VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2011. november 23., szerda

Válasz. - Várandós kismamák megfázásának kezelése.


Egy email-címre érkező kérdést annyira aktuálisnak érzek, hogy gondoltam a választ itt is megosztom.

"Tisztelt Gyógyszerésznő! 18 hetes kismama vagyok és sajnos megfáztam. Kis hőemelkedésem van, lázat eddig szerencsére nem mértem, fáj a torkom. Még 2 napja tart a dolog, ezután nálam általában az orrdugulás következik. Mézes teát iszok, sós langyos vízzel öblögetek és sokat pihenek. Mit tehetek még? Válaszát előre is köszönöm! Judit"

"Kedves Judit!
Sajnos kismamaként elég behatároltak a lehetőségek, de azért vannak! Szerencsére túl van az első trimeszteren! Eddig nagyon jól választotta meg a gyógymódot, de azért ennél kicsit többet is tehet. A mézes teát ne hagyja abba - lehetőleg a hársfa teát is építse be a repertoárba. A csipkekbogyó tea is nagyon jó, mert igen magas a C-vitamin tartalma. Viszont a készítésének 2 apró titka is van, amit sajnos sokan nem tudnak, így elbomlik maga a lényeg, a C-vitamin.
A csipkebogyó teát nem szabad forrásban lévő, vagy akár meleg vízben főzni; maximum langyos, vagy hideg vízben kell áztatni és ami még nagyon fontos: nem szabad fém eszközt használni a készítésekor!
A sós víz is hatásos lehet, de lévén túl az első három hónapon, azt tanácsolom merjen ennél egy kicsit erősebb gyógyszert alkalmazni. A Tantum Verde pasztilla biztonsággal alkalmazható terhesség és szoptatás alatt is. Ha mégis idegenkedne a lenyelésétől, akkor használja az oldatát szájöblögetéshez, gargarizáláshoz.

C-vitamint is nyugodtan szedhet. Segíti az immunrendszernek a betegségek legyőzésében.

Az orrfolyás, orrdugulás ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amik segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát. (Sterimar, Aqua Maris, Free Nosal, Marimer...), de ha ez kevésnek bizonyul és nem szünteti meg az orrdugulást akkor van a tengersós orrsprayknek egy olyan változata, amit terhesség és szoptatás során is biztonsággal lehet alkalmazni - a hipertóniás oldatok. Sterimar hypertonic oldatos orrspray: Eltávolítja a váladékot az orrnyálkahártyáról, tisztítja az orrot, természetes ozmotikus hatásának köszönhetően javítja a légzést, és megszűneteti az orrdugulást. Ásványi sókat, tengeri nyomelemeket, rezet és mangánt tartalmaz, amelyek fertőtlenítő, antiallergén hatásúak.

Fájlom, illetve lázcsillapítására az 500 mg paracetamol tartalmú (kék!) Panadol tablettát veheti be. (a piros dobozos Panadol extra koffeint is tartalmaz, fejfájás csillapítására alkalmas, de nem kismamáknál!)
A homeopátiás szerek terhesség során biztonsággal alkalmazhatóak. A homeopátiás gyógyszerek a szervezet öngyógyító törekvésének serkentésére hatnak.
Megfázásnál komplex készítményekből az Oscillococcinum pelletet érdemes használni. Már a világ több mint 50 országában szedik a megfázásra, az influenzás tünetek megelőzésére és a betegség minden szakaszának gyógyítására. A klinikai vizsgálatok tapasztalatai szerint enyhíti az influenzás tüneteket.
Téli időszakban heti 1x-i adagolással megelőzésként is lehet használni.
Amiről még érdemes tudni, az a Homeovox bukkális tabletta, amely kiváló hatású  a hang eltompulása, rekedtség, továbbá száraz köhögés, gégegyulladás esetén.
Akár száraz, akár hurutos köhögés alakul ki, szintén egy homeopátiás gyógyszert ajánlanék, a Stodal szirupot. Alkalmazható száraz, ill. sok köpettel járó köhögés, ingerlő köhögés csillapítására, gége-, légcső- és hörghurut esetén.
Ha belázasodik, az orrváladék zöld színűvé válik (bakteriális fertőzésre utal), legyengül, nehézlégzés alakul ki, vagy a tünetek 5-7 nap alatt sem javulnak, mindenképp forduljon orvoshoz! Terhesség alatt is vannak olyan antibiotikumok, amelyeket nyugodtan lehet alkalmazni.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel,
Szabó Júlia"