2015. április 23., csütörtök

Allergia elleni orrcseppek, orrsprayk.



Egyre jobban benne vagyunk az allergia szezonban, így ma ezzel a témával foglalkozunk egy kicsit. Egész pontosan az orrdugulás, vízszerű orrfolyás ellen használható orrcseppeket, orrsprayket nézzük át.




A készítményeket 4 fő csoportra osztottam:
1. Kimondottan allergia elleni orrcseppek, orrsprayk (antiallergikumok)
2. Általános orrcseppek, orrsprayk (szimpatomimetikumok- hatásosak megfázás, nátha, allergia esetén)
3. Tengeri sós orrsprayk
4. Fizikai védőréteget képző készítményeket
 
Nagyon fontos különbség, hogy az első csoportba tartozó készítményeket folyamatosan, megkötés nélkül, akár egész szezonban lehet alkalmazni, addig a második csoport tagjait 1, maximum (nagyon maximum!) 2 hétig szabad, mert alkalmazásuk függőséget okoz. Ez lehet furcsán hangzik, de hozzánk is jár be a gyógyszertárba 2 olyan beteg, akik orrcsepp függők. Egyszerűen úgy érzik, hogy nem kapnak levegőt, annyira bedugul az orruk, ha nem cseppentenek/fújnak minden nap többször. Vigyázni kell nagyon vele!


Nézzük őket részletesebben: 

1 Antiallergikumok.  Ebbe a csoportba 3 gyógyszer tartozik.(2 hatóanyagos és a 1 homeopátiás) 

1.1. Taleum 22 mg/g oldatos orrspray 15g
A készítmény hatóanyaga: Egy gramm oldat 22 mg nátrium-kromoglikátot tartalmaz. A porlasztófej egyszeri megnyomásakor („1 fújás”) adagonként 2,7 mg hatóanyag távozik. Az üveg tartalma (15g) minimum 110 adagra elegendő. 

Javallat:
A Taleum orrspray az allergiás nátha ("szénanátha") megelőző kezelésére szolgál.
A készítmény helyi hatást fejt ki az orrnyálkahártyán és ezáltal alkalmas a szezonális és krónikus allergiás nátha tüneteinek tartós megelőzésére.
Mivel "orrdugulást" oldó azonnali hatása nincsen, a készítmény önmagában nem alkalmas az akut rhinitis tüneteinek a kezelésére, viszont kombinációja más allergiaellenes gyógyszerrel előnyös lehet. 


Alkalmazás:

Felnőttek átlagos napi adagja 4-6-szor 1 fújás mindkét orrnyílásba (21,6-32,4 mg/nap). A porlasztófej egyszeri megnyomásakor („1 fújásra”) az üvegtartályból 2,7mg hatóanyag távozik.
5 éven felüli gyermekek átlagos napi adagja 4-6-szor 1 fújás mindkét orrnyílásba (21,6-32,4 mg/nap).
5 év alatti gyermekek számára nem javallott a Taleum orrspray a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt.

Speciális betegcsoportok: Idős betegek a szokásos dózist alkalmazhatják.

A szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (szénanátha) tüneteinek kivédésére, a megelőző kezelést a tünetek várható megjelenése előtt 2-4 héttel kell megkezdeni és a tünetek kiváltásában szerepet játszó faktorok (pl. a levegőben lévő szezonális pollenek) eltűnéséig folytatni.

A krónikus allergiás nátha kezelésében a készítmény tartós alkalmazása a tünetek súlyosságát enyhítheti.

A kezelést felfüggeszteni fokozatosan (kb. 1 hét alatt) kell, hogy elkerüljük a nátha kiújulását.

Alkalmazásakor az üvegtartályt a szórófejjel felfelé, az adagolót az orrba helyezve kell tartani. Az orrspray adagoló pumpáját az első használat előtt - a védőkupak eltávolítása után - a szelep működtetésével fel kell tölteni (a levegőbe pumpálni, amíg a permet megjelenik). A pumpa feltöltése akkor is szükséges lehet, ha hosszabb ideig nem használták a készítményt.



1.2. Allergodil oldatos orrspray 10ml
A készítmény hatóanyaga: 10 mg azelasztin-hidroklorid – 10 ml oldatban (üvegenként). 

Javallat:

Szénanátha és egész éven át tartó allergiás nátha tüneti kezelésére javasolt. Az allergia a szervezet saját védekező rendszerének túlzott reakciója idegen, egyébként ártalmatlan anyagokra. Allergiát többek között virágpollenek, házipor, macska- vagy kutyaszőr vált ki.

Ez a hatóanyag gátolja a hisztamin és egyéb gyulladáskeltő anyagok hatásait, amelyek az allergiás reakció során fokozott mértékben szabadulnak fel.
Az Allergodil orrspray meggátolja többek között az orrnyálkahártya megduzzadását, a fokozott orrváladékozást és a kínzó tüsszögés ingert. Mivel az Allergodil orrspray közvetlenül az orrnyálkahártyára hat, az alacsony hatóanyag tartalom ellenére az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan szünteti meg.

Adagolás
a készítmény szokásos adagja: naponta 2-szer (reggel és este) egyet-egyet kell befújni mindkét orrnyílásba (ez megfelel napi 0,56 mg azelasztin-hidrokloridnak).

Az Allergodil orrspray hosszú távú kezelésre is alkalmas. A kezelés időtartamára vonatkozóan nincsenek megszorítások. Amennyiben az orrspray megfelelő alkalmazása mellett tünetei nem javulnak, forduljon orvoshoz.

1.3. Luffeel oldatos orrspray 20 ml

Hatóanyagok: Luffa operculata D4, Luffa operculata D12, Luffa operculata D30, Thryallis glauca D4, Thryallis glauca D12, Thryallis glauca D30, Histaminum D12, Histaminum D30, Histaminum D200, Sulfur D12, Sulfur D30, Sulfur D200.
A Luffeel orrspray homeopátiás gyógyszer. A Luffeel orrspray alkalmazható a szervezet öngyógyító törekvésének serkentésére szénanátha esetén. 

A készítmény szokásos adagja:

 Felnőtteknek és 12 év feletti serdülőknek: naponta 2‑5 alkalommal orrnyílásonként 1 vagy 2 befújás.
Alkalmazása gyermekeknél: 2‑12 év közötti gyermekeknek csak orvossal történt előzetes konzultációt követően alkalmazható.

A panaszok enyhülésekor az adagolás gyakoriságát csökkenteni kell.

Az orrspray első használata előtt, a szórófej többszöri lenyomásával pumpáljon néhányszor a szabad légtérbe.

A kezelés időtartama: Ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, súlyosbodnak vagy új tünetek jelennek meg, keresse fel orvosát, aki az Ön további kezelését meghatározza.


2. Szimpatomimetikumok.  Néhány példa a teljesség igénye nélkül.

2.1. Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray 15ml
Érdekes, mert a nevében benne van, hogy allergia - és valóban az ellen is kiválóan alkalmazható –, a hatóanyag tekintetében mégsem az antiallergikumok hatástani csoportjába tartozik, hanem ebbe az általános csoportba. Így vigyázni kell, hogy ne használjuk egész szezonban folyamatosan. 


Javallat:

Az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray orrdugulást csökkentő (fenilefrin) és antihisztamin (dimetindén-maleát) hatóanyagot tartalmaz.

Az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray a légúti allergia következtében kialakuló orrdugulás és orrfolyás enyhítésére szolgáló készítmény.

Az Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray orrdugulást csökkentő és antihisztamin hatóanyagot tartalmaz, ami gyorsan és tartósan enyhíti az allergiás eredetű felső légúti megbetegedések okozta orrdugulást és orrfolyást. Elősegíti az orrjáratok kitisztulását, mérsékli az orrdugulást és orrfolyást.

Nem gátolja az orrban lévő csillószőrök működését. A szénanátha és más allergiás orrnyálkahártya‑gyulladás (pl. háziporral, állati szőrrel stb. szembeni allergia) következtében kialakuló orrdugulás csökkentésére szolgál.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Ugyanezt a hatóanyag kombinációt (orrdugulást csökkentő (fenilefrin) és antihisztamin (dimetindén-maleát) tartalmú készítmény a Vibrocil oldatos orrspray 10ml és orrcsepp 15ml is. 



2.2. Xilometazolin hatóanyag:

- Novorin 0,05% oldatos orrcsepp 10 ml (kisgyermek) és Novorin 0,1% oldatos orrcsepp 10ml (felnőtt és 6 év feletti gyermek )
- Aquaspira 0,5 mg/ml oldatos orrspray 10ml (kisgyermek) és Aquaspira 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml (felnőtt és 6 év feletti gyermek )
- Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml (felnőtt és 6 év feletti gyermek )
- Otrivin 0,5mg/ml oldatos orrcsepp 10ml (kisgyermek), Otrivin 1mg/ml oldatos orrcsepp 10ml (felnőtt és 6 év feletti gyermek ) és Otrivin 1mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml (felnőtt és 6 év feletti gyermek)
- Rhinathiol 1 mg/ml oldatos orrspray (felnőtt és 6 év feletti gyermek)


A készítmények az orrnyálkahártyára cseppentve érösszehúzódást idéznek elő, csökkentik a nyálkahártya duzzanatot, és az orr-garatüreg nyálkahártyájának vérbőségét, továbbá mérséklődik a keletkezett váladék mennyisége is. Mindez az orrdugulás csökkenését és javuló orrlégzést eredményez, ezáltal az orrmelléküregek szellőzése is lehetővé válik.


A készítmény az alábbi állapotok tüneti kezelésére alkalmas:
- akut vírusos, vagy bakteriális eredetű orrnyálkahártya-gyulladás;
- akut, vagy krónikus arcüreggyulladás fellángolása;
- allergiás orrnyálkahártya-gyulladás;
- akut középfülgyulladás – a fülkürt-elzáródás mértékének csökkentésére. 





2.3. Oximetazolin hatóanyag:

- Nasivin oldatos orrspray/orrspry (hatáserősségek: 0,1mg/ml: újszülötteknek és csecsemőknek 1 éves korig, 0,25mg/ml: kisgyermekeknek 1-6 éves korig és 0,5mg/ml: felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek)
- Afrin 0,5 mg/ml oldatos orrspray 20ml (felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek)
- Sinex Wick Aloe Vera és Eukaliptusz 0,5 mg/ml oldatos orrspray 15 ml (felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek)

Ez a hatóanyag érszűkítő tulajdonságokkal rendelkezik, és ezáltal a nyálkahártya duzzanatának csökkenését idézi elő.

Ezek a készítmények a következő betegségekre alkalmazhatóak:
· nátha (rinitisz akuta),
· allergiás nátha (rinitisz allergika),
· rohamokban fellépő szénanátha (rinitisz vazomotorika),
· a váladékürülés megkönnyítésére az orr- és/vagy melléküregek gyulladása esetén,
· náthával együttjáró fülkürt és középfül-gyulladás,
· nyálkahártya-duzzanat diagnosztikus csökkentésére orvosi vizsgálatok során. 



2.4. Tramazolin hatóanyag: - Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray 10ml 

Javallat:

A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható. Hatóanyaga a tramazolin-hidroklorid-monohidrát, aminek érszűkítő hatása azonnal mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal rövid időn belül, tartósan megszünteti az orrüreg eldugulását. 



3. Tengeri sós orrsprayk

Izotóniás tengervíz tartalmú készítmények, amelyek orrhigiéniai szempontból hasznosak.

Magát a tüneteket azáltal csökkentik, hogy a problémát okozó polleneket, port... eltávolítják az orrnyálkahártyáról.

Előnyük, hogy csecsemőkortól alkalmazható, terhességben, szoptatás alatt szintén.

Aqua Maris, Free Nosal, Sterimar, Fluimare... orrspray 







4. Fizikai védőréteget képző készítményeket   - Ebben a különleges csoportban három készítményről ejtenék szót. 

4.1. Alerblock orrspray 2,5g

Az AlerBlocK® egy orrspray, mely hatékonyan képes megelőzni ill. csökkenteni a légúti allergia tüneteit. Természetes alkotórészekből áll, a szervezetet semmilyen módon nem károsítja.

A készítményben található természetes mikrozellulóz por az orr nyálkahártyájára jutva gél állapotú filmréteget képez. Ez a réteg mechanikai szűrő szerepet tölt be, megakadályozza az allergiát okozó részecskék érintkezését a nyálkahártyával. Ugyanakkor levegő számára átjárható, nem akadályozza a nyálkahártya szellőzését. 


Hogyan kell használni?

Az AlerBlocK® használata rendkívül egyszerű. Mindössze annyi teendője van, hogy mély belégzés közben fújjon 1-1 adagot mindkét orrjáratába, naponta egyszer, vagy szükség esetén többször is, lehetőleg még allergénmentes környezetben. A flakont minden fújás előtt rázza fel erőteljesen, hogy a por bejusson az adagoló fejbe. Befújáskor a flakont 0,5-1 cm-re tartsa az orrnyílástól, használat után szorosan tekerje rá a védőkupakot, hogy ne jusson nedvesség a flakon belsejébe.

Mivel nem tartalmaz semmilyen szintetikus hatóanyagot így nem álmosít, terhes nők, gépjármű vezetők, ill. veszélyes munkakörben dolgozók is bátran használhatják.







4.2. Prevalin Allergia 20ml

Gyorsan, biztonságosan és hatékonyan kezeli a szénanátha első tüneteit. Felrázva folyékonnyá válik a könnyű alkalmazás érdekében. Az orrüreg belső felszínén leülepedve gélesedik, és megakadályozza, hogy az allergének érintkezzenek az orr nyálkahártyájával.

Gyógyszer- és tartósítószermentes oldat.

Szénanátha, poratka és háziállat allergia tüneti kezelésére, precíziós szórófejjel:
- tüsszögés
- orrfolyás
- orrdugulás
- viszkető/könnyező szem
Nem álmosít. Sportolók, várandós és szoptató kismamák is használhatják.
Hatékonysága klinikailag bizonyított, szteroidot és antihisztamint nem tartalmaz.
Használja naponta 2-3-szor az allergiás reakciók kezdetekor. Hatása 6 órán át tart.




4.3. Allergofilter levegőszűrő (S, M, L méret 60x vagy S,M,L minta készlet 10x)

Magyar találmány légúti allergia ellen. Ez egy orrba helyezhető speciális szivacs, amely kiszűri a belélegzett levegőben található káros anyagokat, és ezzel enyhíti az allergiát okozó részecskék kellemetlen hatását.

Ezt a szűrőhatást speciális szerkezete révén éri el, amely a belélegzett levegőt korlátlanul átengedi, viszont megtisztítja a benne található, bizonyos méret feletti káros anyagoktól. Az Allergofilter orvosi segédeszköznek minősül, működése kizárólag a szűrőhatáson alapul, semmilyen hatóanyag nem kerül vele a szervezetbe, ezért mellékhatásai sem lehetnek.

Az egyszer használatos szűrőt az orrnyílásba kell helyezni, ahol a pollenkoncentrációtól és a beteg állapotától függően 12-24 órán keresztül fejti ki hatását. Az elhasznált filter orrfújással távolítható el, ezután új szűrőt kell felhelyezni. A filter használata elején bizonyos hozzászokási idővel kell számolni, egyénenként változó, hogy meddig tart az orrba helyezett idegentest érzetének elfogadása.




 Várom személyes tapasztalataikat, történetüket, kinek mi vált be. Hátha segítséget jelent másoknak, akik szintén ebben a cipőben járnak!


Kapcsolódó írásaim:

- Allergia - szénanátha.
- Méh- és darázscsípés kezelése - gyógyszerész szemmel.


3 megjegyzés:

  1. Én a Prevalint használom és nagyon hatásos, nagyon szeretem enyhe mentolos illata van. Szinte azonnal elmúlik a szűnni nem akaró viszketés. Sokszor még gyógyszert sem kell bevennem, mert ezzel bizonyos esetekben elvagyok nélküle. Nagy segítség, ha valakinek "csak" az orrában jön elő az allergia. Az ára kicsit húzós, ezért lehet mást is kipróbálok még.

    VálaszTörlés
  2. Prevalin-nal az a bajom, hogy sokszor csak a fele flakont/tubust tudom elhasznalni es ugye nem olcso. Egyszeruen csak nem jon ki a tubusabol. A gyarto szerint egyedi eset volt, de azert szo nelkul ujat kuldtek. (en csak a harmadik felig hasznalt utan kezdtem el reklamalni)

    A gyarto szerint a razastol valik folyekonnya, igy azt rigorozusan vegre kell hajtani, hogy ne duguljon el a fej.

    VálaszTörlés
  3. Van valakinek tapasztalata a Prevalinnal allergiás asztma esetére? Érdemes az inhalátorok mellé megvenni?

    VálaszTörlés