VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2016. július 29., péntek

Napgomba (Pityriasis versicolor vagy Tinea versicolor)


Mikor azt hiszem, gomba vonalon mindenről írtam már, újra és újra rájövök, van még miről beszélnünk.

A törzs bőrén jelentkező gombás megbetegedések leggyakoribb okozója a napgomba, más néven  Malassezia furfur – ma ezzel foglalkozunk.

Diagnózisára általában elég hamar sor kerül, mert esztétikailag zavaró problémáról van szó, így a betegek korán felkeresik orvosukat, bőrgyógyászukat a tünetekkel.


Tünetei:

A gomba megtelepedési helye a hajas fejbőr. Innen hullik le, többnyire a háton, vállon, mellkason, karok bőrén, nyakon (ritka esetben az arcon) okozva tüneteket.

Kezdetben barna, enyhén hámló lekerekített szélű foltokat figyel meg magán a beteg. Ez a stádium  rendkívül rövid ideig tart. Ezt követően a foltok hypopigmentálttá, fehér színűvé válnak (leukoderma), melyek továbbra is diszkrét hámlást mutatnak, esetenként összemosódnak az addig különálló foltok. Innen származik a betegség mindkét elnevezése: versus-ellen, color-szín, pityriasis-korpázó hámlás. Az alap bőrszínhez képest ezek a foltok igen feltűnőek lehetnek, különösen nyár elején, napozás után. Nem jellemző a viszketés.

A fehér foltok kialakulásának hátterében valószínűleg az a jelenség áll, hogy a gomba azaleasavat termel, amely gátolja a pigmentsejtek működését, így a napozáskor a fertőzött területeken – a környező bőrrel ellentétben - nem képződik pigment. Másrészt magának a gombatelepeknek a jelenléte is árnyékolja a bőrt, így nem tud lebarnulni. 


Okozója:


A fertőzést egy olyan gombafajta, a fentebb említett Malassezia furfur okozza, amely az egészséges emberek fejbőrén is megtalálható. A gomba a hajas fejbőrről hullik le a törzsre, de csak az fertőződik meg, azon okoz tünetet, aki hajlamos rá.


Kialakulása, terjedése:

Korábban elterjed teória volt, hogy szoláriumban lehet elkapni, de ez – lévén NEM fertőző betegségről szó – téves elmélet. A szoláriumnak annyi része van a történetben (ugyanúgy mint a napozásnak), hogy hatására válnak feltűnőbbé a fehér foltok. Ráadásul a meleg, nedves környezet (izzadás) hatására fokozódnak a tünetek.
Emberről-emberre való terjedése nem ismert/extrém ritka.

Kialakulásában szerepet játszhatnak hormonális eltérések, a meleg, párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.
Kialakulásához nem szükséges különösebb immunszuppresszió, vagy meleg, nedves környezet.

Leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik azoknál, akik vagy valamilyen fizikai munkát végeznek, aktívan sportolnak, ezáltal jobban izzadnak.

Egyéb hajlamosító tényező, amelyeket megfigyeltek:

- meleg, nedves környezet
- magas páratartalom
- műszálas, rosszul szellőző ruha viselete
- túlsúly


Megelőzése

Az előző pontban leírtakból adódik néhány jó tanács, amivel segíthetünk megelőzni a kialakulást. A bőrről minél hamarabb le kell törölni az izzadságot, nem szabad hagyni, hogy bepálljon. Ez főleg akkor ajánlott, ha valaki meleg, magas páratartalmú környezetben tartózkodik.

A megfelelő öltözetre is oda kell figyelni. Kerülendő a műszálas ruházat. Érdemesebb helyette pamut, könnyen szellőző ruhadarabokat választanunk.Ha a hajlam már ismert, valakinek már többször volt ilyen problémája, érdemes megelőzésként is használni a kezeléshez kapott sampont, illetve az egyéb gombaellenes készítményeket. (részletek lentebb)

Mivel a gombák terjedésének a zsíros környezet is kedvez, kerülendőek a zsíros testápolók.


Kezelése

A napgomba esetében maga a kezelés 1-2 hétig tart, abban az esetben ha foltjai körül már lebarnult a bőr, akkor a fehér foltok a következő szezonig visszamaradnak. Teljesen csak akkor tűnnek el, amikor a környező bőr barnasága már lekopik, és a következő nyáron a foltok is le tudnak barnulni. Ezt megelőzendő, ideális esetben a kezelés már a nyár előtt befejeződik.

Egyrészt a hajas fejbőrt (gombaölő sampon) is kezelni kell, mivel ennek elmulasztása esetén gyakori a visszafertőződés. Másrészt a kialakult helyi tüneteket antimikotikus (gombaölő) oldatokkal és/vagy krémekkel kezelik. Makacs esetben, bőrgyógyász javaslatára, szájon át szedhető gombaölő tablettára is szükség lehet. (ritkán)

A kezelésre alkalmazott gyógyszerek közül most is csak a recept nélküli készítményeket nézzük át:


1. Nizoral korpásodás ellen 20mg/g sampon (ketokonazol hatóanyag)


A bőr gombás eredetű fertőzéseinek kezelésére szolgáló gyógyszer. A samponnal mind a fej, mind a mellkas nagyobb kiterjedésű területei, illetve az arc is kezelhető.

Kezelés: 5napon keresztül, naponta egyszer alkalmazandó.
Megelőző kezelés: a napfény-expozíciót megelőzően egyszeri kezelésként, naponta egyszer, legfeljebb 3 egymást követő napon át ajánlott alkalmazni.

A Nizoral sampon biztonságosságát és hatásosságát csecsemők és 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.

Kizárólag külsőlegesen, a bőrön vagy a fejbőrön alkalmazható!

A fertőzött (fej)bőrterületet a samponnal alaposan meg kell mosni, 3-5 percig a bőrön hagyni, majd alaposan leöblíteni.


2. Terbisil krém, Lamisil krém, Lamisil spray 10mg/g (terbinafin hatóanyag)

Felnőttek és 12 éves vagy idősebb gyermekekés serdülők: 2 hétig, naponta egyszer vagy kétszer
12 éven aluli gyermekek esetében még kevés tapasztalat áll rendelkezésre a lokálisan alkalmazott terbinafinnal kapcsolatban, ezért a készítmény nem javasolt ezen korcsoportban.

Az első használat előtt a tubust lezáró membránt a csavaros kupakba épített tüske segítségével fel kell szúrni.
Az előzőleg megtisztított és szárazra törölt bőrfelületen kell a krémet alkalmazni. A krémmel vékony rétegben kell az érintett bőrfelületet és annak környékét bekenni és enyhén bedörzsölni.


3. Lomexin 2% krém (fenticonazol hatóanyag)

A krém a bőr gombás megbetegedéseinek tüneti kezelésére szolgál, hatékony a leggyakrabban előforduló bőrelváltozást okozó gombák esetében. Használható a test bármelyik pontján: fejbőrön, kézen, karon, lábon, arcon, a lábujjak között, szakállban, illetve a körmön jelentkező gombásodás kezelésére, még abban az esetben is, ha ez kis mértékben baktériummal fertőződött.
2 héten át naponta 1-2 alkalommal a fertőzött rész megmosása és megszárítása után finoman dörzsöljük be.


4. Canesten krém, Canesten oldat, Candibene krém 100mg/g  (klotrimazol hatóanyag)

A teljes gyógyulás eléréséhez a kezelés 1-3 héten át tart.

A beteg bőrfelületet minden kezelés előtt le kell mosni és gondosan meg kell szárítani.
A krémet vagy az oldatot naponta 2-3 alkalommal vékony rétegben kell a fertőzött bőrterületre felvinni és finoman be kell dörzsölni.

Gyermekek esetében nincs szükség az adagolás és az alkalmazási mód megváltoztatására.


Kapcsolódó írásaim:

- Bőrgomba tünetei és gyógyszeres kezelése.
- Körömgomba kezelése.
- Körömgomba elleni gyógyszeres körömlakkok összehasonlítása.
- Hüvelyfertőzések gyógyszeres kezelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése