2015. május 4., hétfő

Ekcéma okai és kezelésének lehetőségei.


Frissítve: 2019.július 17.

Atópiás dermatitisz, más néven neurodermitis vagy endogén ekcéma egy igen gyakran előforduló, makacs, gyakran kiújuló bőrbetegség, a mely a bőrbetegségek mintegy 20-30%-át teszi ki. 

Kialakulásának számos oka lehet – allergiás reakció, gyulladás, a bőr külső rétegének mechanikai sérülése, genetikai hajlam, de nem kizárt a lelki ok sem. 

A beteg pszichés állapota is sokban befolyásolja a tünetek súlyosságát. Akinek volt benne része, biztos tapasztalta, hogy stresszesebb időszakban, (vég)kimerültség... esetén romlik a helyzet. (Nálam legalábbis mindig ez volt a helyzet.)

Mivel az ekcémára jellemző bőrtünetek rendkívül változatosak – viszkető, kivörösödött elmosott szélű kiütések, amelyek elvakarás után egybefüggő eleven folttá válnak; lehetnek érdes tapintású, hámló elváltozások, vagy akár apró nedvező hólyagok is –, ezért a kezelésük, a megfelelő terápia kiválasztása is komplex feladat.  

Kezelése.

Bár a terápiát mindig személyre szabottan alakítja ki az orvos, léteznek általános irányelvek az ekcéma kezelésében. Az ekcéma kezelésének elsődleges feladata a beteg tüneteinek megszüntetése, majd a tünetmentes időszakban a gyulladást kiváltó okok megtalálása.


Helyi hatású krémek.

1. Szteroidok.

Az akut tünetek kezelésében kulcsszerepe van a szteroidos krémeknek, amelyek az esetek többségében gyors javulást eredményeznek. 

A szteroidos krémek (receptkötelesek) kis területet érintő ekcéma esetében töményen, nagyobb testfelületet érintő probléma esetében pedig valamilyen gyógyszertári alapkenőcsbe keverve alkalmazhatóak. 

A szteroidos krémeket naponta egyszer, vékonyan kell felvinni az érintett bőrfelületre, ügyelve arra, hogy az ép bőrre ne kerüljenek. (pl.: Elocom, Ftorocort, Advantan, Cutivate, Dermovate...)

Alkalmazásuk csak rövid távra ajánlott, mert folyamatos alkalmazásuk esetében elvékonyodik, sérülékennyé válik a kezelt bőrfelület. A szervezetbe jutó szteroid-mennyiségtől függően nem csak helyi, hanem szisztémás hatással is számolni kell.


2. Makrolaktámok.

A külsőleges készítmények egy másik csoportjába olyan, kevésbé ismert, nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények tartoznak, az ún. makrolaktám származékok, amelyeket kimondottan gyulladásos bőrbetegségek kezelésére fejlesztettek ki. 

Ezek a készítmények nagy biztonsággal alkalmazhatóak gyermek- és felnőttkorban is. Szintén receptköteles készítmények! (pl.: Elidel krém)


3. Egyéb, nem szteroid készítmények.

Mind a probléma fennállásakor - a szteroidos krémek kiegészítőjeként -, mind a tünetek elmúlása után magas urea (karbamid), linolsav, gamma linolénsav, ceramid tartalmú vagy lipidekben gazdag krémekkel történhet a kiegészítő kezelés. 

Az urea bőrpuhító, vízmegkötő hatóanyag. A bőr legfelső rétegét, a szaruréteget hidratálva táplálja a bőrt. 

A linolsav és a gamma linolénsav csökkenti a viszketést, a gyulladást és az irritációra való hajlamot. Ez az esszenciális zsírsav különösen magas koncentrációban található meg a ligetszépe olajban.

A ceramidok a hajban és a bőrben megtalálható természetes lipidek, amelyek szabályozzák a bőr hidratáltságát, segítenek a bőr védekezőképességében. 

Most nézzünk néhány konkrét forgalomban lévő készítményt.


Recept nélkül, gyógyszertárakban kapható külsőleges készítmények:


A Lipobase REPAIR egy 63% lipidtartalmú, víz az olajban típusú krém. A készítmény olyan arányban tartalmazza a bőrazonos lipideket (ceramid 3 ), a koleszterint, az olajsavat és a palmitinsavat (szabad zsírsavak) , amely klinikailag bizonyítottan felgyorsítja a barrier rendbe hozását.

Szilárd paraffin-nanoszemcséket is tartalmaz, melyek fokozzák a hatékonyságát, növelik a hatástartamát, valamint tökéletesítik a kozmetikai tulajdonságait (fénylő helyett mattá teszik a bőrt). A Lipobase REPAIR tehát ötvözi a bőr hatékony rehidrálásának- valamint a barrier funkció gyors és eredményes helyreállításának képességét az előnyös kozmetikai tulajdonságokkal.

 Lipobase Repair krém 30g


Nem tartalmaz semmilyen színezőanyagot, illatanyagot vagy tartósítószert (ezek mind lehetséges gyulladást okozó anyagok), hogy a lehető legkisebbre csökkentse az allergiás reakciók kockázatát.
Használata javasolt a nélkülözhetetlen bőrlipidek hiányával kapcsolatba hozott, száraz bőrrel járó állapotok eseteiben és klinikailag bizonyítottan helyreállítja a bőrbarriert.

A bőrszárazság vagy az atópiás ekcéma betegség bármely stádiumában alkalmazható - az ekcéma fellángolásainak illetve a gyógyulás időszakaiban, a bőr barrier funkciójának szabályozására és fenntartására.

Használható önmagában vagy egy helyileg alkalmazott kortikoszteroiddal kombinálva. Utóbbi esetben segíti a szteroid hámrétegekhez történő szállítását és teljessé teszi annak hatását a lipid/víz-barrier helyreállításának elősegítésével.



A Bepanthen Sensiderm krém enyhíti a viszketést, és segíti elő a bőr természetes védőrétegének regenerációját, ezáltal a bőr gyógyulását és a viszkető érzés megszűnését.

A krém a viszketés és a bőr alábbi irritációi miatt fellépő bőrpír enyhítésére szolgál: száraz bőr, atopiás dermatitisz, ekcéma, allergiás reakciók.

A krém megerősíti a bőr védőrétegét. Ezáltal erősíti a bőr saját, az irritációkkal szemben természetes védelmet nyújtó lipidrétegeit, ily módon enyhítve a viszketést és a bőrpírt, ugyanakkor elősegítve a bőr regenerálódását.

Naponta többször alkalmazható.



Az eXXema Repair krém olyan zsírfoltot nem hagyó krém, amely alkalmas a kis kiterjedésű helyi bőrproblémák (szárazság, pikkelyesedés, hámlás, viszketés) kezelésére.

Megszünteti a viszketést, ezzel segíti a szövetek regenerálódását és támogatja az immunrendszer működését. A krém különösen hatékony az ekcéma és a bőrirritáció tüneteinek enyhítésében. 2QR nevű komplex hatóanyaga megvédi a bőrt a külső környezeti behatásokkal szemben, ezzel segíti a természetes gyógyító folyamatokat.

Az eXXema Repair krém használata biztonságos, nem tartalmaz mérgező összetevőket és gyermekeken is alkalmazható.

 Exxema Repair krém 30g


Nem tartalmaznak hormonokat, azok ugyanis károsítják a bőr immunrendszerét, ezzel csökkentik a természetes védekező képességet. A bőr immunrendszerének károsodása további következményekkel járhat, így amennyiben lehetséges (enyhébb tünetek esetén) a szteroidok használata kerülendő.

Alkalmazása: Használata főleg a kézen, a térden, a könyökön és egyéb kis kiterjedésű bőrfelületen ajánlott.



A Sudocrem vízlepergető bázissal készül, mely védőréteget képez a bőrön, ezáltal segít megakadályozni, hogy az irritáló anyagok (vizelet és széklet) kölcsönhatásba lépjenek a bőrrel. A fájdalmas, gyulladt bőr megnyugszik, a lanolinnak köszönhetően pedig közben puha marad.

Alkalmazása:
• Mindennapi használatra naponta 3-5 alkalommal.
• Vékony rétegben vigyük fel az érintett bőrfelületre!
• Gyengéd, körkörös mozdulatokkal oszlassuk el egyenletesen!
• Képezzünk áttetsző réteget a finom állagú krémből!
• Szembe, nyálkahártyára ne kerüljön!

Alkalmazható az problémákra:
-a babapopsi védelmére a széklet és vizelet, irritáló anyagaival szemben
-irritált, kipirosodott bőrre
-ekcémás bőrfelületen
-sebkezelésre
-horzsolásos bőrfelületen
-enyhe égési sérülésre és fagyási bőrsérülésre
-csípések tüneteinek enyhítésére
-aknés bőrfelületen
-borotválkozás és gyantázás után
-felfekvéses bőrfelületen


5. Phlogosam kenőcs 20g - gyógyszernek minősül - Egészségpénztári kártyára elszámolható.

A Phlogosam kenőcs hatóanyaga nem-szteroid, helyi hatású gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló. Csökkenti a sérült bőrfelületek ödémás beszűrődését, duzzanatát, megakadályozza a gyulladás kialakulását. 

A készítmény alkalmas heveny bőrgyulladás egyes formái, ekcéma, kisebb kiterjedésű, nem súlyos fokú égési sérülések, napégés, rovarcsípés, hajlatokban jelentkező bőrgyulladás (kipállás) kezelésére, valamint felszíni visszérgyulladásnál a terápia kiegészítéseként.

Hogyan kell alkalmazni a Phlogosam kenőcsöt?

A bőrelváltozás területét naponta 2-3 alkalommal kell vékonyan bekenni a kenőccsel. A kenőcs ne kerüljön szembe, szem körüli bőrfelületre vagy nyálkahártyára.


6. Gyógynövény kivonatot tartalmazó krémek közül a körömvirág és az aloe vera tartalmú krémek jó hatásúak ekcéma esetén. 

A körömvirág gyulladáscsökkentő, hámosodást elősegítő és antibakteriális hatású gyógynövény. Kiválóan alkalmas az ekcéma tüneteinek enyhítésére, emellett segít a sebgyógyulásban, alkalmazható aranyérgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek és különböző bőrgyulladások esetén.

Az aloe vera hidratálja a bőrt, ezzel segít megelőzni a száraz, atópiás foltok megjelenését. Emellett enyhíti a bőrpírt és segít megakadályozni az ekcéma újbóli kialakulását. Például: Babé Aloe Gél 300ml


Nagyon fontos odafigyelnünk a mindennapi tisztálkodási szereink kiválasztására. Olyanokat kell használnunk, amelyek segítik a regenerálódást és megakadályozzák a visszaesést a tünetmentes időszakban.

Elsősorban patikai forgalmazású, száraz, atópiás bőrre kifejlesztett termékek:

3. Eucerin AtopiControl termékei
4. La Roche-Posay Lipikar termékei
5. Psorioderm termékek
6. Bioderma Atoderm termékcsaládja
7. Uriage Xemose termékcsaládja


Azt előre el kell mondanom, hogy mindenkinél más fog beválni, és sajnos sokszor nagyon hosszú idő, mire rátalálunk a számunkra hatásosra. (Érdemes termékmintát kérni a gyógyszertárakban, hogy ki tudják próbálni az adott készítményt.)


Babé atópiás bőr



Belsőleges készítmények. Antihisztaminok.

Ha a külsőleges krémek használata nem elegendő, vagy nagyon erős a viszkető érzés, az ekcéma kezelésében az allergia elleni készítmények, az antihisztaminok szedése is javasolt. 
(Az antihisztaminokról bővebben ITT olvashat.)


Antibiotikumok az ekcéma kezelésében.

Az ekcémás bőrtünetek kiegészítő terápiájának részei lehetnek mind a szájon át bevehető antibiotikumok, mind az antibiotikumos kenőcsök. Ezekre abban az esetben lehet szükség, ha bakteriális felülfertőződés alakul ki az érintett bőrfelületen.


Fényvédő krémek.

A napfénynek kitett területeken, mint a kézfejek, az arc, a nyak, a karok érdemes fényvédő krémet használni, hogy megakadályozzuk az ekcémás terület helyén a hegek illetve a színelváltozások kialakulását. 


Az ekcéma okának kiderítése.

A kezelés legfontosabb része, hogy a tünet- és gyógyszermentes időszakban kiderítsék, valójában mi okozza az ekcémát.
Ha megtalálták a kiváltó okot, akkor van lehetőség - annak elkerülésével -, a tünetek újbóli kialakulásának megelőzésére. De ez nagyon nehéz feladat.


Kapcsolódó írásaim:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése