Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2012. június 4., hétfő

Fókuszban a Ginko biloba.

A Ginko biloba, más néven páfrányfenyő, napjaink egyik „legfelkapottabb” gyógynövénye. Rengeteg formában van forgalomban. (Bilobil, Ginkoprim, Jutavit Ginko Biloba forte…)

Magyar neve, a páfrányfenyő onnan származik, hogy páfrányra emlékeztető levelei vannak, törzse felépítése és a termése pedig a fenyőfélékre hasonlít.Rendjének egyetlen élő képviselője, annyira elüt a ma élő összes növényektől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Charles Darwin angol tudós, a származástan megteremtője, a fentiekre gondolva nevezte el "élő kövület"-nek. Egyes német szerzők "túlélőművész"-ként is említik, ugyanis a Ginko biloba a páfrányfenyők törzsének egyetlen napjainkig fennmaradt faja.

A család kialakulása 300 millió évvel ezelőttre tehető, a földtörténeti ókorban történt. Elterjedtek voltak Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában. Igazi virágkorukat 160 millió évvel ezelőtt élték, majd a harmadkorban hanyatlásnak indultak, míg a családnak csak egyetlen képviselője maradt fenn Délkelet-Kínában.

Kínában a XI. századból már írásos van bizonyíték létezéséről. Európában 1727-óta van jelen, 1784-től pedig Észak-Amerikában is közkedvelt növénnyé vált.

A hagyományos kínai orvoslás már kb. 5000 éve használja gyógyításra.

Első részletes leírását Li Si-csen (1518-1593) 1596-ban megjelent "Pen Cao Kang Mu" (Gyógyszereskönyv) c. gyűjteményes kötetében találjuk. Ez a gyógyszerleírás-gyűjtemény az akkori időkig ismert több száz szakmunka és receptgyűjtemény alapján összeállított alapvető mű, mely orvosoknak és gyógyszerészeknek adott útmutatást évszázadokon át. Az "agy jótevőjének" nevezi, a tüdő hurutos betegségeinek, a gyomor- bélhurut és bélférgesség (filariasis) kezelésére ajánlja.Napjainkban (a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben páfrányfenyőlevél - Ginkgo folium - néven hivatalos drog) agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására alkalmazzák.

Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt:

- jó értágító,
- hozzájárulnak a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához, illetve
- javítja az agyi vérellátást is,
- biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és
- fokozzák az anyagcserét.


Alkalmazása ezért különösen jól alkalmazható:

- idősebb korban (időskori agyműködés megfelelő szinten tartásának támogatására, időskori memóriaproblémák kezelésére),
- fokozott fizikai és szellemi terhelés (sport, nehéz fizikai munka, stressz) esetén, mivel fokozza a szellemi teljesítőképességet, illetve
- olyan egyéneknél, akik gyakran panaszkodnak kihűlt végtagokra, főként a hűvösebb évszakokban.

Kiváló antioxidáns tulajdonságú, így védelmet nyújthatnak a szabad gyökök sejteket károsító hatásai ellen, vagyis védi a sejteket a roncsolódástól.

Újabb kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió kezelésére, impontencia és Alzheimer-kór ellen.


Goethe: Ginkgo Biloba
"Napkeletről jött a fája,
és most itt kertemben él.
Sejtelemmel nézek rája,
titkot kérd e falevél.
Egyetlenegy teremtmény-e
mely megosztá önmagát?
Vagy egy választott pár lénye
lett eggyé e lombon át?
Verseimben leltem választ
erre, mélyet és nagyot.
Érezhetted bennük már azt:
egy s mégis kettős vagyok."
(Harsányi Zsolt fordítása)


Kapcsolódó írásaim:

- Mindent a kamilláról.
- Tejelválasztás serkentő gyógynövények.
- Gyógynövényekkel a felfázás ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése