VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2012. október 16., kedd

Fókuszban a C-vitamin.


A C-vitamin (aszkorbinsav) talán a legismertebb, legáltalánosabban alkalmazott vitamin. Ha szóba kerül, sokaknak Szent-Györgyi Albert neve lesz az első, ami eszébe jut. Ma ezzel a vitaminnal foglalkozunk egy kicsit.
Felfedezése:

Dr. Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy korábban ismeretlen vegyületet a mellékvesében. Majd megfigyelte, hogy a vizsgált anyag a citrusfélékben is előfordul, de ahhoz, hogy a kémiai felépítését is megvizsgálhassa, csak nagyon kis mennyiségben sikerült előállítania. Később a szegedi zöldpaprikából sikerült nagyobb mennyiséget kivonnia.
A legendák szerint utálta a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, veszekedés helyett a köpenye zsebébe tette, megette a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén megvizsgálta a vacsoráról megmaradt paprikát. Állítólag már aznap éjjel a kezében volt a megoldás...


Szent-Györgyit 1934-ben már jelölték az orvosi Nobel-díjra, de csak 1937-ben ítélték neki az élettani és orvosi Nobel-díjat "A biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában". A díj Szegedre került, majd a második világháború elején a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle. A plakett ma is ott található.


A világ első kontrollált klinikai vizsgálatát James Lind skót hajóorvos végezte el a Brit Királyi Haditengerészet Salisbury nevű hajóján. A hajó 1746-ban indult útnak Angliából. 1747 tavaszára a hajón kitört a skorbut. Ekkor a betegeket elkülönítette az egészségesektől, egységesítette étrendjüket.
Néhány beteget az orvostudomány első kontrollcsoportjába sorolt — ők azonos körülmények mellett nem kaptak semmilyen „gyógyszert”, másoknak citrusféléket adogolt.

Kiderült, hogy a citrommal és naranccsal etetett betegek állapota javult, miközben minden más csoport állapota romlott.

Később ez alapján a kísérlet alapján a brit flottában előírták, hogy minden hajón a citromot kell adni a hajósoknak, aminek köszönhetően a halálozási arány a felére esett vissza.


Hiánytünetei:

Ezt a vitamint a legtöbb emlősfaj képes önmaga előállítani, ezalól egyedül az ember és a tengerimalac kivétel.

Napi 10mg-nál kevesebb C-vitamin bevitele skorbutot okoz (a nagy földrajzi felfedezések idején „tengeri pestis”-nek nevezték ezt a kór, amely tömegesen irtotta a hajók legénységét), amelynek tünetei a fogínysorvadás (vérzés), foghullás, kiszáradt, pikkelyes bőr, elhúzódó sebgyógyulás…

Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

Korai tünetei:

- kimerültség
- étvágytalanság, fogyás
- ingerlékenység
- izom-, izületi és csont fájdalmakBéres Vitamintár akciókKésői, jellegzetes skorbut tünetek:
- nehéz, elhúzódó sebgyógyulás
- gyakori vérzések (pl.orrvérzés, bőr alatti véraláfutások, fogínyvérzés...)
- kiszáradt, pikkelyes bőr
- ínygyulladás, fogak elvesztése


Hatásai:

A C-vitamin az immunrendszer fehérvérsejtjeinek megfelelő működéséhez, valamint a szervezet kollagén-szintéziséhez szükséges. A kollagén alapvető fehérje a csontokban, porcokban, izomszövetekben és a vér alakos elemeiben, továbbá szerepet játszik a hajszálerek, csontok és fogak megfelelő felépítésében, a sebek, csonttörések, horzsolások, bevérzések és a fogínyvérzések gyógyulásában. Javítja az izmok regenerálódását.

C-vitamin antioxidáns hatású. Védi a szervezetet a környezeti ártalmaktól, azáltal, hogy képes megkötni a szervezet sejtjeit károsító szabad gyököket.

Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Ezért is van kulcsszerepe a meghűléses betegségek megelőzésében és kezelésében.

Segíti a vas felszívódásást. (nem véletlenül van forgalomban sok vas+C-vitamin kombináció)

Túladagolása:

Bár vízoldékony vitamin - a zsíroldékony vitaminokkal szemben, nem tud felhalmozódni a szervezetben - a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így elméletileg nem lehet túladagolni, de mégis több káros hatása van, ha huzamos ideig extrém nagy mennyiségben alkalmazzák.
Ezek pedig:
- hasmenés, hosszú távon fokozza a gyomorfekélyre való hajlamot
- túlzott bevitel abbahagyásakor kis idei a szervezet (mivel hozzászokott a nagy mennyiséghez) skorbutos tüneteket produkál
- fokozza a vesekőképződés veszélyét
- mivel segíti a vas felszívódását, bizonyos vasraktározással járó megbetegedéseknél (pl.: hemosziderózis, hemokromatózis) káros lehet, emellett a túl sok vas súlyosbítja bizonyos gyulladásos bőrbetegségek tüneteit (pl.: seborrhea)


Előfordulása:
Friss zöldségek és gyümölcsök.

- zöldségek: zöldpaprika, burgonya, paradicsom, saláta, és a káposztafélék
- gyümölcsök: áfonya, ribizli, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit


A C-vitamin (mint a többi vitamin is) hőérzékeny, így pl. a csipkebogyó teát sem szabad forró vízzel készíteni, csak hideg vízben áztatva és bomlékonysága miatt a fémeszközöket is kerülni kell a készítésnél.


Napi ajánlott mennyisége:

- gyermekeknek: 40-50mg

- felnőtteknek: 60-80 mg , ezt az adagot azonban növelni kell pl. dohányzás (egy cigaretta elszívása kb. 25-150 mg C-vitamint képes "semlegesíteni"), orális fogamzásgátlók szedése, legyengült állapot, betegség esetén illetve stesszes életmód, szennyezett levegőjű környezetben élőknek, így én felnőtteknek megelőzésre napi 200mg-ot, betegség esetén 500 – maximum (nagyon maximum!) 1000mg-ot ajánlok.


Ezzel lesznek akik vitába szállnak, mert kevésnek tartják; de ennél nagyobb adag esetén számolni kell a vesekőképződés veszélyével.Kapcsolódó írásaim:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése