Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2013. június 24., hétfő

Tyúkszem kialakulása és kezelése.   Bevallom a következő témának a napszúrás tüneteinek enyhítését szántam, de ettől az esős időtől valahogy nem tudtam rászánni magam, hogy hozzákezdjek a bejegyzés megírásához, így újat találtam ki. - A napszúrással majd foglalkozunk, ha kisüt a nap ;)       - Ezzel a bevezetővel le is buktattam magam. Igazából már több, mint 2 hete elkezdtem írni ezt a bejegyzést, de mire végre befejezem, újra itt lesz az eső...
Ma a tyúkszemek kialakulásának okaival és kezelésének lehetőségeivel foglalkozunk. 

Mi a tyúkszem?
A tyúkszem egyetlen pontot érintő elváltozás a lábfejen (általában magukon a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki), melyet egy befelé elkeskenyedő "bőrtüske" jellemez. Érintésre fájdalmas, főként ha csonthártya közelében helyezkedik el.
Fontos! A valódi tyúkszemet és a tyúkszemnek tűnő szemölcsöt könnyű összetéveszteni. Ha bizonytalanok vagyunk benne, mivel is állunk szemben, semmiképp ne nyúljunk hozzá! Keressünk fel szakembert!


Mitől alakulhat ki?

Ha a bőr tartósan nyomásnak és nagy terhelésnek van kitéve - legtöbbször a nem megfelelő cipő miatt - védekezésként megerősíti a külső rétegét, azaz bőrkeményedés alakul ki. Ha a nyomás hosszabb ideig fennáll, és különösen egy adott pontot érint, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki, amelynek kemény magja a mélyebb, érzékeny bőrszerkezetet is eléri, így fájdalmat okoz.

- Túl szoros, kényelmetlen cipő, ami nyomja a lábat, vagy amiben egymást nyomják a lábujjak
- Kiálló csontok dörzsölődése a cipőben
- Cukorbetegség, keringési zavarok...Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

- Kényelmes, megfelelő méretű cipő viselésével.
- Ha van rá mód, különböző típusú cipők viselésével, mivel így megakadályozható, hogy lábfejére nyomást gyakoroljon egy olyan lábbeli, amely esetleg túl szoros és nyomot hagy lábujjain.
- Ha a tyúkszem ugyanazon a helyen szokott kialakulni, ajánlott nyomásvédő tapaszt használni.
- Bőrpuhító lábkrémek rendszeres alkalmazásával. 

Hogyan kezelhetjük?

A gyógyszertárakban számos, recept nélkül megvásárolható készítmény kapható erre a célra. (Tapaszok, ecsetelők, krémek, stiftek...)
Ezek többsége szalicilsavat tartalmaz, amely felpuhítja magát a tyúkszemet. Feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Arra vigyázni kell, hogy az ép bőrre ne kerüljön a szer, mert felmarhatja! (Megelőzésként vagy vazelinnel, vagy valamilyen zsíros krémmel érdemes bekenni a környező bőrfelületet.)
Érdemes felkészülni rá, hogy tyúkszem kezelése nem megy egyik napról a másikra. A bőr típusától függően 2-3 hétig is eltarthat, míg teljesen eltűnik a tyúkszem.

Tapaszok:

- Hansaplast Tyúkszemtapasz

"A Hansaplast Tyúkszemtapasz enyhíti a nyomástól keletkező fájdalmat és a súrlódást, valamint segít megszüntetni a tyúkszemet. A lágy, integrált filckarika körülpárnázza az érintett területet, miközben a benne található szalicilsav puhítja a tyúkszemet a jobb eltávolítás érdekében.


Hogyan használjuk?
Alaposan tisztítsa és szárítsa meg az érintett területet. Alkalmazza úgy a tapaszt, hogy a habkarika közepét közvetlenül a tyúkszemre helyezi. 2 nap után cserélje ki a tapaszt! 4 nap után távolítsa el az addigra már felpuhult tyúkszemet meleg, sós vagy szappanos lábfürdőben!
Szükség esetén ismételje meg!"

Szintén szalicilsav tartalmú tapaszok: Scholl, Salvequick, Pharmadoct, Carnation...


- Carnation Hydro Corn hidrokolloid tyúkszemtapasz 10x
Gyengéd, hatékony és természetes módszer a tyúkszem eltávolítására, használata után a kezelt felület védettebb lesz a tyúkszem kialakulásával szemben. 

Kémiai anyagot nem tartalmaz.

- Öntapadó tapaszpánt tartja a helyén, a tyúkszemen az aktív hidrokolloid anyagot
- A hidrokolloid a test saját nedveivel gélt képez és ez valósítja meg a megkeményedett bőr felpuhítását, a tyúkszem eltávolítását
- A termékcsomag 10db tapaszt tartalmaz
- A kezelt terület az eltávolítás után is védettebb az ismételt tyúkszem megjelenés ellen 


Oldatok:

- Keralit oldat 10ml
"A készítmény bõrkeményedést oldó szerves savak (szalicilsav, tejsav) illékony oldószerek és filmképzõ anyag elegyében oldott keveréke. A savas komponensek gyorsan és fájdalommentesen oldják a bõr szarurétegeit, felpuhítják, hámlasztják a tyúkszemet, pörköket. Ehhez a hatáshoz társul még enyhe bőrizgató, viszketést, izzadást csillapító antiszeptikus, antimikotikus hatás is.


Alkalmazásának előnye, hogy a készítmény filmképző anyagot tartalmaz, mely vékony, jól tapadó, rugalmas, összefüggő filmet képez az oldószerek gyors elpárolgása után, mely vízben nem oldódik. Hatóanyagai ezáltal jól rögzülnek, s jól koncentrálhatók a kezelendő felületen. Színtelen, átlátszó üledékmentes folyadék, a ruházaton nem hagy nyomot. Alkalmazása során a kupakhoz csatlakozó ecsettel kenje be vékonyan a kezelni kívánt felületet, s hagyja rászáradni. 


Krémek:

- Naturland Tyúkszemirtó balzsam 20ml
"Alkalmazása tyúkszem esetén:Az első kezelés előtt melegvízben kiáztatjuk a kezelendő területet, majd szárazra töröljük és bekenjük a készítménnyel. A kezelést kb. 1 hétig, naponta 2x (reggel és este) kell folytatni, amíg a tyúkszem a szalicilsav hatására sárgásfehér kocsonyás anyaggá nem válik.


A kezelés végén egy alapos melegvizes áztatás után az elhalt tyúkszem könnyen eltávolítható. Fontos, hogy kezelés közben a lábakat (a kezelt felületet) csak gyors lemosással tisztítsuk. A készítmény gyorsan felszívódik, nem hagy nyomot a ruhaneműn, kezelés után azonnal felhúzható a zokni vagy harisnya. A régi vagy nagyon kemény tyúkszem esetén nem mindig elegendő az 1 hetes kúra, ilyenkor 1 hét pihentetés után ismételjük meg a kezelést leírás szerint. " 


Stiftek: 

- Wartner Tyúkszem-eltávolító stift 4ml

 "Hatóanyaga, a triklórecetsav hatására a bőr lehámlik. Ezzel együtt a megvastagodott bőrréteg, illetve a tyúkszem eltűnik és a helyén új, egészséges bőr képződik.

Kezelés: Vigye fel a gélt a tyúkszemre vagy a bőrkeményedésre
Hámlás: Az elhalt bőr lehámlik
Regeneráció: Új, egészséges bőr képződik
  
Egyszerű használat 4 lépésben:


Tartsa a stiftet függőlegesen, a hegyével lefelé, és lassan fordítsa el a stift felső végét a gél kinyeréséhez.
Várjon kb. 3-5 másodpercet, amíg a gél lejut az ecsetfejbe.
Óvatosan kenje a gélt a szemölcsre (kerülje az egészséges bőrrel való érintkezést)
Hagyja a gélt száradni kb. 10-15 percig. Ezalatt ne húzzon ruhát/cipőt az érintett felületre.


Első alkalommal szükséges lehet többször is elfordítani a stift alját, hogy a gél kiáramoljon!

A Wartner Szemölcseltávolító stiftet naponta 2x használjuk, 4 napig. 4 nap szünet után a kezelés megismételhető, ha szükséges, de maximum 4 alkalommal! A kezeléshez szükséges gél mennyisége függ a kezelni kívánt tyúkszem/bőrkeményedés nagyságától. 


 - Scholl 2 in1 tyúkszem eltávolító stift 1ml

"Alkalmazható mind a lábujjakon és a talppárnákon kialakuló kemény tyúkszemeknél, mind a lábujjak között megjelenő puha tyúkszemeknél.

Egyedülálló, rendkívül hatékony és gyors módja a tyúkszemek kezelésének, mivel többször használható és egyszerre több tyúkszem kezelésére is alkalmas.

Ez a termék NEM ALKALMAS cukorbetegek vagy gyenge vérkeringésű személyek számára.
A használat 2 lépésből áll:

1. lépés: Biztonsági körpenge
Óvatosan reszelje meg a tyúkszem felső rétegét, hogy ezzel enyhítse a súrlódás okozta fájdalmat, és lehetővé tegye, hogy a kezelőfolyadék a tyúkszem mélyére hatolhasson.

2. lépés: Korszerű kezelőfolyadék
Az applikátor segítségével vigye fel a kezelőfolyadékot, hogy az a hatásos kezelés érdekében felpuhítsa a tyúkszemet. A folyadékot alkalmazza naponta.


Tyúkszemre és szemölcsre is alkalmazható készítmények:

Vérehulló fecskefű kivonatot tartalmaznak, de magát a növényt is használhatjuk.


Tejnedve ismerten hat szemölcsökre, ekcémára, továbbá a tyúkszemre. Tudományos kutatások során fény derült arra is, hogy szemölcsirtásra a növény fehérjebontó enzimei és kelidonin tartalma miatt alkalmas. Ezek a hatóanyagok a bőrrel érintkezésbe lépve azonnal elkezdik feloldani a szemölcs szövetét.


Dr. Milesz Vérehulló fecskefű ecsetelő 30ml

30 ml kivonat 3 g vérehulló fecskefű hajtásrészének alkoholos kivonatát tartalmazza.A szemölcsöt illetve a tyúkszemet alapos lemosás és szárítás után vattás végű pálcika segítségével ecseteljük. Naponta 2-3 alkalommal alkalmazhatja az ecsetelést.


Ha a gyógyszertár szerek nem használnak és a probléma tartósan fennáll érdemes orvoshoz, vagy pedikűröshöz fordulni, hogy kimetssze a tyúkszemet.

VitálHáz Webáruház

15 megjegyzés:

 1. wartner szemölcsfagyasztó spray, maga szerint jó lehet a szemölcs eltüntetéséhez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   Igen, jó lehet.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Attila!

   A fagyasztó sprayk szemölcs eltávolítására vannak, nem tyúkszemre.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 3. Tisztelt Dr. SZabó Júlia!
  Miről ismerhető fel a puha tyúkszem? Közvetlenül szinte a köröm sarkánál is kialakulhat, ami nyomásra fájdalmat okoz?
  Válaszát köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Adrienn!

   Tyúkszem gyakorlatilag bárhol kialakulhat, ahol egy ponton a bőr tartósan nyomásnak és nagy terhelésnek van kitéve - legtöbbször lábon, a nem megfelelő cipő miatt - védekezésként megerősíti a külső rétegét, azaz bőrkeményedés alakul ki.
   Ha a nyomás hosszabb ideig fennáll, és különösen egy adott pontot érint, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 4. Tisztelt Doktornő! Ön szerint melyik hatásosabb a tyúkszem eltávolítására: A Keralit tyúkszemeltávolító vagy a Wartner tyúkszemeltávolító stift? Válaszát előre is köszönöm..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bence!

   Mindkét termékről vannak pozitív és negatív visszajelzések is. Nehéz okosnak lenni. Első körben szerintem érdemes a Keralitot kipróbálni.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 5. THUJA OCCIDENTALIS

  VálaszTörlés
 6. Tisztelt Doktornő!
  Hónapok óta küzdök egy talpamon lévő képződménnyel, melyről idáig bizonyosan azt gondoltam, hogy tyúkszem. Mivel a folyamatos ecsetelés és szaruréteg leválások után sem szűnik meg arra a következtetésre jutottam, hogy szemölcs lehet inkább. Kérdezem önt, hogy tudok-e fotót küldeni róla, amit a legutóbbi tisztítás után készítettem?
  Köszönettel:
  László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   Háziorvos vagy bőrgyógyász tudna segíteni a pontos diagnózisban.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 7. Tisztelt doktornő! Olyan problémám lenne hogy a talpam tyúkszem van és nagyon fáj, viszont pici babám van aki szopizik. Tudna segíteni vagy olyan készítményt, ecsetelőt ajánlani amit ez idő alatt lehet alkalmazni. Válaszát előre köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   Az Ön esetében a legegyszerűbb, legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha egy pedikűrössel távolíttatná el a tyúkszemet.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 8. Kedves Doktornő!
  A KERALIT tyúkszemirtóról kérdezném, milyen gyakran kell használni? Naponta? Naponta többször? És mennyi ideig?
  Köszönöm a válaszát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   A Keralitot naponta egyszer, este érdemes használni. Az érintett terület meleg vizes lemosását követően, szárazra törölni és a Keralitot felvinni. Meg kell várni amíg megszárad.
   Addig tart a kezelés amíg a tyúkszem meg nem szűnik. Ez mindenkinél eltérő időtartam lehet.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés