2013. február 26., kedd

Meghűléses betegségek tüneteinek enyhítése terhesség és szoptatás alatt.


Frissítve: 2016. március 9.

A megfázás, nátha és elsősorban az influenza soha nem jön jókor, de terhesség és szoptatás alatt különösen nehezen viseli a kismamák, anyukák többsége. Nem csak azért, mert eleve (szülés után a leginkább) gyengébbnek, fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük ilyenkor magunkat, hanem sajnos igencsak korlátozott azoknak a szereknek a tárháza, amelyeket bevethetünk a tünetek, mint például a hőemelkedés, láz, fájdalom (akár fej-, torok- vagy fülfájás), orrdugulás… enyhítésére.

Ma ezeket a szereket nézzük át:

1. Fájdalom- és lázcsillapítók.

A paracetamol hatóanyagú készítményeket mind terhesség, mind szoptatás alatt szabad szedni. Legyen szó akár meghűléses megbetegedésről, akár fejfájásról. Viszont csak a kizárólag paracetamolt tartalamzó készítmények jöhetnek szóba, az olyan komplex készítmények, amelyben más hatóanyag is van a paracetamol mellett, mint például a Neo Citran, Coldrex, Rubophen Thermo… nem!

Ilyen készítmény a kék Panadol Rapid filmtabletta (A piros már nem, mert az koffeint is tartalmaz!), a Rubophen tabletta, a Mexalen tabletta, a Ben-U-Ron tabletta…

Adagolásuk: Egyszeri adagja 1-2 tabletta (500-1000mg), amely szükség esetén 4-6 óránként ismételhető. Napi maximum 8 tabletta vehető be. (4g)


2. Orrdugulás enyhítése.

Az orrfolyás, orrdugulás ellen bevehetőek a tengeri sós orrsprayk, amelyek segítenek kitisztítani, nedvesen tartani az orrnyálkahártyát. (Sterimar, Aqua Maris, Free Nosal, Marimer, Septoaqua...), de ha ez kevésnek bizonyul és nem szünteti meg az orrdugulást, akkor van a tengeri sós orrsprayknek egy másik, hipertóniás változata, amely hatásosabb lehet:


Aqua Maris Strong / Sterimar hypertonic oldatos orrspray: Eltávolítja a váladékot az orrnyálkahártyáról, tisztítja az orrot, természetes ozmotikus hatásának köszönhetően javítja a légzést, és megszünteti az orrdugulást. Ásványi sókat, tengeri nyomelemeket, rezet és mangánt tartalmaz, amelyek fertőtlenítő, antiallergén hatásúak.
Napjában többször is alkalmazhatóak, megkötés nélkül.

A témáról bővebben: Mire jók a tengeri sós orrsprayk? 


3.Torokfertőtlenítők.

Gyógyszeres készítmények közül a Tantum Verde szopogatós tabletta, vagy öblögető oldat használható. A gyógyszer gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazható a torok, a száj és a fogíny gyulladásos tüneteinek kezelésére és szájfertőtlenítésre.

Adagolása: Napi 3-4 x1 tabletta.


4. Köptetők, köhögés csillapítók.

Mind a köptetők, mind a köhögéscsillapítók nagy részére rá van írva, hogy terhesség és szoptatás alatt csak a orvosi utasításra/gondos mérlegelés után... adható. Sok esetben ez inkább elővigyázatosság a gyártó cég részéről, mikor például egy kakukkfű kivonatot tartalmazó alkoholmentes készítményről van szó vagy a homeopátiás Stodal szirupról. Vannak olyanok, ahol a hatóanyag tényleg nem javasolt.


Ezért örültünk nagyon a gyógyszertárban a  Herbal Swiss Lándzsás útifű szirupnak, amely lándzsás útifű és kakukkfű kivonatot tartalmaz, mert végre volt egy termék a kezünkben, amire konkrétan rá is írták, hogy várandósság és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható. 

Herbal Swiss Lándzsás útifű szirup 150ml


Teában köptető, nyákoldó hatású a kerti kakukkfű; száraz köhögés csillapítására pedig a lándzsás útifű ajánlott.

5. Folyadékpótlás.


Fontos a megfelelő folyadékpótlás. Lehetőleg mézes tea formájában, mivel a méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású is. (terhességi cukorbetegség esetén üresen vagy édesítővel! Bővebben: Cukorbetegség a terhesség alatt.)

Mivel a zöld és fekete teák koffeint tartalmaznak, ezért vagy gyümölcsteát, vagy gyógynövény teákat érdemes választani. Ezek közül is megfázás esetén ajánlott:



- csipkebogyó: igen magas a C-vitamin tartalmú gyógynövény. Viszont a készítésének 2 apró titka is van, amit sajnos sokan nem tudnak, így elbomlik maga a lényeg, a C-vitamin.
A csipkebogyó teát nem szabad forrásban lévő, vagy akár meleg vízben főzni; maximum langyos, vagy hideg vízben kell áztatni, és ami még nagyon fontos: nem szabad fém eszközt használni a készítésekor!

- hársfavirág: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő hatású


Itt említeném meg a Herbal Swiss Hot Drink forró italport, amely ugyanannak a termékcsaládnak a tagja, mint a  Herbal Swiss Lándzsás útifű szirup és ugyanúgy szedhető terhesség és szoptatás alatt. 

www.vitalhaz.hu

Kellemes hatású a szájra, a torokra és a hangszálakra, C-vitaminnal együtt szerepük van az immunrendszer működésében, természetes összetevőket tartalmaz.

A termék terhes vagy szoptató nők esetében is alkalmazható.

Gyógyszerek szedése mellett is alkalmazható (pl.: antibiotikumok). Nem tartalmaz koffeint.

Felhasználási javaslat:
1 tasak (8g) port oldjon fel egy pohár forró – de nem forrásban lévő – vízben. Az intenzív hatás érdekében a fogyasztása 3 óránként megismételhető, naponta maximum 6 alkalommal. Gyermekek (4-12 év között) az ajánlott mennyiség felét fogyasszák!

Összetevők:
Szőlőcukor, cukor, karamellizált cukor-szirup, gyógynövény-kivonatok, aromák (mentol, borsmenta olaj, eukaliptusz olaj), L-aszkorbinsav (C-vitamin 30mg/tasak), méz és mentol.
Gyógynövény-kivonatok (1 adag tartalma):
Kakukkfű levél-kivonat 12mg
Izlandi zuzmó növény kivonata 10mg
Kamilla virág-kivonat 6mg
Bodza termés-kivonat 6mg
Édesgyökér 4mg
Lándzsás útifű levél-kivonat 4mg
Szeder termés-kivonat 4mg
Édeskömény termés-kivonat 4mg
Búzavirág virág-kivonat 4mg
Hárs virág-kivonat 4mg
Orvosi tüdőfű levél-kivonat 4mg
Cickafark növény-kivonat 4mg
Csillagánizs termés-kivonat 6mg
Menta levél-kivonat 2mg
Eukaliptusz levél-kivonat 2mg
Mályva virág-kivonat 2mg
Körömvirág virág-kivonat 2mg
Kankalin gyökér kivonat 2mg
Molyhos örökfarkkóró virág-kivonat 2mg


6. C-vitamin

Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Ezért is van kulcsszerepe a meghűléses betegségek megelőzésében és kezelésében.

Adagolása: Napi 500mg maximum 1000mg

Katt ide!


7. Homeopátiás készítmények.

A homeopátiás szerek terhesség és szoptatás során is biztonsággal alkalmazhatóak. A homeopátiás gyógyszerek a szervezet öngyógyító törekvésének serkentésére hatnak.

Megfázásnál komplex készítményekből az Oscillococcinum pelletet érdemes használni. Már a világ több mint 50 országában szedik a megfázásra, az influenzás tünetek megelőzésére és a betegség minden szakaszának gyógyítására. A klinikai vizsgálatok tapasztalatai szerint enyhíti az influenzás tüneteket.
Téli időszakban heti 1x-i adagolással megelőzésként is lehet használni.

Amiről még érdemes tudni, az a Homeovox bukkális tabletta, amely kiváló hatású a hang eltompulása, rekedtség, továbbá száraz köhögés, gégegyulladás esetén.


És ami a legfontosabb-ágynyugalom és sok-sok pihenés! (persze gyerek mellett nehezen kivitelezhető, de ilyenkor vessük be a nagyszülőket!)

Kapcsolódó írásaim:

- Köptetők és köhögéscsillapítók.
- Gyógyszertári köptetők és köhögéscsillapítók.
- Egy kis immunerősítés-1.rész.
- ...immunrendszer erősítés. 2.rész.

- Cukorbetegség a terhesség alatt.
- Aranyér terhesség alatt és szülés után.

- Fájdalom-, lázcsillapítás gyermek- és csecsemőkorban.



5 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm Bán Bernadett vagyok.
    Egy facebookos topikban ajánlottam az általam is fogyasztott herbal swiss hot drinket és belém kötött egy természet gyógyász,hogy inkább ezt nem inná,mert a benne lévő menta vetélést okozhat.
    Kérem nyugtasson meg,hogy jól választottam és nem lesz baj.Köszönöm.25hkm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bernadett!

      Semmi baja nem lesz tőle! Mind a fodormenta, mind a borsmenta fogyasztható várandósság alatt.

      http://www.kismamablog.hu/terhesseg/gyogyteak-varandosoknak

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  2. Aki szoptatás alatt szedi, annak azt javaslom, hogy figyeljen oda, nála milyen hatást vált ki a Herbal Swiss forróital. Nálam 3 napon át napi 3 tasak már apasztotta a tejet a benne található borsmenta miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tej "apasztása" csak mese, erre semmilyen étel/ital nem képes. Lehet, hogy kicsit megváltozott a tej íze a gyógynövényektől, és ez nem tetszett a babának, így felborult a kereslet-kínálat elv. Érdemes utánanézni, a szoptatás egyszerű és nagyszerű, csak azt az egyet kell megérteni, hogy minél többször, minél alaposabban ürül a mell, annál több tej termelődik.

      Törlés