VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2011. november 12., szombat

Gyomorsav túltengés kezelése. - 2.rész   Ebben a részben magáról a gyomorsav termelődés csökkentésének lehetőségeiről lesz szó. Mint az előző részben is írtam erre két lehetőség létezik a recept nélkül megvehető gyógyszerek között:

- H2 (hisztamin)-receptor blokkolók (a hisztaminról korábban az allergiával foglalkozó bejegyzésben már olvashattak): Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek megakadályozzák a hisztamin H2-receptorhoz való kötődését, ezáltal a protonpumpa aktiválódását. Ezzel már át is ugrottunk a következő csoportra, a

- protonpumpagátlókra: ezen gyógyszerek közvetlenül a gyomorsav termelődés utolsó lépcsőjét állítják le.

Ha valakit egy kicsit mélyebben érdekel a gyomorsav termelődés mechanizmusa, jobban át szeretné látni, hogy pontosan hol és mi történik, íme egy kis kitérő:


Ezzel a leegyszerűsített ábrával szeretném segíteni a megértést.

A hisztamin kapcsolódik a H2-receptorhoz, amivel olyan folyamatatokat indít el (fokozza a  cAMP-szintet), amely működésbe hozza a protonpumpát. Ezen a ponton hatnak a hisztamin antagonisták (H2-receptor blokkolók), mert nem engedik, hogy a hisztamin a receptorához kapcsolódjon és aktiválja a protonpumpát.
A protonpumpa hatására a gyomornyálkahártya specializált sejtjeiben lévő hidrogén (H+) ion kicserélődik a gyomorban található kálium ionra és ezzel párhuzamosan, ennek hatására történik még egy ion "vándorlás". A sejtből kálium és klorid (Cl-) ion kerül a gyomorba.
Most már egy helyen vannak a megfelelő ionok, hogy együtt megalkossák a gyomorsavat, ami nem más, mint HCl (sósav).
A protonpumpagátlók pedig ezt a hidrogén-kálium ion cserét akadályozzák meg, meggátolván ezzel a gyomorsósav kialakulását.
Mint láthatják mindkét csoport tagjai ugyanazt a folyamatot gátolják, csak két különböző támadásponton.

Tudom, hogy ez a leírás elég sarkított, teljesen szakmai szemmel nézve leegyszűsített változat, de a célom csupán az volt vele, hogy egy kicsit el lehessen képzelni, hogy történik ez az egész folyamat.
Remélem sikerült!

Most térjünk át magukra a gyógyszerekre.

Ezeknél a gyógyszereknél feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy hosszabb távú alkalmazás esetén érdemes orvoshoz fordulni, mert a receptköteles (rendszerint magasabb hatóanyag tartalmú, vagy a csoport recept nélkül nem kapható hatóanyagait tartalmazó változataik) TB támogatottak! - Jóval kedvezőbb áron tudnak hozzájutni, ha van receptjük.


H2-receptor blokkolók:

A csoport egyedüli recept nélkül kapható tagja a Quamatel mini 10mg tabletta 14x. (hatóanyaga: famotidin)
Javallata: "A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák. A gyomorban élettanilag is termelődik gyomorsav, különösen étel és ital fogyasztása után. Amennyiben a termelődött gyomorsav mennyisége túl sok, az égő fájdalmat és kellemetlen érzést okoz. Egy Quamatel Mini 10 mg filmtabletta tartósan enyhíti a gyomorégést, a gyomorsav túltermelődés okozta panaszokat, az ezzel összefüggő gyomorfájást."

Hatására mind a sav koncentrációja, mind pedig a gyomornedv mennyisége csökken, míg a pepszin kiválasztása arányos marad a kiválasztott gyomornedv mennyiségével.

Ellenjavallat:
- A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.
- Terhesség, szoptatás,
- Gyermekkor (megfelelő klinikai tapasztalatok hiányában).

Idősebb betegeknél, dohányosoknál előfordul, hogy sajnos hatástalan, ilyenkor vagy dózist kell emelni, vagy érdemesebb protonpumpa gátlóval próbálkozni.

Folyamatos szedése esetén az alkalmazás ideje a 2 hetet nem haladhatja meg orvosi utasítás nélkül.


Protonpumpagátlók:

A gyomorsav termelődés nem csak a fent leírt hisztaminnal összefüggő módon indulhat be (ezért a H2-receptor blokkolók hatása részleges). Mivel a termelődés legutolsó lépcsőfokát gátolják a protonpumpagátlók, hatásuk rendszerint sokkal hatékonyabb.

A csoport recept nélkül kapható hatóanyaga: pantoprazol (20mg) - Acida, Pantoloc Control, Controloc Control tabletta.


A következő részről egy kicsit nehezemre esik írni, mivel jelen pillanatban a csoport mindkét tagja hiánycikk. Forgalomban vannak, csak épp beszerezhetetlenek...
A gyomornyálkahártya bevonó, védő készítményekről van szó. Hatóanyaguk a szukralfát; a gyógyszerek neve biztos kevésbé hangzik idegenül: Venter tabletta/granulátum, illetve Alusulin tabletta.
Hatásmechanizmusuk:
A gyomor savas közegében a szukralfát polimerizálódik, így egy a gyomor nyálkahártyájához tapadó gélszerkezetet képez, ami védi a nyálkahártyát a gyomorsavtól. Különleges tulajdonsága, hogy a gyomor fekélyes, már károsodott területeihez jobban tapad, mint az egészséges részekhez, javítva a regenerálódás esélyét.
Mivel a szukralfát nem szívódik fel, ritkán okoz mellékhatást. (székrekedés)
Remélem hamarosan újra helyreáll az ellátás, mert igen fontos készítményekről van szó!