VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2015. október 15., csütörtök

Uszodaszemölcs - molluscum.


Ezt a cikket már nagyon régóta halogatom. Többen kérdeztek erről a témáról, de valahogy soha nem éreztem sajátomnak. (Szerencsére!) Egészen 2 hónappal ezelőttig, amikor a 3,5 éves lánykám lábfejét elárasztották az uszodaszemölcsök.

Ez a mai bejegyzés félig szakmai cikk lesz, félig pedig "élménybeszámoló" a saját utunkról.
Remélem nem veszik rossz néven tőlem!

Lágyéksérv műtéten voltunk túl előző nap. A déli alvás után még semmi nem volt rajta, majd 1-1,5 óra múlva látom, hogy vakarja a kis lábát. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Bíztam benne, hogy -korábban nem hittem volna, hogy erre "vágyom"- bolha. Hisz szúnyog nem csíp össze ilyen kis területet, ilyen rövid idő alatt ruhával fedett részen. (20-30 kis pötty) Aztán kezdtem félni, hogy ágyi poloskát hoztunk haza a kórházból. De napközben is jöttek elő új "csípések", terjed a lábára, kezére, hasára, így ezt elvetettem.

Így irány a bőrgyógyászat. A diagnózis molluscum contagiosum vagyis uszodaszemölcs. Finoman szólva sem voltam boldog.

Először megnézzük, mi is az az uszodaszemölcs, aztán azt, hogy mit javasolt a bőrgyógyász, a sebész, a házi gyerekorvos, a homeopata gyerekorvos és végül mire döntöttem én.

Nem ígérem, hogy meglesz a megoldás a végén, de összefoglalom a tapasztalataimat.

A molluscum vagyis uszodaszemölcs egy rendkívül gyakori vírus okozta bőrbetegség.

Elsősorban gyerekeken jelenik meg, de ugyanúgy felnőtteket is megfertőzhet (ebben az esetben vékonyabb bőrrel fedett részeken - pl. has alsó része, nemi szerveken- jöhet elő). 

Terjedése:

Maga a szemölcs felülete sérül (vakarás), ezáltal a fertőzés a környező területekre is terjedhet. Gyermekeknél fontos a körmök rövidre vágása (Ezt a bőrgyógyász javasolta.) és a gyakori - lehetőleg fertőtlenítős - kézmosás. 

Tünetei:

Maga a szemölcs egy bőrszínű (elvakarás esetén vörössé, irritálttá válik) félgömbszerűen kiemelkedő, 2-5mm-es, középen behúzódást mutató papula a bőrön. Gyermekeknél az arcon, nyakon, végtagokon jelenik meg (de idővel bárhová eljuthat)
Felnőtteknél a genitális területen észlelhető leggyakrabban. A fertőzés ilyen esetben szexuális együttlét során is átadható.
Kialakulásának okai:

Mint fentebb is írtam a fertőzést egy vírus okozza (molluscipoxvirus), amely érintkezés útján terjed. Legyen szó akár direkt bőr-bőr kontaktusról, akár használati tárgyon keresztüli fertőzésről.

Neve megtévesztő, nem csak uszodában terjed, de az uszodába járó gyermekeknél a leggyakoribb, innen kapta ezt a nevét.

Jöttek a kérdéseim, hogy akkor ezt most mégis hogyan és miért az én gyerekem, hisz legalább egy éve nem is voltunk ilyen helyen.

A bőrgyógyásztól tudtam meg, hogy ez olyan mint a herpesz. Ha valaki egyszer megfertőződött vele, lappanghat a vírus és ha legyengül az immunrendszer (nálunk valószínűleg a műtét okozta stressz adott egy pofont a kicsi immunrendszerének), akkor fellángol a fertőzés, előjönnek a szemölcsök.

Ha benne van a szervezetében, bármikor előjöhet, akkor nem is lehet kinőni?
Mivel ez a fajta szemölcs azért a gyerekeket támadja elsősorban, mert csak a puha bőrön képes előtörni, idővel, ha erősödik, "keményedik" a bőrük, már nem fog tudni előjönni. (szintén a bőrgyógyásznak szegeztem ezt a kérdést)

Hajlamosabbak a száraz, atópiás bőrű gyermekek, így nagyon fontos a megfelelő ápolás, hogy ellenállóbb legyen a bőrük.

Milyen szövődménye lehet?
Szerencsére nem okoz mélyebb szöveti vagy szervi problémát. Végülis mondhatnánk veszélytelennek a gyermekre nézve, maximum viszket (és ezáltal terjed!). De magas fertőzőképességét nézve mégsem az, hisz átadhatja ás gyerekeknek.

Mennyi idő alatt gyógyul spontán?  Merthogy magától is elmúlik: 6-12 hónap alatt.

De azért annál jobban megrémül a szülő, hogy megvonja a vállát és azt mondja, mit nekem, kivárom azt a 6-12 hónapot...

Így természetesen én is elkezdtem keresni a megoldást.

Első állomásom a bőrgyógyász volt.

Ő a fizikai eltávolítást javasolta. Ennek 3 módja lehetséges: 

1. Fagyasztás - ezt sok esetben ismételni kell, gyerekeknél nem javasolja 

2. Lézer - gyerekeknél szintén nem javasolja, mert nem biztos, hogy annyira nyugton tudnak maradni, mint amennyire kellene, ráadásul a sebgyógyulás sem szép 

3. Volkmann-kanállal történő eltávolítás- ő ezt javasolta volna. A beavatkozás előtt fél-egy órával egy Emla nevű (Magyarországon nincs is sajnos patikai forgalomban, de a bőrgyógyászoknál szokott lenni) érzéstelenítő kenőccsel kell lekenni a szemölcsöket és fóliával lefedni az érintett területet.


Utána maga az eltávolítás nem nagyon fáj. De nyilván a gyermeket lelkileg megviseli. Mondta, hogy felnőtteknél még vérzéssel sem jár, mert nyugodtan tudnak maradni. Gyermekeknél vérezni szokott egy kicsit.

A kaparás pedig nem szó szerint kaparás, hanem a kanalat finoman végighúzza a bőr felületén és a szemölcs "magja" kifordul. Utána spontán gyógyul.Az én gyerekem már a krémezésnél teljesen kiakadt volna (amit én csinálok otthon), nemhogy magától az orvosnál történő kanalazástól.

Így elkezdtem a netet bújni és találtam egy cikket, ahol az anyuka leírja a kisfia bódításban történő uszodaszemölcs eltávolításának történetét (Budapesten). Megörültem, hogy akkor le lehetne tudni egy kalappal, nem kell többször visszamenni a bőrgyógyászhoz. Mert még az, hogy kiakad az első alkalommal, de a következőnél már azt is tudni fogja miért megyünk...

Éppen menni kellett a sebészetre a lágyéksérv műtét első kontrolljára, így egyből le is támadtam ezzel a doktorbácsinkat. Van-e rá mód, hogy ők bódításban megoldják ezt a problémát. Abban egyetértettünk vele, hogy lánykám olyan extrém módon retteg az orvosoktól, hogy a kaparásnak nem szabad (pláne nem a műtéthez ennyire közel) kitenni.

Ő azt mondta, hogy az Emla kenőcs sem mindenkinél éri el a teljes érzéstelenítő hatást, van akinél szinte semmit nem segít.

Náluk nincs mód bódításra, csak altatásról lehet szó, amit ő viszont nem feltétlenül javasol egyből egy ilyen problémánál (altató adása, intubálás...) Tőle kaptam az első reménysugarat, hogy nem terjed azért ez a végtelenségig (addig minden nap jöttek elő újak, így valahogy fel sem merült bennem, hogy ez megállhat), egyszer leáll a terjedés.

Abban maradtunk, hogy 6 hét múlva megint kell mennünk kontrollra, akkor visszatérünk a dologra.

Kezelési módok, lehetőségek, kinek mi a véleménye róla: 

1. Maró ecsetelők.

Nagyon sokfajta ecsetelő van forgalomban, amelyek többsége szalicilsavat tartalmaz. Ezeknél a lényeg a szemölcs lemarása, majd a spontán sebgyógyulás.

A sebész ajánlotta, mint alternatív lehetőséget. A bőrgyógyász szerint végső soron a kanalazás gyorsabb kíméletesebb, szebb sebgyógyulást eredményez. Nem tesz kárt a környező ép bőrben, mint ahogy arra nagy esély van az ilyen maró ecsetelőknél. Nem azt mondta, hogy nem jó, csak azt hogy túl sok baj van vele így hogy gyerekekről beszélünk. (felnőttnél nyilván más lenne a helyzet)

Én, mint gyógyszerész, elfogadtam a bőrgyógyász véleményét és ha 6-7 évesem lenne, akivel ezt meg lehet beszélni, nem egy orvosoktól rettegő 3 évesem, ráadásul akkor már 50 körüli szemölcs darabszám, az ő megoldását kipróbáltam volna, de így egy kimondottan uszodaszemölcsök elleni ecsetelőre esett a választás. 

VitálHáz


Infectodell oldat 2ml - hatóanyaga: kálium-hidroxid (szintén maró vegyület)

Betegtájékoztató:
"Az INFECTODELL oldatot külsőleg alkalmazzuk molluscumok ecsetelésére (molluscum contagiosum).

Összetevők: 1 ml lNFECTODELL oldat 50 mg kálium-hidroxidot tartalmaz
A doboz 2 ml oldatot tartalmaz külsőleges használatra, valamint egy műanyag spatulával ellátott zárókupakot, az oldat felvitelének megkönnyítésére.

Mi az INFECTODELL oldat és mire alkalmazható?

Az INFECTODELL oldatot külsőleg alkalmazzuk molluscumok ecsetelésére (molluscum contagiosum)
Az INFECTODELL oldat feloldja a vírussal fertőzött sejteket, egy védekezési reakciót indít el a bőrben, mely a molluscumok gyógyulásához vezet. A kezelés következtében egy kis felületen fájdalommentes gyulladás jön létre, A gyulladás megszűnését követően a molluscum is gyógyul, Kérjük, ne felejtse el: az INFECTODELL oldat nem alkalmas minden típusú szemölcs (Verrucae) kezelésére, Amennyiben nem biztos, hogy Önnek vagy gyermekének milyen típusú szemölcse van, az INFECTODELL kezelés megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

Hogyan néz ki amoIluscum?

Körülbelül 2-5 mm nagyságú, a bőrből kiemelkedő göböcskék, melyek többnyire halmozottan jelentkeznek. Bőrszínűek vagy pirosas, fénylő illetve gyöngyözően csillámló felületűek, Közepükben gyakran tűszúráshoz hasonló behúzódás található.

Az INFECTODELL nem alkalmazható:
• szemkörnyéken
• nyálkahártyán (száj, genitáliák), nyílt seben vagy sérült bőrön
• gyulladt molluscumok esetén
• anyajegyekre, tyúkszemre és más bőrelszarusodásra
• csecsemőknél és kisgyerekeknél 2 éves kor alatt
• a bőr hipertrófiás elváltozásai a (keloldok)
• született vagy szerzett immunbetegségek esetén (HIV fertőzés illetve gyógyszerrel történő kezelés esetén, melyen az immunrendszer működését befolyásolják), mertlilyen esetekben még nem áll megfelelő mennyiségű tapaszta at rendelkezésre

Az INFECTODELLalkalmazásakor különös óvatosság javasolt
• szoptatás ideje alatt a mell környékén megjelonő molluscumok esetén. Ugyeljünk arra, hogya csecsemő ne érlntkezzen a kezelt bőrfelüleltel
• azoknál a pácienseknél, akik atópiás dermatitiszben (neurodermitisz) szenvednek.

Az INFECTODELL oldat nem alkalmazható az atópiás dermatitis akut fázlásban, csak a megfelelő orvos kezelést követően!

Hogyan kell az INFECTODEll oldatot alkalmazni?

Alkalmazása: naponta 2 alkalommal, reggel és este vigyen fel egy kis mennyiségű oldatot a zárókupakon lévő spatulával pontosan a molluscumra és hagyja megszáradni.
Fontos információ a helyes alkalmazáshoz

• Az INFECTODELL káliumhidroxid oldatot tartalmaz és helytelen alkalmazás esetén a bőrön felmaródást okozhat
• Kerülje az oldalt szemmel történő érintkezését. Minden alkalmazás után mosson kezet.

Ügyeljen arra, hogy alkalmazást követően az oldat az egészséges bőrfelületre ne csurogjon le.

FONTOS!!! ERŐSEN MARÓ!"

Amit megvettem ugyan, de végül nem használtam.

Ennek egész prózai oka van. A gyerekem nem engedte lekenni magát mikor ébren volt. Mivel maró anyagról van szó, nagyon óvatosan, csak a szemölcs közepére kellett volna egy pici cseppet tenni belőle - erre nem volt lehetőségem. Mikor aludt próbálkoztam, de nem tudtam úgy megvilágítani, hogy a színtelen oldatot meglássam, hogy most került a szemölcsre vagy sem és bár a külső doboza úgy van kialakítva, hogy a kis műanyag tartály a borulás elkerülése végett, bele helyezhető, mindig féltem, hogy kiborul. Feladtam.

Még a legelején a bőrgyógyász javaslatára elkezdtem Betadine oldattal kenni a szemölcsöket. Nem azért, hogy az majd elmulasztja, hanem hogy a terjedést próbáljuk leállítani. Így ez maradt. Ezzel minden este átkenegettem. 


2. Vérehulló fecskefű.

Van akinél bevált, van akinél nem. Bár szeretem és használom a gyógynövényeket, úgy döntöttem első körben ez kimarad. Helyette 2-3 naponta beiktattam napközben egy echinaceás ecsetelést (anyukám kezdte el otthon) és furcsa mód ezt valahogy engedte a gyerek. Talán mert színtelen volt és mama jól adta el a dolgot a legelején. :) 

Dr. Milesz vérrehulló fecskefű ecsetelő 30ml

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, mely szemölcs és tyúkszem eltávolítására szolgál. A hatást szakirodalmi adatok igazolják.

Mi a hatóanyaga?
 30 ml kivonat 3 g vérehulló fecskefű hajtásrészének alkoholos kivonatát tartalmazza.

Alkalmazhatják-e a készítményt gyermekeken is?
 2 évesnél fiatalabb gyermekeken ne alkalmazzák.

Hogyan és mikor kell a készítményt alkalmazni?
A szemölcsöt illetve a tyúkszemet alapos lemosás és szárítás után vattás végű pálcika segítségével ecseteljük.

Mi az ajánlott adag?

Naponta 2-3 alkalommal alkalmazhatja az ecsetelést.

Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?
Ne alkalmazza a kezelést 2 hétnél tovább. Amennyiben ez idő alatt nem távolíthatók el a szemölcsök illetve a tyúkszem, keressen fel szakorvos 


3. Immunrendszer erősítés.

A bőrgyógyász szerint nem segít, mert a bőrnek saját immunrendszere van. Arról is beszélgettünk, egyáltalán létezik-e olyan, hogy immunrendszer erősítés, de ez egy másik történet...

Értettem én, amit mond és tudom, de...

A házi gyermekorvosunk támogatta az elképzelésemet, hogy Isoprinosine szirupot adjak a gyereknek, a bőrgyógyász szerint bizonyítottan nincs hatása uszodaszemölcsre. Adtam.

Ez egy receptköteles immunrendszer erősítő szirup.

Az Isoprinosine 50 mg/ml szirup hatóanyaga az inozin-acedoben-dimepranol. Az immunrendszer védekezőképességének fokozására szolgáló gyógyszer, mely Herpes vírus, varicella, kanyaró, mumpsz, citomegalovírus, Epstein-Barr vírus, humán papillomavírus okozta fertőzések, immunhiányos állapotok, vírusos légúti fertőzések, vírusos májgyulladás, agyvelő­gyulladás (vírus-enkefalítisz) kezelésére alkalmas.

Még a homeopata gyerekorvos is azt mondta, hogy ajánlja. De ő végül erre a célra Echinacea Angustifolia D4-et javasolt. De erről egy kicsit később bővebben.

Emellett adtam a gyereknek Béres cseppet (2x10 csepp), mellé C-vitamint (2x50mg), valamint 1 üveg  

Walmark Marslakócskák Immuno forte bodza szirupot (2x5ml) és napi 1x multivitamint.

A Marslakócskák ImunoForte gyógynövény alapú szirup összetevői az immunrendszer megfelelő működését támogatják. Olyan gyógynövényeket tartalmaz, mint a bodza és a csipkebogyó, amelyek szerepet játszanak a szervezet védekezőképességében, a légutak egészségében.

Emellett béta-glükánt és C-vitamint is tartalmaz, utóbbi szintén hozzájárul az immunrendszer működéséhez.

A Marslakócskák ImunoForte szirup használata különösen ajánlott, amikor a szervezet immunrendszere fokozott igénybevételnek van kitéve, például hűvös időben, közösségbe kerüléskor, vagy nagyobb megterheléskor.

Antibiotikum mellett is alkalmazható.
Adagolás:
Egy hetes szedése esetén:

Gyermeknek 0-3 éves korban 5 ml (egy teáskanál) napi kétszer, gyermekeknek 3 éves kortól és felnőtteknek 5 ml (egy teáskanál) napi háromszor.

Huzamos adagoláskor: Legfeljebb 5 ml (egy teáskanál) adandó napi kétszer.
Meleg teához (kb. 80°C-os hőmérsékletig) is keverhető édesítésként.

Multivitaminokkal együtt is szedhető.

Hatóanyag-tartalom / napi adag / 10 ml:
Sambucus nigra (Bodza gyümölcs kivonata) 1904,0 mg 
Sambucus nigra (Bodza virág kivonata) 50,0 mg 
Rosa canina (Csipkebogyó gyümölcs kivonata) 100,0 mg 
Béta-glükán 120,0 mg 
C-vitamin 80,0 mg

VitálHázÉs hogy teljes legyen a kép, még homeopata gyermekorvoshoz is elmentem. 

4. Homeopátia.

Uszodaszemölcsre 2 szert javasolt:

Hétfőtől szombatig: Solanum Dulcamara C9 napi 1x5 golyó
 Vasárnap: Thuja C30 napi 1x5 golyó

Azt mondta 3-4 hétig ne várjak változást. Utána pedig egyik napról a másikra eltűnnek  a szemölcsök.
Emellett immunrendszer erősítésre a fentebb említett Echinacea Angustifolia D4-ből egy hétig napi 1x5 golyó, majd egy hét szünet, megint egy hétig 1x5 golyó... és így tovább.

Ezeket is adtam. 

Végeredmény:

A szemölcsök terjedése a megjelenésüket követő kb. 10-12. napon megállt. Egy ideig nem volt kinézetükben változás, majd halványodtak és végül kb.1,5 hónap elteltével maguktól eltűntek minden maradvány nélkül.

Mire visszamentünk a sebészetre kontrollra, már nem volt miről beszélnünk.

Az soha nem derül ki, hogy pontosan mi használt. Lehet magától is elmúlt volna, vagy minden kellett a gyógyuláshoz. Ez sajnos rejtély marad.

Ezért is írtam az elején, hogy nem tudok biztos receptet adni, de azért remélem valamennyit segítettem!

Várom hozzászólásokban, kinek mi vált be, milyen tapasztalatai vannak a témában!


Kapcsolódó cikkeim:

11 megjegyzés:

 1. Ki fogom probalni ezt a kombot, mert a kisfiam ( 3 eves) mar lassan 1 eve kuzd vele... mivel Svedorszagban elunk itt nincs ra gyogymod nem adnak ra semmit,, csak varjunk .....nagyon elterjedt neki,,,,,gyulladnak folyamatosan..... amikor Hazajutottunk Magyarorszagra rogton borgyogyasz... az ö javaslatara elkezdtunk hasznalni azt a bizonyos ecsetelöt , de a fiam nem engedte , mert fajt neki.... majd kesöbb szedtunk 3 hetig Isoprinosine szirupot , de javulas nem tortent....remelem sikerul ezzel a modszerrel kiirtanunk, mert megkeseriti az eletunket :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon bízom benne, hogy sikerül!
   Hiába nem fáj a gyerkőcnek maga a szemölcs, de szörnyű csak nézni is, ahogy elterjed a kis testén. Engem is nagyon bántott a dolog.
   Ki ne szeretné teljesen egészségesnek látni a gyerekét?!

   Kitartást, sok türelmet és minél előbbi gyógyulást kívánok!

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 2. Nalunk is eloallt. Sajnaloatos modon a szemen jelentek meg, ezert nem lehetett kenni semmi fele maro hatsau kenoccsel. Vegul mutet lett a vege: altatas es leszedtek. Kellett adjak Isoprinosine szirupot is.
  Ez kb 2 honapja volt, es megint eszrevettem, hogy mintha megjelennenek ujak az arcan. Meg nagyon aprok es nem is vagyok biztos benne, hogy azok. Egyelore veszek Isoprinosine szirupot, hatha segit. Hallottam, hogy lehet kenni vérrehulló fecskefű-vel. Eddig meg nem probaltuk, d emost megprobalok azt is.

  VálaszTörlés
 3. Tisztelettel kérdezem.Mi különbség van a szemölcs,tyúkszem és a bőrkinövés között?Bőr kinövésem van elég nagy mivel lehet házilag eltávolítani?Köszönöm a választ.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!

   A tyúkszem egyetlen pontot érintő elváltozás a lábfejen (általában magukon a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki), melyet egy befelé elkeskenyedő "bőrtüske" jellemez. Érintésre fájdalmas, főként ha csonthártya közelében helyezkedik el.

   A szemölcsnek számos formája létezik. Minden esetben vírus okozza. Több mint száz vírusfaj felelős a szemölcsök kialakulásáért, legtöbbjük a HPV-k közé tartozik.


   Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)
   Körülbelül borsó nagyságúak, színük (lehet fehér, szürke vagy barna) és formájuk változó. A leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd vagy a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő.

   Uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa)- amiről a cikk szól.

   Talpi szemölcsök (verruca plantaris)
   Minden lépés kínszenvedés lehet annak, akinek a talpán ilyen szemölcsök vannak, mert belülről nőnek, és kívülről csak egy kis részük látszik, valójában sokkal nagyobbak, s mint ilyen, nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük.

   Lógó szemölcsök (verruca filiformis)
   A lógó szemölcsök, hosszúkás, szálas, sokszor ecsetfejszerű, fehéres vagy bőrszínű kinövések. Főleg az arcon, a nyakon, az ajkak környékén, a szemhéjon, az állon és a homlokon alakulnak ki. Nagyon könnyen terjednek.

   Lapos szemölcsök, futószemölcs (verruca plana)
   Lapos, bőrből alig kiemelkedő, bőrszínű szemölcs, mely általában csoportosan fordul elő a fertőzött személy bőrén. Bármely életkorban kialakulhat a fertőzés, de többnyire pubertáskorban.

   Genitális szemölcsök (verruca genitalis)
   Ezek a szemölcsök szexuális úton terjednek, és nagyon veszélyesek lehetnek.

   Az időskori szemölcs (keratosis seborrhoica)
   Az időskori hámszemölcs általában az arcon, vállon, mellkason vagy a háton megjelenő barna, fekete vagy sárgásbarna bőrkinövés.

   Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11870/szemolcsok-mi-okozza-es-milyen-tipusai-vannak


   A fibróma, más néven bőrnövedék, egy kötőszövetből álló jóindulatú bőrnövedék, amely általában bőrszínű, ritkábban halványbarna. Maga a fibróma általában 1-2 milliméteres, de van, hogy csak tapintással lehet érezni a bőrből alig kiemelkedő apró kis növedéket. Nagyobb fibromák esetén jól látható a jellegzetes vékony nyél, és az annak végén ülő, puha tapintatú, mozdítható, gombostű fejéhez hasonlatos gömböcske. Ritkán előfordulhatnak nagyobb, akár egy centimétert elérő fibrómák is.

   A növedéket nagyon egyszerű eltávolítani, és mivel a fibróma kozmetikailag is zavaró lehet, valamint esély van a sérülésére és csavarodására, ezt érdemes is megtenni. Az eltávolítás általában steril ollóval történik, de végezhető leégetéssel vagy lézeresen is. A legegyszerűbb mód a steril levágás, ami előtt fagyasztásos technikával történik az érzéstelenítés, még injekcióra sincs szükség.

   Házilag nem ajánlom az eltávolításukat.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 4. Kedves Dr. Szabó Júlia!
  Én saját magam küzdöm az uszodaszemölcsök ellen, kb.egy éve,így felnőttként.Termálfürdőben kaptam el és ebben biztos vagyok.Nekem a bal kézfejemen terjedt el. sokáig csak egy darab volt.Nem szaporodott.Amikor elmentünk újra, ugyanabba a fürdőbe, elkezdett szaporodni, de még akkor sem volt vészes, csak kb. 5 darab lehetett rajtam. Nem zavart annyira és azt gondoltam, hogy el fog múlni. Márciusban kiderült, hogy kisbabát várok és azóta, nagyon sok van már a kézfejemen. Mostmár zavar,meg csúnya is. Augusztus 24.-ére van időpontom a bőrgyógyászhoz, már várom, hogy menjek.Rengeteget böngésztem én is a neten,de nem merek semmibe belekezdeni, nehogy ártsak a babának vele. A vérre hulló fecskefűt én is alkalmaztam,de nem az ecsetelőt, hanem magát a növényt. De türelmetlen voltam és abba hagytam. Remélem majd találnak megoldást az én szemölcseimre is és mire megyek szülni,addigra már felejtőben lesz ez az egész.
  Minden jót kívánok!
  Tisztelettel: Dunai Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla!

   Sajnálom, hogy Önnél is ilyen probléma áll fenn.
   A bőrgyógyász pontos diagnózisáig ne kezdjen kezelésbe. Mint ahogy a cikkben is írtam, a kanállal történő eltávolítás felnőtteknél a legegyszerűbb megoldás.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 5. Sziasztok! Mi a homeo golyocskakat es a grapefruit cseppet alkalmazzuk es két es fél hét után a 11 szemolcs a kisfiam szeme korul szaradni kezdett, eloszor kicsit gennyes pattanasra hasonlitott. Nagyon köszönjük a hasznos cikket!!!! 💗

  VálaszTörlés
 6. Nagyon hasznos a cikk! Köszönet érte. Én még arra keresem a választ, hogy így (2 uszodaszemölcse van) mehet-e a gyerek úszni. Rendszeresen jár. Ha jól értem, ő nem jelent nagyobb veszélyt a többi gyerekre, mintha egy orrfolyással járó vírussal menne a vízbe. A többiekre illetve a lányomra tekintettel hogy járunk el helyesen? A közös esti fürdéstől is megvontuk, 9 hónapos az öccse. Átnéztem, se a kicsin, se a bátyjukon nem találtam. De talán jobb megelőzni... Érdekel az Ön véleménye. Mit gondol? Köszönettel: Székely Márti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Márti!

   Nagyon nehezet kérdezett!
   Ha úgy nézne ki a gyermeke, mint az enyém, biztos nem vinném, míg el nem tűnnek, de nálunk nagyon sok szemölcs volt.

   Ha összesen 2 szemölcsről van szó, nem terjed, akkor abban az esetben vinném, ha látnám, hogy kezd száradni.
   A víz feláztatja a hólyagot, ami nagyon sok vírust tartalmaz, így fertőz.
   Ha Önök elkapták, valószínűleg már a többiekben is lappanghat a vírus.

   Nem sokat segítettem, azt hiszem.
   Nagyon sajnálom!

   Üdvözlettel,
   Szabó Júlia

   Törlés