VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2017. február 22., szerda

Meningococcus fertőzés

Az elmúlt hetek, hónapok vakcina kereső őrülete után (alatt), gondoltam érdemes írni egy bejegyzést arról, hogy mi miatt is történik mindez.

A Neisseria meningitidis (hétköznapi elnevezése: Meningococcus) nevű Gram-negatív, tokos baktériumnak 13 szerocsoportja létezik, amelyből hat (A, B, C, W-135, X és Y) okoz invazív megbetegedést.

A különböző szerocsoportok előfordulása földrajzi helyenként eltérő. Míg például az A csoport Észak- és Közép-Afrikában okoz problémát, addig hazánkra elsősorban a B, ritkábban a C szerocsoport a jellemző. (elvétve előfordul W135 és Y) Az elmúlt évtized során nyolc epidemiológiai évben a B, két évben (2010-11 és 2011-12-es szezonban) a C szerocsoport okozta a megbetegedések többségét.

Ritka (Magyarországon szezononként átlag 50-60 bejelentett eset), de minden esetben súlyos lefolyású betegségről van szó.

A halálozás még a fejlett országokban is 5-15% körüli, Magyarországon 8-20% között váltakozik. Túlélés esetén is maradandó károsodásokkal gyógyulhat – maradandó idegrendszeri károsodás (mintegy 20%-ban), hallásvesztés (2-4%), ujjak, végtagok amputációja (1-8%)

A meningococcus-fertőzés elsősorban a csecsemőket és a kisdedeket érinti, de a fertőzés kockázata serdülőkorban valamennyire ismét emelkedik.

Számokkal kifejezve: a 2006-2015 közötti megbetegedéseket figyelembe véve, 21,8% volt a csecsemők, 19,8% a kisdedek (1-2 évesek) és 12,2% a 15-19 évesek aránya.

A baktériumot az egészséges emberek közel 10%-a (más forrás szerint akár 5-50%-a) tünetmentesen hordozza a torkában. Maga a baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel, nyál útján terjed (csók, tüsszentés, köhögés...), ezért jelentkezik gyakrabban például kollégiumban, túlzsúfolt szórakozóhelyen, iskolában...

A betegség gyakran az influenzajárványokkal egy időben jelentkezik, mivel a légúti fertőzések segítik a meningococcusok megtapadását.

Az invazív meningococcus-betegségre az elején többnyire általános tünetek a jellemzőek – magas láz, hányás, gerinc- vagy végtagfájdalom, aluszékonyság, fejfájás, sápadt bőr.

A láz hullámzó, de többnyire magas, szinte minden esetben megjelennek a petechiák, amelyek jól körülhatárolt, kis méretű, 1–3 mm-es, vérzéses eredetű foltok. A bőrből nem emelkednek ki, megnyomáskor nem tűnnek el.

Üvegpohár próba: egy üvegpoharat nyomva a petechiára, annak környezete elfehéredik, de maga a bőrvérzés nem halványodik, nem tűnik el, mint történne az más, ártalmatlan bőrjelenség esetében.


A betegség lappangási ideje 2-10 nap.

A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: gennyes agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés (szepszis). Ez utóbbi órák alatt kialakulhat és gyakran nem telik el 24 óra az első tünetek és a halál beállta között, így az első vizsgáló orvos ébersége, helyzetfelismerése döntő jelentőségű.

A kezelés kórházi körülmények között antibiotikummal történik. A beteggel érintkezett személyeket megelőző jellegű gyógyszeres kezelést kapnak, amelyhez térítésmentesen juthatnak hozzá. (Rifamed-amely a vizeletet erős narancsszínűre festi, de ez teljesen ártalmatlan jelenség)

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás.
Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, de forgalomban van már az A, W135 és Y csoportok ellen is védettséget biztosító négy komponensű oltóanyag is.
 

Név
Alkalmazható
Alkalmazási terület
Menveo
2 éves kortól
Konjugált meningococcus A, C, W135, Y oltóanyag
Nimenrix
12 hónapos kortól
Konjugált meningococcus A, C, W135, Y oltóanyag
Menjugate, NeisVac C
2 hónapos kortól
Konjugált meningococcus C oltóanyag
Bexsero
2 hónapos kortól
Meningococcus B vakcina (rekombináns)


Oltási rend:

Menveo:

Gyermekek (2 éves kortól), serdülők és felnőttek részére a Menveo-t egyszeri, (0,5 ml-es) adagban kell alkalmazni.

Emlékeztető oltás: A Menveo vakcinációt követő hosszú távú antitest-perzisztenciára vonatkozó adatok a vakcináció utáni legfeljebb 5 évre állnak rendelkezésre (lásd Hatás: Farmakodinámiás tulajdonságok és Figyelmeztetés pont).

A Menveo emlékeztető oltásként is adható olyan alanyoknak, akik korábban a Menveo-val, más konjugált meningococcus vakcinával vagy meningococcus elleni nem konjugált poliszacharid vakcinával kapták az alapimmunizálást. Az emlékeztető oltás szükségességét és időzítését a Menveo-val korábban vakcinált alanyoknál a nemzeti ajánlások alapján kell meghatározni.


Nimenrix:

Az immunizálást a feloldott vakcina egyetlen 0,5 ml-es adagjával kell elvégezni.

A Nimenrix beadható emlékeztető oltásként olyan személyeknek, akik korábban Nimenrix-szel vagy más konjugált vagy teljes poliszacharid meningococcus vakcinákkal alapimmunizálásban részesültek


Menjugate:

Alapimmunizálás: 2 hónaposnál idősebb, de 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek: két, egyenként 0,5 ml-es adag oltandó, az oltások között legalább 2 hónapos intervallummal.
Gyermekeknek betöltött 12 hónapos kortól: egyszeri, 0,5 ml-es adag.

Emlékeztető oltás: A csecsemőkorban elvégzett alapimmunizálást követően egy emlékeztető oltás adása javasolt. Az emlékeztető adag beadásának ideje a hatályos oltási javaslatnak megfelelően történjen. Az emlékeztető oltásra adott immunválaszra és egyéb gyermekkorban alkalmazott vakcinákkal való együttadásra vonatkozóan a Hatás: Farmakodinámiás tulajdonságok, illetve a Kölcsönhatás pontok adnak információt.
Az emlékeztető oltás szükségessége az egyetlen adaggal oltott (azaz első alkalommal 12 hónapos vagy ennél idősebb korban immunizált) alanyoknál jelenleg még nem megállapított

Serdülők és felnőttek:
A Menjugate egyszeri, 0,5 ml-es adagjának beadása szükséges.
Nincsenek adatok a különféle meningococcus C csoportú konjugált vakcinák használatára az alapimmunizálás vagy emlékeztető oltás során. Amennyiben lehetséges, a folyamat során ugyanazt a vakcinát kell használni.


Neis Vac C:

Alapimmunizálás: Csecsemők 2-től 4 hónapos korig:
Két, egyenként 0,5 ml-es adaggal oltandók, legalább 2 hónapos időközzel.

Csecsemők 4 hónapos kortól, idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek:
0,5 ml egyszeri alkalommal.

Emlékeztető oltás: Csecsemőknél a 2-12 hónapos korban végzett alapimmunizáció befejezése után emlékeztető oltást kell beadni hozzávetőlegesen 12-13 hónapos korban, legalább 6 hónapos időközzel az utolsó NeisVac-C oltás után.
12 hónapos vagy idősebb korban immunizált egyéneknél az emlékeztető oltás szükségességét még nem igazolták


Bexsero:
 


Korcsoport


Alapimmunizálás
Az alapimmunizálás dózisai közötti
intervallumok


Emlékeztető oltás
Csecsemők, 2 hónapos és 5 hónapos kor között Három, egyenként
0,5 ml-es dózis,
amelyekből az első dózist 2 hónapos korban adják bea
Legalább 1 hónap Igen, egy dózis a 12 és
15 hónapos kor közöttb,c
Nem vakcinált
csecsemők, 6 hónapos és 11 hónapos kor között
Két, egyenként
0,5 ml-es dózis
Legalább 2 hónap Igen, egy dózis a második
életévben, legalább
2 hónap szünettel az alapimmunizálás és az emlékeztető dózis közöttc
Nem vakcinált gyermekek, 12 hónapos és 23 hónapos kor között Két, egyenként
0,5 ml-es dózis
Legalább 2 hónap Igen, egy dózis,
12-23 hónap szünettel az alapimmunizálás és az emlékeztető dózis közöttc
Gyermekek, 2 éves és 10 éves kor között Két, egyenként
0,5 ml-es dózis
Legalább 2 hónap Szükségessége nem igazolt
Serdülők (11 éves
kortól) és felnőttek*
Két, egyenként
0,5 ml-es dózis
Legalább 1 hónap Szükségessége nem igazolt
a Az első dózist 2 hónapos korban kell beadni. A Bexsero biztonságosságát és hatásosságát 8 hetesnél fiatalabb csecsemők esetében nem igazolták. Nincsenek rendelkezésre álló adatok.
b Késés esetén az emlékeztető oltás nem adható be 24 hónapnál később.
c A további emlékeztető dózisok szükségességét és időzítését nem állapították meg.
* Nem állnak rendelkezésre adatok 50 évesnél idősebb felnőttekre vonatkozóan.


Hangsúlyozni kell, hogy egyetlen védőoltás sem képes 100%-os védettséget garantálni, de Magyarországon még nem kezeltek olyan beteget gennyes agyhártyagyulladással, aki előzetesen védőoltásban részesült.

Két éves életkorig a C típus elleni védőoltás eddig is államilag támogatott volt, ez a típusú vakcina 2017 január 1.-től a két év alattiak számára már csak 300 forintba kerül.

A megvásárolt vakcinákat beadásukig hűtőszekrényben kell tárolni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése