2011. július 16., szombat

Allergia - szénanátha.


Frissítve: 2014.április 23-án 

   Mai bejegyzésemben az általános rész mellett alapvetően a szénanátha játssza a központi szerepet. Mivel ez az, ami most aktuális, ennek van „szezonja”, ebben mélyedünk el jobban! :)

Néhány szó magáról az allergiáról.
Az allergia nem más, mint az immunrendszer „túlreagálása” valójában ártalmatlan külső hatásokra. Míg ugyanazon külső ingerre adott válasz (pl.: parlagfű pollenje) az egészséges emberekben észrevétlen marad, addig az adott dolgokat (pollen, por, étel, állati szőr... = allergének) az allergiás betegek szervezete veszélyesnek minősíti.

Allergiát szinte minden anyag kiválthat. Csoportosításuk a behatolásuk helye alapján történik:

- légúti allergének: belélegezve kerülnek a légutakba (pollen, állatszőr, por...)

Ezek az allergének okozzák a szénanáthát (rhinitis allergica), amely a leggyakoribb allergiás megbetegedés. Lehet szezonális (pollen...) vagy általános (por, szőr...).


Szintén ide tartozik az asztma (asthma bronchiale). (Igaz az asztma ugyan nem minden esetben allergiás eredetű.)


- kontakt allergének: bőrön hatnak (mosópor, öblítő, krémek, mosogató-, tisztítószerek...)
Sok esetben ekcémás tüneteket okoz.


- élelmiszer allergének: gyakorlatilag bármi lehet. A leggyakoribbak a tejtermékek, de gyakran okoznak allergiát az apró magvas gyümölcsök is. Jellegzetes formája a csalánkiütés (urticaria).



A legsúlyosabb, életveszélyes állapothoz vezető allergiás reakciók akkor következnek be, ha az allergén közvetlenül a véráramba jut. (injekcióban adott gyógyszer, darázscsípés...) Ilyen esetben anafilaxiás reakció alakulhat ki, ami gyors orvosi beavatkozás nélkül halálhoz vezet.


Valójában nem maga az allergén a veszélyes, hanem az immunrendszer válasza rá. A tünetekért az ilyen allergiás reakció „végterméke”, a hisztamin a felelős.

A hisztamin hatásai: H1 receptorhoz csatlakozva fejtik ki hatásukat (– ezt a receptort blokkolva fejtik ki hatásukat az allergia elleni antihisztaminok)

- tágítja az ereket, fokozza azok permeabilitását (folyadékáteresztő képességét)
- simaizom összehúzó hatása van (a hörgőket és a bronchiolusokat szűkíti)

(H2-receptorhoz kötődve a hisztaminnak a gyomorsav termelődésben van szerepe, de ez már egy egészen más történet... )


Az allergiás megbetegedések száma – sajnos – folyamatosan emelkedik. Biztos hallották már azt a mondást, hogy kétfajta ember létezik: aki allergiás és aki az lesz. Ez rosszul hangzik, de mégis lehet benne valami.

A kezelés maga azzal kezdődik, hogy megállapítják mi az okozó. (feltéve, ha sikerül)
Ha tudjuk, akkor megelőzhetjük a bajt azzal, hogy kerüljük az allergénnel történő érintkezést. Ez megoldható, ha élelmiszer allergiáról, vagy kontakt allergénről (kozmetikum, mosószer, parfüm...) van szó, de pollen, por... esetében szinte kivitelezhetetlen.

Így szénanáthánál a gyógyszeres kezelés a hisztamin hatásainak kivédésén alapul, ún. antihisztaminokkal. Ezek közül a legtöbb készítmény már recept nélkül is kapható.

Visszatérnék a köptetők, köhögéscsillapítóknál alkalmazott hatóanyag alapján történő csoportosításra. Így kitűnik, hogy sok minden ugyanaz csak más cég gyártmánya más néven.

Antihisztaminok:
A hisztamin hatását (H1 receptor blokkolóként) gátolva csökkentik az allergiás tüneteket (orrfolyást, a viszketést, a könnyezést...).


1. Cetirizin hatóanyag. (Zyrtec tabletta/csepp, Cetirizin-Ratiopharm tabletta, Cetirizin Hexal tabletta/csepp, Cetirizin 1A Pharma tabletta, Cetirizin EP tabletta, Revicet szopogató tabletta...)

Terhességben a cetirizin alkalmazására nem, illetve alig került sor.
Bár állatkísérletek során a szer nem okozott károsodást, emberi alkalmazására vonatkozó kontrollált vizsgálatok nem történtek. Emiatt a cetirizin terhességben nem adható.

Szoptatásnál, mivel a cetirizin kiválasztódik az anyatejbe, alkalmazása ellenjavallt.

Ez a hatóanyag enyhe fejfájást, szédülést, álmosságot okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti. Így nem javasolt vezetés, balesetveszélyes munka végzése – vizsgaidőszak:) - alatt.
Ehhez a mellékhatáshoz köthető az ajánlott adagolásának ideje; este, lefekvés előtt tanácsos szedni ezeket a készítményeket. Illetve, hogy szedése alatt az alkoholfogyasztás tilos!


2. Levocetirizin hatóanyag. (Xyzal tabletta/oldat, Histisynt tabletta, Sefaller tabletta, Novocetrin tabletta, Lertazin tabletta, Zilola tabletta...)

A levocetirizin a cetirizin egy változata ( (R) enantiomérje). Annyiban különbözik az előző csoporttól, hogy jobban képes kötődni ahhoz a receptorhoz, amin a hisztamin hatását gátolni képes.
A levocetirizint - a cetirizinhez viszonyítva - fele nagyságú dózisban alkalmazva képes ugyanazokat a hatásokat elérni. Mellékhatásai, ellenjavallatai is ugyanazok.

 

3. Loratidin hatóanyag. (Claritine tabletta/szirup, Erolin tabletta/szirup, Flonidan tabletta, Lorano tabletta, Loratidin-Ratiopharm tabletta, Loratidin Hexal tabletta...)

A loratadin az úgynevezett nem-szedáló antihisztaminok csoportjába tartozik.
Ez az a gyógyszer, amely mellett az alkohol-fogyasztás nem tilos, mert nem erősítik egymás hatását. :)

A loratadin állatkísérletekben nem bizonyult magzatkárosítónak, de humán vizsgálatok hiányában, terhesség idején alkalmazása nem javasolt.
A loratadin kiválasztódik az anyatejbe, ezért szoptató nők esetében a loratadin alkalmazása szintén nem javasolt.

Olyan klinikai vizsgálatokban, ahol a járművezetéshez szükséges képességeket vizsgálták, nem találtak károsodást a loratadint kapó betegeknél. Mindazonáltal nagyon ritkán egyesek álmosságot tapasztalnak, ami hatással lehet a járművezetésre és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

4. Fexofenadin hatóanyag. (Telfast tabletta, Allegra tabletta...)

Szintén a nem-szedáló antihisztaminok csoportjába tartozik.
Mellékhatások, ellenjavallatok, terhesség/szoptatás... megegyezik az előző csoportéval.


Most, hogy ilyen szépen leírtam, hogy sem szoptatáskor, sem terhességben nem javasolt egyik antihisztamin szedése sem, azt is elárulom, hogy mi marad az allergiás kismamáknak, anyukáknak. :)

Homeopátiás készítmények, amelyek közül vagy monokészítményt lehet választani a konkrét allergiára (rengeteg van belőle, így nem írok példákat), vagy komplex készítményben a Coryzalia tabletta. Szerintem érdemes ezt megpróbálni.


Javallata: a szervezet öngyógyító törekvésének serkentése, felső légúti hurut, megfázás okozta fejfájás, rhinitis, rhinopharyngitis, nátha, szénanátha esetén.

Összetevői:
Allium cepa:
allergiás vagy vírusos eredetű, nátha; gége és légcsőhurut; kezdődő szamárköhögés kezelése
Atropa belladonna:
nyálkahártya tünetek csökkentése (pl. orr-, garat-torokgyulladásban; gége-légcsőhurutban) és nyelési nehézséget kiváltó szájszárazság esetén
Sabadilla officinalis:
rhinitis, rohamokban jelentkező tüsszögés, bőséges orrfolyás.
Kalium bichromicum:
akut és krónikus rhinitis; sinusitis frontalis és maxillaris (jellegzetes zöldessárga váladékozással).
Gelsemium sempervirens:
meghűlést követő adinamikus, fokozottan jelentkező lázas tünetegyüttes (vértolulásos fejfájás, összetörtségérzés).
Pulsatilla vulgaris:
elsősorban az íz, szagérzés elvesztésével járó akut vagy krónikus rhinitis; spasztikus rhinitis, szénanátha; visszatérő rhinopharyngitis és hörghurut kezelése; krónikus fülkürthurut (lásd Hatás-Farmakodinámia).

Szokásos adagja:
Az első napon óránként 1-1 (max. 12 db) tabletta.
A második naptól az alkalmazás gyakorisága ritkítható a tünetek enyhülésének megfelelően:
2-3 óránként 1-1 tabletta.


Szintén homeopátiás gyógyszer a Luffeel szublingvális tabletta 50x, amely a szervezet öngyógyító törekvésének serkentése szénanátha esetén. (orspray is)

A Luffeel szublingvális tabletta kombinációs készítmény, amely olyan homeopátiás monokomponensű szerekből tevődik össze, amelyek egymás gyógyszerképeit kiegészítik. Ezért - mint homeopátiás kombinációs készítmény - csak terápiás javallatra alkalmazható.


Az adagolást egyénileg kell beállítani.
Szokásos adagja felnőtteknek naponta 3-szor 1 tabletta. Akut esetben negyedóránként 1 tabletta alkalmazható max. 2 órán keresztül. A panaszok enyhülésével az alkalmazás gyakorisága csökkenthető.

Csecsemőknek 1 éves korig a felnőtt adag 1/3 részét, 
kisgyermekeknek 6 éves korig a felnőtt adag felét,
gyermekeknek 6-12 éves korig a felnőtt adag 2/3 részét kell adni.

A tablettát étkezések előtt 1/2 órával kell bevenni és hagyni, amíg a nyelv alatt lassan szétesik.
Összetevői:
1 tabletta hatóanyag‑tartalma: Aralia racemosa D1 25,0 mg
                                               Arsenum iodatum D8 25,0 mg
                                               Lobelia inflata D6 25,0 mg
                                               Luffa operculata D12 25,0 mg 
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (kb. 300 mg), magnézium-sztearát.


Újra felhívom a figyelmet, hogy homeopátiás gyógyszer alkalmazása esetén (+/- fél óra minimum) kerülni kell a mentolos-eukaliptuszos dolgokat (fogkrém, mentolos cukorka, rágó...), mert rontják a homeopátiás készítmény hatásfokát!


Kiegészítő terápiaként adható kalcium is – bár ezt inkább akut esetben, pl. rovarcsípésnél szokás alkalmazni -, mivel képes csökkenteni az allergiás reakció során megnövekedett kapilláris permeabilitást. (fentebb már volt erről szó a hisztamin hatásainál )



A minél gyorsabb felszívódás érdekében vagy pezsgőtabletta - Sandoz, Pharmavit, Innopharm... - vagy a Juvitának van kapszulája, ami oldott állapotban tartalmazza a kalciumot.



Szükség esetén, az antihisztaminokkal kombinációban, vagy akár önmagában is, használhatunk orrcseppeket/orrsprayket vagy allergia elleni szemcseppeket a tünetek enyhítésére.

Szemcseppek:

Recept nélkül kapható kimondottan allergia elleni készítmény az Opticrom illetve a Taleum szemcsepp.

Hatóanyaguk a nátrium-kromoglikát antiallergikum - és ez most nagyon, de nagyon szakmai lesz -, amely elsősorban az IgE mediált I. típusú allergiás reakciót gátolja. A szembe cseppentve stabilizálja a kötőhártya hízósejtjeinek membránját, meggátolva a hisztamin és más gyulladáskeltő mediátorok felszabadulását. - Ezt nem tudtam szebben mondani, de azt gondolom nem is annyira fontos! :)

Szintén antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a recept nélkül kiadható Visine Classic, illetve az Iridina Due szemcsepp.


Orrcseppek:

Rengeteg fajta van! Mivel célját tekintve ugyanarról van szó, mint a meghűléses megbetegedéseknél (csökkenteni kell az orrfolyást, orrdugulást..., azáltal, hogy megszüntetik az orr nyálkahártyájának duzzanatát, a kitágult ereket összehúzzák), így a hagyományos orrcseppek is ugyanúgy hatásosak, mint a kimondottan allergia esetére kifejlesztettek.

Nasivin, Novorin, Otrivin, Nasic, Rhinospray plus, Naphazolin, Afrin, Vibrocil ... orrcseppek és orrsprayk
Kimondottan allergiára: Allergodil orrspray, Otrivin Allergia orrspray; homeopátiás: Luffeel...


A hatóanyag tartalmú orrsprayk mellett vannak még az izotóniás sós orrsprayk (tengervíz tartalmúak), amelyek orrhigiéniai szempontból hasznosak.
Magát a tüneteket azáltal csökkentik, hogy a problémát okozó polleneket, port... eltávolítják az orrnyálkahártyáról.
Előnyük, hogy csecsemőkortól alkalmazható, terhességben, szoptatás alatt szintén.

Aqua Maris, Free Nosal, Sterimar, Fluimare... orrspray


A végére még egy kis hasznos dolog: POLLENNAPTÁR