2015. április 1., szerda

Hüvelykúpok, végbélkúpok.


Ez most egy rövid cikk, kis szakmai érdekesség lesz. 

Történt ugyanis, hogy egy betegünk rákérdezett, hogy miért van az egyik dobozán piros, másikon pedig kék azonosító. Soha nem hittem, hogy ez bárkinek - aki nem szakmabeli - feltűnik és érdekes lehet. És mégis! :)

Lássuk néhány szóban, mi is a különbség!

A végbélkúpok belsőleges célra szánt készítményeknek minősülnek (így a patikai készítésű kúpoknak kék az azonosítója), mivel hatóanyaguk felszívódik, bejut a keringésbe.

Hatásának helye szerint lehetnek helyi hatásúak, ahol a cél az adott probléma (aranyér elleni kúpoknál a viszketés, vérzés, értágulat..., hashajtó kúpoknál a szorulás) megszüntetése. Ezen felül lehetnek szisztémás hatásúak, mikor a bennük lévő hatóanyag a szervezetben kell, hogy kifejtse hatását. (lázcsillapító-, fájdalomcsillapító, hányingert, hányást csökkentő... kúpok) 

Elsősorban kisgyermekeknél (amikor szirupot még nem tud meginni, vagy nem biztos, hogy a megfelelő mennyiség bejut), hányós betegnél, ahol a nem maradna bent a gyógyszer, ha szájon át venné be, illetve olyan esetben, mikor a máj elkerülése fontos, előnyös ez a gyógyszerforma.
 (A végbélen keresztüli felszívódásnál a gyógyszer kikerüli a máj first pass effektjét-de erre inkább nem térek itt ki)

Alakjuk torpedó alakú. Tömege: gyermek (1-2g), felnőtt (3g).




Hüvelyben alkalmazott készítmények (hüvelykúpok, -golyók, -hengerek) ezzel szemben külsőleges készítmények. (piros szignatúrával)  Hatóanyaguk nem szívódik fel, nem kerül be a keringésbe, "csupán" helyi hatással bírnak. (Gombaellenes-, fertőtlenítő-, helyi fogamzásgátló... hatásúak.)

A hüvelykúpok alakja vagy a végbélkúpokéhoz hasonlóan hengeres, vagy (ez a gyakoribb) lapított, mandula alakúak.  Tömege: 2-3 g, míg a hüvelygolyóké 1-4 g, a hüvelyhengereké pedig 6-10 g.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése