Már az aranyérrel foglalkozó bejegyzésemben is előkerült a rostdús étkezés fontossága. Ma ezzel foglalkozunk.
- Aranyér betegség kialakulása, megelőzése és kezelése.
A modern élelmiszer-ipari eljárások során gyakran kivonják a rostanyagok nagy részét (pl. a fehér liszt, gyümölcslevek nagy része…) az élelmiszerekből, de szerencsére napjainkban újra kezdenek teret hódítani a rostok (teljes kiőrlésű kenyérfélék, gabonapelyhek…), miután felismerték számos jótékony hatásukat.
Most megnézzük mik azok és miért is olyan hasznosak a növényi rostok!
A rostok emészthetetlen növényi sejtalkotó komponensek, amelyek a növényi sejtek falából származnak és amelyeket szervezetünk enzimjei nem tudnak lebontani. Épp ez a tulajdonságuk - hogy végighaladnak a tápcsatornán, anélkül, hogy felszívódnának - kedvező hatásuk egyik alapja.
Egy kis történeti érdekesség:
Az élelmi rostok fontosságának felismerése két angol orvos, Burkitt és Towell munkásságához fűződik: ők írták le először, hogy a táplálkozási tényezők (a zsír- és a rost bevitel) összefüggésben állnak a bélbetegségekkel. Azokban az országokban, ahol a zsírbevitel alacsonyabb, az élelmi rost-bevitel pedig magasabb, az ilyen jellegű megbetegedések aránya látványosan alacsonyabb.
Két csoportra oszthatóak (vízben való oldhatóságuk alapján):
- oldható rostok (pl.: pektin, gumi...)
- nem oldható rostok (pl.: cellulóz, hemicellulóz...)
Napi ajánlott rostbevitel felnőttek részére: minimum 25-35 gramm (ezzel szemben a magyar lakosság átlagosan 5-10 gramm rostot fogyaszt naponta)
Itt fontos megjegyeznem, hogy a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell (napi 1,5-2 liter), mivel a rostok a víz jelenlétében megduzzadva tudják kifejteni hatásukat.
Legfontosabb rostforrások: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, algafélék, zabpehely, hüvelyesek.
És most nézzük, milyen hatásaik vannak?
1. A rostok legismertebb tulajdonsága, amiről a legrégebb óta tudunk, a székrekedés elleni hatás. A hatás azon alapul, hogy a nem oldható rostok víz jelenlétében megdúzzadnak, így egyrészt lágyabbá teszik a székletet, másrészt segítenek elérni azt a széklet mennyiséget, amely képes kiváltani a székelési ingert.
2. A rostok – ugyanezen hatását kihasználva – alkalmas testsúly csökkentésére. Mivel a gyomorban megdúzzadva teltségérzetet okoznak, így csökken az éhségérzet, a kalóriabevitel, és ezáltal súlyt veszíthetünk. Másrészt – szintén a túlsúly csökkentésére alkalmas tulajdonsága -, hogy zsírmolekulákat képesek megkötni, így azok nem tudnak felszívódni és raktározódni
És van még egy tulajdonsága, amely segítheti a fogyást: az oldható rostokról kimutatták, hogy csökkentik a gyomor ürülésének sebességét, így tovább tart az étkezések utáni teltségérzet, ami csökkenteni fogja az elfogyasztott kalóriák mennyiségét.
Láthatjuk, hogy mind az oldható, mind a nem oldható rostok segítenek a súlyvesztésben, így kiváló segítség lehet fogyókúrákban.
3. A kutatások kimutatták, hogy az oldható rostok csökkentik a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, így csökkentik a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát is.
4. Az oldható rostok egyik fajtája, a pektinek, képesek csökkenteni a vércukorszintet, azáltal, hogy növelik az inzulinszintet, illetve hogy lelassítják, bizonyos mértékig gátolják a szénhidrátok felszívódását.
(sok esetben a túlsúly csökkenése is segít a cukorbetegeknek a vér cukortartalmának kordában tartásának)
Itt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy cukorbetegek minden esetben konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt nagyobb mennyiségű rostot szeretnének beépíteni étrendjükbe!
5. A pektin emellett csökkenti a vesekövek kialakulásának kockázatát is.
6. A rostok ezeken kívül hozzájárulhatnak az egyik leggyakoribb daganatféleség, a vastagbélrák megelőzéséhez is, azáltal hogy segítenek a tápláléknak gyorsabban áthaladni a bélcsatornán, így a bélnyálkahártya kevesebb ideig van kitéve az esetleges rákkeltő anyagok káros hatásának, illetve megkötik az epesavakat.
És most foglaljuk össze a rostok legfontosabb hatásait:
- biztosítják a napi székletürítést
- segítenek a testsúly csökkentésében
- képesek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal segítenek a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében
- csökkenteni képesek a vércukorszintet
- védenek a vastagbél daganat kialakulásától
- megkötik és eltávolítják a felesleges méreg- és salakanyagokat
Nagyon jo ez a tajekoztatas,de keves ahhoz,hogy mindenki ismerje.A betegsegek megelozeset is tanitani kellene,nem csak a gyogyitast.
VálaszTörlés