken a duzzanat és könnyebbé válik a levegővétel.


 www.vitalhaz.hu

Sterimar hipertóniás oldat 50ml, 100ml

A Sterimar hipertóniás oldatot az orrdugulás megszüntetésére fejlesztették ki. Hipertóniás tengervíz oldatként eltávolítja a váladékot az orr nyálkahártyájáról, biztonságosan tisztítja az orrot, azonnal javítja a légzést, természetes ozmotikus hatása van.

Ásványi sókat és tengeri nyomelemeket tartalmaz, valamint rezet és mangánt, amelyek jól ismertek fertőtlenítő és antiallergén tulajdonságaikról, valamint fontos szerepükről a sejt anyagcseréjében.

A Sterimar hipertóniás oldat felnőtteknek ajánlott gyógyászati készítmény:

Természetes megoldást kínál az orrdugulás megszüntetésére (egyszerű megfázás, felső légúti hurut, allergiás nátha esetén).

Csökkenti az orrüregből kiinduló felülfertőzések kockázatát: torokgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Növeli más gyógykezelések eredményességét. Minden testhelyzetben használható!

22 megjegyzés:

  1. Jól bemutatták a termékeket de elfelejtették közölni hogy maximum naponta mennyi alkalommal lehet használni őket mert gyógyszeres orrsprayénél max 2-3 alkalom naponta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az izotóniás tengervizes orrsprayk esetében nincs olyan mennyiségi megkötés, mint az érszűkítőt tartalmazó hatóanyagos társaiknál. (napi maximum 3x, legfeljebb 5 napig) Ezeket nyugodtan lehet többször és hosszabb időn keresztül is.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Orrsovenyferdulesem van. Ha megfazom kb.egy hónapig náthás vagyok. De igazából egész évben szipogok és fújom az orrom. Erre keresek megoldást. Melyik orrspray válasszam? Köszönöm a választ.

      Törlés
    3. Megfázásnál, amikor az orrban a helyi értágulat hatására alakul ki vízszerű orrfolyás, érdemes hipertóniás tengervizes orrsprayt választani, hogy összehúzza az ereket. Ilyen esetben az izotóniás tengervizes sprayk kevésnek bizonyulhatnak.
      Ahogy korábban említette a hatóanyag (érösszehúzó) tartalmú orrsprayk, orrcseppek esetében, a hozzászokás veszélye miatt, maximalizálva van az alkalmazási idő. 5 (nagyon maximum 7) napban.

      Allergia nem állhat fent Önnél? Az egész évben szipogás és orrfújás felveti ennek a lehetőségét is.

      Szájon át szedhető allergia elleni szerek (antihisztaminok) segíthetnek a kiváltó ok megszüntetésében.

      A gyermekgyógyászatban régóta bevett szokás orrdugulással, orrfolyással járó felső légúti megbetegedés esetén kiegészítő terápiaként az antihisztamin adása. És ez a felnőttek gyógyszerezésében is egyre gyakrabban megjelenik az elmúlt években.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  2. Fülfájás, fülgyulladás esetén fülbe nyomva is alkalmazhatók? (A Stérimar orrspray-t ajánlották nekem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nem tanácsolnám. Fülgyulladás esetén gyulladáscsökkentő hatóanyagú fülcseppre lesz szükség (vagy szájon át szedhető készítményre). A fülzsír eltávolítására pedig speciális készítmények vannak forgalomban, ha az a cél.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez az összesítő :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Doktornő!
    Vírusfertőzésem volt február eleje óra, nehezen gyógyultam. Előtte karácsonykor volt egy sima náthám. Rengeteg orr sprayt használtam az utóbbi időben. Már nem vagyok náthás, nem folyik az orrom, de gyakran mégis eldugul, gondolom, a duzzadt, és irritált nyálkahártya miatt. Abba szeretném hagyni az orr spay használatát, de
    nem könnyű. Mit ajánl? Köszönöm a válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ilyen esetben a hipertóniás tengervíz tartalmú orrsprayk lehetnek a segítségére.
      Van egy aránylag új termék a piacon, amit érdemes lehet megpróbálni, mert a tengervíz mellett illóolajokkal is segíti az orrdugulás megszüntetését:
      Rhinospray Natural
      Bővebben ezen az oldalon olvashat róla:
      https://www.orrdugulas.hu/rhinospray-natural.html

      Sok sikert és kitartást kívánok Önnek a leszokáshoz!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  5. Kedves Doktornő! Egy téli megfázásom alkalmával a megengedettnél huzamosabb ideig használtam érösszehúzó hatású orrspray-t. Hónapok óta sajnos gyakran bedugul az orrom. Kivétel nélkül mindig csak az egyik oldalon dugul be, és ez időként váltakozik. Főleg fekvő helyzetben okoz kellemetlenséget; mindig azon az oldalon dugul be, amelyik oldalamon fekszek.
    Az lenne a kérdésem, hogy ilyen jellegű problémára érdemes lenne kipróbálni valamelyik izotóniás orrspray-t? Elképzelhető, hogy az ilyen "váltakozó" orrdugulást orrsövényferdülés is okozhatja? Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Érdemes lenne első körben egy fül-orr-gégészt felkeresni, hogy nincs-e valamilyen elváltozás a háttérben, aminek a korrigálásával megszüntethetőek lennének a panaszok.
      Ha nincs, akkor be lehet vetni a hipertóniás tengersós orrsprayt az orrdugulás megszüntetésére. Természetesen addig is lehet használni, míg nem jut el orvoshoz.
      De mindenképp forduljon szakemberhez.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Kedves Doktornő!
    2016 ban megállapították, hogy egy rostasejtben polipom van,kaptam is rá orrsprayt de már nem tudom milyen volt, tudna nekem ajánlani egy olyat ami jó lehet rá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A polip kezelésénél egyrészt a tengersós orröblítés (bármelyik fentebbi izotóniás készítményt választhatja), másrészt a szteroidos orrspray használata hozhat eredményt. Ez utóbbi csoport összes tagja vényköteles, így mindenképp fel kell keresnie a kezelőorvosát.

      Jobbulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  7. Kedves doktornő.
    Két hete volt orrsövény műtétem. Melyik orrsprayt ajánlja jó szívvel. Belevan száradva minden, mivel nem fújhatom. Hogy fog az onnét kiürülni? Vagy egy jó kis nátha kihozta? �� Köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézését kérem a megkésett válaszért!
      Ilyen esetben az izotóniás tengervizes orrsprayk tehetnek jó szolgálatot.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  8. Üdvözlöm,
    Allergiás orrnyálkahártya duzzanatra melyik szert javasolja?
    Köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Mindenképp a hipertóniás oldatot (pl.Aqua Maris Strong), hogy csökkentse a nyálkahártya duzzanatát.
      Emellett az izotóniás oldat megelőzésre alkalmazható - lemossa az orr nyálkahártyán megtapadt allergéneket, így csökkenti az allergiás tünetek kialakulását.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  9. Jo napot. Nekem olyan kérdésem lenne hogy mar jo pár éve nem igazán érzek számokat... Vagyis néha ha nagyon erős szag van vagy ha jobban beleszippantok valamibe akkor érzem és néha teljesen más szagokat is érzek ... ez mitől lehet? Van értelme ezzel orvoshoz fordulni vagy inkább ne. A hallasom se a legjobb ez is lehet ezzel összefüggésben ? Van hogy zúg néha. ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigi!

      Mindenképp keressen fel egy fül-orr-gégész orvost.
      Hátha kiderül a kiváltó ok és kezelni lehet a problémát.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Kedves Doktornő!
    15 hetes terhes vagyok és több tengervizes orrsprayt kipróbáltam már de nem használtak. Éjjel már aludnk se tudok annyira bedugul az orrom és napközben is alig kapok már levegőt. Gyógyszertárban kaptam rhinospray plus naturalt de most olvastam hogy terhesség alatt nem alkalmazhatóa pedig tengervizes és illóolajos. Valóban nem használható? Sajnos amilor már nagyon nem bírom szoktam sima rhinospray plust fújni és akkor végre kapok levegőt. Köszönöm előre is válaszát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A tengervizesekből mindenképp a hipertóniás változatot próbálja. (pl.Aqua Maris Strong), mert ezeknek van érösszehúzó hatása.
      Terhesség és szoptatás alatt a Dr. Weiss Rymastop orrspray alkalmazható még.
      (A Rhinospray Natural nem - sok illóolaj használata tilos várandósság alatt, hiába természetes anyag)

      Betegtájékoztató:
      "Gyorsan felszabadítja az eldugult orrot, alkalmas hosszú távú használatra, gyengéden tisztítja, ápolja és hidratálja az orr nyálkahártyát.

      A gyógynövények természetes hatóanyagai összehúzó hatásukat fejtik ki az orrnyálkahártyán, ennek következtében csökken illetve könnyebben távozik az orrban lévő váladék, ezáltal csökkentve az orrdugulást.

      Fő hatóanyagok a tannin, szemvidítófű-kivonat, cickafark-kivonat és hárs-kivonat.

      Tisztítja és regenerálja az orrnyálkahártyát. Ezen növényi kivonatok együttes hatását segíti a hyaluronsav és a tömjénfa (Boswellia serrata)-kivonat, hozzájárulnak az eldugult orr gyors szabaddá tételéhez, tisztítják, regenerálják és hidratálják az orrnyálkahártyát.

      Javallat:
      Megfázás és orrdugulás esetén.

      Adagolás:
      Használat előtt ellenőrizze a kupak sértetlenségét. Használja rendszeresen, igény szerint, általában 2-3 fújást mindkét orrnyílásba. Csak akkor használja, ha valóban szüksége van rá.


      Terhesek és kismamák is használhatják. Mindennapos használatra."

      https://www.vitalhaz.hu/babavaras-111/megfazas-natha-varandosseg-es-szoptatas-alatt-181

      Próbálja ki, hátha segít! Sok jó visszajelzésünk van róla!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés