VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2013. november 4., hétfő

Gyomorégés kezelése terhesség alatt.

 
A várandósság alatt (különösen a második és a harmadik trimeszterben) szinte minden kismamának ismerős érzés a gyomorsavtúltengés. A szegycsont alatt jelentkező égő, maró érzést több dolog okozhatja.
 
Egyrészt a terhesség alatt termelődő progeszteron (sárgatest hormon) miatt a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom elernyed, másrészt a magzat növekedésével a méh a gyomrot egyre jobban nyomja alulról felfelé, így a gyomorsav könnyebben „kiszökik” a gyomorból, bejut a nyelőcsőbe.
 
 
 
A tüneteken enyhíthetünk néhány életmódbeli tanács betartásával.
 
1. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiségeket enni. (Lehetőleg lassan, nem kapkodva!)
 
2. Kerülni érdemes:
- a fűszeres, csípős ételeket
- a szénsavas italokat
- a kávét
- az alkoholt és a 
- dohányzást. 
 
(ez utóbbiakat nem csak a gyomorsav miatt kell kerülni)
 
3. Éjszakai gyomorégésnél néhány nagy párnával meg tudjuk emelni a felső testünket (ne csak a fejünket!), így csökkenthetjük a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszajutását. Napközbeni pihenésnél (olvasás, tv nézés…) is érdemes kerülni a vízszintes pozíciót. 
 
Ha ezek a praktikák nem segítenek, bevethetünk homeopátiás golyócskákat, gyógyvizet és gyógyszert is.
 
 
- Homeopátiás golyócskák:
 
Robinia Pseudoacacia CH9 
Jellemző tünetek: gyomorégés sok gyomorsav-termelődés miatt. Éjszaka is éghet a gyomor, savas hányás léphet fel fejfájással.
 
Adagolás: Napi 3x5 golyó.
 
Iris Versicolor CH9
Jellemző tünetek: A gyomorégés igen erős, a gyakran jelentkező hányingert migrénes fejfájás kísérheti, amely szinte rendszeres időközökben, főleg pihenéskor jelentkezik.
 
Adagolás: Napi 1x5 golyó.
 
 
- Gyógyvíz: Forgalomban van olyan nagy oldott ásványisó-tartalmú gyógyvíz, a Salvus gyógyvíz, amely az alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.
 
Az ásványvíz alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötőképességben, emiatt felhasználásuk első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek. 
 
 
Adagolás:
 
A savtúltengésben szenvedő betegek éhgyomorra, illetve az egyes étkezések közti idő alatt fogyasszák a napi maximum 2–3 dl gyógyvizet, több kis részletben, azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal. 
 
 
- Gyógyszer: Vagy gyomorsav csökkentő hatású gyógyszer (antacidok) vagy a gyomortartalom felszínén védőréteget képző gyógyszer alkalmazható terhesség alatt.
 
Az antacidok (pl: Rennie) a már meglévő gyomorsavat képesek közömbösíteni; így megelőzésre nem, csak tüneti kezelésre alkalmasak. 
 
A csoport minden tagjára vonatkozik, hogy számos gyógyszer felszívódását gátolják, ezért más gyógyszerek és az antacidok bevétele között 1, de inkább 2 óra teljen el! (csökken a digoxin, a vas, a tetraciklin, a warfarin... hatékonysága)
 
Súlyos veseelégtelenség esetén alkalmazásuk nem javasolt.
 
A másik terhesség alatt is alkalmazható gyógyszer, a Gaviscon, a gyomortartalom tetején védőréteget képezve fejti ki hatását. Ez a réteg megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását a gyomorból a nyelőcsőbe, így enyhíti a gyomorégést és a torokban, illetve szájban érzett kellemetlen érzést.

 
 
Kapcsolódó írásaim:
 
- Terhesvitaminok összehasonlítása.
- Kezdő gyógyszercsomag újszülötteknek.
- Fájdalom-, lázcsillapítás gyermek- és csecsemőkorban.
- Szájpenész csecsemőkorban.
- Aranyér terhesség alatt és szülés utan.
- Válasz. - Felborult flóra szoptatás alatt.
 
- Gyógyszerek felfúvódás, puffadás kezelésére.
Gyomorsav túltengés kezelése-antacidok.
- Gyomorsav túltengés kezelése. -2.rész.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése