2013. június 24., hétfő

Tyúkszem kialakulása és kezelése.   Bevallom a következő témának a napszúrás tüneteinek enyhítését szántam, de ettől az esős időtől valahogy nem tudtam rászánni magam, hogy hozzákezdjek a bejegyzés megírásához, így újat találtam ki. - A napszúrással majd foglalkozunk, ha kisüt a nap ;)       - Ezzel a bevezetővel le is buktattam magam. Igazából már több, mint 2 hete elkezdtem írni ezt a bejegyzést, de mire végre befejezem, újra itt lesz az eső...
Ma a tyúkszemek kialakulásának okaival és kezelésének lehetőségeivel foglalkozunk. 

Mi a tyúkszem?
A tyúkszem egyetlen pontot érintő elváltozás a lábfejen (általában magukon a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki), melyet egy befelé elkeskenyedő "bőrtüske" jellemez. Érintésre fájdalmas, főként ha csonthártya közelében helyezkedik el.
Fontos! A valódi tyúkszemet és a tyúkszemnek tűnő szemölcsöt könnyű összetéveszteni. Ha bizonytalanok vagyunk benne, mivel is állunk szemben, semmiképp ne nyúljunk hozzá! Keressünk fel szakembert!


Mitől alakulhat ki?

Ha a bőr tartósan nyomásnak és nagy terhelésnek van kitéve - legtöbbször a nem megfelelő cipő miatt - védekezésként megerősíti a külső rétegét, azaz bőrkeményedés alakul ki. Ha a nyomás hosszabb ideig fennáll, és különösen egy adott pontot érint, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki, amelynek kemény magja a mélyebb, érzékeny bőrszerkezetet is eléri, így fájdalmat okoz.

- Túl szoros, kényelmetlen cipő, ami nyomja a lábat, vagy amiben egymást nyomják a lábujjak
- Kiálló csontok dörzsölődése a cipőben
- Cukorbetegség, keringési zavarok...Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

- Kényelmes, megfelelő méretű cipő viselésével.
- Ha van rá mód, különböző típusú cipők viselésével, mivel így megakadályozható, hogy lábfejére nyomást gyakoroljon egy olyan lábbeli, amely esetleg túl szoros és nyomot hagy lábujjain.
- Ha a tyúkszem ugyanazon a helyen szokott kialakulni, ajánlott nyomásvédő tapaszt használni.
- Bőrpuhító lábkrémek rendszeres alkalmazásával. 

Hogyan kezelhetjük?

A gyógyszertárakban számos, recept nélkül megvásárolható készítmény kapható erre a célra. (Tapaszok, ecsetelők, krémek, stiftek...)
Ezek többsége szalicilsavat tartalmaz, amely felpuhítja magát a tyúkszemet. Feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Arra vigyázni kell, hogy az ép bőrre ne kerüljön a szer, mert felmarhatja! (Megelőzésként vagy vazelinnel, vagy valamilyen zsíros krémmel érdemes bekenni a környező bőrfelületet.)
Érdemes felkészülni rá, hogy tyúkszem kezelése nem megy egyik napról a másikra. A bőr típusától függően 2-3 hétig is eltarthat, míg teljesen eltűnik a tyúkszem.

Tapaszok:

- Hansaplast Tyúkszemtapasz

"A Hansaplast Tyúkszemtapasz enyhíti a nyomástól keletkező fájdalmat és a súrlódást, valamint segít megszüntetni a tyúkszemet. A lágy, integrált filckarika körülpárnázza az érintett területet, miközben a benne található szalicilsav puhítja a tyúkszemet a jobb eltávolítás érdekében.


Hogyan használjuk?
Alaposan tisztítsa és szárítsa meg az érintett területet. Alkalmazza úgy a tapaszt, hogy a habkarika közepét közvetlenül a tyúkszemre helyezi. 2 nap után cserélje ki a tapaszt! 4 nap után távolítsa el az addigra már felpuhult tyúkszemet meleg, sós vagy szappanos lábfürdőben!
Szükség esetén ismételje meg!"

Szintén szalicilsav tartalmú tapaszok: Scholl, Salvequick, Pharmadoct, Carnation...


- Carnation Hydro Corn hidrokolloid tyúkszemtapasz 10x
Gyengéd, hatékony és természetes módszer a tyúkszem eltávolítására, használata után a kezelt felület védettebb lesz a tyúkszem kialakulásával szemben. 

Kémiai anyagot nem tartalmaz.

- Öntapadó tapaszpánt tartja a helyén, a tyúkszemen az aktív hidrokolloid anyagot
- A hidrokolloid a test saját nedveivel gélt képez és ez valósítja meg a megkeményedett bőr felpuhítását, a tyúkszem eltávolítását
- A termékcsomag 10db tapaszt tartalmaz
- A kezelt terület az eltávolítás után is védettebb az ismételt tyúkszem megjelenés ellen 


Oldatok:

- Keralit oldat 10ml
"A készítmény bõrkeményedést oldó szerves savak (szalicilsav, tejsav) illékony oldószerek és filmképzõ anyag elegyében oldott keveréke. A savas komponensek gyorsan és fájdalommentesen oldják a bõr szarurétegeit, felpuhítják, hámlasztják a tyúkszemet, pörköket. Ehhez a hatáshoz társul még enyhe bőrizgató, viszketést, izzadást csillapító antiszeptikus, antimikotikus hatás is.


Alkalmazásának előnye, hogy a készítmény filmképző anyagot tartalmaz, mely vékony, jól tapadó, rugalmas, összefüggő filmet képez az oldószerek gyors elpárolgása után, mely vízben nem oldódik. Hatóanyagai ezáltal jól rögzülnek, s jól koncentrálhatók a kezelendő felületen. Színtelen, átlátszó üledékmentes folyadék, a ruházaton nem hagy nyomot. Alkalmazása során a kupakhoz csatlakozó ecsettel kenje be vékonyan a kezelni kívánt felületet, s hagyja rászáradni. 


Krémek:

- Naturland Tyúkszemirtó balzsam 20ml
"Alkalmazása tyúkszem esetén:Az első kezelés előtt melegvízben kiáztatjuk a kezelendő területet, majd szárazra töröljük és bekenjük a készítménnyel. A kezelést kb. 1 hétig, naponta 2x (reggel és este) kell folytatni, amíg a tyúkszem a szalicilsav hatására sárgásfehér kocsonyás anyaggá nem válik.


A kezelés végén egy alapos melegvizes áztatás után az elhalt tyúkszem könnyen eltávolítható. Fontos, hogy kezelés közben a lábakat (a kezelt felületet) csak gyors lemosással tisztítsuk. A készítmény gyorsan felszívódik, nem hagy nyomot a ruhaneműn, kezelés után azonnal felhúzható a zokni vagy harisnya. A régi vagy nagyon kemény tyúkszem esetén nem mindig elegendő az 1 hetes kúra, ilyenkor 1 hét pihentetés után ismételjük meg a kezelést leírás szerint. " 


Stiftek: 

- Wartner Tyúkszem-eltávolító stift 4ml

 "Hatóanyaga, a triklórecetsav hatására a bőr lehámlik. Ezzel együtt a megvastagodott bőrréteg, illetve a tyúkszem eltűnik és a helyén új, egészséges bőr képződik.

Kezelés: Vigye fel a gélt a tyúkszemre vagy a bőrkeményedésre
Hámlás: Az elhalt bőr lehámlik
Regeneráció: Új, egészséges bőr képződik
  
Egyszerű használat 4 lépésben:


Tartsa a stiftet függőlegesen, a hegyével lefelé, és lassan fordítsa el a stift felső végét a gél kinyeréséhez.
Várjon kb. 3-5 másodpercet, amíg a gél lejut az ecsetfejbe.
Óvatosan kenje a gélt a szemölcsre (kerülje az egészséges bőrrel való érintkezést)
Hagyja a gélt száradni kb. 10-15 percig. Ezalatt ne húzzon ruhát/cipőt az érintett felületre.


Első alkalommal szükséges lehet többször is elfordítani a stift alját, hogy a gél kiáramoljon!

A Wartner Szemölcseltávolító stiftet naponta 2x használjuk, 4 napig. 4 nap szünet után a kezelés megismételhető, ha szükséges, de maximum 4 alkalommal! A kezeléshez szükséges gél mennyisége függ a kezelni kívánt tyúkszem/bőrkeményedés nagyságától. 


 - Scholl 2 in1 tyúkszem eltávolító stift 1ml

"Alkalmazható mind a lábujjakon és a talppárnákon kialakuló kemény tyúkszemeknél, mind a lábujjak között megjelenő puha tyúkszemeknél.

Egyedülálló, rendkívül hatékony és gyors módja a tyúkszemek kezelésének, mivel többször használható és egyszerre több tyúkszem kezelésére is alkalmas.

Ez a termék NEM ALKALMAS cukorbetegek vagy gyenge vérkeringésű személyek számára.
A használat 2 lépésből áll:

1. lépés: Biztonsági körpenge
Óvatosan reszelje meg a tyúkszem felső rétegét, hogy ezzel enyhítse a súrlódás okozta fájdalmat, és lehetővé tegye, hogy a kezelőfolyadék a tyúkszem mélyére hatolhasson.

2. lépés: Korszerű kezelőfolyadék
Az applikátor segítségével vigye fel a kezelőfolyadékot, hogy az a hatásos kezelés érdekében felpuhítsa a tyúkszemet. A folyadékot alkalmazza naponta.


Tyúkszemre és szemölcsre is alkalmazható készítmények:

Vérehulló fecskefű kivonatot tartalmaznak, de magát a növényt is használhatjuk.


Tejnedve ismerten hat szemölcsökre, ekcémára, továbbá a tyúkszemre. Tudományos kutatások során fény derült arra is, hogy szemölcsirtásra a növény fehérjebontó enzimei és kelidonin tartalma miatt alkalmas. Ezek a hatóanyagok a bőrrel érintkezésbe lépve azonnal elkezdik feloldani a szemölcs szövetét.


Dr. Milesz Vérehulló fecskefű ecsetelő 30ml

30 ml kivonat 3 g vérehulló fecskefű hajtásrészének alkoholos kivonatát tartalmazza.A szemölcsöt illetve a tyúkszemet alapos lemosás és szárítás után vattás végű pálcika segítségével ecseteljük. Naponta 2-3 alkalommal alkalmazhatja az ecsetelést.


Ha a gyógyszertár szerek nem használnak és a probléma tartósan fennáll érdemes orvoshoz, vagy pedikűröshöz fordulni, hogy kimetssze a tyúkszemet.

VitálHáz Webáruház

11 megjegyzés:

 1. wartner szemölcsfagyasztó spray, maga szerint jó lehet a szemölcs eltüntetéséhez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   Igen, jó lehet.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Attila!

   A fagyasztó sprayk szemölcs eltávolítására vannak, nem tyúkszemre.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 3. Tisztelt Dr. SZabó Júlia!
  Miről ismerhető fel a puha tyúkszem? Közvetlenül szinte a köröm sarkánál is kialakulhat, ami nyomásra fájdalmat okoz?
  Válaszát köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Adrienn!

   Tyúkszem gyakorlatilag bárhol kialakulhat, ahol egy ponton a bőr tartósan nyomásnak és nagy terhelésnek van kitéve - legtöbbször lábon, a nem megfelelő cipő miatt - védekezésként megerősíti a külső rétegét, azaz bőrkeményedés alakul ki.
   Ha a nyomás hosszabb ideig fennáll, és különösen egy adott pontot érint, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 4. Tisztelt Doktornő! Ön szerint melyik hatásosabb a tyúkszem eltávolítására: A Keralit tyúkszemeltávolító vagy a Wartner tyúkszemeltávolító stift? Válaszát előre is köszönöm..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bence!

   Mindkét termékről vannak pozitív és negatív visszajelzések is. Nehéz okosnak lenni. Első körben szerintem érdemes a Keralitot kipróbálni.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 5. THUJA OCCIDENTALIS

  VálaszTörlés
 6. Tisztelt Doktornő!
  Hónapok óta küzdök egy talpamon lévő képződménnyel, melyről idáig bizonyosan azt gondoltam, hogy tyúkszem. Mivel a folyamatos ecsetelés és szaruréteg leválások után sem szűnik meg arra a következtetésre jutottam, hogy szemölcs lehet inkább. Kérdezem önt, hogy tudok-e fotót küldeni róla, amit a legutóbbi tisztítás után készítettem?
  Köszönettel:
  László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   Háziorvos vagy bőrgyógyász tudna segíteni a pontos diagnózisban.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés