2012. szeptember 1., szombat

Gyógyszerek felfúvódás, puffadás kezelésére.


A puffadásnak számos oka lehet. Okozhatják bizonyos ételek (bab, káposzta…), szénsavas italok, dohányzás, emésztési problémák, levegőnyelés (evés vagy ivás közben), idegesség, rágógumizás…, de a terhesség kezdetének is jellemző tünete lehet.


Az elsődleges cél, természetesen, hogy a kiváltó okot megszűntessük - ha van rá lehetőség. Ha nincs, különböző gyógyszerek lehetnek a segítségünkre.

A mai bejegyzésben ezeket nézzük át: (most is, mint korábban többször, hatóanyag alapján csoportosítok, a jobb átláthatóság miatt)1. Szimetikon hatóanyag:

- Espumisan gyöngy kapszula (40mg szimetikon/kapszula): 6 éves kor felett (újszülött kortól alkalmazható csepp formájában)
- Béres Flatin kapszula (80mg szimetikon/kapszula): 6 éves kor felett

- Anaflat kapszula (125mg szimetikon/kapszula): 14 éves kor felett

A szimetikon a gyomorban és a belekben található gázbuborékokat tisztán fizikai úton bontja le, azáltal, hogy csökkenti a gázbuborék falának felületi feszültségét, így megszűnteti azt. (Kicsit sarkítva, talán úgy tudnám szemléltetni, hogy a sok kis gázbuborékból, amely a puffadás érzést okozza egy nagy buborék lesz. Ez a nagy buborék pedig könnyebben távozik a bélrendszerből.)A szimetikon, mint ahogy fentebb is írtam, tisztán fizikai úton hat, nem vesz részt kémiai reakcióban és nem kerül be a véráramba. Végighaladva az emésztőrendszeren, változatlan formában ürül.

Bár mindegyik kapszulánál azt írja, hogy terhesség, illetve szoptatás időszaka alatti alkalmazásra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, de pont amiatt a tulajdonsága miatt, hogy nem szívódik fel, változatlan formában ürül, mindkét esetben biztonsággal alkalmazható.

Adagolásuk: étkezés közben vagy után kell bevenni, de ha szükséges, lefekvés előtt is bevehetőek.


2. Alverin+szimetikon kombináció:
- Meteospasmyl kapszula (60mg alverin-citrát és 300 mg szimetikon kapszulánként)

Szokásos adagja felnőtteknek naponta 2-3-szor 1 kapszula az étkezés kezdetén.

Az alverin-citrát görcsoldó hatású; oldja a simaizmok (belek, méh) görcsét, azáltal, hogy gátolja a görcsokozó anyagok hatását a simaizomtórostokon.

A szimetikon hatását az előző pontban részletesen leírtam. hat.
3. Kalcium-karbonát, magnézium-karbonát és szimetikon kombinációja:

Rennie Deflatine rágótabletta (680mg kalcium-karabonát, 80,0mg nehéz, bázisos magnézium-karbonát, 25,0mg szimetikon)

Rennie Deflatine hatóanyagai semlegesítik az emésztőrendszerben képződött gázokat és a gyomorsavat.

A készítmény a megnövekedett gyomor-bél rendszeri gázok, így a szélgörcs, puffadás és hasi felfúvódás tüneteinek, valamint a gyomorsav túltermelődés okozta tünetek (gyomorégés, savas felböfögés, emésztési zavarok, időszakos gyomorfájdalmak) gyors enyhítésére alkalmas.

Szokásos adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:
fájdalom esetén 1-2 tablettát elszopogatni vagy elrágni. 24 órán belül legfeljebb 16 tablettát szabad bevenni.

Terhesség, szoptatás: A készítmény az ajánlott adagban szedhető szoptatás és terhesség alatt.

Egy tabletta 430 mg szorbitot tartalmaz édesítőszerként, és alkalmazható cukorbetegeknél is.


Fontos megjegyeznem! Ha panaszai tartósan fennállnak, mindenképp keresse fel kezelőorvosát, mert a panaszok okát ki kell vizsgálni, nehogy komolyabb dolog álljon a puffadás hátterében!Kapcsolódó írásaim:

- Gyomorsav túltengés kezelése-antacidok.
- Gyomorsav túltengés kezelése. -2.rész.
- Úti csomag nyaraláshoz.
- Mindent kamilláról.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése